Поредното КН vs. СИ

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Re: Поредното КН vs. СИ

Мнение от morfei »

Аз пък съм съгласен с iprodanov. Че можеш да си четеш, можеш. Аз практически с четене съм напреднал в програмирането. Но едно е да ти обясни човек и да имаш кой да попиташ по определен въпрос. В това няма кой да ме разубеди, защото от толкова години в състезателното програмиране, ако имаше някой по-напреднал да ми обяснява щях да съм далеч по-добър.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Като теория и технологии можете да прочетете и научите всичко.
ФМИ обаче ще оформи мисленето ви. Няма да ви научи да мислите, но ще ви даде един специфичен поглед върху нещата, който трудно бихте си създали от която и да е книга.

Не е най-важно колко езика за програмиране знаеш или на колко платформи можеш да програмираш. По-важно е как използваш и развиваш нещата, които знаеш и как и дали изобщо можеш да се справяш в нови и непознати ситуации.

Ей такива неща ако искате, можете да научите във ФМИ. Трябва обаче вие да си ги вземете. Наготово никой няма да ви ги даде.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Аватар
Abele*
Постоянно присъствие

Мнение от Abele* »

sedrik написа:Като теория и технологии можете да прочетете и научите всичко.
ФМИ обаче ще оформи мисленето ви. Няма да ви научи да мислите, но ще ви даде един специфичен поглед върху нещата, който трудно бихте си създали от която и да е книга.
...Трябва обаче вие да си ги вземете. Наготово никой няма да ви ги даде.
@sedrik, добро изказване. Прекараните години във ФМИ дават много, допринасят изключително за развиване на мирогледа и начина на мислене. Всяко едно знание(от математическия анализ до requirements management) допринася за сглобяване на огромния пъзел. Има определено разлика в начина на мислене на един ФМИст и на студент от УНСС.
la consolation des arts...
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Abele* написа:
sedrik написа:Като теория и технологии можете да прочетете и научите всичко.
...Трябва обаче вие да си ги вземете. Наготово никой няма да ви ги даде.
Има определено разлика в начина на мислене на един ФМИст и на студент от УНСС.
За жалост и в начина на живот :clown:
ImUrNightMare
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от ImUrNightMare »

Почти всичко изчетох дано не съм пропуснал нещо, до колкото разбрах КН е главно пишене на кодове (това, което искам) а СИ има и маркетингова част, разликата м/у 2-те е минимална, всеки хвали своята и плюе другата специалност и в която и да е от 2-те специалности ако четеш допълнително можеш да си намериш добра работа :) . Искам да попитам ако съм КН в края на 1-ви или началото на 2-ри курс ще имам ли време евентуално да ходя на работа , защото всеки казва, че в КН много зорили и едва ли не нямаш време за нищо друго, докато братовчед ми е СИ 4 курс и още от края на 1 курс работи и му остава време ? И другото, което искам да попитам имам време да почета : кое ще ми е по-полезно да се съсредоточа върху Java или C++ ?

Мерси предварително ... :salute:
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство
Курс: втори

Мнение от Illuminati »

ImUrNightMare написа:кое ще ми е по-полезно да се съсредоточа върху Java или C++ ?
Зависи за какво ще трябват. Ако е за работа научи Java. Ако е за лични проекти научи Java. Ако е за каквата и да е полезна дейност научи Java. Ако е за научна дейност - научи C++.
И като личен съвет - ако искаш да станеш експерт по програмиране научи C++ и Assembler (Assembler е мъртъв език и C++ скоро ще бъде). Не е нужно да напишеш нито една програма, нито един ред код даже на тези два езика. Нещата, които трябва да научиш, за да разбираш наистина тези два езика, ще ти дадат пълна представа какво се случва при компилиране, емулиране, работа на процесора и паметта и какво се случва в операционната система.
Езици като Java не те занимават с такива неща, те правят всичко автоматично, обаче като повечето автоматични неща - действат по-добре, когато им кажеш да действат по-добре. Една програма написана на Java, Python, PHP, Basic, Delphi или C# от човек разбиращ работата на компютъра, ще работи малко по-ефективно от програма на човек, който не разбира тези неща. Пък и ще има по-мако бъгове.
Ако искаш бързи резултати обаче, научи само Java. Има някой хора (обикновено бъдещите ти работодатели), които смятат, че е много по-добре да се напише нещо искащо 2MB памет за 10 минути, отколкото да се отдели час за да се постигне същото нещо, искащо 100KB памет. При условие, че един модерен компютър има 8GB+ памет и има тенденция да се повишава, не е много от значение дали една програма би заемала много памет или работи с няколко милисекунди по-бързо. Микрооптимизацията не се търси на пазара (поне в България).
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
bubo
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика

Мнение от bubo »

Illuminati написа:
ImUrNightMare написа:кое ще ми е по-полезно да се съсредоточа върху Java или C++ ?
Зависи за какво ще трябват. Ако е за работа научи Java. Ако е за лични проекти научи Java. Ако е за каквата и да е полезна дейност научи Java. Ако е за научна дейност - научи C++.
И като личен съвет - ако искаш да станеш експерт по програмиране научи C++ и Assembler (Assembler е мъртъв език и C++ скоро ще бъде). Не е нужно да напишеш нито една програма, нито един ред код даже на тези два езика. Нещата, които трябва да научиш, за да разбираш наистина тези два езика, ще ти дадат пълна представа какво се случва при компилиране, емулиране, работа на процесора и паметта и какво се случва в операционната система.
Езици като Java не те занимават с такива неща, те правят всичко автоматично, обаче като повечето автоматични неща - действат по-добре, когато им кажеш да действат по-добре. Една програма написана на Java, Python, PHP, Basic, Delphi или C# от човек разбиращ работата на компютъра, ще работи малко по-ефективно от програма на човек, който не разбира тези неща. Пък и ще има по-мако бъгове.
Ако искаш бързи резултати обаче, научи само Java. Има някой хора (обикновено бъдещите ти работодатели), които смятат, че е много по-добре да се напише нещо искащо 2MB памет за 10 минути, отколкото да се отдели час за да се постигне същото нещо, искащо 100KB памет. При условие, че един модерен компютър има 8GB+ памет и има тенденция да се повишава, не е много от значение дали една програма би заемала много памет или работи с няколко милисекунди по-бързо. Микрооптимизацията не се търси на пазара (поне в България).
Донякъде си прав, но да не забравяме че процесорите за PC-та са едва около 5% от всички произвеждани процесори...а всичко което има процесор подлежи на програмиране. Не са много нещата различни от PC които знаят какво е Java така че не отписвай толкова бързо C-то. Не отписвай и асемблера с лека ръка, се пак езици от ниско ниво винаги ще си трябват :wink: Това с C-то за мен е и грешката в програмата на КН, първи курс учат УП и ООП на java, и едва втори курс учат C. Е да ама на повечето им отнема 1 семестър след java-та да разберат какво е указател, или въобще как се работи с паметта(ако въобще някога го разберат). За мен всеки трябва да започне със C да преминe на C++ и след това всичко ще му е лесно. Java научих за 2 дена точно(естествено без библиотечни функции и тн.), но това след като цял първи курс бях учил C/C++, така че мисля че не е било загубено време дори и да не напиша никога 1 ред код на C++ на работа.
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство

Мнение от Illuminati »

Така си е. Първата спънка в ученето на програмирането е указателите, втората са класовете и обектите. И двете се научават много лесно, като знаеш как работят, тоест ги разгледаш на ниско ниво. Другото нещо, което добрия програмист прави е да избягва глобални променливи и да пише добре структуриран код (ползвайки функции и класове, но без излишни такива). Това нещо не е свързано пряко с езика, който се ползва, просто програмистта го прави по усет, знаеки какво компилатора би трябвало да направи от кода. По този начин хем кода е по-лесен за промяна, хем компилатора е по-щастлив (и кода става по-бърз), пък ако ще дори да не е компилатор, ами интерпретатор (като в JavaScript).
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

@Illuminati:

Изказването ти беше много грешно и празно.

С++ ще стане мъртъв език след 20 години - не скоро. За начинаещ да учи С++ и Асемблер - забрави! Научи само С++. Така ще ти е от полза където и да влезеш - в КН се учи джава(ако знаеш С++ няма да имаш проблеми), а в СИ - С++. Работодателя не залягал на оптимизации - ти чуваш ли се?! Ако нямаше оптимизации ти нямаше да си пуснеш фифата да бачка. И ква е тая оптимизация от 2 МБ на 100КБ. Ако ще се прави оптимизация ще е за доста голяма част от паметта и ще е за нещо пропуснато или грешка при първоначалното писане, защото всичко се планира и измисля преди да се почне да се пише кода. Човек преди да седне да пише код трябва да е измислил оптималния възможен подход, за който се сеща.

@ImUrNightMare:

Аз съм 1ви курс КН и ще ти кажа, че във ФМИ няма такава специалност "за писане на кодове". Никъде няма сериозно да те научат как да пишеш качествен код, освен ако не седнеш ти да прочетеш. В КН не са добри преподавателите и асистентите по програмиране(с 1 изключение), така че, за да се научиш да програмираш седни да четеш у вас. Колкото до разликата м/у СИ и КН - в СИ ще ти е много по-лесно, това ти го гарантирам! Няма да имаш по-малко часове, но няма да се изисква толкова много по предметите от теб, ще си взимаш всички изпити стига да отваряш учебник 1-2 дена преди изпит и си готов! Ако си в КН ще ти е много по-трудно, ще се изисква повече от теб по всички математики, за програмирането мисля, че пак. Т.е. ще ти е доста по-трудно от СИ. Дали ще имаш време да ходиш на работа? Ами ако ще ходиш на работа ти препоръчвам да е 2ри курс, защото в КН ще имаш само 1 предмет математика. Иначе може и в началото на 1ви да почнеш, но не повече от 20 часа/седмица, иначе забрави за социален живот(а в 1ви курс това си е много важно). Колкото до работата - зависи от знанията, които имаш, но доколкото разбрах нямаш такива още. Ако разчиташ само на специалността да добиеш някакви знания, за които да те наемат - забрави! Трябва сам да седнеш да учиш, да четеш, но не си мисли, че като знаеш синтаксиса си факир. Трябва да си развиеш самото мислене. Намери си някоя книжка за състезателно програмиране.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
DayDream
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от DayDream »

morfei написа: С++ ще стане мъртъв език след 20 години - не скоро.
Пак си помисли дали числото е 20, или 10, а може би и по-малко. Новият стандарт прави езика още по-труден за писане, и не само че няма да го възроди, но и го убие още по-бързо.
A wise man said, life is a chess board, of days and nights where God plays with men as chess pieces, moves here and there. Gives check mate and kills, and piece by piece puts them back in their box. He has a destiny for the piece, for the player, and for God. Destiny will be fulfilled.
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Повече ще е от 10, в това съм почти сигурен.

П.П. Според мен С++ е добър език за начало. Особено в неговия случай, където ще му свърши добра работа без значение в коя специалност ще влезе - КН или СИ.
Компютърни науки 1 курс
ImUrNightMare
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от ImUrNightMare »

Учил съм 2 години и половина C++ в училище и допълнително четох доста (не съм скоро де ) сега учим C# - по него имам някакви бегли познания. Та реших да чета за Java през лятото, и последно да попитам дали ми е правилно обобщението : в КН ще трябва да уча повече за изпити и вероятно няма да ми остава толкова време за работа, а пък в която и от 2-те специалности да съм, ако чета допълнително и съм упорит, ще се получат работите ^_^
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Според мен недей почвай трети език, а наблегни на С++ и C# и навлез по-навътре в детайлите. В КН не само ще трябва да учиш повече за изпитите, но и ще имаш по-ниски оценки. Колкото до времето - и в двете няма да имаш време поне 1ви курс. Ако четеш и си упорит ще си взимаш изпитите, но не съм сигурен дали "ще четеш и ще си упорит". Не е толкова лесно.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

DayDream написа:
morfei написа: С++ ще стане мъртъв език след 20 години - не скоро.
Пак си помисли дали числото е 20, или 10, а може би и по-малко. Новият стандарт прави езика още по-труден за писане, и не само че няма да го възроди, но и го убие още по-бързо.
Новият стандарт, който все още не е официално приет *
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
dimexer
От дъжд на вятър

Мнение от dimexer »

Но пък има и нещо друго - имайки повече свободно време в СИ (аз съм там, втори курс), ако си се занимавал преди с програмиране що-годе сериозно можеш спокойно да съчетаваш работа и университет и то без да жертваш едното за сметка на другото. А както се убедих вече - това, което можеш да го научиш докато работиш за 1 месец в университета не можеш да го научиш и за 1 година :)
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”