[КСК 2011] Психология

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
MoZn
В началото бе словото
Специалност: Политология
Курс: първи

Re: [КСК 2011] Психология

Мнение от MoZn »

Ами,BeeJuis,аз говорих с много хора,които учат в момента Психология и са си много доволни,казват,че много са израснали духовно откакто учат това и т.н и т.н. Макар че то е до човека и колко му се занимава,обаче чувам само позитивни отзиви :) :geek: Надявам се много силно всички да се срещнем през новата учебна 2011 в катедра Психология.Успех!
п.с.ако искате информация някаква вътрешна,университетска (студентска),пишете :–)
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Чуйте и един негативен отзив. Завърших Психология миналата година, в момента коренно пренасочих интересите си и се занимавам с нещо съвсем различно. Психологията е прекрасна наука, но не си заслужава да загубите четири години от живота си само, за да израснете "духовно". Поинтересувайте се не какви са преподавателите и как са изпитите, а каква е практическата подготовка, която получавате, за да се реализирате като психолог. Аз ще ви кажа каква - никаква! Материята е чисто теоретична, реални ситуации почти не се представят и обсъждат. Доколкото зная преподавателския състав и учебните планове почти не са се изменили откакто аз бях в първи курс, практики още няма.
Имайте предвид също, че за да се реализирате професионално като психолози, бакалавърската степен не ви е достатъчна, абсолютно задължително трябва да запишете и магистратура, където се профилирате.
Масово колегите от моя випуск също не са очаровани от подготовката и от евентуалните възможности за реализация. Мнението обаче е лично мое и всеки сам решава за себе си. Проучете много добре въпроса и то не само за тенденциите в СУ (кое с какъв бал се влиза), но и ситуацията на пазара на труда в момента.

П.С. Специалност Психология има две катедри :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от BeeJuis »

Аз не искам да се реализирам с психология, а искам това да бъде бакалавърската ми степен.
Магистратура ще карам евентуално в областта на журналистиката, рекламата, или човешките ресурси (и т.н., не съм решила, а и е рано), а сега ще кандидатствам за психология, защото смятам, че тя ще ми е изключително полезна за която и да е от насоките, които изброих, а пък и поне ще ми е интересно (изобщо психологията ми е интересна) и няма да си загубя времето.
Тоест - доста слабо ме засяга възможната реализация като психолог, учител по психология, и т.н.
Разбира се, не изключвам възможността, защото - "Никога не казвай никога", но все пак.
Просто много хора ме отказаха от бакалавърстването по журналистика, казаха ми че е безполезно, че е губене на време и не са научили почти нищо ново там, че не са доволни... Четох такива мнения и тук, във форума...

@Плазмодий, като завършил психолог, четейки поста ми, би ли ми казал/а според теб дали съм се насочила правилно - имайки предвид мотивите ми и насоката ми за по-нататък?
Последно промяна от BeeJuis на 01 Фев 2011, 01:07, променено общо 1 път.
Психология, I курс
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

За психология знам, че ВТУ е по-добрият университет, защото програмата им е била различна, с по-малко хора, упражнения, практики, ала-бала... И в НБУ хвалят психологията, докато в СУ, съм чувал, че наистина е чиста теория. Предложиха ми ако уча психология в СУ, след това да замина на специализация на запад, но не знам де... То хиляди мнения да получиш, едно с едно няма да има напълно идентично...
Изображение
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

И аз знам, че психологията в НБУ е супер добре преподавана, че са млади преподавателите, че се преподава по нови методи, че има интересни упражнения и т.н.
Обаче взимайки предвид рейтинга на НБУ, спрямо този на СУ... yeah.
Повечето работодатели предпочитат да взимат кандидати с дипломи от СУ, отколкото от НБУ - така четох в скорошно изследване. Сиреч ако аз и ти кандидатстваме за едно работно място и ти си с диплома от СУ, а аз от НБУ, е по-вероятно да вземат теб. Въпреки че все пак нещата си зависят и от това, което ще покажат кандидатите на интервюто, но, да, много се отплеснах.

С какъв изпит се кандидатства за Психология във ВТУ? Има ли възможност за задочно обучение?

Иии - благодаря за поста :)

EDIT: Намерих как се кандидатства:

Изображение

Имат доста интересен избор на балообразуващите оценки. :roll:

Съжалявам, ако това е спам.
Последно промяна от BeeJuis на 01 Фев 2011, 23:41, променено общо 1 път.
Психология, I курс
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

BeeJuis написа:Аз не искам да се реализирам с психология, а искам това да бъде бакалавърската ми степен.
Магистратура ще карам евентуално в областта на журналистиката, рекламата, или човешките ресурси (и т.н., не съм решила, а и е рано), а сега ще кандидатствам за психология, защото смятам, че тя ще ми е изключително полезна за която и да е от насоките, които изброих, а пък и поне ще ми е интересно (изобщо психологията ми е интересна) и няма да си загубя времето.
Тоест - доста слабо ме засяга възможната реализация като психолог, учител по психология, и т.н.
Разбира се, не изключвам възможността, защото - "Никога не казвай никога", но все пак.
Просто много хора ме отказаха от бакалавърстването по журналистика, казаха ми че е безполезно, че е губене на време и не са научили почти нищо ново там, че не са доволни... Четох такива мнения и тук, във форума...

@Плазмодий, като завършил психолог, четейки поста ми, би ли ми казал/а според теб дали съм се насочила правилно - имайки предвид предвид мотивите ми и насоката ми за по-нататък?
Не като психолог, а като човек бих ти казал, че да, в твоя случай да запишеш психология е адекватно. Щом не смяташ да я превръщаш в своя професия и да си вадиш хляба с това, цялата простотия около специалността няма да ти е такава драма. А и изпитите се взимат достатъчно леко, за да имаш възможност да се занимаваш и с друго и да си гониш интереса :)
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Нямаш си представа колко се надявах да получа такъв отговор :JC_hurrah:
Психология, I курс
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

BeeJuis написа:Нямаш си представа колко се надявах да получа такъв отговор :JC_hurrah:
Обичам айрян :rr:
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

BeeJuis, психологията е интересна наука и ако си кадърен, с качества и т.н., в което не се съмнявам, че е така, ще можеш и да я превърнеш в своя професия... И да печелиш добре. Не случайно казват, че психологията е професията на бъдещето... Един човек, който е завършил психология, успоредно или след това и педагогика по рисуване примерно, може да си открие кабинет за АРТ терапия и да се спуква от пари... поне на запад...
Изображение
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Да, но там е въпросът, че аз не искам да се занимавам точно с това, разбира се - не го изключвам като резервен вариант, но други са ми мотивите да искам да уча психология.
Иначе съм много съгласна с теб, @cerbera, и това, което написа по-горе.
На запад и в Америка психолозите са много почитани, да не говорим на какви тарифи работят, аз като слушах един път за това, направо ми преседна залъкът, дето се вика...
Минимум/около 150 $ (на час ли беше, или на посещение - не знам). Смятай като ти минат на ден примерно 4 човека... за месеца колко ще изкараш.
Просто хорицата в тези държави си имат възможността да се поглезят с такива неща, докато българинът е беден и неук (в тази област) все още.
Пробвай да кажеш на баба си - "Бабо, искаш ли да идеш на психолог?" - "Чи к'о'й туй нещо, баба? Аз на психиатър ни одя, да ни съм луда?"

Ама на бас, че богатите дъртакеси в САЩ си знайкат какво е!
:connie_mini_dance-2:
Последно промяна от BeeJuis на 01 Фев 2011, 23:42, променено общо 1 път.
Психология, I курс
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Проблемът на българина е, че отива при психолог, когато вече е за психиатър...

Но надеждата умира последна, вярвам, колкото и наивно да е, че след 2012 в България ще започне процес на Просвещение, ще станем културни и ще търсим духовното наслаждение... Колко утопично, а? ;Ррр

ПС. Има ли кандидати за журналистика от Бургас? :bounce:
Изображение
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър

Мнение от Плазмодий »

Психологията не се изчерпва само с лежане по кушетки за 150$ на час, въпреки общоприетия възглед. :shaking2:
Alkesaur
В началото бе словото
Специалност: Психология

Мнение от Alkesaur »

http://www.youtube.com/watch?v=9ZaLipDgFZQ :)

Знам, че не е напълно по темата, ама не се сдържах :D

Иначе, относно практиката съм съгласен с Плазмодий, до средата на 2-ри курс не съм видял такава. Има опити от страна на преподавателите, но просто си личи как няма средства. От самото преподаване съм доволен, ако изключим сиповете за които бях писал една огромна тема това лято, може да я погледнете ако не ви мързи.

Спрямо другите Български унита мисля, че СУ е най-добрия избор за психо (за НБУ съм чувал добри неща, но не съм се интересувал много, ВТУ въобще не съм го гледал, но бих се обзаложил, че не може да се сравнява със СУ).

За реализацията... не знам какво да ви кажа. Много съм против да се учи нещо само защото си чул, че някаде, някой си се е реализирал добре и прави много пари. Ако психологията ви е интересна и искате да се занимавате с нея или нещо свързано с нея тогава си мислете за реализация в тази област, но вземете предвид, че липсата на практика може да ви изиграе лоша шега. Бакалавърска по психо + магистратура по нещо друго (от рода на журналистика) също е добра идея (препоръчвам го даже, стига магистратурата да е нещо адекватно, а не теоритична физика примерно). Даже в този случай липсата на практика ще се усети много по-слабо.
Единственото което не препоръчвам е да се завърши само бакалавърка степен, просто ми се струва изключително безсмислено.

А относно кушетката, 150$/час и 4 човека на ден... в никакъв случай не казвам, че е невъзможно да стане, ама 1-во психологията не се изчерпва с това, както и колегата каза;2-ро това не е работа за всеки;3-то доста малък % от завършилите (да не говорим за приетите) ще правят нещо дори и малко подобно на това.
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Аз не съм твърдяла, че се изчерпва с това, просто давах пример от многото възможни случаи.
Това е популярната визия на психологията сред всички любители на американското кино.
В очите на повечето хора, които не са навътре (не че аз съм!), да си психолог, означава да имаш частна практика като "онея от филмите"... което е смешно. :)
Психология, I курс
Аватар
MoZn
В началото бе словото
Специалност: Политология
Курс: първи

Мнение от MoZn »

Съгласна съм с на почти всички мненията,но Плазмодий,пощади ни малко,все пак сме се нахъсали за тази Психология,а ти ни отрязваш крилцата набързо.На мен пък,честно казано,ми се иска да вярвам,че нещата ще се променят и ще има повече практика,а като гледам,на 4-ти курс практически цялото им пребиваване е в някаква клиника,което е добре.Чух отзиви за хора,завършили Психология в Пловдивския,например,и насочили се изцяло към Психотерапия,защото там наистина е зле,а СУ си е най-престижния у-тет в страната,Слава Богу,колкото и кривини да има и тук,чисто по български.Такъв ни е манталитета.
Старая се да проучвам нещата около новия ми избор и възможността за реализация после,за да не сбъркам втори път,както с Политологията.Да ви кажа честно,според мен,вариантът за каквато и да е реализация в България,в областта на която и да е наука,ми се вижда почти невъзможен.Виждате в какви времена живеем,с каква икономика,и ако трябва да записваме само това,с което ще печелим много пари,дайте да ставаме всички икономисти,банкери,финансисти и юристи(макар че и те нямат особено поле за работа в днешни дни,за жалост).Ситуацията е толкова страшна,а и в чужбина няма кой знае колко работа,че понякога си мисля,че всички трябва да почнем да си копаме в градинката и да си отглеждаме доматки собствено производство,защото не зная как се изкарват пари в днешно време.
Обаче,като оставим тъмния тон настрана,аз виждам реализация в психологическата сфера,даже и в Б-я,в едно по-светло бъдеще.Преподаватели,психотерапевти(в болници и частно),психоаналитици,психолози в училища и разни институции и неправителствени организации,работа с изследователска и научна цел... Вярвам,че кой колкото е кадърен,ще успее,само да има желание и късмет,разбира се.А за магистратура някаква -ама разбира се!За мен като цяло бакалавърската степен само,в която и да е област,е гола работа.
Но щом харесвате психология (да,не говорим за американско кино с глупави сеанси,в които психотерапевтът само задава въпроси на пациента под предлог,че го лекува),учете и дано не се разочароваме/те.Трябва да се учи това,което се харесва,честно! жЕЛАтелно е да направите всичко възможно това да ви донесе и заплащане в последствие,но в никакъв случай не градете идеи за кариера само.Аз така направих-бях решила,че ще работя в комисията на ЕС и като влезнах 2 месеца си задавах въпроса "Аз какво правя тук?",макар че,имам сходни с теб интересни,BeeJuis,мислех за журналистика до последно,но се отказах,заради лошата слава на факултета в СУ.
Що се отнася до НБУ и СУ-да,верно,че много неща ще са по-съвременни там,но 1.преподавателите там половината са от СУ,преподаващи паралелно и в двата за повече пари;
2.като завършите НБУ,кой ви го знае по света?друго си е Sofia University,носи името и престижа на столица все пак.
Та така... :bounce:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”