Какво искате да учите?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Primrose
В началото бе словото

Re: Какво искате да учите?

Мнение от Primrose »

Ами точно половината от родителското ми тяло, която не иска да уча в др. град работи в сферата на образованието :) Но тя не иска главно, защото не може да приеме идеята да съм далеч от Варна, а София си е доста далеч :)

Странното е, че имам приятели, които настояват, че във Варна било същото. Затова се ровичкам насам-натам и търся още мнения и все повече вярвам, че София или по-точно СУ е на светлинни години.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

В кое училище учиш сега, ако не е тайна? :)
Facebook
Изображение
Аватар
Primrose
В началото бе словото

Мнение от Primrose »

Малко е абсурдно, но уча в 3-та ПМГ, а не искам да се сблъсквам с природни науки или математика никога повече в живота си :)
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

И аз съм варненец, така че съветът ми е -> не учи във Варна, наистина, освен ако не става въпрос за военноморското или МУ и то просто защото няма друго военноморско училище, а приема в МУ-София е наистина труден.

Имам приятели, които учат във Винса - потресаваща история, даже за единия жал ми става имайки предвид капацитета му, а къде учи....а и той остана там защото именно майка му го накара.Една моя позната, която учеше Счетоводство там (това е специалността, за която най-масово се блъскат), прекъсна за да учи България филология в СУ.....сам си прави сметка :)
vili_p
В началото бе словото

Мнение от vili_p »

svetlio.varna написа:
Zahariev написа:Не избирай варненските университети за нищо на света!
А аз бих допълнил: още бургаските, русенския, шуменския, УНСС, ЮЗУ, пловдивските и т.н. :)
svetlio.varna,че ти не остави други университети освен СУ.Недей така ... :? :pale:
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

Е, ВТУ не е споменат, а всички знаят, че в Су положението е зле, ама в другите университети е в пъти по-зле...

ПС. Видях, че НБУ също не присъства в гореизброените университети... някой да не Ви подкупва? :lol:
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Primrose написа:Защо?

Всъщност аз си искам СУ, но не така седят нещата с моето семейство :) И... се чудя дали те са прави... :) Затова много, много, ама много се радвам на всякакви мнения, за да мога да си избистря всичко в главата :)

Освен посочените причини от Светльо и happyswift, аз бих добавил и това, че ако дойдеш в София ще се научиш да бъдеш самостоятелна, което е много важно. Също така ще погледнеш нещата от по-различен ъгъл, когато не живееш при вашите. Условията ти за развитие стават доста по-добри. :)

А и висшето във Варна е ала-бала. Както и да го гледаш тук в София е светлинни години напред.

The names of the future are stamping of impatience.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Primrose написа:Всъщност аз си искам СУ, но не така седят нещата с моето семейство :) И... се чудя дали те са прави... :) Затова много, много, ама много се радвам на всякакви мнения, за да мога да си избистря всичко в главата :)
Primrose
Вече си на години, в които не само е нужно, но е задължително да взимаш самостоятелни решения. За последствията, добри или лоши, само и единствено твоето лично решение да е виновно.
Хубаво си се насочила с въпроси за СУ във форума на университета. Смея да твърдя, че отговорите, които си получила, макар и кратки, са правилни.

Единствената пречка, според мен, която може да се окажа основна за твоето обучение в СУ, е липсата на достатъчно средства в семейството ти. Ако това е в основана на несъгласието на родителите ти да учиш в София, то тогава прецени дали имаш нужните възможности за едновременно обучение и работа в София.

Не съм хейтър на провинциалистическото висше образование, но все още разликата между предлаганото в столицата и останалите градове, като качество на конкуренция между колегите, качество на обучение и качество на събития от културен и научен характер, са на по-ниско ниво от това в една малка част от столичните учебни заведения.

Надявам се да вземеш самостоятелно и прецизно решение Primrose.
Аватар
Primrose
В началото бе словото

Мнение от Primrose »

Благодаря за отговорите ви :) За мен те са много важни :)

Току-що ми хрумна още нещо :) Като изключим семестраиалните такси, според вас каква е сумата, с която един студент може да живее месечно? Трябва да реша няколко проблема преди да стигна до финансовия, но искам да съм психически подготвена за това, което ме очаква :)
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Задаваш напълно адекватен въпрос.
Ще ти отговоря веднага:
- стая в Студентски град: месечен наем, плюс консумативи за стаята (вода, ток, парно) = около 30-35 лв
- месечна карта за градски транспорт за две линии, които ще ти вършат работа (метро и 280) = 12 лв
- интернет за един месец = абонаментните планове са по 15-20 лв, в зависимост от това дали квартирантите ти ще ползват също интернет (виж тук повече инфо: https://www.megalan.bg/internet_home.html)
- храната вече сама ще си прецениш; изреди си на един лист продуктите и след това виж цената им по магазините и сметни... е, сигурно няма да го направиш, а и едва ли ще е точно, но едно допълнително инфо: студентски стол струва 1.50, три пъти на ден от него ти стига, което прави = 4.50 лв на ден за храна, сметни си за месец как ще е и по него се ориентираш

Ако има друго нещо да питаш, питай, за това е направен форума, все пак.
Аватар
Primrose
В началото бе словото

Мнение от Primrose »

Много ти благодаря :) Мисля, че засега нямам повече въпроси :)
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Карта за градския транспорт - според това къде ти е факултет, си избираш и каква да си вземеш.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Аз те съветвам да отчетеш първо колко си готова да дадеш (разбира се, съобразено с родителите ти). Защото има и други възможности освен общежитие и "Студентски град". Естествено при тях разходите се вдигат, но при намиране на добра оферта за квартира и съвестни съквартиранти си заслужава. :D

И е хубаво да имаш предвид, че не може да се живее на "стол" и това е възможния минимум. За това за храна отчитай по-големи суми от 4,50 на ден. Аз примерно за да се храня нормално давам по около 20 лева на ден, но аз съм мъж 2 метра/90 килограма. Разбира се, много зависи и с какво, как и колко се храниш. Тази сметка вече ти ще си я направиш, но е добре да знаеш, че голяма част от нещата са по-евтини в София, отколкото във Варна.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
stasinka
Драскач
Специалност: Туризъм
Курс: втори

Мнение от stasinka »

Туризъм. :) И се чудя има ли шанс да ме приемат с матура по английски + изпита по география, вместо с изпит по английски?
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)
Изображение
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Специалност: Културология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

stasinka,имай предвид,че оценка 6.00 от матурата се приравнява на 4ка от изпита(заради различната степен на сложност).Освен това оценката от матурата се умножава по по-нисък коефициент. :wink:
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”