[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Primrose
В началото бе словото

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от Primrose »

Здравейте и от мен :)
Казвам се Иглика. И аз съм 12 клас и... може би ще се пробвам с журналистиката... ако реша какво искам... най-после :)

Стана ми интересен дебатът ви за дължината на есето. Общо взето нямам никаква представа какво и колко искат да четат проверяващите, но не знам дали и те си знаят. Според мен есето не бива да бъде написано в n на бр страници. То реябва да носи душевността и отпечатък от стила на пишещия го. Има различни видове репортажи, статии и пр. журналистически жанрове. А и различните страни, даже различните медии имат различен стил. Например американският стил на изразяване е много, интересни, но в малката си част смислени думи. Британският е доста по-стегнат, кратък и ясен. Освен това си е изкуство да пиешеш дълго и интересно, но според мен е много по-голямо изкуство да се побереш в малко обем и да напишеш нещо грабващо :)
Аватар
amorphis
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от amorphis »

Колко много хора станаха които искат да кандидатстват с журналистика ;Д
Errando discimus !
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Мнение от martina_teodorova »

Вчера писах есе по журналистика,но ще дам да ми го провери един учител. Излезе ми точно 7 страници (голяма формат) Мисля,че за 4 часа повече от 10 страници е трудно да се напишат. Все пак ти трябва време да си изградиш и структурата на есето,да ти остане и време да разсуждаваш върху отделните му части.
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Здравей, Искре!
Малко се забавих с отговора, но напълно те подкрепям за обема на есето, разказа, притчата и пр.
На мен лично не би ми представлявало интерес да чета фермани, защото съдейки по творчеството на добрите журналисти в България, статиите и записките им по дадена тема, обикновено не надвишават страница. Съмнявам се да е просто съвпадение.
Големият обем от друга страна води до объркване и вероятност за неправилна подредба на мисли, хаос и излишни разсъждения. Съответно и рецензии от сорта на "Нямаш теза". Възможно е и да си имал, но в многото обем, една не добре защитена теза е като игла в сеното.
Съвсем не твърдя, че пиша кратко и понякога не прибягвам до локуми, но и не оценям способностите си с отличен. И все пак си мисля, че проверяващите са на ясно, че ние няма как, на ниво 12 клас, да умеем да подреждаме, тълкуваме и изобличаваме истината, както би го направил един професионален журналист. Нали за това сме избрали тази специалност. Никой не се ражда научен. :)

ПС: Деница, приятно ми е!
Поздрави! :flower:
Аватар
hrisonka
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от hrisonka »

Аз лично пиша есета в обем от 3 до 4 страници и мисля,че е достатъчно,но по-важно наистина е съдържанието и без значение броя на страниците,то да грабне оценяващите.Имам един въпрос,някой знае ли какви са миналогодишните балове при класиранията,защото никъде не мога да ги намеря,а искам да видя понеже знам,че за тази специалност трябва да изкараш висока оценка,за да те приемат :/ Благодаря предварително :-)
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

Аз не съм писал журналистическо есе все още, не съм запознат и с критерийте... някой да ме просветли?!
Изображение
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Според мен, "Журналистическо есе" е много общ термин. Важно е да изложиш мнение по проблема и съответно да го защитиш.
От това, което ми обясниха, няма значение как точно ще бъде структурирано самото есе, оценят смисъла и самата подредба на мисли. Съответно - как ще започнеш и ще въведеш ли читателя в същината на проблема или директно ще изведеш тезата си / като начално изречение примерно/, решаваш сам.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Предварителен изпит: 27 март (09:00). Заявления за явяване на изпита се подават от 28 февруари до 18 март 2011 г.

Редовен изпит: 26 юни (09:00). Заявления за явяване на изпита се подават до 30 май 2011 г.

Такса за един изпит: 30 лв.
Facebook
Изображение
Аватар
hrisonka
В началото бе словото

Мнение от hrisonka »

От къде имаш тази информация,защото в сайта все още не пише нищо :?
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Специалност: Информатика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

Ами всъщност, първия линк в началната страница (по средата) е точно за тази информация, но там пише само за предварителните, но сигурно и тези за редовните изпити са верни, все пак Светльо е вътрешен човек :)

Едит: Светльо е направил и специална тема, чек ит - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 58&t=19137
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
Ambrosio`
Паисий
Специалност: Връзки с обществеността
Обратна връзка:

Мнение от Ambrosio` »

martina_teodorova написа:Вчера писах есе по журналистика,но ще дам да ми го провери един учител.
Не разчитай обаче много, много на оценката на учителя, в повечето случаи критериите на един гимназиален учител и на един университетски професор са коренно различни ..

И един съвет от мен: внимавайте с философстването, проверяващите наблягат повече на фактите, отколкото на изразената ви душевност. Опитайте се да съчетаете тези две неща и успехът ви е гарантиран. :D

hrisonka, минималният бал за журналистика редовно обучение на първо класиране за момичета беше 26.39, а за ПР 25.84 :D
Don't lose who you are, in the blur of the stars.
Аватар
hrisonka
В началото бе словото

Мнение от hrisonka »

Благодаря ти,Ambrosio` :-)
The_Soldier, в началната страница е дадена много малко информация,затова попитах ;)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

hrisonka написа:От къде имаш тази информация,защото в сайта все още не пише нищо :?
Вътрешна информация :mrgreen: Всичко това беше гласувано на Академичен съвет четири часа преди да го публикувам :D
Facebook
Изображение
Аватар
Ambrosio`
Паисий
Специалност: Връзки с обществеността
Обратна връзка:

Мнение от Ambrosio` »

Извинете, Мистър СУ :mrgreen:
Don't lose who you are, in the blur of the stars.
Аватар
hrisonka
В началото бе словото

Мнение от hrisonka »

хаха :) Благодарим тогава за тази информация :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”