Кандидатстудентски курсове към СУ

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Кандидатстудентски курсове към СУ

Мнение от _sonrisa_ »

BeeJuis - аз лично ти препоръчвам наистина да отидеш на курса, защото е полезен от гледна точка на това, че се запознаваш с изискванията и с формата на изпита ( ако някой очаква да научи нещо по езика на този курс - няма да се получи, да знаете ;) Просто за няколко дена е абсурдно )
Но според мен по-добрият вариант е да се отиде пролетната ваканция, защото е доста по-близо до изпита, знанията ти ще са по-пресни и ще ти е по-полезно като цяло. А да ходиш и сега, и през май е безсмислено - правят се едни и същи неща, като на мен лично ми изглежда не много логично да наизустяваш и да правиш не просто еднотипни, ами еднакви упражнения ;)
Helter_Skelter
В началото бе словото

Мнение от Helter_Skelter »

Здравейте!
Току що отправих същия въпрос и към кандидатствалите с английски през 2010, но реших да го задам и тук (колкото повече, толкова повече).
Та - смятам да кандидатствам с английски език, като за това вече съм си набавил нужните помагала за подготовка - голяма и хубава граматика, тестовете към СУ, книжката Essay Writing. Въпреки това смятам да се запиша и на курсовете по английски към университета.
Въпросите ми са - понеже вече е почти февруари - закъснял ли съм много и ако се запиша, ще започна ли с хора на същото ниво или ще бъда с някоя по-напреднала група? Също така са ми нужни и мнения относно тези курсове - доволни ли сте, тези които ходите, и как точно протичат самите занятия, от какво ниво се започва и т.н.
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Специалност: Културология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Helter_Skelter,не си закъснял само за интензивните курсове.Дългите ги започнахме през октомври,а по-краткия започна миналата седмица.можеш да видиш всички видове курсове тук : http://www.afeasbg.com/. Групи по нива няма.Тоест си в смесена група с хора с различни нива,което понякога е супер изнервящо.Аз владея езика на доста добро ниво,а в групата ми от 12 човека има (по преценка на г-жата) поне 8,които не са учили и 5 часа английски в живота си.
Няма точно ниво,от което да се започне.На самите курсове си купуваш една папка,подготвена от тях,пълна с упражнения-13лв е.Там се работи по отделните сегменти на изпита,успоредно с книжките, като междувременно ако възникне някакъв въпрос или ако има нещо по-особено от лексикална или граматична страна,то то се обяснява.Естествено ако някой има нещо,което не разбира-също.Най-общо казано-следват се частите на изпита и те са водещото организационно звено,въпреки че за всяка седмица от курса са заложени различен тип упражнения и различна област на граматиката.Има в предвид,че там само се ПРИПОМНЯТ неща,не се УЧАТ тепърва.Т.е трябва да си добре подготвен от преди това,за да е максимално ефективен курса за теб.
Занятията са по 4 астрономически часа,с 30мин почивка на средата.Всяка седмица се започва с диктовка,която или учителката после я събира,или сами си я проверяваме в текстовете в книжките и после обсъждаме грешките.През седмица се редуват reading и cloze test,а по-късно и останалите части от изпита.Всяка седмица за домашно имаш определени упражнения,написани в папката,освен тях-препис на диктовката и есе.Преподавателката ми е много добра и ни разкрива разни тънкости в изпита,както и често срещаните грешки,както и какви са точно правилата,какво се счита и какво не за грешка и тн.Като цяло мисля,че са полезни,но ще трябва да свикнеш с това,че няма да си с хора ноа твоето ниво.И имай предвид-плаща се САМО ПО БАНКОВ ПЪТ. :wink: :) Дано съм помогнала.Ако имаш още въпроси-питай спокойно :)
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Аватар
Riddle
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от Riddle »

Можете ли да ми кажете, кога се провеждат курсовете по журналистика, тъй като предварителния изпит наближава.Става въпрос за тези дето са събота и неделя.Ще съм ви много благодарен, ако получа точен отговор!
''Choose a job you love and you never have to work a day in your life''

Българска Филология I курс
Helter_Skelter
В началото бе словото

Мнение от Helter_Skelter »

hriskataaa - блгодаря много за бързия отговор и подробното обяснение! Определено беше от полза! :]
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Пак заповядай :wink:
"През тялото й си преминаваше странно чувство.То я накара да остане жива достатъчно дълго,за да изживее живота си до него.Да се бори за единственото,за което знаеше,че е достатъчно добро,благородно и силно,за да си струва да рискува всичко-любовта. "
Аватар
noHame
В началото бе словото
Специалност: История

Мнение от noHame »

Някой посещавал ли е курсовете не доцент Донков и доволен ли е от тях :wink:
Аватар
coldshot
От дъжд на вятър
Специалност: Компютърни науки
Обратна връзка:

Мнение от coldshot »

Някой, курсове по математика, утре? :JC_greenbeer:
Изображение with no power comes no responsibility
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от BeeJuis »

_sonrisa_ написа:BeeJuis - аз лично ти препоръчвам наистина да отидеш на курса, защото е полезен от гледна точка на това, че се запознаваш с изискванията и с формата на изпита ( ако някой очаква да научи нещо по езика на този курс - няма да се получи, да знаете ;) Просто за няколко дена е абсурдно )
Но според мен по-добрият вариант е да се отиде пролетната ваканция, защото е доста по-близо до изпита, знанията ти ще са по-пресни и ще ти е по-полезно като цяло. А да ходиш и сега, и през май е безсмислено - правят се едни и същи неща, като на мен лично ми изглежда не много логично да наизустяваш и да правиш не просто еднотипни, ами еднакви упражнения ;)
Ааа, не очаквам да науча нищо от курса, аз езика си го знам, уча го от 5 години в елитна езикова гимназия, ходя по олимпиади, и така нататък.
Просто искам да видя какво точно представлява изпитът, доколко е различен от олимпиадите и матурата, и т.н. Не мога да отида на изпит, без да имам никаква представа за формата му. Вярно, че си има разните му там помагалца, ама друго си е да ти го обяснява човек, и то предподавател от СУ, който е и потенциален проверяващ и знае най-добре всичко, свързано с изпита, изпитната среда, оценяването...

Нещо не ме блазни вариантът с ваканцията, защото 5 дена подред, и то по 6 часа, ще ми изкипи мозъкът. Обичам си го испанският, даже много, ама чак толкова нагъсто да са занятията... Най-удобен ми се струва вариантът с петте поредни съботи (или там... недели) на февруари. Не вярвам да ми изстинат знанията, а то реално няма и кой знае какво да изстине - няма как да забравя какъв е форматът на изпита, все пак. Вярно, че тази година отвсякъде ни заливат с информация, ама май не съм изкукуригала чак толкова все още, хаха. :)

Мерси за постинга, _sonrisa_. :D
Психология, I курс
Аватар
hriskataaa
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от hriskataaa »

Малко излизам офф-топик,ама има връзка с испанския :oops:
Лин,днеска реших да направя единия от тестовете от книжката за подготовка на СУ....еми форматът е супер странен,нищо общо с всичките останали разновидности,които сме правили в училище.Като гледам наблягат главно на идиматични фрази и има доста разговорни думи в текстовете, на които после трябва да се дават синоними.Като цяло обаче на граматично ниво е доста лесно.Нищо кой знае какво,малко изрази ser-estar,salvo que,a medida que и елементарно съгласуване на времена.Текста за четене беше нормален,въпросите бяха малко странни,но не и трудни(в смисъл,че трябваше да се търсят синоними и антоними в текста,да заместваш и перифразираш и тн.)Като цяло не се оказа толкова труден,колкото си мислех. :wink: :D
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

hriskataaa написа:Малко излизам офф-топик,ама има връзка с испанския :oops:
Лин,днеска реших да направя единия от тестовете от книжката за подготовка на СУ....еми форматът е супер странен,нищо общо с всичките останали разновидности,които сме правили в училище.Като гледам наблягат главно на идиматични фрази и има доста разговорни думи в текстовете, на които после трябва да се дават синоними.Като цяло обаче на граматично ниво е доста лесно.Нищо кой знае какво,малко изрази ser-estar,salvo que,a medida que и елементарно съгласуване на времена.Текста за четене беше нормален,въпросите бяха малко странни,но не и трудни(в смисъл,че трябваше да се търсят синоними и антоними в текста,да заместваш и перифразираш и тн.)Като цяло не се оказа толкова труден,колкото си мислех. :wink: :D
Е то няма как да е супер труден, предвид това, че все пак някой трябва да го издържи, и то по възможност повечко хора :D
Аз не съм казала, че ще е хипер-мега-ултра труден, просто казах, че искам да видя какъв е и като сбъркам нещо на примерните варианти, да ми се обясни от ЖИВ ЧОВЕК защо това, което съм написала не е правилно (не че имайки отговорите на книжката не бих могла да си проверя в черната граматика или в речника) :lol: . Но там ще ми проверяват и евентуалните съчинения, които ще пиша, а вкъщи няма кой да ми ги провери и да ми даде насоки за подобряване.

Както и да е, да се придържаме към темата.
Психология, I курс
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Дам, определено си е плюс да се отиде на този курс. Лично аз за пръв път като видях формата на изпита бях откровено изненадана - освен, че нямаше нищо общо с правеното досега, беше и подозрително лесен. Не знам вие от коя гимназия сте ( подозирам, че от втора испнаска.. не знам защо :roll: ), но ние в училище правихме мноого по-сложни неща и в един момент, гледам теста и от мен се иска да направя нещо, което, ако не бях ходила на курса, щях да смятам за "прекалено лесно" и нямаше да го напиша ;)

Така че смятам, че определено си заслужава ;) Успех ;)
Аватар
stasinka
Драскач
Специалност: Туризъм

Мнение от stasinka »

Здравейте! Искам да попитам, ако някой знае, има ли курсове по география? Ако да, колко струват, каква е продължителността? В сайта не открих такава информация. Също така, ако има някой вече студент, който е ходил на курсове по география към СУ, нека сподели какво представлява и дали помага? :) :bounce:
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)
Изображение
Аватар
BeeJuis
В началото бе словото

Мнение от BeeJuis »

Доста си позакъсняла според мен.
Курсовете по география май вече свършиха, или поне една моя съученичка, която ходеше, отдавна приключи. После имаше втори курс, но сега не знам дали има.
Не вярвам да има някакъв "интензивен", защото все пак това е доста материал, тя ходи около два месеца и нещо.
Психология, I курс
Аватар
stasinka
Драскач
Специалност: Туризъм

Мнение от stasinka »

Ясно. Просто в сайта нямаше никаква информация за това.
Пътищата на хората се разделят, защото всеки счита своя за единствено прав. (В. Хочински)
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”