[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от cerbera »

sunover написа:27 март, ако не се лъжа. :connie_mini_smiley:
Така ли, аз не знаех... Вижте какъв кандидат-студент съм... :bounce:

ПС. В справочниците ли прочете или в сайта?
Изображение
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Мнение от martina_teodorova »

В сайта го пише. Имаш време да се запишеш за изпита от края на февруари до средата на март. Изпита е на 27 март-неделя
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

martina_teodorova написа:В сайта го пише. Имаш време да се запишеш за изпита от края на февруари до средата на март. Изпита е на 27 март-неделя
А как става записването? Онлайн или трябва да се ходи някъде, че ми е сефтето... :cyclopsani:
Изображение
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Попринцип може по банков път, в по-големите градове има и учреждения, предназначение точно за тези цел. Можеш да се запишеш там за изпит в абсолютно всеки университет в България. Потърси информация в интернет.
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

Колко страници приблизително е хубаво да бъде есето? 6/7?
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

sunover написа:Попринцип може по банков път, в по-големите градове има и учреждения, предназначение точно за тези цел. Можеш да се запишеш там за изпит в абсолютно всеки университет в България. Потърси информация в интернет.
Ахам, мерси за информацията, в Бургас трябва да има някъде...
martina_teodorova написа:Колко страници приблизително е хубаво да бъде есето? 6/7?
Да, хубаво е някой да ни просветли колко е желателният обем, едва ли е като при темите по История и БЕЛ... И пак се пише на бели листи, нали?
Изображение
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Обема няма никакво значение.
Миналата година имаше случай на 5.50 със страница и половина есе, и на 2ки и 3ки с есета 6-7 страници, и обратното.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
martina_teodorova
Пишете, о, братя

И аз съм на това мнение. Има хора,които изразяват концепцията си,вижданията си по съответната тема в обем от 2/3 страници,на други им трябват 8. По история и да искаш няма как да побереш цялаа информация в 2 страници или да я резюмираш. Borisg,ти колко страници написа?
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Според мен, няма кой да задържи вниманието си на есе, по-дълго от 2-3 страници.
Да четеш "бла-бла" си в живо мъчение.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

sunover написа:Според мен, няма кой да задържи вниманието си на есе, по-дълго от 2-3 страници.
Да четеш "бла-бла" си в живо мъчение.
То пък щото да четеш раждането и смъртта на Левски навсякъде по един и същи начин не е мъчение или пък за "свободата" в Ботевата поезия.

При журналистическото есе някак си е по-интересно, поне доколкото интерпретациите са различни, основаващи се на жизнения опит на всеки индивид по отделно... :pukeright:
Изображение
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

Щом смяташ, че за времето, което имаш да напишеш есето, можеш да сътвориш нещо качествено в обем от 8-10 страници, възхищавам ти се.

Според мен, добрият журналисти трябва да умее да изкаже много, а да напише малко.
Ти да си видял в някой вестник статия да заема 4-5 страници? Има и такива, но обикновено са посветени на живота на известна личност, което на теб няма да ти е цел на 27.
Не правя сравнение с Левски и Ботев, защото да си запознат с миналото си е задължение, а не концерт по желание.
Освен това, в есето си едва ли ще напишеш неизвестни никому факти и събития, нито пък ще сътвориш нова история на България, така че трябва да си наясно, че проверяващите ще са запознати с идеологията ти.
И само си представи, колко много изпитни работи минават през ръцете им. Не мислиш ли, че би им втръснало да проверяват обемисти материали, в които 50% са празни приказки, нямащи нищо общо с темата.
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Понякога човек трябва да разтяга локуми, за да запълни броя страници или ефирното време. Не винаги има интересни събития, за които да пишеш... понякога трябва да си ги смучиш от пръстите, да офлянкваш, да сучеш и въртиш, абе да разтягаш локуми.
А и разясненията, описанията, примерите, които ще използваш в журналистическото си есе само биха били в твоя полза, защото ще си защитиш позицията, ще се обосновеш с аргументи. А ако пишеш стегнато и набързо, рискуваш някой да не те разбере какво си имала впредвид, че мисълта ти примерно се накъсва, а защо не да си приписала или научила редица клишета, без да помислиш и т.н. Не си мисли, че преподавателите четат темите от самото начало до самия край, дума по дума с лупа, гледат ги от горе, от горе, защото ти пък си представи колко време и нерви, и пари ще им са необходими за да оценят всичките теми на кандидатите... Понякога имаш късмет и минаваш по капките, друг път си карък, като един мой приятел, който кандидатства право и го резнаха 50 стотни, защото не е написал имената на ръководството на БРЦК при Ботев, което е два, три реда... Но такъв е живота...
Изображение
MapuHa
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: втори

Мнение от MapuHa »

В разгара на поредната сесия ми хрумна, че не ми се учи всъщност психология :) И в недоволството си седнах, мислих, мислих и измислих - учи ми се PR :) Обаче, естествено, изникнаха няколко въпроса, чиито отговори нещо не успях да намеря из дебрите на сайта на СУ, та се обръщам към вас :roll:
1. Ясно ми е, че няма как да се прехвърля, трябва да прекъсна и да кандидатствам отново. Кога обаче трябва да прекъсна? Примерно, ако избутам и тази сесия (нищо не ми пречи да го направя) и просто не се запиша никога повече и си поискам дипломата, дали ще мога да се явя на предварителния на 27ми? Всъщност, как стоят нещата с прекъсването като цяло?
2. Успях да изровя единствено програмата на задочниците за някакъв отминал летен семестър, та някой би ли бил така добър да метне линк с разни други програми, интересно ми е да видя какви предмети се учат през годините :roll: А и конспекти разни ако успеете да намерите, цена няма да имате (аз не се справих) :roll:

Хайде, няма да нахалствам повече :)
Предварително ви благодаря за отзивчивостта :)
Аватар
The_Soldier
Легендарен флуудър
Специалност: Информатика
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от The_Soldier »

Докато се появи някой, който може да ти даде точни и ясни отговори, поразгледай това - за прекъсването. А за учебния план, провери сайта на факултета :)
My body is a cage that keeps me from dancing with the one I love, but my mind holds the key...
Аватар
sunover
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от sunover »

cerbera написа: Не си мисли, че преподавателите четат темите от самото начало до самия край, дума по дума с лупа, гледат ги от горе, от горе, защото ти пък си представи колко време и нерви, и пари ще им са необходими за да оценят всичките теми на кандидатите...
Точно, че никой няма да седне да се замисля над твоите пледуарии, предвид големия брой на изпитните работи, в купчината "непроверени". Така че, вероятността да намерят смисъл в по-краткото е по-голяма, отколкото да извадят есенцията от 10 страници/ по-често грознопис, тъй като времето е недостатъчно, според мен/.
Друг е въпросът, че никой не е застрахован за коректно оценяване. Винаги има пристрастия, които има вероятност да не съвпаднат с тези на проверяващите. :)
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”