Избори за Студентски съвет (12/01/2011)

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Избори за Студентски съвет (12/01/2011)

Мнение от svetlio.varna »

Rada написа:Светльо, какво те мотивира теб лично да се кандидатираш? Какви са конкретните ти цели и стъпките, с които ще ги постигнеш? Иии накрая - определяш се като "егоцентричен и самовлюбен", смяташ ли, че тези качества са присъщи на хората, които се занимават с обществена дейност и дали те няма да ти пречат?
Смятам, че са особено полезни, тъй като в дейността си сега и евентуално в СС ще срещам предостатъчно индивиди като този:
DreamWorks написа:Като сложиш една самовлюбена снимка на не до там толкова красивата ти физиономия нищо не правиш общо взето.
Не смятам да ги щадя. Тук съм мод и се въздържам от това, за да не подривам авторитета на колегите от екипа, но не смятам да им се давам на живо :D

На другото мисля, че отговорих в горния си пост, ако съм пропуснал нещо, поправи ме :)

Купуването и продаването на гласове е престъпление.
Последно промяна от svetlio.varna на 09 Яну 2011, 23:44, променено общо 1 път.
Facebook
Изображение
Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Специалност: Лъжец
Обратна връзка:

Мнение от Vupros »

Отговори на въпроса ми, ако обичаш! К'во се пра'иш на българче...
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ама аз не мисля да спирам до там
Всеки, който влезе в СС в момента, ще бъде опозиция, пък дори и Студентски глас да спечели всички мандати от всички факултети. При това положение, за да се влезе в ръководството на СС, трябва да възприемеш следвания от тях и от подкрепящите ги членове курс, което аз не смятам да направя.
В каква дейност се изразява лично твоето евентуално действие като "опозиция" и какви различни възгледи имаш от тези на сегашния "курс на СС"? Какви идеи искаш да осъществиш, които досега не са влизали в полезрението на състава на СС? Смяташ ли че опозиционен член на СС трябва да бъде активен в работата на съвета или да е просто пречка мнозинството да взима решения? С кои решения и действия на сегашния СС си съгласен пък?
Мога да помагам на студентите в решаването на индивидуалните им проблеми по посочените вече начини.
По какъв начин членство в СС ще помогне да помагаш на студентите, повече отколкото със същите средства и сега? Каква ще е качествената разлика в сегашната ти дейност и бъдещата ти, при евентуално избиране? И има ли смисъл да си част от СС, ако няма да има коренна промяна в дейността ти в този форум?
Какъв точно отчет мислиш, че трябва да давам.
Цялата ти дейност на заседанията на СС, на взимането на решения, на полезната дейност във тези заседания, изказването на мнения, доклади и проекти. Казано накратко - какво правиш докато си в СС и като член на СС?
Понеже повдигна въпроса с бюджета на СС..
Затова питах тебе, не Цветанка - как ти си представяш бюджета, какви трябва да са приоритетите, за какво трябва да се харчи, за какво не. Ти как би го разпределил? Какви са твоите виждания за такъв бюджет и неговото ползване?

По точките 4. и 6. - не питах каква е системата и защо е такава, а твоето лично мнение каква да е системата и за бройката членове? Нямаме нужда да си припомняме как изглежда структурата и как се определя, а твоята частна визия за нея, как ти би искал да бъде? И моля без "ами тя е такава, каквато е, моето мнение не е важно"
В момента СС е превърнат в част от админситарцията на СУ и дефакто няма друг избор, освен да следва курса на ръководството. Това положение ще се запази най-малко до края на мандата на този СС, тъй като не виждам възможност за промени в ръководството на СС, нито в неговата визия относно функциите на СС.
Как при това положение искаш да си част от СС още преди края на мандата, като дори споменаваш, че сам не можеш да промениш статуквото? Защо искаш да си част от сегашната структура на СС, като не одобряваш курса и положението в нея, и заявяваш че не можеш да го промениш?

И относно последните въпроси, те бяха ясни, но ти си писал нещо коренно различно:
- 9. беше - как ще се запознаеш с проблемите на студентите и как ще подредиш решаването им по приоритети, поне каквото зависи от теб. Доколко ще се съобразяваш с проблемите на студенти и дали ще търсиш контакт с тях или по-скоро инцидентно каквото хванеш ще сториш?
- 10. - това е най-елементарния въпрос - какви качества са нужни за да си вършиш работата в СС? Изброй ги просто. Подреди ги по някакъв ред ако искаш. И можеш да кажеш и като реклама - кои притежаваш и кои не.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
petya_ilieva
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: първи

Мнение от petya_ilieva »

Петя Илиева, ФФ, спец. Психология, 1. курс

Искания:

- реално представителство на студентите в СС и защитаване на интересите им (Пример: Когато студентите протестират и са недоволни, трябва СС да ги подкрепи, не да се оправдава)

- по-достъпна и пряка връзка между представителите на СС и студентите (Пример: чрез срещи с отговорниците на групите)

- прозрачност относно разходите не само на СС, но и на СУ

- повече информация за събранията на СС

За мен:

- 1 година опит като студент в СУ, специалност История
- член на Дискусионния клуб към СУ “280”
- основни интереси: психология, история

Facebook: Petya Ilieva; e-mail: nrg_5q@abv.bg
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

Само държа да отбележа, че не съм чувал за студент, който се кандидатира за избори за СС след втори курс, мисля, че това е достатъчно показателно за състоянието на съвета и доверието на учащите се в него.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от ники »

Светльо, не ти трябва да се занимаваш с тия глупости бе.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

Kristo написа:Ама аз не мисля да спирам до там
Всеки, който влезе в СС в момента, ще бъде опозиция, пък дори и Студентски глас да спечели всички мандати от всички факултети. При това положение, за да се влезе в ръководството на СС, трябва да възприемеш следвания от тях и от подкрепящите ги членове курс, което аз не смятам да направя.
В каква дейност се изразява лично твоето евентуално действие като "опозиция" и какви различни възгледи имаш от тези на сегашния "курс на СС"? Казах, че ще съм в позицията на опозиция, не и че ще действам опозиционерски с цел едва ли не да саботирам дейността на СС. Какви идеи искаш да осъществиш, които досега не са влизали в полезрението на състава на СС? Искам да помагам, нямам списък с грандиозни проекти, по-скоро за частично повлияване на цялостната позиция на СС по някои актуални проблеми (студентски протести, финансов отчет, проблеми с общежитията и др.) Смяташ ли че опозиционен член на СС трябва да бъде активен в работата на съвета или да е просто пречка мнозинството да взима решения? Вече отговорих. С кои решения и действия на сегашния СС си съгласен пък?
Различни възгледи: целия проблем около студентските протести, около позицията им спрямо ръководството по отноение на вътрешните реформи в университета, по въпросите на настанителната кампания в общежитията, по въпорсът за начина на провеждането на изборите, по въпроса за основните функции и приориети на СС - дали тярбва да изпълнява админситративни функции или да защитава парвата на студентите и др.

Съгласен съм с: дейността им по отношение на новите правила за разпределение на стипендиите, подкрепям редица техни инициативи, желанието им в един момент да направят достояние на по-широк кръг от хора редица дейности на СС и да отговарят на зададените им въпроси чрез форума, социалните мрежи и др., което макар и да беше за кратко, остави у мен доста добри впечатления.

Мога да помагам на студентите в решаването на индивидуалните им проблеми по посочените вече начини.
По какъв начин членство в СС ще помогне да помагаш на студентите, повече отколкото със същите средства и сега? Ще имам възможност за достъп до повече информация. Каква ще е качествената разлика в сегашната ти дейност и бъдещата ти, при евентуално избиране? Ще съм по-информиран и е мога да правя предложения в СС. И има ли смисъл да си част от СС, ако няма да има коренна промяна в дейността ти в този форум? Да, има смисъл. Обичам това, което правя във форума и не бих го сменил или променил заради СС или която и да е друга студентска органиация. Не смятам, че целта на членството ми е коренна промяна в дейността ми във форума, може би по-висока информираност, но това за мен не е "коренна промяна".

Какъв точно отчет мислиш, че трябва да давам.
Цялата ти дейност на заседанията на СС, на взимането на решения, на полезната дейност във тези заседания, изказването на мнения, доклади и проекти. Казано накратко - какво правиш докато си в СС и като член на СС?
Моята дейност като член на СС извън ръководството и комисите му се ограничава само до общото събрание на СС, чиито заседания са открити и публични. На тях могат да присъстват студенти, студенти от студентски радиа, студентски телевизии, студентски вестници, които да се информират, да разпространяват информация за случващото се и дори да упаржняват морален контрол върху своите избранници. Защото може би СС би гласувал с доста по-крехко мнозинство решението си да не подкрепи студентските инициативи през последните месеци, ако в залата не присъстваха само 5-ма студенти то Студентски глас, а, да речем, 50 човека. Не мислиш ли (въпросът е реторичен)? Проблемът е, че малко хора се интересуват. Дори и да купя 30 минути в праймтайма на националния телевизионен ефир, пак мнозинството от студентите ще бъдат апатични към случващото се точно така, както и към изборите за СС.

Иначе конкретно на въпроса ти, всичките ми идеи, предложения и инициативи в СС ще бъдат публични и достъпни в интернет. Дали това ще става чрез форума, чрез социалните мрежи, през някой от блоговете ми или по друг начин, това зависи от конкретния случай и поставените цели. Смятам, че това е по-добрият вариант пред алтернативата да правя там някакви неща една година и после да кача на някой забравен китайски сървър един pfd файл, съдържащ списък с 50 обещания, които съм дал и изпълнил.

Понеже повдигна въпроса с бюджета на СС..
Затова питах тебе, не Цветанка - как ти си представяш бюджета, какви трябва да са приоритетите, за какво трябва да се харчи, за какво не. Ти как би го разпределил? Какви са твоите виждания за такъв бюджет и неговото ползване? Моето мнение е, че СС не е годен да се разпорежда със собстен бюджет. При положение, че СС въобще не е възприел като своя основна функция подпомагането и решаването на проблемите на студнетите, даването на пари на СС, които не е много ясно как се харчат, е доста излишна екстра.

По точките 4. и 6. - не питах каква е системата и защо е такава, а твоето лично мнение каква да е системата и за бройката членове? Нямаме нужда да си припомняме как изглежда структурата и как се определя, а твоята частна визия за нея, как ти би искал да бъде? И моля без "ами тя е такава, каквато е, моето мнение не е важно"
Вече ти казах мнението си, според мен, няма наложителна необходимост от промени в броя на членовете или в структурата на СС. Или поне тяхната промяна не би довела до съществени промени в съществуващото положение. Могат да се направят редица промени в областта на контрола по дейността на ССи в частност на ръководството и в правилата за избор на СС. В момента действат някакви безумни правила, според които хем изборът във факултета е мажоритарен, хем е многомандатен, хем студентите могат да гласуват само за един кандидат... Не съм чул някъде в Европа да действа подобна система. Мисля, че само в Китай имат такава практика. Относно контрола, трябва ясно да се регламентират определени способи, чрез които студентите да могат да упражняват ефективен контрол върху своите избранници... и когато съберат 3000 подписа за оставката на СС, СС да си подава оставката.
В момента СС е превърнат в част от админситарцията на СУ и дефакто няма друг избор, освен да следва курса на ръководството. Това положение ще се запази най-малко до края на мандата на този СС, тъй като не виждам възможност за промени в ръководството на СС, нито в неговата визия относно функциите на СС.
Как при това положение искаш да си част от СС още преди края на мандата, като дори споменаваш, че сам не можеш да промениш статуквото? Защо искаш да си част от сегашната структура на СС, като не одобряваш курса и положението в нея, и заявяваш че не можеш да го промениш?
И на този въпрос ти отговорих: "Смятам, че членството ми в Студентски съвет ще ми бъде полезно относно нещата, с които се занимавам и в момента през форума и социалните мрежи - да помагам на колегите в борбата им с бюрократичната машина, наречена университетска админситрация, да намирам информация, която би трябвало да бъде общодостъпна за всички студенти, а е написана с молив на гърба на пожълтяла хартийка, закачена на някое от 100-те информационни табла и покрита с рекламни плакати за разни събития и промоции на книжарници и дискотеки. Като член на СС ще имам доста повече възможности да достигам до тази информация бързо и навреме. Освен това СС има и доста инициативи, които според мен са супер добри и като идея, и като реализация, в които бих искал да се включа по-активно: говоря за различните мероприятия, отчет за които имаше на сайта на СС. С две думи, мисля, че ще имам малко повече възможности да помагам, отколкото сега."

И относно последните въпроси, те бяха ясни, но ти си писал нещо коренно различно:
- 9. беше - как ще се запознаеш с проблемите на студентите и как ще подредиш решаването им по приоритети, поне каквото зависи от теб. Доколко ще се съобразяваш с проблемите на студенти и дали ще търсиш контакт с тях или по-скоро инцидентно каквото хванеш ще сториш?
Чакай сега, нали се разбрахме, че кандидатствам за член на СС, а не за студентски омбудсман или за папа. Виж в Правилника на СС какви са правомощията на членовете на СС:

"Чл. 3. (1) Членовете на СС имат право:
1. Да избират и да бъдат избарни в ръководните органи на СС и СУ „СВ. Климент Охридски”;
2. Да участват в общото събрание на съвета и да гласувата със „за”, „против” и с „въздържал се” по предложените на режим на гласуване въпроси освен ако СС не рещи друго;
3. Да отправят въпроси и предложения до ръководните органи на СС и представителита на СС в други органи;
4. Да предлагат на ОС на СС изменения и допъления на дневния ред;
5. Да предлагат на ОС на СС изменения и допълнения в настоящия превилник."

Да не говорим, че в чл. 2 са изброени основните задачи на СС и там не фигурира функция по "решаване на проблемите на студентите". Кои точно проблеми на студентите очакваш, че може да реши един член на СС? Вече споменах аз какво мога да допринеса в тази насока, дори и извън ръководството на СС. И смятам, че ще се справя с това по-успешно, отколкото се очаква за един член на СС в опозиция.

- 10. - това е най-елементарния въпрос - какви качества са нужни за да си вършиш работата в СС? Изброй ги просто. Подреди ги по някакъв ред ако искаш. И можеш да кажеш и като реклама - кои притежаваш и кои не.
Да иска да влезе в СС, защото иска да помага с нещо, а не защото има някакви болни лична амбиции. Това трябва да бъде и предизборният лозунг, и политическата платформа на кандидатът за СС. Другите качества не са решаващи.
Facebook
Изображение
Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vupros »

...........
Последно промяна от Vupros на 12 Авг 2011, 21:44, променено общо 1 път.
svetlio.varna
Легендарен флуудър

ники написа:Светльо, не ти трябва да се занимаваш с тия глупости бе.
ники и Vupros... не е като да не сте прави :) и все пак искам да разбера наистина ли е толкова безнадеждно положението, колкото изглежда острани
Facebook
Изображение
Аватар
Vupros
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от Vupros »

Тук ние задаваме въпросите, ОК? Не си на 10 години, че да изречеш подобно изречение! Добре че е несъзнателно! Няма да гласувам за теб, защото не можеш да отговаряш на прости въпроси. 'А'е.
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Аз лично пък съм на мнение, че трябва Светльо да опита. Все пак, както знаете единствено той се грижи за бъдещите зайци във форума, които задават всеки ден едни и същи въпроси. Не само за това се грижи, а и за други неща. Просто не виждам защо да не опита? И в това, че бил "пубер" по думите на един потребител, са абсолютни глупости. Ако не е Светльо, считайте че във форумът ще има само 1-2, които да отговарят на всякакви въпроси. Пък и тези 1-2, просто няма да имат такава загриженост, каквато Светльо прояви миналата година за зайците, ако го помните това. Така че аз съм твърдо "ЗА" ;)
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Светльо, ако го правиш за товя лична изгода, нямаш грижи, ще гласувам за теб. Ако обаче мислиш, че има нещо смислено в тоя СС и можеш да промениш нещо, няма да гласувам, защото само ще си изгубиш времето с тия тъпотии.
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Странно аз пък бих постъпила точно по обратния начин : )
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Абе по-добре човек да има някакви планове, да се опита д апостигне нещо ... отколкото изобщо да не пробва.
Аз пък съм на мнение, че може да се направят много неща за студентските от някой ентусиаст в СС. Било то и малки неща.
Ако не се опита няма как да се разбере ще го бъде ли или не.
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
ники
Легендарен флуудър

Мнение от ники »

Еми, те някои се опитват, ама йок.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”