[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
assault
Танцуващия с клавиатури

Re: [КСК 2011] История

Мнение от assault »

ROKFELER написа:У мен пък буди любопитство въпросът дали тази година интересът към Правото ще е по-голям след обявяването на рейтинговата система, според която СУ води пред останалите университети и Правото е сред челните специалности в него :lol: :lol:
:shock: Вярно ли? :shock: Открили са топлата вода? :shock:
На мен ми е по-интересно за МО, особено след тая афера с агентите. :lol: :lol:
anichkata
В началото бе словото

Мнение от anichkata »

Хора, пак се завръщам с въпроси :) Ваканцията почнах яко да преговарям Средновековието и се замислих, че в Образователни Технологии ни карат на всяка цена да пишем под определени точки, примерно първо външна политика после вътрешна и т.н. и твърдят, че яко щяли да ни санкционират, ако не пишем по този начин... Та въпроса ми е дали може да не пишеш под точно определен ред? Давам пример: в темата укрепването на България 9 век, няма ли да е доста по-лесно да напишеш цялата външна политика под ред - Крум, Омуртаг, Маламир и Пресиян и чак след това да напишеш вътрешните им политики ? Като че ли темата няма да е разпокъсана, защото си е доста тегаво да пишеш за Крум, той умира, пишеш му вътрешната политика и айде пак се връщаш към смъртта на Крум и идването на Омуртаг хаха :)
Аватар
stefann.
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от stefann. »

Във всички теми се пише отделно за владетеля, а не за външна политика на целия период и после за вътрешна. А и след всеки кан/цар е задължително да се напише оценка за управлението, така че този начин си е по-логичен при всички случаи. :roll:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

И аз съм на същото мнение :)
Facebook
Изображение
Аватар
stefann.
В началото бе словото

Мнение от stefann. »

Аз пък последно време се чудя по един доста интересен въпрос. Като си пиша темата, дали ще се възприеме добре от проверяващия ако изразя виждане по дадено събитие, което е различно от общоприетите в учебници и т.н. Някакво по-различно тълкуване на нещата. Чета не само помагала за кандидатстване, но и друга странична литература и започвам сам да си изграждам поглед върху историята, а и мисля, че в крайна сметка това е целта, не да попиваш всичко, което налагат учебниците.. А в тази наука все пак е пълно със спорни въпроси. Вие как мислите, дали ще се хареса ако излеза малко извън рамките на учебните помагала? :scratch:
cerbera
От дъжд на вятър

Мнение от cerbera »

Стефане, аз също съм кандидат-студент и относно въпроса мога да ти кажа, че моята госпожа ми налага да зубря темите, без излишни анализи, тълкувания, размишления... Нито изворите можем да тълкуваме, нито нищо... а всъщност би трябвало. Не се знаело как ще го възприемат проверяващите написаното и нищо чудно да родим по някой бисер според нея...
Именно това е най-тъпото за историята, че не можем да мислим, че не показваме умения за анализ, а уменията на нашата памет - колко и как помни. Поне по литература можем повече да разтягаме локуми. :bounce:
Понякога се чудя къде се набутах, но нали казват, че по Коледа ставали чудеса... ми а дано де...
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Не пишете нищо, което не отговаря на общоприетото. В никакъв случай. Кандидат-студентският изпит в СУ по литература и история няма за цел да ви изгради някакво логическо мислене или нещо подобно ... Вие просто трябва да назубрите няколко теми от-до. Така е било преди доста години, така е и днес. Който мисли изкарва 4ка, който пише назубрено изкарва 5,50. Забравете личното мнение и "алтернативите" в историята. А ако това не ви се нрави, то се преориентирайте от право към нещо друго (тези, които кадидатстват право), защото то също е една доста назубряща се материя. ;)

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
stefann.
В началото бе словото

Мнение от stefann. »

И аз така си мислех, но все пак да изразя мнение... Доста жалко е това, все пак като попрочетеш малко странична литература и започнеш да си тълкуваш нещата някои от общоприетите факти ти се струват направо скандално абсурдни. :)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Да, така е, приятел. Просто за кандидатстването трябва да направиш изключение, ако обичаш да мислиш(колкото и странно да звучи) и да забравиш, че имаш мнение. Проблемът не е у теб, бъди сигурен. ;)

Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Не е точно така. На мен ми беше безразлично какво е общоприетото, не съм стъпвал ни на курсове, ни при частни учители, писах си каквото ми е угодно за Асеневци през 2005 и съм изкарал 5.25 след арбитър, който явно се е двоумял между 5 и 5.50 от двамата проверяващи и е решил проблема аритметично.

Първите 5 от 16-те страници на творението ми бяха хвалебствени химни за Комниновата династия и изобщо не отварям дума за рода болгарского, преди хубаво да съм се разлял в обичта си към ромеите. Може би това се е сторило забавно на проверяващите. :) На мен със сигурност ми беше приятно да го пиша.
Изображение
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Имал си доза късмет, на който не е хубаво всички да разчитат. ;)

Аватар
lordivan
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: първи

Мнение от lordivan »

Boromir написа:Не е точно така. На мен ми беше безразлично какво е общоприетото, не съм стъпвал ни на курсове, ни при частни учители, писах си каквото ми е угодно за Асеневци през 2005 и съм изкарал 5.25 след арбитър, който явно се е двоумял между 5 и 5.50 от двамата проверяващи и е решил проблема аритметично.

Първите 5 от 16-те страници на творението ми бяха хвалебствени химни за Комниновата династия и изобщо не отварям дума за рода болгарского, преди хубаво да съм се разлял в обичта си към ромеите. Може би това се е сторило забавно на проверяващите. :) На мен със сигурност ми беше приятно да го пиша.
Съгласен! Така се пишат теми! :D
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Че то без късмет кой е прокопсал?
Но в моя случай той се коренеше най-вече във факта, че се падна тема от Средновековието, където мога спокойно да се меря с кой да е преподавател/специалист по епохата.
Тоест писах тема, базирана на обща култура и личен поглед върху нещата и бях оценен подобаващо. Предвид безгранично грозния ми почерк и факта, че безгрижно прескочих покатоличването при Калоян предвид погнусата ми от подобен акт, пак добре се е получило.
Та мисълта ми е, че човек като мисли и има представа за нещата - минава. Ама е редно и мисленето, и представата да си личат.
Изображение
running_wolf
В началото бе словото

Мнение от running_wolf »

Искам да попитам, трябва ли да си набавя някакви атласи. И разни пособия от тоя род, защото не съм много на ти с териториите. А така предполага ще ми бъде по лесно.
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Мнение от Betty »

running_wolf, със сигурност ще ти бъде по-лесно с атлас :D
Ще ти дам пример - в темата ти пише за някоя битка - ем, не можеш да учиш за нея и да не знаеш къде точно се е водило сражението. Пък и друго си е като го видиш къде точно се намира.
Аз ползвам този атлас : http://www.book.store.bg/p25894/istoric ... -klas.html
На мен поне ми харесва, а и отзад има хронология на събитията :wink: Подробен е и има хубави илюстрации, като цена също е приемлив :wink:
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”