[КСК 2011] Журналистика и ВО

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Judas
Легендарен флуудър
Курс: втори

Re: [КСК 2011] Журналистика и ВО

Мнение от Judas »

svetlio.varna написа:В Правлника за прием пише, че се взема оценката отдипломата и по-долу е уточнено, че под оценка от дипломата се разбира оценка от матурата, ако е държана такава.

Ей това беше! :salute: Но тя матурата по БЕЛ така или иначе е задължителна!Все пак благодаря.Ако може още някой да ме светне по останалите точки, ще му бъда благодарен!
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Журналистика

Мнение от Borisg »

Judas написа: 2.В самият писмен изпит по журналистика.На какво се набляга?Трябва би задължително да покажем знания за събитията в България?
3.Може ли за тема на есето да се падне нещо спортно?Защото бих искал като такъв да се реализирам ... спортен журналист.
2. Да ти кажа честно в моята рецензия не беше споменато нищо за знанията ми за България, а просто бе отбелязано: кандидадът мисли интелигенто, критично и саркастично. Тоест просто пиши културно :D
3. Може. Все пак през 1993 година се е паднала темата: "Футбол, футбол, футбол". Това не значи, че ако се падне тема "Трева" не можеш да пишеш пак за футбола, всичко зависи от асоциациите които направиш. Един колега например бе написал много яко есе под формата на футболен коментар тази година за предварителния с тема "Дупки".
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

Re: Журналистика

Мнение от Judas »

Borisg написа:
Judas написа: 2.В самият писмен изпит по журналистика.На какво се набляга?Трябва би задължително да покажем знания за събитията в България?
3.Може ли за тема на есето да се падне нещо спортно?Защото бих искал като такъв да се реализирам ... спортен журналист.
2. Да ти кажа честно в моята рецензия не беше споменато нищо за знанията ми за България, а просто бе отбелязано: кандидадът мисли интелигенто, критично и саркастично. Тоест просто пиши културно :D
3. Може. Все пак през 1993 година се е паднала темата: "Футбол, футбол, футбол". Това не значи, че ако се падне тема "Трева" не можеш да пишеш пак за футбола, всичко зависи от асоциациите които направиш. Един колега например бе написал много яко есе под формата на футболен коментар тази година за предварителния с тема "Дупки".

E, супер! 8) То по тази логика, сигурно 90 процента от възможните теми могат по някакъв начин да се асоцират с нещо футболно или спортно изобщо!А особено за бг спорта може да се критикува доста!Дано имам късмет с темата!Между другото, в СУ има само един предварителен по журналистика, нали?
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

2 са предварителните.
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

Мнение от Judas »

Borisg написа:2 са предварителните.

А на същите дати като миналогодишните ли?
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Judas написа:
Borisg написа:2 са предварителните.

А на същите дати като миналогодишните ли?
не, ще разберете януари
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

А вярно ли е, че в национална медия, телевизия примерно, за да пробиеш трябва да си някакъв невиждан полиглот, да знаеш доста езици, освен ако нямаш връзки?
Изображение
Аватар
FeelTheRain
В началото бе словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от FeelTheRain »

Здравейте и от мен! Аз също като авторката на темата съм 12 клас и се колебая между специалностите Журналистика и Връзки с обществеността.
Наистина, много се чудя. От една страна, поне аз мисля, ве с ВО имам по-голям шанс за реализация. Мисля, че е и по-интересно, а пък и журналисти са ми казвали, че не е задължително да си завършил журналистика, за да станеш журналист. От друга страна, вече 5-а година се занимавам с предавания, репортажи, анкети и интервюта в радио. Та искам да споделя какво ми каза ръководителката ни в школата (предаването, в което основно участвам се прави от Детската радиоредакция към ОДК и имаме ръководител). Нейният съвет беше да се насоча към Журналистиката, защото реализацията била по-голяма, а и все още не се гледало на ВО като сериозна специалност... Вие какво мислите?
Още нещо - за курсовете по Журналистика. Пак според нея, те били важни, защото там те учели как се пише точно журналистическо есе. Не искам да се хваля, но по принцип писането на есета ми се отдава. Това, което тя ми каза обаче, както и фактът, че моя приятелка( която пише доста добри литературни есета), не беше приета в специалността, ме накараха да се замисля. Изчетох мненията ви дотук и от вас пък останах с впечатлението, че курсът не е толкова полезен и важен. Все пак, някой знае ли кога ще има курсове тази година и въобще информация, свързана с тях? В сайта не пишеше нищо за курсовете точно по Журналистика...
И друго нещо. Тъй като нито политиката ме влече много, нито пък и се интересувам кой знае колко... Каква е вероятността на изпита да се падне политическа тема? Притесняват ме особено теми, свързани с промените след 1989-а година, ДАНС и т.н.
Ще съм ви много благодарна, ако изкажете мнението си. :)))
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

Мнение от Judas »

Едва ли ще дадат подобна тема.Ако е политическо, по-скоро ще е нещо от последните месеци.
Аватар
manntraxx
В началото бе словото
Специалност: Журналистика и масови комуникации

Мнение от manntraxx »

Има един предварителен изпит и един редовен - т.е общо два, а не два предварителни (+ един редовен)

@FeelTheRain

Не е задължително да си завършила журналистика, но помага. Можеш да станеш журналистка и с икономическа специалност дори .. за пример ти давам един колега - работи в БНТ, а когато са го взели на работа е учил микробиология (или нещо от сорта беше). Казвали са ми, че преди местата във ФЖМК са били супер малко и затова много от работещите като журналисти не са с такова образование.

Дали журналистика или ПР .. с журналистика можеш да работиш и като ПР, обратното не съм сигурен. Не бих казал, че се приема като несериозна специалност (по-скоро такова твърдение е несериозно), а и според мен дори и да е така - ще започне да се приема в бъдеще. Отвори jobs.bg и ще видиш колко ПР-и търсят.

Курсовете са по желание, с тях или без тях всичко си зависи от теб, ако не можеш - нищо не може да те спаси. Едва ли могат да ти навредят, но пък едва ли и ще ти помогнат .. поне не достатъчно за парите, коиго ще дадеш (400-500 лв май бяха.) Можеш да се запишеш на тези на Отворени технологии, общество или нещо от сорта беше - дават супер готин учебник, тяхно производство, курсът е на скромната цена от 50 лв. А иначе курсовете на СУ са пролетната ваканция, можеш още от сега да се обадиш във факултета и да питаш, но още е рано.
Реално погледнато и аз имам приятелка, която пишеше много готини есета, но не я приеха (направо 2-ка и написаха май) и точно затова на предишната страница съм написал, че е малко на късмет.

И последно за темите да ти отговоря - тук - http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... 158&t=6565 - можеш да видиш темите от предишните години, има една малко по-политически насочена - Власт и корупция - но според мен не е задължително да се интересуваш от политика, за да напишеш хубаво есе по тази тема. Естествено, месец преди изпита почни да четеш пресата (Капитал, Дневник, да гледаш новините), за да си наясно горе-долу какво се случва, защото на изпита тази година темата "Ние и те" си беше строго ориентирана към гей парада, който се състоя ден преди това, ако не се лъжа.

Надявам се да съм ти бил полезен :)
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

manntraxx написа:с журналистика можеш да работиш и като ПР, обратното не съм сигурен.
Не съм съгласен.
В учебната ни програма имаме курсове за радиожурналистика, тв журналистика, фотография и печат разпределени в три семестъра. :D
пп: специалност ПР съм.
Аватар
FeelTheRain
В началото бе словото
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от FeelTheRain »

Благодаря за отговорите, най-вече на manntraxx.. Определено беше полезен!
Сега чуденето ми стана още по-голямо.. Ще видим какво ще излезе накрая...

П.П.: Честит празник и приятно изкарване на всички (надявам се) бъдещи колеги! :)))
anigi
В началото бе словото

Мнение от anigi »

А какво мислите за нивото на същите специалности в другите университети? Има ли място, където мислите, че също се предлагат на конкурентноспособно ниво, или пък университет, който в никакъв случай не отговаря на никакво ниво на изискванията на тези специалности? Знам, че хората, които пишат тук, учат в СУ, но все пак, имате ли някакви наблюдения?
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

сестра ми учи ПР в ЮЗУ - пародия
Аватар
Judas
Легендарен флуудър

КСК 2011 - Журналистика

Мнение от Judas »

Здравейте!
Тази година реших да кандидатствам Журналистика в СУ, но на сайта няма инфо за КСК2011 ...
1.Кога ще излезне информация за това, кога са изпитите, колко са предварителните изпити.
2.БАЛ-ът се формира така:оценка по История от дипломата, оценка от ДЗИ по БЕЛ, оценка от изпита по Журналистика, нали?
3.Някаква информация за минималните балове от миналата година?И също така - колко класирания ще има?

И последно - може ли със специалността Книгоиздаване да работя като журналист?И какви са впечатленията на тези, които следват Книгоиздаване?

П.С.Скайпът ми е jawbreaker_123.Ако може някой да се свърже с мен, за да стане по-лесна комуникацията ...

Благодаря предварително!
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”