O|OeHukc написа:опитвахме се за исканията на протестите да достигат до максимално много хора, но това също изисква, пари, това изисква да се направят множество листовки и брошури, а вярвайте средствата отделяни за протести са доста: трансперанти, спрейове, плакати..
за напред ще се наблегне още повече на разпространение на информацията, защото това е главния проблем: нито един протест не беше за топла вода и парно, именно поради това се носеха транспаранти, които ясно показваха посланията ни: "Само топлата вода не ни грее", "Само парното не ни грее".
Протестите не бяха за пари, не бяха само за пари. Няма и да бъдат.
Евтиме:
Реформи не се правят без пари. За да премахне дори 20 "лоши лелки", Университета им заплаща 6-месечно обезщетение. И пак - това не е реформа.
Има наченки на промяна в СУ, промяна предизвикана от студентите, повече инфо тук:
http://studentskiglas.org/?p=308
Тази промяна бе предизвикана след студентски протест.
За мен най-правилния вариант е протест срещу двете институции: Държава и Университет. Проблемът е, че единственият начин да излезеш против повече от една страна, е твърде радикален и неприемлив за нашето общество, все още: това е окупацията на дадена зала или цял факултет. Нещо, което в момента се прави в цяла Англия.
По първото, проблемът не беше в средствата, информацията стигна до хората, идеята е това, което не ги "достигна". Протестите продължиха твърде дълго, поради сериозността на проблемите и хората започнаха да губят ангажираност към каузата. За да стане това, трябва да има по-ясно формулирани цели, които да са право в същността на проблема - нуждите от реформа и по-малко ненужни лозунги. Ще се спра на това по-подробно след малко.
За да се изгонят "лошите лелки" не е нужно да им се плаща обезщетение, защото това, което ги прави лоши е, че не си изпълняват задълженията. А това, доколкото знам, е достатъчно основание за прекратяване на договора им. Ако изобщо имат такъв. С прекратяването на други лоши практики в университета е горе-долу същото, просто трябва да се извадят на показ абсурдите, които се вършат.
Едновременният протест срещу държавата и ръководството на университета ми се струва изключително лоша идея. Първо, вниманието се раздвоява, второ, и много по-важно, ще убедим студентите на СУ за нуждата от протест срещу държавата, само ако вече отпадне аргументът "пари има, но не се управляват качествено, а влизат в нечий джоб". Нуждата за реформа в университета е осъзната от по-голямата част от студентската общност и ще бъде подкрепена. Не съм много наясно коя форма е най-подходяща при "комуникация" с ръководството, тоест кое не би могло да бъде оспорено по достоверност, но ми се струва, че подписка за реформи в управлението с ясно формулирани проблеми и искани промени (в изработването й ще се включат най-запознатите в това как се правят такива неща) може да се осъществи и не може да се пренебрегне от ръководството. Ако й се даде гласност чрез медиите, ще се даде тласък на промените. Тук най-големият проблем е формулирането на точните промени, но предполагам и вярвам, че сред нас има хора, които знаят точно какво трябва да се промени, за да се разпределят по-добре средствата. Вероятно и вече сте го формулирали под някаква форма, но може би ми е убягнало в целия поток от информация около протестите.