Чалга фешън - за хората, чието мислене е чалга
Модератори: Ангел, Ice_Spirit
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Re: Чалга фешън - за хората, чието мислене е чалга
Не може да квалифицраш хора с характеристиките, дето си ги изредил като "чалгари", защото чалгата няма нищо общо с това.
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
- Специалност: Италианска филология
- Курс: трети
и колко от метълите, скейтърите, скиновете, отрепките, наркоманите, пияниците, хулиганите същоAngel_N написа:Да видим колко от чалгарите, които познаваме, ще станат професори.
- Cliff Burton
- Паисий
- Специалност: География и Биология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
To не е въпроса дали ще станат точно професори, а дали ще се изградят като личности. А не да станат некоя мутра след известно време. Или някакъв пропадняк,дето да работи цел живот на автомивка примерно. Защото и сред метълите и сред рапърите и другите социални субкултури има такива. Това си е индивидуално за всеки. Проблемът е, че чалга културата допринася малко или много за затъпяването - момичетата гледат наточените с 10 кила силикон и фон дьо тен чалга "певици", гледат техните скъпите автомобилите, гледат разголени телата. Това съответно води тези момичета, а и момчета да подражават, да намразват другите субкултури, особено метълската такава. Да си мислят, че животът е само пиене, секс, скъпи коли и дрешки и че чалгата е най-великото нещо на този свят. Те не искат да учат като са студенти, гледат по-тънкия начин да минат и една голяма част не четат книги.
А и не мислят с перспектива за бъдещето. Имам такива наблюдения върху някой хора, не мога да кажа че се отнася за всички чалгари, но според мен тенденцията е такава.
П.П. И аз съм слушал чалга на купони, но никога няма да бъде моя стил музика.

А и не мислят с перспектива за бъдещето. Имам такива наблюдения върху някой хора, не мога да кажа че се отнася за всички чалгари, но според мен тенденцията е такава.
П.П. И аз съм слушал чалга на купони, но никога няма да бъде моя стил музика.
When you walk through a storm,
hold your head up high!
Walk on through the wind!
Walk on through the rain!
Though your dreams be tossed and blown…
Walk on, walk on with hope in your heart … and You'll Never Walk Alone!!
You'll never walk alone!
hold your head up high!
Walk on through the wind!
Walk on through the rain!
Though your dreams be tossed and blown…
Walk on, walk on with hope in your heart … and You'll Never Walk Alone!!
You'll never walk alone!
-
Angel_N
- Форумно зомби
Напротив, за мен има много общо. В крайна сметка - това е мое мнение и ти имаш правото да не си съгласен.
Аз съм си изградил това мнение не преди 2 месеца, а в продължение на години живот в България, в София, в провинцията.
Да, права си. Признавам си, че съм малко пристрастен, когато говоря за чалгия и чалгари, но в действителност си напълно права, ако (както мен) под метъли и скейтъри разбираш онзи тип скапани личности, които можеш да намериш и сред чалгарите.
Аз съм си изградил това мнение не преди 2 месеца, а в продължение на години живот в България, в София, в провинцията.
Crippled Alice написа:и колко от метълите, скейтърите, скиновете, отрепките, наркоманите, пияниците, хулиганите същоAngel_N написа:Да видим колко от чалгарите, които познаваме, ще станат професори.
Да, права си. Признавам си, че съм малко пристрастен, когато говоря за чалгия и чалгари, но в действителност си напълно права, ако (както мен) под метъли и скейтъри разбираш онзи тип скапани личности, които можеш да намериш и сред чалгарите.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Angel_N написа:Напротив, за мен има много общо. В крайна сметка - това е мое мнение и ти имаш правото да не си съгласен.
Crippled Alice написа:и колко от метълите, скейтърите, скиновете, отрепките, наркоманите, пияниците, хулиганите същоAngel_N написа:Да видим колко от чалгарите, които познаваме, ще станат професори.
Е тя чалгата е най-високо от ненавижданите "култури", защото е най-масова. Иначе всяко подобно залитане от "правилния път"
The names of the future are stamping of impatience.
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
а защо конкретно вас (/нас) ви (/ни) притеснява фактът, че някой си е тъп и не иска да се реализира в живота? Тва е само във ваш плюс един ден като тръгнете да кандидатствате за работа или нещо подобно. Как по-точно тези хора ви пречат? И да ги мразите, и да не ги - не можете да ги промените. Единственото хубаво, което можете да направите, е поне вашите деца да не гледат силиконки по телевизията и да не са ентусиасти да карат черни джипове
- ники
- Легендарен флуудър
Абе, хора, чалга има от 20 години, какви професори искате? Хората, за които говорите са се развили като такива, още преди дори Хисарския поп да изпее "Дай си сърцето". Не знам и как стигате до извода, че интелигентните хора с потенциал за развитие не слушат чалга. Нужно ли е да обяснявам, колко чалгари има в университета?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
ники написа:Абе, хора, чалга има от 20 години, какви професори искате? Хората, за които говорите са се развили като такива, още преди дори Хисарския поп да изпее "Дай си сърцето". Не знам и как стигате до извода, че интелигентните хора с потенциал за развитие не слушат чалга. Нужно ли е да обяснявам, колко чалгари има в университета?
Ники, гледай двете части от този запис:
http://www.youtube.com/watch?v=QWKrNtz1Ozc
http://www.youtube.com/watch?v=egL65Tz8 ... re=related
Доста правилно се казва за чалгата, като начин на мислене, музика и разбирания. Не можеш да възприемеш музиката само, като музика, защото тя носи послания, социални явления и т.н. Метълът с нищо не е по-добър, рапът също, рак и ой-ът също. Просто чалгата е най-масова и най-нестимулираща към развитие. Така си обяснявам аз ненавистта на някои хора към чалгата.
-
Angel_N
- Форумно зомби
Alice - напълно съм съгласен с теб за това, че най-доброто, което можем да направим, е да възпитаме децата ни по възможно най-добрия начин, далеч всички тези отрицателни елементи, които обсъждаме.
Колкото до това дали приемът в университета е мярка за колко е интелигентен един човек - ще ми се да е така в пълна сила, но, моля ви се, в Софийския има страхотни хора, интересни личности, но не може да се отрече, че има и страшно много малоумници и селяндури, така че е малко субективно дали приемът е голям определител.
Колкото до това дали приемът в университета е мярка за колко е интелигентен един човек - ще ми се да е така в пълна сила, но, моля ви се, в Софийския има страхотни хора, интересни личности, но не може да се отрече, че има и страшно много малоумници и селяндури, така че е малко субективно дали приемът е голям определител.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
- ники
- Легендарен флуудър
Е, разгледай примера малко по-разширително де
Ясно ми е, какъв критерий е приемът в университета. Просто идеята ми беше да взема някаква извадка от хора, за които по принцип се предполага, че имат добър шанс за развитие.
ПП: все още не съм изгледал клипчетата, но ще ги погледна.
ПП: все още не съм изгледал клипчетата, но ще ги погледна.
ЕЕЕЕЕЕЕЕееееЕЕЕЕееЕеЕеЕеЕ
Чувствам се като на бенефис на Пи4.
Пи4 ми липсва, истински ми липсва.
Писал съм в подобни теми на времето...даже си спомням, че с Ники се драхме стабилно.
Но в крайна сметка бих сложил знак за равенство между метълите и чалгарите. Поне по отношение на това...колко музиката е съществена за живота им.
Сигурно трябва да почна по-отдалеч преди да форумното маджорити да ме одуши с дълги коси.
Захариев каза преди малко, че музиката е начин на мислене и носи социални послания. Не бих се съгласил, че това е валидно за всички стилове музика.
Мисля, че музиката има едно много съществено разделение:
а) Музика, която стимулира съзнанието - рап=чалга=метъл=поп=кънтри=реге=...
б) Музика, която стимулира подсъзнанието - симфонична музика=електронна музика=инструментална...
а)
Идеята е, че една музика, която има текст => има и послание. Дали ще е "Аз искам да съм мутра" или "Аз искам да съм бунтар", или "Аз искам да съм генгста", не е от значение...те всички търсят последователи. Тези песни са направени за да привлекат хора не само към музиката, но и към посланието, към стила, към субкултурата (както се изрази някой по-горе). Сиреч, когато си на метъл,рап,поп,реге,кънтри концерт/чалга дискотека...ти си последовател и чувстваш някаква връзка с другите последователи, следователно се опитваш да си част от групата...носиш къса пола/черна тениска/рапърка кърпа, танцуваш както танцуват другите.
Особено важно (поне съм го забелязал при метълите) е да знаеш текста на песента, да можеш да запееш с вокалите. При метълите има едно силно изострено чувство да се покажеш като "По-по-най" метъл. Това е човек, който знае всички разклонения и подстилове, слушал е най-най-най ъндърграунд групите и е готов да сподели всяка запетайка от 100-томната им биография...и задължително знае галените имена на кучетата на бабите на всеки от бандата. Просто при чалгарите това а най-натоканата мацка/най-мусколестия тип, който хвърля салфетки.
Тези музики стимулират съзнанието ти. Мозъкът ти не разпознава толкова мелодията, колкото посланието...и хората се опитват да отговорят на очакванията, които посланието поставя....именно за това няма хора, които мятат гюбеци на Пантера и няма куфеещи фенки на Ивана.
б)
При инструменталната и електронна музика....при музиката, която няма вокал...или няма съществен текст не е важно посланието. То липсва. При него са важни само и единствено емоциите. Ефектът от тази музика е толкова дълбок и индивидуален, че е почти невъзможно да бъде предвиден. Затова е толкова лесно да "се научиш да харесваш" някой от стиловете в група "А"(както обясни някой, че не слуша чалга...ама на купони...като имало други..послушвал) и е толкова трудно да ти хареса Жан Мишел Жар ако не ти е харесал първия път.
Тази музика сама по себе си не създава последователи по някакъв белег. Трудно би познал почитател на ейсид джаз на улицата...или, най-малкото...не би успял да го различиш от фена на псайхаделик транс до него.
Та...обобщено... Безсмислено е да се спори дали члгата< останалите стилове, защото си приличат по много повече признаци, от колкото се различават...
...поне по мое мнение.
ПИЙС
Чувствам се като на бенефис на Пи4.
Пи4 ми липсва, истински ми липсва.
Писал съм в подобни теми на времето...даже си спомням, че с Ники се драхме стабилно.
Но в крайна сметка бих сложил знак за равенство между метълите и чалгарите. Поне по отношение на това...колко музиката е съществена за живота им.
Сигурно трябва да почна по-отдалеч преди да форумното маджорити да ме одуши с дълги коси.
Захариев каза преди малко, че музиката е начин на мислене и носи социални послания. Не бих се съгласил, че това е валидно за всички стилове музика.
Мисля, че музиката има едно много съществено разделение:
б) Музика, която стимулира подсъзнанието - симфонична музика=електронна музика=инструментална...
а)
Идеята е, че една музика, която има текст => има и послание. Дали ще е "Аз искам да съм мутра" или "Аз искам да съм бунтар", или "Аз искам да съм генгста", не е от значение...те всички търсят последователи. Тези песни са направени за да привлекат хора не само към музиката, но и към посланието, към стила, към субкултурата (както се изрази някой по-горе). Сиреч, когато си на метъл,рап,поп,реге,кънтри концерт/чалга дискотека...ти си последовател и чувстваш някаква връзка с другите последователи, следователно се опитваш да си част от групата...носиш къса пола/черна тениска/рапърка кърпа, танцуваш както танцуват другите.
Особено важно (поне съм го забелязал при метълите) е да знаеш текста на песента, да можеш да запееш с вокалите. При метълите има едно силно изострено чувство да се покажеш като "По-по-най" метъл. Това е човек, който знае всички разклонения и подстилове, слушал е най-най-най ъндърграунд групите и е готов да сподели всяка запетайка от 100-томната им биография...и задължително знае галените имена на кучетата на бабите на всеки от бандата. Просто при чалгарите това а най-натоканата мацка/най-мусколестия тип, който хвърля салфетки.
Тези музики стимулират съзнанието ти. Мозъкът ти не разпознава толкова мелодията, колкото посланието...и хората се опитват да отговорят на очакванията, които посланието поставя....именно за това няма хора, които мятат гюбеци на Пантера и няма куфеещи фенки на Ивана.
б)
При инструменталната и електронна музика....при музиката, която няма вокал...или няма съществен текст не е важно посланието. То липсва. При него са важни само и единствено емоциите. Ефектът от тази музика е толкова дълбок и индивидуален, че е почти невъзможно да бъде предвиден. Затова е толкова лесно да "се научиш да харесваш" някой от стиловете в група "А"(както обясни някой, че не слуша чалга...ама на купони...като имало други..послушвал) и е толкова трудно да ти хареса Жан Мишел Жар ако не ти е харесал първия път.
Тази музика сама по себе си не създава последователи по някакъв белег. Трудно би познал почитател на ейсид джаз на улицата...или, най-малкото...не би успял да го различиш от фена на псайхаделик транс до него.
Та...обобщено... Безсмислено е да се спори дали члгата< останалите стилове, защото си приличат по много повече признаци, от колкото се различават...
...поне по мое мнение.
ПИЙС

- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, абсолютно съм съгласен с разделението, което поставяш. И автоматично си преформулирам предишният пост да се отнася към
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Обратна връзка:
Ами просто защото трябва да ти пука. Вярно е, че трябва да се стараем да възпитаме добре децата си. Както и да се стараем да сме позитивно влияние върху приятелите си и обкръжението си, да се учим едни от други. Но не може да се ограничим само с това, не може да се затворим в себе си и в своя кръг от познати и да бъдем напълно безразлични за ставащото извън него. Подобна самоизолация от останалия свят не е правилна, тя води до непукизъм, до апатия към случващото се около теб, до мисленето, че щом при теб всичко е наред, останалото не те интересува.Crippled Alice написа:а защо конкретно вас (/нас) ви (/ни) притеснява фактът, че някой си е тъп и не иска да се реализира в живота? Тва е само във ваш плюс един ден като тръгнете да кандидатствате за работа или нещо подобно. Как по-точно тези хора ви пречат? И да ги мразите, и да не ги - не можете да ги промените. Единственото хубаво, което можете да направите, е поне вашите деца да не гледат силиконки по телевизията и да не са ентусиасти да карат черни джипове
Така че трябва да ни притеснява фактът, че притеснително голяма част от хората около нас са необразовани и нежелаещи да се образоват, невъзпитани и в известна степен неадекватни спрямо развитието на останалия свят. Все пак това е нашата среда, действителността, в която живеем. Трябва да ни пука. Защото ако на нас не ни пука и на тях не им пука, и в общи линии на никого не му пука, то на кого ще му пука достатъчно, за да се опита да направи нещо, вместо да остави нещата да вървят на самотек?
И така.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Всеки отговаря сам за себе си, по мое мнение, не може да се месим в мисленето на другите и вкусовете им.
НО...
Има събития, феномени, знаменити личности в историята, които са обръщали обществените нагласи и вкусове. Ако някой иска да промени чалгализирането на България - не може! Е, може, стига да знае как и стига да направи това събитие, феномен, промяна, нещо... Нещо, което да плъзне развитието ни в друга посока. Но много малко хора могат да правят това. Например Кобейн е променил звученето на рок-а в нач. на 90те. Тупак е успял с рапа горе-долу по същото време. Ей такива неща масово сменят мисленето и ценностите на хората. Но в България, ще има да почакаме малко, докато нещо размести пластовете...
Дотогава - всеки си гледа неговата чинийка и толкоз...
НО...
Има събития, феномени, знаменити личности в историята, които са обръщали обществените нагласи и вкусове. Ако някой иска да промени чалгализирането на България - не може! Е, може, стига да знае как и стига да направи това събитие, феномен, промяна, нещо... Нещо, което да плъзне развитието ни в друга посока. Но много малко хора могат да правят това. Например Кобейн е променил звученето на рок-а в нач. на 90те. Тупак е успял с рапа горе-долу по същото време. Ей такива неща масово сменят мисленето и ценностите на хората. Но в България, ще има да почакаме малко, докато нещо размести пластовете...
Дотогава - всеки си гледа неговата чинийка и толкоз...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Crippled Alice
- Легендарен флуудър
Принципно си права, да. Но колкото и да ме притесняват тия факти, как по-точно аз (или ти, или който и да е) би могъл да превъзпита цяло едно (2,3...) поколение, да го научи, че не става само с кючеци и т.н.? Аз не виждам подобна възможност. Това се възпитава, не е въпрос на гледна точка. Ако не се грижиш за едно дете от ранна възраст, оставяш го да прави каквото иска, да бяга от училище, да шмърка по кенефите, да не се прибира по цели нощи (или вечери, след АМОР <3), то няма как изведнъж като стане на определена възраст да си каже А бе аз що не седна да уча верно??? Каузата според мен е загубена, затова казах, че ние можем да се постараем за бъдещето на нашите деца, но нашето поколение е просто аут.MidwinterSun написа: Ами просто защото трябва да ти пука. Вярно е, че трябва да се стараем да възпитаме добре децата си. Както и да се стараем да сме позитивно влияние върху приятелите си и обкръжението си, да се учим едни от други. Но не може да се ограничим само с това, не може да се затворим в себе си и в своя кръг от познати и да бъдем напълно безразлични за ставащото извън него. Подобна самоизолация от останалия свят не е правилна, тя води до непукизъм, до апатия към случващото се около теб, до мисленето, че щом при теб всичко е наред, останалото не те интересува.
Така че трябва да ни притеснява фактът, че притеснително голяма част от хората около нас са необразовани и нежелаещи да се образоват, невъзпитани и в известна степен неадекватни спрямо развитието на останалия свят. Все пак това е нашата среда, действителността, в която живеем. Трябва да ни пука. Защото ако на нас не ни пука и на тях не им пука, и в общи линии на никого не му пука, то на кого ще му пука достатъчно, за да се опита да направи нещо, вместо да остави нещата да вървят на самотек?
И така.