Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Angel_N
Форумно зомби
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Вяра и религия.

Мнение от Angel_N »

Вярвам в Бог. Християнин съм. Вярвам в добрината у хората, в милосърдието, което възпитава християнството, вярвам в любовта, вярвам в прошката. Не ходя на църква на всеки празник, не съм стриктен в това. Ходя когато реша и не казвам на никого за това.
Както казах, вярвам в Бог, но не вярвам напълно в хората, тъй като се познавам добре и като представител на човечеството мога да заключа, че ние сме едни грешни грешни създания. Църквата, като институция, ми е малко чужда, но на драго сърце бих седнал и поговорил с някой мъдър човек. Вярвам, че Бог ни дава възможности в живота да се докажем пред нас самите и пред Него; не вярвам, че всичко зависи от Бог, въпреки, че може да бъде така. Старая се да вярвам в себе си и с моите сили и помощта на Бог искам да стана по-добър човек и да помагам на хората около мен, да ги правя щастливи. Въпреки,че много хора оплюват и изкривяват християнската религия през какви ли не призми, аз съм християнин и станах такъв не защото в семейството ми има много религиозни хора, а защото сам избрах да ходя на църква и да се моля, защото вярвам, че това е строго индивидуално нещо и религията не трябва да се натрапва на подрастващите, т.е. съм напълно против идеята за часове по религия в училище. Най-добре е човек да реши дали да се обърне към религията, когато съзрее достатъчно умствено и духовно.
Живот, събран в един миг, в една дума. Цветето на духа.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Не мисля че когато един човек съзрее умствено, то той може да бъде религиозен... Просто религията сама по себе си показва липса на интелект, а щом искаш да делиш нещата интелект=ум+дух, така да бъде... Не е вярно, но както и да е...

Къде е бог когато страдаш незаслужено? Чува ли молитвите ти?
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Bagatur
Легендарен флуудър
Курс: пети

Мнение от Bagatur »

FMI написа:Къде е бог когато страдаш незаслужено? Чува ли молитвите ти?
Очевидно нямаш ни най-малка представа за това що е християнство, затова не се напъвай повече... поне докато не попрочетеш нещо по въпроса.
Strength and honor.
Angel_N
Форумно зомби

Мнение от Angel_N »

FMI написа:Не мисля че когато един човек съзрее умствено, то той може да бъде религиозен... Просто религията сама по себе си показва липса на интелект, а щом искаш да делиш нещата интелект=ум+дух, така да бъде... Не е вярно, но както и да е...

Извинявай, но малко ме дразниш с такива изказвания: "религията показва липса на интелект"... Чувал съм даже за известно изследване в научни среди, което показвало,че около 70% от големите учени били религиозни... Всеки има право на мнение, но това, което казваш, ме обижда. Това, че не си вярващ, не ми дава право да съдя колко си интелигентен или не, затова не го правя.
Дефинирай ми незаслужено? Кога е незаслужено? От религиозна гледна точка всяко нещо е свързано с друго. В библията пише, че Рая е точно за бедните, отхвърлените и страдащите. А колкото до това дали чува молитвите ни - вярващите хора се научават да разтълкуват събитията в живота им по религиозен начин.
И не съм казал, че умът и духът формират интелекта; грешно си ме разбрал.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

FMI написа:Не мисля че когато един човек съзрее умствено, то той може да бъде религиозен... Просто религията сама по себе си показва липса на интелект, а щом искаш да делиш нещата интелект=ум+дух, така да бъде... Не е вярно, но както и да е...

Дори и това е точно обратното. Вярващите са най-необразованите и най-образованите в едно общество. "Средната" класа не вярва. Това си има и логичната обосновка. Ти не би я разбрал, защото тя не е математика. Очевидно всичко, от което разбираш е математика и разни кодове. Религията не е създадена от кодове, нито пък е създадена за кодове. В нея има логична обосновка за целия ни заобикалящ свят. Върху нея се гради и силата на европейската цивилизация. А хора, като теб си остават бедни духовно, търсейки отговор на въпроса "Къде е Бог, ще повярвам, ако го видя." Надеждата нужно ли ти е да я пипнеш за да повярваш, че съществува ? Ако да - то тогава ти си безнадежден. Бог е навсякъде наоколо, както и надеждата за по-добрите дни (тук някой би ми цитирам Д. Воев...). И една от най-важните функции на нашата християнска вяра е регулацията. Тя регулира отношенията между хората по един положителен начин.

Ако всички бяха атеисти, то животът щеше да бъде изпълнен с пустота, сивота и духовна елементарност.

А Бог чува молитвите ти, когато страдаш незаслужено и най-малкото с вярата си не изпадаш в психическа дупка в тежки моменти.

ФМИ, наистина ти препоръчвам да се поинтересуваш малко поне. Пишеш глупост след глупост. И в момента единствено затвърждаваш мнението, че ФМИ трябва да бъде изолиран за нормалните хора.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Захариев, не обобщавай за цялото ФМИ. Част от най-смислените изказвания за вярата и религията съм чувал от математици, физици и медици. Там където обикновената логика не стига, за да се обяснят и разберат нещата. Особено от лекари съм чувал неща, които самите те смятат за чудо, там където се срещат животът и смъртта.
А иначе християнството е наистина в основата на европейската цивилизация. Оттук следва и че ЕС е клуб на християнски държави. 8)
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Абе имаше някакви библийки, от някъде ми попадна, четох... четох... глупости... и ми писна... не можах да се насиля да я прочета цялата, а даже и не беше православна май, кой знае каква секта е... И в този ред на мисли, как решихте коя е правилната религия? Следкато дори да загърбим купищата секти и уж признатите варианти на християнството, там католици, протестанти и т.н. Нали в крайна сметка се оказва, че християнството, исляма и там на еврейте и кой знае какво още били с общ корен... Също като всички останали секти, разделения и грешни тълкувания, така и тези се избиват помежду си като животни, в името на правата вяра и техния си бог, който даже не знаят че е един изначално... И аз нека да пиша глупости, нека да съм невеж, но религията си остава средство за контрол на масата... И е много опасно средство... И всяка религия е гадна секта, точно до тогава, докато Бог не се яви да каже, ето я правата вяра... Това уж било станало преди 2000 години, ми хайде ако му се отвори някаква дупчица в препълнения график, примерно да отложи някое и друго бедствие и да мине да каже две думи ?

Angel_N
Форумно зомби

Мнение от Angel_N »

Това ми е абсолютно последния коментар по темата, защото след като прочетох последния твой коментар, FMI, се убедих, че няма никакъв смисъл. Не знам как изкриви темата към това "коя е правата религия", защото по Никакъв начин не сме го обсъждали този въпрос... Просто ти се чудя как "зави" в тая посока... Всеки има право на мнение, но преди всичко трябва да се зачитат останалите, независимо от това какво мислят. Аз ти отдадох дължимото внимание и повече няма да прочета и един твой коментар по темата. Просто малкият ми религиозен мозък не може да проумее как е възможно толкова остро (да не кажа арогантно) коментираш с нас, хората които вярваме, въпросите за нашите и чуждите религиозни вярвания.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Добре де... Нима може повече от една да е правата вяра?!

Не се отказвай, обясни моля те на невежите... Ако не заради мен, заради другите, които ще те разберат, пък и аз наистина се опитвам да ви разбера, но също както на теб ти е трудно да разбереш мен и на мен не ми е никак лесно, но пък се опитвам...

Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

За да отговоря на въпроса ти за "правата вяра" трябва да избягам от въпроса за това какво е вярата и т.н. и да навляза в историческото явление наречено "религия". Защо ? Защото различните религии възникват, променят, обособяват се в следствие на дадени социални фактори и културни различия. Така както за мен правата вяра е православното християнство, то за един виетнамец правата вяра ще бъде будизмът. И двамата ще бъдем прави, в следствие на културните си различия.

Та мисълта ми е, че всяка вяра се появява с идеята, че трябва да обслужва социалните нужди и интереси на обществото. Говорейки за правилност на вярата, не може да кажем, че има "неправилна" такава, след като има хора, на които тя е нужна.

А враждебността между различните религии е отново не е следствие на самата вяра, а на интерпретацията й в дипломатически и икономически план. За пример ще ти дам живота на Мухаммад (Мохамед - "създателят" на Исляма). Той нарича християните и юдеите "хора на книгата", защото приема, че божието слово е стигнало и до тях, макар и видоизменено. В началото дори стои рамо до рамо с тях. Врагът са езичниците, защото езичеството вече се е изчерпало от социална гледна точка.

Подобна е и ситуацията с юдейство, католицизъм, протестанство и православно християнство. Те се променят и борят поради социални, културни и политически различия. Малко ме мързи в момента да ти пиша за всяко от тях отделно ... след като цяла година слушах лекции за история на исляма и християнството, то не знам как ще го събера в едно съобщение тук.

А аз говоря за православно християнство, защото самият аз съм такъв (в следствие на това, че съм отраснал в държава, където е съвсем нормално да бъдеш такъв), но не мога да кажа, че "чуждото" е грешно.

Въпросът, приятелю, е в това, че когато човек вярва, той получава надежда. Също така получава идеята за разбиране от една по-висша "инстанция", която му се доверява, че самият той няма да направи грешния избор. А ако го направи ... за добро е - ще бъде овъзмезден рано или късно. И самата идея да бъдеш добър към останалите , защото и те ще бъдат добри към теб. Вярата е "много индивидуален комплект от действия", които при извършването им ти доставят удоволствие и чувство за завършеност.

Така представям своето обяснение аз. Сигурен съм, че друго човек ще ти го представи по друг начин, защото вярата е следствие на лични възприятия, които обаче обединяват множество хора с идеята за едно по-добро общество.

А това, че е средство за масова манипулация ... кое не е ? Тя поне го прави по един хуманен и духовен път. Ако си мислиш, че когато не вярваш си едва ли не "чист" от негативни влияние, то си в грешка. Безверието също е средство за масова манипулация (справа социализмът).

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Страхувате ли се да не нарушите Божиите заповеди? Вие вече ги нарушихте – страхът е нарушението!

П.П. Това е поздравът ми към всички вярващи за коледа ;) И пак бих искал да подчертая, че аз никога не съм ги нарушавал, въпреки че знам че в България само като престъпник можеш да успееш... Но нито имам страх от закона, нито от Бог, защото не вярвам и в двете... Просто моят закон и заповеди са по-добри от вашите, а аз отговарям само пред себи си, а себе си няма как да излъжеш така както закона или Бог и от там и лицемерието ви ме дразни зверски... Всъщност в будизма няма Бог или поне каквото има, то е във всички нас, защото няма нас! Ще го поизуча малко повече, мисля че ще ми допадне, само не знам как ще се справя с целомъдрието...

П.П.П. Завистта и всички други долни страсти, които поражда моя пост у вас, те също са грях!

Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

FMI, не разбирам какво точно искаш - да ти вдигнем паметник заради това, че не си вярващ ли?
Имаш много детинско разбиране за религията. "Не съм го виждал, не съм го пипнал, значи го няма".
Когато Юрий Гагарин полетял за пръв път в космоса, един комунист (респективно атеист) отишъл при един хирург, известен с набожността си, и му казал с насмешка: "Е, ние полетяхме в космоса, но не видяхме никъде твоя Господ." На което човекът отговорил: "Аз съм хирург и в живота си съм отварял много човешки черепи. Но никъде не съм виждал онова, което хората наричат акъл".
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Отварял съм само 2-3 черепа и съм виждал разликата в акъла ;)

Виждал съм и разликата между белия дроб на човек като мен и на скапан наркоман(пушач)...

Виждал съм и много други неща, може и бог да съм виждал, но да не съм разбрал. При всички случаи ако има бог, то той не е вашия, независимо от религията ви... Макар че душата ми се е отделяла от тялото поне веднъж и точно това ми спаси живота, а не Бог, него нещо го нямаше там да помогне... А искам да подчертая че тогава трябва да сме били в едно измерение или направо в над измерно състояние, но бог нямаше... Съжалявам но вярвам само в науката, което няма нищо общо с политическата ми ориентация, което е точно като религиозната ми. Т.е. пас съм за тези глупости... Всъщност дали е било душата ми или просто съзнанието(акъла+още някои неща), това вече няма как да знам... А извинявай обаче каква е разликата между религиозен фанатик и комунист, че нещо не ми е ясна :mrgreen:

П.П. Вярвам в чудеса. Това са всички неща които все още науката не е обяснила, но някой ден и това ще стане...

П.П.П. Предпочитам комунист да ме прати в космоса, отколкото да легна под ножа на набожен хирург... Да се помоли на бог да е с него и да реже където му падне, айде няма нужда... За мен само глупавите хора са набожни... Покажи ми един човек с достатъчно интелект, който наистина да вярва в Бог?! Вече е и до въпрос на възпитание, но един ден порастваш и осъзнаваш! Виж света, има ли Бог?!

Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

FMI написа:Страхувате ли се да не нарушите Божиите заповеди? Вие вече ги нарушихте – страхът е нарушението!

П.П. Това е поздравът ми към всички вярващи за коледа ;) И пак бих искал да подчертая, че аз никога не съм ги нарушавал, въпреки че знам че в България само като престъпник можеш да успееш... Но нито имам страх от закона, нито от Бог, защото не вярвам и в двете... Просто моят закон и заповеди са по-добри от вашите, а аз отговарям само пред себи си, а себе си няма как да излъжеш така както закона или Бог и от там и лицемерието ви ме дразни зверски... Всъщност в будизма няма Бог или поне каквото има, то е във всички нас, защото няма нас! Ще го поизуча малко повече, мисля че ще ми допадне, само не знам как ще се справя с целомъдрието...

П.П.П. Завистта и всички други долни страсти, които поражда моя пост у вас, те също са грях!

Не чувствам завист. Дори бих искал да те поздравя, че си успял да запазиш мисленето на деветокласник няколко години повече от нужното.

Желая ти успех в преминаването на следващата фаза духовно развитие - 10 клас.

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Ти си вярващ?!

Публикувай отговор

Обратно към “Култура”