Опера

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: Опера

Мнение от Търговецът на кристал »

Ех, че си и ти. Ами че нали съм момиченце, искам да изглеждам добре и вече съм си избрала тоалета, с който ще бъда. Обаче пневмонията дебне, нали знаеш...

Тая интонация, тая интонация. :) Сега ще ме караш да ти търся нещо особено прекрасно за лека нощ, значи... Да видим...
Ето това, разбира се! Почти сигурна съм, че съм го пускала някъде назад из темата, защото това изпълнение го обожавам. И нека бъде поздрав и за Жо (алтер его), ако все още наминава из темата.
http://www.youtube.com/watch?v=oByViX0t-IE
Уникална е. Обаче я и гледай, недей само да я слушаш.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Снощи ми беше докривяло от нещата през даня и май бях твърде язвителен. Съжалявам и моля за извинение - "Scusate al dir mio"!

Сага за по-трудното. Благодаря ти за старанието да намериш нещо специално! Оценям го и съм признателен. Слушах доста подобна музика (за себе си я наричам американска) по време на аспирантските си години, палех се по нея и много я харесвах. Лека полека, обаче, изстинах. Оттогава ми е приятна/недразнеща, но само толкова. Това ми пречи да оценя поздрава, както подобава.

Изпълнението е наистина много добро, изразително и артистично. Слушах го със хубави слушалки и го гледах на целия екран няколко пъти, докато през главата ми не мина една доста еретична мисъл ... Веднга потърсих и изслушах още няколко изпълнения на същото, но от певици с друга националност. Сега вече без ни най-малко да подценявам достойнствата на Диана Дамрау се питам: дали изпълнението не е толкова интересно заради чисто германския маниер? За специалист като тебе това е сигурно мисъл на невежа, но ...

Не се сърди, не ме гръмвай, не ме баннвай! (тук има интонация)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Нямам подобни намерения - нито имам повод да се сърдя, нито да те гърмя, още по-малко пък да те банвам. :)
Снощи се изненадах, ама предположих, че просто не сме се разбрали - и явно точно това се е случило (щото всъщност аз нищо лошо не бях казала, пък после се чудех как да те умилостивявам, та накрая заключих, че битовете информация са се загубили по трасето).
Не се давай на "нещата през деня" - обикновено или не зависят от нас/не можем да им повлияем, или не си струват нервите. Ето, на мен в момента ми трепери под лъжичката, защото един приятел ми писа смс, че е в "Токуда" и утре му предстои тежка операция. Тъкмо говорих с него и ми е едно такова... някво никво, знаеш как е. Пуснах някаква музика, дето обаче съвсем ме бъгна и спрях всичко. Терсене ми е. Даже не знам що го пиша - май щото наистина ме хвана шубе.

Колкото до Диана Дамрау - тя тук е на почит и има защо. Една от най-добрите от настоящото поколение - има невероятен глас, чудесна техника и е голям артист. Неслучайно избрах тъкмо нея и поръчах да я гледаш. Изиграва го брилянтно. Иначе съм съгласна, че е просто приятна музика.

И виж какво ти намерих: http://www.youtube.com/watch?v=zexWJVlTf4Q
Един от любимите ми тенори и една от ариите с най-готини фойерверки. "До"-тата са култови, но това не е най-добрият запис (имаше студиен с по-добро качество, но са го махнали).
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Благодаря за разбирането за снощи!

За приятеля ти съжалявам. Ако можеш, мисли от оптимистичната страна - все пак лично ти е писал. Дано се "измъкне"!

Наистина изключително впечатляващо изпълнение на Алфредо Краус. Радко съм го слушал в "такава форма". Благодаря! Аз си запазик линка (модернизирал съм се, както ми се подиграват вкъщи - вместо целия файл, само линка).

Забавих се, защото търсех едно още "по-блестящо" и "по-звънко" изпълнение на Лучано Павароти. Това, което намерих, обаче, е доста по-слабо и не го "пускам". Може би се заблуждавам, че има такова. Утре ще преровя из записите си.

И все пак за изпълнението на Диана Дамрау - нали наистина се усеща, че е германка? Мисля, че съм я гледал/слушал веднаж наживо по телевизията, когато бях в Германия.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Ето едно добро изпълнение на Павароти (не е това, което си спомням, ma, e' in Italiano).

http://www.youtube.com/watch?v=qL1Dp5tY3U0

За съжаление се губи "по стръмното" 6:30.

Bonne nuit!
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Усеща се, разбира се - но мен това не ме бърка. Много е прекрасна - такъв глас с такава актьорска игра се среща изключително рядко. И как пее Моцарт, лелееее...
Ето ти пример: http://www.youtube.com/watch?v=utLFvas5lWo
Звяр е тя, звяяяяяр...

Относно Павароти в тая ария съм с малко особено мнение, но не съм обективна. Просто много обичам Краус. По тоя повод съм се разправяла многократно с добри приятели - оперни певци. Те харесват Корели и Дел Монако и не харесват Краус. Аз съм леко "обратна" в това отношение.
Не казвам, че е лош.

Благодаря ти! Дано и твоята нощ е спокойна. :P
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Да, Диана Дамрау е наистина изключителна. И твоето предложение е много добро. Прекрасен пример, как и на немски може да се пее, при това красиво и артистично.

След вечеря разтърсих за италиански опери, но има много малко записи едновременно добри и с картина. Затова предлагам тези Musett-е.

http://www.youtube.com/watch?v=jUiyFV4xavE
http://www.youtube.com/watch?v=kc7BtcTGoMs

Не открих нито цалата сцена, нито добър запис с картина.

Днес със закъснение от един ден ме озари неочаквано прозрение (интонация). Сутринта, отивайки към факултета седнах до някаква госпожица и естествено хвърлих един поглед. Тогава изведнаж разбрах/предположих, какво означава "Обаче пневмонията дебне, нали знаеш... ". от 18 Ное 2010, 01:41. Ако не съм на грешен път, единственото, което мога да кажа, е "Per voi qui ciascuno dovrà palpitare." (0:44)
http://www.youtube.com/watch?v=VimZMj6C ... 6&index=12

или същото (3:45)
http://www.youtube.com/watch?v=OMBCv4CQ ... re=related

ПП
Ако не ти се пише, не се чувствай неудобно, че не отговаряш.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Хаха, просто не всяка вечер съм онлайн в прилично време. Чат-пат се наблюдава и някакъв социален живот в битието ми - макар и по-скоро по изключение.

Хич няма нужда да гадаеш какво съм искала да кажа с това за пневмонията - просто като се облека по-леко, неминуемо се разболявам. И става малко... ни така, ни иначе. На всичкото отгоре, дават и времето да се разваля, а се надявах да се задържи топло до 25ти, за да мога да се наконтя спокойно. Ще видим, явно ще се решава в крачка.

Тази вечер няма да пускам линкове, защото нямам нищо конкретно предвид - цял ден въртя латино и си танцувам. Мюзетата на Дамрау обаче е добра. Също може да чуеш и Una voce poco fa ииии... а, чакай, сетих се!
Няма да се разминеш без линк:
http://www.youtube.com/watch?v=Ljkf1VdxedI
М? :)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Здравей Търговецо,

Много хубав пример си ми дала. Благодаря! Una voce poco fa го бях открил, но не си спомням, защо го изоставих.
Струва ми се, че откривам една разлика между нас. Ти, изглежда, се впечатляваш много повече от изпълнението, отколкото от музиката (за да не стане недоразумение, музиката от примерите ти е много хубава). Аз се интересувам повече от самата музика, а ако изпълнителят не ми допада, просто избирам друг. Сигурно е нормално за професионалист и любител. Както често се изразява един форумец, "но нищо" ще науча повече за изпълнителите.

Аз пак не успях да направя шегата (пневмонията)! Когато се видим, ще обясня, стига да не забравя. Ще внимавам, поне докато не се опознаем достатъчно.

Харесва ли ти Лучия ди Ламермур?
http://www.youtube.com/watch?v=YmwUQm30 ... re=related
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Ама защо стъпваш толкова внимателно наоколо? Какво толкова има да му внимаваш? Нали знаеш - по-добре слон в стъкларски магазин, отколкото таралеж в склад за презервативи. :mrgreen:
Сега сериозно - не е като да не сме се виждали наживо, не знам с какво съм те стреснала толкова, но - както казах и по-рано - не съм страшна, не хапя и много ми харесва да си говорим. :cry:

Сега за музиката и изпълнението - при мен ги има и двата момента. Примерно, обожавам дуета от първо действие на "Дон Карлос" (дуетът на Карлос и Поза, де). Гениална музика! Но! Ако ми попадне в лош състав, едва ли ще го дослушам докрай (точно понеже не обичам някой да ми съсипва прекрасната музика). От друга страна, бих слушала изпълнител, когото наистина харесвам (Дамрау, Бастианини, Съдърланд, който и да е от любимците ми) дори и в репертоар, който не харесвам толкова много (чисто музикално).
Да обобщя - имам си любими арии/дуети/хорове/музикални номера като цяло и си имам и любими изпълнители. Едното не пречи на другото, но пък можеш да си представиш радпстта ми, когато чуя изпълнение на Бастианини на "Eri tu..." (от "Бал с маски"), примерно. Просто когато любим певец изпълнява любим музикален номер... е... няма такъв кеф.

И да, обичам Лучия, но не толкова, колкото я обича Барберини, да речем. По едно време беше луднал по тая опера.
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Утре на "Дон Карлос" (други - в събота).

http://www.youtube.com/watch?v=1-eRJ5bgy6c

Вече го пусках, но какво от това. Нали е хубаво (друго изпълнение е)!. Преди два дена го слушахме с една позната, която няма да идва утре. Тя злобничко ми каза, че ние няма да чуем ТОВА. Аз мисля, че може да е дори по хубавао! Налииииииии ...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

По-хубаво няма да бъде, това почти мога да го гарантирам, но пък аз не харесвам особено много Ричард Тъкър, така или иначе. Силно се надявам обаче да бъде достатъчно хубаво. :) Предвид братята Анастасови, Радостина Николаева и Димитър Станчев. Също и Коцето Андреев го харесвам, ама напоследък е малко рисков състезател, така да се каже. Или е много добре, или хич.

Между другото, аз имам уговорка за 18:45 пред Операта - но то местата ни са едно до друго, де. :) Тъй че... до утре. :)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Ако не се случи нещо, аз ще бъда там най-вероятно около 18:30. До утре. :) :)
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Еееей, сутринта се събуждам и първата ми мисъл е: "Абе, снощи сънувала ли съм го тоя спектакъл?"
Венци и Орлин Анастасови бяха прекрасни (Венци ми звучеше една идея по-светло от обикновено, но не мисля, че това попречи на впечатлението). Радостина Николаева (Елизабет) също се справи чудесно. Косьо Андреев се пребори мъжки и смятам, че направи всичко, което е по силите му в момента (особено като се поразпя).
Докторе, напълно съгласна съм за Еболи. И истината е, че се разочаровах от Великия инквизитор (ако изобщо беше Димитър Станчев). На няколко места ми се стори, че заклати много неприятно, а го помнех съвсем друг, честно казано. Но съм го слушала последно именно в "Дон Карлос" в СтЗ преди... поне 8 години. И оркестърът хич не ми хареса, но...

Като цяло, нещата се случиха до голяма степен и ужасно се радвам, че най-сетне видях и чух братята Анастасови на една сцена. И двамата са уникални - смятам, че и другите ги харесаха. :)
В края на ноември
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Търговецът на кристал каза всичко, при това много емоционално. Рядко на сцената на Софийската опера може да се чуе/види такова представление. След края на една от впечатляващите сцени, чух непознатата жена, седяща до мен, да казва "Малееееееее".

За Великия инквизитор съм съгласен. По лошо е с оркестъра, защото така беше и при "Набуко" преди около месец. Страхувам се, че там има нещо по-сериозно от моментно разклащане.

Сега за Еболи. На мен много ми допада цялата партия, затова я следях внимателно. Началото не беше никак убедително, но след антракта певицата се поразпя. Ето това (едно и също е)

http://www.youtube.com/watch?v=-0GAV15K ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=DJ7X_yFMzXg

беше изпълнено сравнително добре.

С нетърпение очаквам коментара на Лорд Носферату. Той беше забелязал и ми обясняваше нещо интересно, но аз не успях да го разбера, защото вече вървяхме по стълбите, излизахме.

Единственото за което съжалявам е, че вчера не можахме да се "видим" и поговорим след представлението.
Публикувай отговор

Обратно към “Театър, кино и телевизия”