16-ТИ НОЕМВРИ - ШЕСТВИЕ!!!
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
- Equilibrium
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: МО
- Курс: втори
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: 16-ТИ НОЕМВРИ - ШЕСТВИЕ!!!
Има го в конституцията. Там пише, че парламента определя годишния бюджет на държавата, а правителството е това, което следи за изпълнението на този бюджет.Equilibrium написа:^ Моля те, кажи ми, че се шегуваш.
Ако некви хора извън правителството и парламента, с некви си техни начини се опитват да променят това, си е чисто изнасилване на конституцията. Не се прави така. Не е редно, не е законно да се притиска управляващите да взимат решение в полза на малка група хора. Грозно е, нали се борихме срещу това преди 1989г?
Щото замислете се - протестиращи 2000-3000 души (поне толкова си мисля, че биха протестирали реално) да решават за бюджета и парите на държавата, вместо нормалните 7 млн души в страната. ГЕРБ си спечелиха изборите законно преди година, 50% от народа им гласува доверие. Кво сега мрънкате срещу техните решения и политика, както е образователната им политика и бюджетната такава. Решили са да не вкарват пари в СУ, тяхна воля. Които ги е избирал - ше ги трае 4 години. Които не е гласувал за тях, да се надява опозицията да ги спре преди 2013г. Толкоз.
Протести за такива неща, не знам кой ви е подучил да правите. Аз ако бях на власт, щях да го кажа направо - Никога няма да стана заложник на тълпа протестиращи, не за какво да е, а за пари, които е мой дълг и право да разпределя, както ми скимне. Арест на протестиращите и присъди. Кво ше ме занимават с глупости. Като са ме избрали, не значи да ме притискат като им потрябват джобни... Айде сега, цигански изпълнения...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Flame
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни науки
Kristo с тея комунистически възгледи не знам накъде си тръгнал.
Имам право да протестирам, защото АЗ плащам данъците в тази държава, АЗ избирам кой да разпределя парите и АЗ имам правото да сметна, че това е грешно. Ако има само 1-2 такива АЗ на протеста никой няма да го интересува, обаче ако са 1000, 2000, 10000 явно тези АЗ са прави, не мислиш ли?
И властта произтича от народа, също по тази конституция. Народа има право да протестира срещо каквото си иска. И даже народа има право да сваля което правителство си иска, когато си поиска.
Още повече, че не виждам къде в исканията за протеста на 16ти има нещо, което да е "в полза на малка група хора".
Имам право да протестирам, защото АЗ плащам данъците в тази държава, АЗ избирам кой да разпределя парите и АЗ имам правото да сметна, че това е грешно. Ако има само 1-2 такива АЗ на протеста никой няма да го интересува, обаче ако са 1000, 2000, 10000 явно тези АЗ са прави, не мислиш ли?
И властта произтича от народа, също по тази конституция. Народа има право да протестира срещо каквото си иска. И даже народа има право да сваля което правителство си иска, когато си поиска.
Още повече, че не виждам къде в исканията за протеста на 16ти има нещо, което да е "в полза на малка група хора".
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Верно ли?Flame написа:Kristo с тея комунистически възгледи не знам накъде си тръгнал.
Ти плащаш данъци, а останалите 7 млн, които го правят, нямат ли права? Тва, че с избора си през лятото на 2009 са казали "нека Бойко разпределя парите, и 4г. да не мислим къде отиват данъците", не са дали своя вот? Щом са го направил, откъде-накъде някой друг, освен избраното правителство, ще казва, как да се формира бюджета? Нали сме демокрация - хората са направили избор, коя партия да определя, какво ще става с парите им. И партията си определя - къде е проблема? То може да има 20000 недоволни студенти (които вероятно не са прави, щото не са над 50% от всички българи), ама другите 7 милиона души да са доволни. Все пак са техните пари в данъци много повече от тези на студентите. Глупаво е да се брани интереса на малка протестираща група, срещу интереса на работещи и непротестиращи хора. Не е демократично.
Никъде в конституцията не пише, как народа сваля правителството. Има си определени положение, в които то пада от власт, но в никое от тях, народа няма думата. Избийте си от главите тези революции, мина им времето. Системата е такава, че като не ви харесва управлението, гласувайте за друга партия на избори. Тва е демокрацията, най-просто казано. Правото на протест си го има - то си е изконно човешко право. Но да налагаш искания на правителството е незаконно. Както днес студентите ше му диктуват кво да прави, утре ше го сторят лекарите, учителите, миньорите, шофьорите, пилотите, футболистите... Ква файда от правителството, ако ние му казваме кво да прави, в наш си интерес и против интереса на други обществени групи. Дай тогава просто всички да управляваме и да дърпаме чергата, кой където му хрумне.
Идеята на демокр. държава е проста - няколко милиона избират 300-400 души, които за даден период да взимат решенията. Вкл. какво се прави с парите на всички. Да избереш някого и след месец да протестираш срещу него е адски двулично и само некви мазни типчета, се обръщат като фурнаджийски лопати така. Като човек е отговорен и гласува, си носи последствията без да мрънка като стара бабичка. Народа е избрал Бойко, 4 години (или колкото там издържи) ще следваме неговите идеи. Точка. Знаете, че Израел не преговаря с терористи, които им поставят некви условия. Що Бойко да играе по свирката на некви хора, които няма власт над него?
- Flame
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни науки
Така се губи смисъла от протеста... И не, не очаквай да има някъде в конституцията кое е легален държавен преврат (защото свалянето на правителство на практика си е преврат). И защо мислиш, че 20 000 непротестиращи имат по-големи права от 20 000 протестиращи? И още по важното, защо мислиш, че тези които протестират са безработни?Kristo написа:Flame написа: ... Правото на протест си го има - то си е изконно човешко право. Но да налагаш искания на правителството е незаконно...
И не ми обястявай, че протеста е простотия, защото там накъдето сме се запътили това е начина да контролираш управляващите, ако още им е рано да ги смениш с други и не са чак толкова прегрешили да ги разкараш предварително.
И все пак да не спамим темата повече, и без това става дума за "митинг-шествие", не "протест".
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Flame написа:Kristo с тея комунистически възгледи не знам накъде си тръгнал.
. Ако има само 1-2 такива АЗ на протеста никой няма да го интересува, обаче ако са 1000, 2000, 10000 явно тези АЗ са прави, не мислиш ли?
Очаквам, когато отида до МакДоналдс да ми предложат commieham. Явно всичко на тоя свят е комунизъм.
И само да ти поясня, че когато става въпрос за студенти 1000, 2000 не е нищо. Когато говорим за обща цифра от порядъка на 50 000, 100 000, 150 000, 200 000 човека, то тези 1000, 2000, 10 000 са нищо. И ако приемем, че имаме сравнително интелигентни управници (което, разбира се не е така) те ще изкарат на преден план принципа "silent majority" по начина, по който Никсън го е перефразирал. Друг е въпросът, че ако бяха интелигентни нямаше да се стига до подобно положение де ... но те не са. За това нещата, които казвам си остават чисто теоретични и за 1000та шестващи и за 99 000 нешестващи и за управниците.
The names of the future are stamping of impatience.
-
flamingone
- От дъжд на вятър
- Специалност: СУ-МО :D
Българската политическа РЕАЛНОСТ в момента е всичко друго, но не и демокрация.
По въпроса за правителството - правителство, което не зачита парламентарния контрол, не счита за необходимо да присъства в цялостта си на обсъждането и гласуването на държавния бюджет, правителство, което не може да накара администрацията си да събере данъците към държавата, не заслужава да остава на власт.
Освен това мандатът на депутатите в България, както е записано в изтормозената конституция, избрана от ВНС, не е императивен. С други думи, всеки един депутат по силата на избирането си НЕ представлява само своите избиратели, а цялото българско общество и е отговорен пред цялото българско общество за действията си, включително когато не гласува недоверие на правителството си. И в нашия случай - "изключението", което се оказват 2000 студенти, има право да търси отговорност от тези депутати, респ. министри.
По въпроса за правителството - правителство, което не зачита парламентарния контрол, не счита за необходимо да присъства в цялостта си на обсъждането и гласуването на държавния бюджет, правителство, което не може да накара администрацията си да събере данъците към държавата, не заслужава да остава на власт.
Освен това мандатът на депутатите в България, както е записано в изтормозената конституция, избрана от ВНС, не е императивен. С други думи, всеки един депутат по силата на избирането си НЕ представлява само своите избиратели, а цялото българско общество и е отговорен пред цялото българско общество за действията си, включително когато не гласува недоверие на правителството си. И в нашия случай - "изключението", което се оказват 2000 студенти, има право да търси отговорност от тези депутати, респ. министри.
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Аз говоря теоретично.
Всеки може да търси сметка и един човек да е, НО ...
2 000 от 50 000. И приемаме, че обществото се ръководи с идеята за "общото благо". То, когато 48 000 не са на улицата всеки може да каже спокойно, че си е свършил работата и, че е по-добре да има 2000 недоволни, отколкото 48 000. Не може да бъде избрано благоденствието на едно малцинство за сметка на мнозинството.
Тя българската реалност никога не е била демокрация.
И отново пояснявам, че говоря теоретично, като думите ми нямат пряко отношение към протеста. Възможно е и аз да присъствам.
Всеки може да търси сметка и един човек да е, НО ...
2 000 от 50 000. И приемаме, че обществото се ръководи с идеята за "общото благо". То, когато 48 000 не са на улицата всеки може да каже спокойно, че си е свършил работата и, че е по-добре да има 2000 недоволни, отколкото 48 000. Не може да бъде избрано благоденствието на едно малцинство за сметка на мнозинството.
Тя българската реалност никога не е била демокрация.
И отново пояснявам, че говоря теоретично, като думите ми нямат пряко отношение към протеста. Възможно е и аз да присъствам.
The names of the future are stamping of impatience.
- canis lupus
- В началото бе словото
- Специалност: геология
Ами хайде, понеже явно съгласно конституцията се предполага, че могат да ни шибат, да им се нагъзим дружно...
!!!
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Задълженията на гражданина не завършват с пускането (или не пускането) на бюлетина за изборите. Задълженията на гражданина продължават и след това и те са: наблюдение и контрол над извършваната работа на избраниците.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
То има и други задължения освен контрола:
1. Да спазва конституцията и законите
2. Да си плаща данъците, таксите и т.н.
3. Да се подчинява на държавните органи...
не са само правата...
1. Да спазва конституцията и законите
2. Да си плаща данъците, таксите и т.н.
3. Да се подчинява на държавните органи...
не са само правата...
Into the endless we ride... 
- Equilibrium
^ Е това ни е ясно на всички и никой не спори с това. Кристо обаче вкара друга тематика и насоченост в спора. Едва ли не, че избираш правителството и то после може да прави каквото си иска и ти да не търсиш отговорност от него.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Чакай сега, едно е да искаш обяснение и отговорност от управляващите,Equilibrium написа:^ Е това ни е ясно на всички и никой не спори с това. Кристо обаче вкара друга тематика и насоченост в спора. Едва ли не, че избираш правителството и то после може да прави каквото си иска и ти да не търсиш отговорност от него.
друго е да им казваш, какво да правят.
Протестите на студентите са с цел да им дадат пари, един вид да се месят в работата на управляващите, което аз наричам "диктатура на малцинството". Иначе контрол над правителството народа няма как да има пряко, има си съд, има си опозиция, те се оправят. Няма как нормален човек да има пряк контрол над избран от него депутат или министър. Проверете къде го пише...
- Equilibrium
Депутатът с встъпването си в длъжност е задължен да представлява интересите на гражданите, това е конституиран контрол, ако не и пряк.Няма как нормален човек да има пряк контрол над избран от него депутат или министър.
Начинът ти на мислене е доста изопачен. Студентите не искат да им 'дадат пари', все едно ще ни черпят 50тарка за кецове, кола и сандвичи. Студентите искат да има АДЕКВАТНА частица от държавния бюджет, която да е регламентирана за образованието. Направи си труда да видиш в нормални държави колко % се заделят за образование и го сравни с положението у нас.
После умувай защо някой протестира и за какво точно го прави.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
"Студентите искат да има АДЕКВАТНА частица от държавния бюджет" = Повече пари