Не ВСИЧКИ. Само ПО-ОСНОВНИТЕ.ники написа:И аз не съм голям привърженик на комунизма, но не виждам, защо на него трябва да се приписват заслугите за всички несгоди. Благодарение на това мислене вече 20 години след прехода в обществото ни продължава да се поддържа едно крайно елементарно и глупаво разделение на сини и червени. В момента комунизмът съществува единствено, за да черпят хора облаги от противпоставянето на него.
Комунизмът-чумата на човечеството
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Re: Комунизмът-чумата на човечеството
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
ники написа: В момента комунизмът съществува единствено, за да черпят хора облаги от противпоставянето на него.
Факт.
The names of the future are stamping of impatience.
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
- Специалност: техническа
- Курс: завършил
KeineSonne написа:
Въпросът, който според мен действително трябва да привлича по-фокусирана дискусия е - трябва ли да помним или трябва да забравим, за да продължим напред, около което ми се струва, че се въртят и последните мнения в темата.
Петър Стоянов каза днес по някаква ТВ, че съвременната европейска идентичност се опира на 2 стълба - антикомунизъм и антифашизъм. От политическа гледна точка, това е така, но политика, която възприема Европа като висша неоспорима ценност=утопия, запраща цялата идея за Европа в безумно ултимативен дискурс. С други думи, продължава да си съществува парадоксът от 20 век - да си съвременен човек (разбирай европеец)=свобода на словото и идеите=стандарт=несвобода. Как се решава тоя парадокс, питам аз, при това в контекста на тежката идеологическа обремененост на 20 век.
Всичко написано по-горе не ми пречи искрено да се кефя на това: http://www.youtube.com/watch?v=XWLU76o5rEI 0:25 - любимо
Има една сентенция, не знам автора й, но е много вярна - "Народ, който не помни миналото си е обречен да го повтаря", така че според мене вървенето напред не става в правилната посока без да се помнят уроците на историята.
А Петър Стоянов е много прав защото двете чуми на човечеството за 20-ти век са фашизма и комунизма, като са съизмерими по нанесени щети на хората, за разлика от нас обаче в Германия родината на националсоциализма, този режим е недвусмислено заклеймен и има редица паметници в тази насока, докато ние още умуваме лош ли е бил социализма=комунизма или не чак толкова лош
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Аз бих перефразирал, че народ, който живее в миналото не върви напред. Едни и същи хора са недоволни и в комунизма и в капитализма. И тогава комунизмът им бил виновен, че са нищо и сега пак комунизмът им е виновен, че...пак са нищо.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
Сори обаче това не е "перифразиране" защото по смисъл е точно обратното, мисълта ми беше, че народ който не помни миналото и допуснатите в него грешки е обречен да ги повтаря, а горната фраза означава - абе квото било било да го забравим и да вървим "напред", песен която бившите комунисти пеят от началото на "прехода" защото ги устройва идеялно.blz написа:Аз бих перефразирал, че народ, който живее в миналото не върви напред. Едни и същи хора са недоволни и в комунизма и в капитализма. И тогава комунизмът им бил виновен, че са нищо и сега пак комунизмът им е виновен, че...пак са нищо.
- Flame
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: втори
Абе тая тема още ли е жива?
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
Що, някакъв проблем ли имаш с темата ?!Flame написа:Абе тая тема още ли е жива?
-
david_FKNF
- В началото бе словото
- Специалност: Tюркология
- Курс: първи
Жалкият резултат на комунизма
Студент съм по Тюркология в СУ. Принадлежа към еврейската общност и миналия петък (19. ноември) отидох на синагога. В един момент пристигна голяма група турски евреи, които бяха на екскурзия в България и дойдоха в синагогата за посрещането на Шабат.(свещения ден в Юдаизма). Започнахме разговор, от дума на дума стигнахме до посещаемостта на синагогата. Хората останаха крайно учудени защо от 2000 евреи само 20 ходят на синагога, докато в Турция, където евреите уж би трябвало да са притеснени от ислямисткото правителство посещават синагогата доста по-масово. На моя доста тротоарен турски (аз съм първокурсник) трябваше да обясня какво се случи през комунизма- вековни ценности и традиции, не само на еврейската общност, ами и на целия български народ бяха съсипани, хората загубиха духовните си връзки и в резултат на това сега моралното разложение на цялата държава е колосално. Искаше ми се, но не можах да обясня, как другарите са заели челните места в държавата и гражданското общество (включително и в еврейската общност) и продължават да издевателстват над нас. (Съвсем наскоро един "виден" ръководител в общността ни заяви, че еврейската общност в България "щела завинаги да си бъде атеистична", понеже представете си, евреите сме били поддръжници на левицата.) Наистина, за съжаление, общността ни се състои предимно от възрастни червени бабички и дядовци, които не схващат случващото се като гаф, или още повече- като издевателство спрямо самите тях. Другарите се подиграват, гледат ги с презрение, а пък не дотам умните бабаички охкат и стенат от мъка колко хубаво се живеело през "комунизъма". Такова е положението във всички сфери на обществото, ние затова сме най-бедни в Европа и май, че още доста години ще бъдем.
http://www.dnevnik.bg/dnevnikplus/2008/ ... elen_trus/
Кратък откъс от "Българският комунизъм: Социокултурни черти и властова траектория" от проф. Ивайло Знеполски
Кратък откъс от "Българският комунизъм: Социокултурни черти и властова траектория" от проф. Ивайло Знеполски

-
camel
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: четвърти
- Адрес в галерията на СУ: ?
- Обратна връзка:
Ай стига вече с тоя комунизъм. Няма ли тема за фашизъм? 
dexteriti написа:Не си нищо повече от един шибан никнейм и твоето мнение си е като твоя г*з, носи си го, но не го навирай много...
- I want to change the world....
Did u bring in any weapons?
- Of course not!
Then you are not changing anything...
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Ами като те интересува, пусни една тема и я раздвижи. 
Into the endless we ride... 
-
DARKVEIDAR
- В началото бе словото
Еми то разликата не е голяма,camel написа:Ай стига вече с тоя комунизъм. Няма ли тема за фашизъм?
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Точно в това разликата не е чак толкова голяма, но в отношението към частната собственост... 
Into the endless we ride...