Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от Dr Dulcamara »

Здравейте champion! Аз вероятно ще бъда пристрастен, макар да се опитвам да не съм, защото съм физик.

Щом владеете математиката, приятна Ви е и се интересувате от нея, може да кандидатствате във ФМИ и да се стремите към научна кариера.

Що се отнася до "С информатиката обаче нещата стоят по друг начин ...", изненадан съм. Не мисля, че това е проблем. Най-вероятно причината за липсата на интерес (липса на умения) не е точно във Вас. Програмирането е проста работа! Сложното са алгоритмите и идеите, свързани с прилагането им. Затова във ФМИ има специалности като "Компютърни науки" и други подобни. При тях, обаче, Вие ще учите сравнително малко математически дисциплини. За сметка на това, завършването на "информационна" специалност ще ви гарантира лесното намиране на добре платена работа.

Струва ми се, че една от причините за слабия Ви интерес към програмирането е липсата на идеи за това, какво да прави Вашата програма или Вие с написаната от Вас програма. Ако това наистина е така, ако ви се прави нещо, но не знаете какво, погледнете към природните науки: биология, химия, физика. Там владеенето на математиката е много важно, макар тя самата да е само инструмент за описание и отчасти за изследване. Щом се заемете по-сериозно с някоя от тези науки, много скоро ще видите и смисъла на математиката и информатиката. Те са ценно средство за описание и изчисления при преследването на конкретна цел. Тогава между другото и с желание, а не насила, ще допълните липсващите Ви знания в програмирането.

Проблем след завършването на специалност в областта на природните науки (физика, химия) вероятно ще бъде лесното намиране на добре платена работа в България. Ако обаче станете добър в областта си, владеете добре инструментариума на математиката, можете да сте сигурен, че ще бъдете добре дошъл навсякъде по света, да се надяваме някой ден и в България.

Що се отнася до икономиката, то аз не разбирам от нещата в тая област. За мен работата там е подчинена по-скоро на политочески и/или конюнктурни цели, а не на научната съобразност. Съвсем субективното ми мнение е: не се похабявайте, ще постигнете повече в други области.

Желая Ви успех при избора!
Последно промяна от Dr Dulcamara на 06 Ное 2010, 19:48, променено общо 1 път.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

ДА, в крайна сметка лесно ще се намери добре платена работа, каквото и да завършиш, ама не и в България... А и да си в България, пак ще ти трябва чужд език, защото пак ще работиш за чужда фирма...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

FMI написа:
Deschain написа:
FMI написа:Моят съвет е да не учиш в България :!:
Като не ти харесва, прав ти път!
Аз избрах да остана в България и въпреки всички проблеми в момента, изключително много съм доволен от избора си!
Мойте съболезнования!

П.П. Мерси че ми посочваш пътя, но за съжаление не знам никакви чужди езици, тъйкато средното ни е още по-голям боклук от висшето... и висшето вместо да ни компенсира, то просто се оправдава с това и до там... Но в крайна сметка какво са виновни те че скапаната ни държава не им позволява повече...
Това че не знаеш никакъв чужд език си е твой проблем, а не на средното ни образование. Ако си бил учил и влязъл в добро училище, щеше и чужд език да знаеш, и по-умни неща да пишеш. :wink:
Всеки за всичко обвинява "скапаната държава", погледни себе си първо, после гледай държавата...

П.С. Чужд език не се учи чак толкова трудно (интернет, учебници, курсове...), а ти все още не знаеш, въпреки желанието ти да заминеш в чужбина - замисли се върху това!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Deschain написа:Чужд език не се учи чак толкова трудно (интернет, учебници, курсове...)
Подкрепям напълно!
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки

Мнение от morfei »

Както каза Dr Dulcamara, навярно липсата на интерес към информатиката е породена от недостатъчното навлизане в нещата. Според мен трябва да получиш малко вътрешна информация за това какво представляват "информационните специалности"(аз ги наричам компютърни) и сам да решиш дали ще ти хареса това, което чуеш.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Deschain написа:погледни себе си първо, после гледай държавата...
С идеята, че държавата - това са самите хора, живеещи в нея май FMI сам си го набута автогола ... :roll:

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

1. Искам да остана в България, никога не съм искал да я напускам, харесва ми... НО, не виждам бъдеще тук...

2. В училище по програма имахме английски разбира се, но за 4 години имахме точно 4 часа английски, при 4 различни учители, като те бяха разпределени по веднъж годишно, колкото да ни оформят в края на годината, разбира се съвсем фиктивно... Но от къде на къде аз мога да виня средното образование за нещо?!

3. Информатика нямаше, реформата в тази насока започна 2-3 години преди да завърша, но така и не им се получи тогава... а като гледам и сега не е... но поне вече в училищата не са само правец 8 и 16...
Deschain написа:П.С. Чужд език не се учи чак толкова трудно (интернет, учебници, курсове...), а ти все още не знаеш, въпреки желанието ти да заминеш в чужбина - замисли се върху това!
Пише се "П.П." - явно ти и български не знаеш, но даваш съвети за чуждите езици, ей такова ни е и образованието и държавата, но както и да е...

Някои хора имат дарба - например баща ми учи чужд език от 1 до 3 месеца го научава перфектно, в зависимост от трудността - но той е имал добро образование и съм сигурен че това лежи в основата на способностите му... просто е много по-лесно когато изначално си многоезичен... И той не ми вярва че не мога да го уча задочно... Все едно аз да не вярвам на тъпите си съученици, че са "решили" всички задачи от учебника и пак не могат да си изкарат тройките, а аз дори не съм си купил този учебник и пак имам 6, накрая...

4. И понеже предполагам много от вас не разбират какво искам да им кажа, ще поясня, че няма по-голяма глупост от това да си хвърляш усилията там където си най-слаб, вместо да ги оползотвориш максимално, там където си най-силен, а при мен това определено е в сферата на точните науки... И точно за това горчиво съжалявам че жалкото положение на държавата ни ще ме принуди да стана мазохист и да науча английски поне... Нима някой англоговорящ е принуден да учи чужд език?! Подчертавам принуден !!!

Вярно сега започва да се учи от яслата, това е най-добрият вариант, но аз до 8-ми клас дори не съм го имал в учебната програма, имаше тогава само платения фарос, нищо друго... И понеже аз съм беден, а средното недъгаво, сега прекрасната ни държава как ме компенсира?! Нещо безплатни курсове да има?! Или пък учебниците са безплатни?! Не че курсовете в интернет са, но пък аз каквото знам го знам именно от употребата на PC+интернет, а не от великата ни образователна система... Разбира се аз знам достатъчно за да се оправя като мияч на чинии, но не и за да се обучавам на този език и в такава среда... така че...

Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

За теб "великата ни образователна" система явно е следствие от грешка на родителите ти, колега.

Аз пък започнах да уча английски на 5 в детската градина без да трябва родителите ми да доплащат, каквото и да е. В следствие на "великата ни образователна система" в момента боравя с руски, италиански и английски.Надявам се в следствие на същата тази система следващата година да владея още два. Зависи кой и как ти е дал тласък и насока. Не обвинявай системата за това, защото избор винаги е имало.

Къде по света има безплатни курсове по език ?

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Виж, аз съм на 27, завършил съм през 2001-ва, и такова нещо като език в детската градина по време на комунизма просто нямаше! Е разбира се че и тогава също като сега и като винаги е имало деца на специални хора, за които е имало много неща, но аз не съм бил един от тях. Когато комунизмът уж падна аз бях първи за втори клас, но в крайна сметка до края на началното ми образование предвиден език нямаше, после в основното също, въпреки че една година имаше някакъв СИП по руски, на който ходих малко, но следващата година вече не се събра паралелка... Аз разбира се бях в най-близкото училище, защото такива бяха финансовите възможности на родителите ми. Но все пак не трябва ли всички да имаме равен старт?

После средното ми беше с френски и грешката наистина беше на баща ми, но това не променя факта че трябваше да уча и английски, а възможност за това нямаше и не че френския ни беше на ниво... Скъсах си гуза подготвителната година и нищо не стана... След това не съм се занимавал с френския, исках английски, нямаше и това е... Пари за уроци нямах...

Но тогава все още не беше като сега, аз не можех да кандидатствам след седми клас никъде, без подпис на родителя... Така че влязох където ми беше наредено, дори баща ми много грозно ме излъга тогава, че всъщност ме е записал с английски... Както и да е, това нямаше да е така ако образователната ни система беше адекватна... Как така аз на 13 години нямам право да взимам решения за бъдещето си?! Всъщност аз му заявих че няма да стъпя на приемен изпит, ако не ме запише каквото искам, а той просто най-нагло и безочливо ме излъга идиота... защото видиш ли, съм имал много повече възможности с френски, щял да ми помага, имал връзки, на баба му фърчилото... Но пак повтарям, това беше грешка на системата, освен неговата глупост, а грешката вече до колкото знам е поправена, но може и да не е, само дето преебаните не сме компенсирани... Също така ми беше отказано да кандидатствам в математическа или каквато и да било гимназия, освен най-близката...

А следкато ме преебаха, се оказа че и не могат да ме издържат и аз от 14 годишен напрактика се издържам сам, но държавата не пропусна да ми пречи и за това и аз видиш ли съм нямал право да работя на тази възраст и за да ме защити държавата ми забранява, но нищо не ми дава... Резултата е че вместо на нормална работа, аз бях хамалин и се смазах от работа цяло лято(3 месеца) за по 150 лева на месец, само за да мога да си купя учебници за настоящата година, едни маратонки и километраж за колелото... Тъйкато родителите ми не можеха да ми осигурят това... В последствие осъзнах че и в това училище аз бъдеще нямам, защото там няма на какво да ме научат, така че продължих да работя и през учебната година, което не ми попречи да завърша с много-добър успех, без да ходя редовно на училище и без да си купувам учебници от 9-ти клас нататък, а от средата на 10-ти въобще и не съм стъпвал в училище и почти нямах разлика в успеха, чак 11-ти беше малко по-зле... Това добро образование ли е, където няма значение дали ходя на училище или не... Не че съучениците ми ходеха, те пък си висяха по кафетата...

Но до колко тук грешката е моя, до колко на родителите ми, до колко на държавата? НЕ е ли на държавата, която не иска да помогне на хората в неравностойно материално положение, но за компенсация им забранява да работят?

П.П. Та по време на комунизма нямаше такива преспективи, но каквото имаше, поне беше безплатно... Аз съм бил много малък и не съм компетентен, казват че е имало само лъжи и илюзии, но поне са били безплатни. Сега има много по-голямо разнообразие от лъжи и илюзии, но вече няма безплатни такива, само високо или ниско платени лъжи и илюзии... Държавата ни е пълен боклук и винаги е била и не виждам надежда да се оправи на този етап и имам информация за това от хора живяли преди век... както и от хора живяли по-скоро, както и от хора опитващи се да се реализират днес... Ето аз трябваше да загубя 7 години и да се блъскам като хамалин, за да си въобразя че съм спестил някой лев и че мога да си позволя лукса да уча, преди 2 години си въобразих това и даже изкарах 4.40 на приемния изпит, без да съм отварял учебник, без да съм решил една задача, само за сравнение, като завърших изкарах 3.033 на стария формат на изпита, а бях отличник, бях стигал до 4-ти кръг в 9-ти клас, бях печелил награда на великденския математически празник в 10-ти, а имах 3 на приемния изпит в СУ?!?!? Много интересно... А след 7 години пълна деградация без никаква подготовка и възстановяване хоп 4.40 което вече е уникално, мисля... Ето това е нашето образование... То е перфектно, държавата е още по-готина, как въобще мога да си помисля нещо друго... А пък за кризата не сме били виновни ние, тя нали този път била световна, сякаш до сега всичко ни е било винаги наред?! Ест. ще почне световна криза, когато аз реша да уча, разбира се че само аз съм си виновен за това...

Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Всъщност, сега е най-доброто време да уча, защото и без това няма работа, само образованието да беше безплатно... Така както е в нормалните държави... Само не ми спорете че и там държавната поръчка е платена, защото това извадено от контекста е вярно, но всъщност е пълна лъжа! Да там дори е много по-скъпо, но пък имаш пълна субсидия, която не само ти включва семестриалните такси, но са ти предвидени и всички други разходи, включително и пари за живот и за капак не връщаш нищо!!!

А тук не само че ги връщаш, но и ти шибат едни готини 20% лихва, ми и да ти отпуснат кредит е почти невъзможно... Ето мен преди 2 години така ме излъгаха, аз обиколих банките още преди да кандидатствам. Като навсякъде недвусмислено ми заявиха, че видиш ли аз само трябва да цъфна с подписаната книжка, че съм приет и ще ми отпуснат до 30 000 лева. Избрах си най-изгодната банка, дори директно зададох въпроса има ли някакъв вариант при който да не ме одобрят, защото ако е така въобще да не си губя времето да кандидатствам и т.н. - не бе нямало такива варианти, особено щом ще уча в СУ, те имали договор с тях и т.н. ... И хоп цъфвам аз на първи октомври, бях преценил че няма да ми трябват повече от 8000 лева и то за 2 години, защото смятам че след това ще мога да си позволя да работя и да уча, нищо че гратисния период е 4 години. Да обаче през тези 4 години, ти си плащаш само лихвички, без главницата и ти дерат кожата зверски, егати студентския кредит, егати гратисния период... Та първо ми казват че само за няколко месеца лихвата е скочила от десетина на двайсетина процента, после че вече искали поръчител, заради тъкмо започналата криза и т.н. още един милион педеращини... Изпълних всичките им изисквания, включително и намерих поръчител с няколко хиляди лева заплата, кандидатствам за 8000 с гарант който може да ми покрие целия заем за 3 месеца с лихвите за 4... И тези ми обясняват, как аз не мога да тегля кредит, защото за така наречения "студентски" кредит, който нямаше нищо общо с такъв... трябвало подпис от родителите ми и попринцип те трябвало да бъдат гаранти, но нямало проблем и друг да е, аз съм намерил този друг, отговарящ на всичките им условия, обаче понежа баща ми бил само с инвалидна пенсия, а майка ми имала там някакви необслужвани кредити, което не виждам какво ме интересува мен и тях въобще... като както казахме гаранта ми е повече от достатъчно стабилен... И т.н. и т.н. ... В крайна сметка тогава отказваха кредити на всички, независимо от всичко, защото било криза, в крайна сметка просто много грозно ме излъгаха и една стотинка не ми дадоха от никоя банка и аз просто останах на работа... Ест. аз работя само колкото да не умра от глад, защото нашата прекрасна държава само това ми позволява... Ест. трябва да си губя цялото време просто за да мога да оцелявам и най-високата заплата която някога съм имал, по 100 лева на ден, е под най-ниската в една развита държава... ест. това не е било постоянна работа... аз нормално сега не мога да работя за повече от 30 лева на ден... И от там следва че ситуацията в милата ни държава не ми позволява да уча... а понеже съм принуден да прекъсна защото нямам време, а ако си освободя време, няма да имам пари... Та ето че тази година за пръв път пускат кредит, който наистина е студентски, с гратисен период в който нищо не плащаш, макар пак да не е много ясно дали ти тече лихва през този период, т.е. не го пише ясно в условията и аз не съм проверил, но освен това този кредит покрива само семестриалните такси, като първо трябва да запишеш със собствени средства, които не възстановяват, а чак от следващия семестър се намесват, т.е. доста те затрудняват ако искаш да не си на държавна поръчка, а ако искаш да си на такава почти не ти помагат... И освен това не трябва да си прекъснал, нищо че съм прекъснал, точно защото такъв кредит не е имало и малко параграф 22 се получава, както във всичко в скапаната ни държава, лайняна, продадена и изнасилена...

П.П. Защо да уча в тази гадна държава, защо да работя в тази гадна държава, защо да остана в тази гадна държава ?!?!?!?!? Една причина ми дайте поне - аз я имам, не знам езици - дайте друга! А знам и отговора и той е че им трябват роби и успешно ни създават !!!

Аватар
Flame
В началото бе словото
Специалност: Компютърни науки
Курс: втори

Мнение от Flame »

Тука нещо доста се отклонихте от въпроса.

Относно компютърните специалности забелязах някой изказвания, които не са верни. Умението за работа в екип е търсено в софтуерния бранш - отворете която и да е обява за работа и ще го видите като изискване. И въпреки, че лежи на алгоритми практически програмирането е далеч от голяма част от математиките, които се преподават в момента на КН (другата част още не съм ги карал и не мога да изкажа мнение).
Програмирането е проста работа! Сложното са алгоритмите и идеите, свързани с прилагането им.
Поправете ме ако греша, но тук под програмиране не се ли разбира чистото писане на код? Аз лично под програмиране разбирам алгоритмите, знанието кое, кога и как да приложиш. Чистия код силно зависи от използвания език, който нищо чудно след 2, 3, 5 години да остане само в учебниците като пример.
За Компютърни науки в частност мога само да вметна, че преди да раздуят приема на 140 човека тази година, с по-малко от 4.50 не се влизаше и беше дисциплината с най-голям приемен бал във ФМИ, а и работодателите са добре настроени щом прочетат/чуят "Компютърни науки в СУ".
Аз почти нищо не разбирам от програмиране, а и не мисля, че би ми било интересно. От друга страна, виждам бъдещето си свързано с компютърните науки.
Относно програмата- спокойно, почва се от самото начало. Не разбирам обаче, как виждаш бъдещето си свързано с нещо, което не би ти било интересно. Първо трябва да станеш наясно със себе си, преди да избереш какво да учиш.
Ако ще правиш нещо, прави го добре и до край или не го започвай!
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие

Мнение от Dr Dulcamara »

Flame, под програмиране разбирам писането на код, съобразно синтаксиса и конструкциите на съответния език.

Както вече писах "Сложното са алгоритмите и идеите, свързани с прилагането им". По този въпрос изглежда, че сме на едно и също мнение.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Нека също уточним, че не рядко особено в началото, ще имате работа като програмист в която не се изисква никакво мислене... В този ред на мисли, наистина ще ви е много лесно... Общо взето ако сте усвоили материала от първи курс вие наистина вече имате нужните знания, а може би и умения за да си намерите работа за 4 цифрена сума, друг е вече въпроса още колко хора имат тези знания и още повече, а и някакви умения и опит, но не могат да си намерят работа... Да не говорим че това може да се научи и за един месец, ако попаднете на добри, но съответно и още по-добре платени курсове... И накрая, но не на последно място, това при всички случаи най-вече ще учите сами, като една учебна програма може да ви посочи просто някакъв път, но това е абсолютно ненужно, когато така или иначе трябва да знаете всичко и то не само за 1 език...

svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Последните мнения са изтрити. Ограничете спама и личните нападки в раздела! Има си специални раздели, в които да флуудите и да се заяждате един с друг.
Facebook
Изображение
gam
В началото бе словото

Мнение от gam »

Моят съвет към champion е много сериозно да обмислиш в какво си добър, какъв тип човек си, дали ти харесват повече точните науки или хуманитарните. Аз бях в същото положение като теб миналата година. Завършила съм математическа гимназия и винаги мн съм хресвала математиката, мн ми се е отдавала. Подобно на теб и аз не бях на ти с информатиката и си казах, че това просто не е за мен, не мога да го науча ... и така избрах вместо ФМИ(където бях приета КН) да запиша аз икономическа специалност - финанси.

В момента се побърквам, място не мога да си намеря... толкова да съжалявам за избора си :( Ако мога да върна времето назад бих избрала КН, СИ, каквото и да е от ФМИ. Щом си добър по математика значи имаш си го и логическото мисляне. И да ще е трудно да научиш програмиране, писане на код, алгоритми, но наистина почва се от началото. Мн ще ти е зор, но няма да е непосилно и ще си заслужава! Ако запишеш икономика знай, че математиката е малко, само първата година и после ще ти липсва!!! Другото са предмети с по 40 страници едната тема, с мн четене, на мен лично ми е мн трудно да привикна на такъв режим на учене. Както си се готвил една година само с математика и задачи и после.. хвани тея учебници, тая суха материя. Пак се иска логика, пак се иска мислене, но не е същото.

Все още имаш време да мислиш, пробвай с някакви основни неща по информатика, повечето ми познати казват, че програмирането в училище е мн скучно и неудачно преподадено за разлика от това, което ще видиш във ФМИ- само суперлативи мога да кажа за там :) Помисли добре, разгледай сайтовете на повечето университети, разучи специалностите, но гледай да има кой да попиташ точно какво се прави в дадена област, защото пише едно, а реалността друга.
Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”