Българска филология 10/11
Модератор: mebbeth
- Spacerunner
- В началото бе словото
- Специалност: Антропология и филология
- Курс: завършил
Re: Българска филология 10/11
Всяка катедра изнася списък от СИД(ове) в началото на семестъра, някои са едносеместриални, други - двусеместриални. За първите се дава по един кредит, за вторите - 1,5 (ако добре си спомням), така че не си мислете, че ще убиете два куршума с един заек. До края на следването трябва да сте минали минимум 5 СИДа, по принцип си е ваша работа кога точно ще ги карате, но ви препоръчвам да не оставяте за накрая. Пък и май имаше нещо като невзет СИД на семестър - невзет изпит, но трябва да проверите. Почти всички завършват с писането на текст или някаква съмнителна форма на устен изпит.
Самите предмети много си зависят от катедрата. Плюс общоприетите, има няколко от други катедри - много вървежната Реторика, на която аз така и не отидох, но колегите споделиха, че било забавно (държали речи, дискутирали, обсъждали).
Също така RP, който е двусеместриален - ще ви кажат как се правят някои специфични за предмета дейности като мониторинг на преса, прес-съобщение и прочие. Трудно може да се нарече полезен, но е забавен.
Май още върви и "Другият и другостта", който има два сериозни плюса - кратък с лек изпит. Разглежда представата за другия през някои балкански текстове.
СИДовете от катедрата Кирилометодиевистика също са интересни, ако имате афинитет към средновековието и християнството. Не очаквайте наплив, но пък преподавателите са доста свестни... някои от тях...
Методически СИД-ове - до завършването си трябва да имате минимум един такъв, ще ви ги предложат в 3-4-ти курс, когато карате МОЛ и МОБЕ. В единия случай слушате продължение на лекцията по МОЛ, а в другия - "Дискурс и дискурсна компетентност". Не ме питайте какво значи това, доцент Петров го разяснява в рамките на 30 часа, а някои мои колеги така и не разбраха. Ползата от двата СИДа е символична - отбивате номера. Ако сте решили да карате само един, вземете първия. По мое време го водеше г-жа Герджикова, но май се е пенсионирала щом не й виждам името в катедрата.
Ще имате няколко литературоведски СИДа, от които колегите бяха по-скоро разочаровани - театърът през Възраждането, Смехови прояви и прочие.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не посещавайте СИДа за Лъжата на г-н Леви.
Като цяло, гледайте да се ориентирате както по заглавието, така и по преподавателя. В тази връзка аз избягвах лингвистичните предмети, защото лекциите при Радева и Ницолова ми бяха напълно достатъчни.
Самите предмети много си зависят от катедрата. Плюс общоприетите, има няколко от други катедри - много вървежната Реторика, на която аз така и не отидох, но колегите споделиха, че било забавно (държали речи, дискутирали, обсъждали).
Също така RP, който е двусеместриален - ще ви кажат как се правят някои специфични за предмета дейности като мониторинг на преса, прес-съобщение и прочие. Трудно може да се нарече полезен, но е забавен.
Май още върви и "Другият и другостта", който има два сериозни плюса - кратък с лек изпит. Разглежда представата за другия през някои балкански текстове.
СИДовете от катедрата Кирилометодиевистика също са интересни, ако имате афинитет към средновековието и християнството. Не очаквайте наплив, но пък преподавателите са доста свестни... някои от тях...
Методически СИД-ове - до завършването си трябва да имате минимум един такъв, ще ви ги предложат в 3-4-ти курс, когато карате МОЛ и МОБЕ. В единия случай слушате продължение на лекцията по МОЛ, а в другия - "Дискурс и дискурсна компетентност". Не ме питайте какво значи това, доцент Петров го разяснява в рамките на 30 часа, а някои мои колеги така и не разбраха. Ползата от двата СИДа е символична - отбивате номера. Ако сте решили да карате само един, вземете първия. По мое време го водеше г-жа Герджикова, но май се е пенсионирала щом не й виждам името в катедрата.
Ще имате няколко литературоведски СИДа, от които колегите бяха по-скоро разочаровани - театърът през Възраждането, Смехови прояви и прочие.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не посещавайте СИДа за Лъжата на г-н Леви.
Като цяло, гледайте да се ориентирате както по заглавието, така и по преподавателя. В тази връзка аз избягвах лингвистичните предмети, защото лекциите при Радева и Ницолова ми бяха напълно достатъчни.
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
sed nomini tuo da gloriam.
- The_iMMortal_f
- Паисий
- Курс: друг
WoW- а СИд по творческо писане имали, моля ви кажете "да" и отзиви ако може
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
- mebbeth
- Живее, за да пише
- Специалност: Сърбохърватистика
- Обратна връзка:
Има магистратура, за СИД не знам, може и да има, то
всичко има и по цигански език имаше.
Arhangel, препоръчвам ти граматиката на Пашов и някакъв
елементарен правописен речник като начало...
всичко има и по цигански език имаше.
Arhangel, препоръчвам ти граматиката на Пашов и някакъв
елементарен правописен речник като начало...
- mishimladenova
- В началото бе словото
- Курс: втори
Защо в сайта на нашия факултет няма никаква информация за откриването.Лекциите почват на ч ви нали?На някои университети почват в събота.На страницата на други факултети си пише всичко,защо на нашия няма :С
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Специалност: Българска филология
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
На нас ни казаха на откриването да бъдем на 1-ви и чак тогава ще ни разпределят и обяснят всичко за лекциите и прочие
Според мен, де...
- svetleto89
- Паисий
- Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Да, има СИД по творческо писане. Няколко мои колеги го посетиха.
Аз съм карала 3 досега- PR, Реторика на сатирата и Граници в представите за жената в литературата.
Аз съм карала 3 досега- PR, Реторика на сатирата и Граници в представите за жената в литературата.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.
Емили Дикинсън
- Mandi
- В началото бе словото
Здравейте и от мен, и аз съм Българска филология - редовно, първи курс. Адски ми е притеснено, нищо още не ми е ясно, нито как ни разделят на групи, нито от къде ще си намеря учебници,нито от колко часа е факултетното откриване, ще съм ви много благодарна, ако някой ми поизясни малко нещата. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! А още едно въпросче, прочетох доста коментари във форума и цялата информация за специалността в сайта на Университета, включително и учебния план, но ме интересува,дали първокурсниците записват избираема дисциплина?
Човекът е човек, когато е човек!
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Колеги, някой да знае дали вече по интернет може да видим къде са ни разпределили и въобще да видим програмата ни за I курс? Или всичко това утре ще може да бъде видяно...
- Boleyn
- Легендарен флуудър
Ще разберете всичко на откриването (това на факултета,другото е безсмислено)IcebreakerR написа:Колеги, някой да знае дали вече по интернет може да видим къде са ни разпределили и въобще да видим програмата ни за I курс? Или всичко това утре ще може да бъде видяно...

- mishimladenova
- В началото бе словото
- Курс: втори
тъй като повечето студенти питат как се вади карта за градския транспорт искам и аз да питам трябва ли му уверение и колко снимки се изискват???
- Boleyn
- Легендарен флуудър
Носиш си заверената студентска книжка и една снимка.mishimladenova написа:тъй като повечето студенти питат как се вади карта за градския транспорт искам и аз да питам трябва ли му уверение и колко снимки се изискват???

- joysana
- В началото бе словото
И аз се присъединих към тълпата филолози,но задочно..Здравейте!
"Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии."
Фридрих Ницше
"За да бъде човек безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко той самият да стане овца."
А.Айнщайн
Фридрих Ницше
"За да бъде човек безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко той самият да стане овца."
А.Айнщайн
- Кристиян
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Колеги, разбрах че в сряда щяло да има провеждане на събрание на нашия факултет и ще се учи, нали? 
- Boleyn
- Легендарен флуудър
В сряда няма да учим.IcebreakerR написа:Колеги, разбрах че в сряда щяло да има провеждане на събрание на нашия факултет и ще се учи, нали?