Какво да уча - съвети?

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Публикувай отговор
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Re: Какво да уча - съвети?

Мнение от Zahariev »

morfei написа:Моя съвет е Скандинавистика. Там ще научиш редки езици, които са високо платени. Английският днешно време е необходимост, много хора умеят да го говорят и трудно се намира добре платена работа САМО с него.

Това не е вярно.

АФ предоставя възможност да владееш не просто английски, а да се запознаеш и с културата на Великобритания. Не приемайте филологиите единствено, като "език" и толкова.

А този език от професионална гледна точка може да бъде търсен, както каза happyswift за преводи на книги, за преводи на бизнес разговори, за преподаване, за юридически преводи, за представителство на компании ... за какво ли не.

Скандинавистиката е леко overrated по мое мнение.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Тайфун
Пишете, о, братя

Мнение от Тайфун »

К'вато и да е скандинавистиката, тя е за избрани и помазани хора, местата са малко и балът е винаги висок.

Не бих ти препоръчал АФ, преподават добре, но ако си го знаеш английския- ще буксуваш на място първата година,
втората година можеш да запишеш немски като втори език и така да си отвориш врата към немскоговорящите в Европа страни (също там където е разпознат за език на малцинство) и някои в Азия.
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

Ами определено не мисля, че "си го знам" английския, защото, както happyswift по-горе каза, има голяма разлика м/у това да си го учил в у-ще и професионално да се занимаваш с това.

Благодаря на всички за съветите, беше ми много полезно да прочета какво мислите. :D
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Минало и съвремие на Югоизточна Европа - най-яката специалност!
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

Deschain написа:Минало и съвремие на Югоизточна Европа - най-яката специалност!
Хехе :) Брат ми ти е колега значи (Димитър от Бургас). И на него много му харесва, но мен историята не ме влече като вас. Иначе много се радвам, че има толкова ентусиазирани хора като вас, които харесват това, което учат. Успешна година ви желая :D
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика

Мнение от FMI »

Моят съвет е да не учиш в България :!:
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Моят съвет е да не ядеш локум :!:

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

и това също :lol:

champion
В началото бе словото

Мнение от champion »

Здравейте! Реших да пиша в тази тема, защото заглавието ми изглежда подходящо.
В момента съм 12. клас в природоматематическа гимназия с профил "математика и информатика". Математиката ми е един от любимите предмети, там се чувствам най-силен, по това ще правя матура и ще кандидатствам. С информатиката обаче нещата стоят по друг начин. Учителят пише на всички шестици, нищо не обеснява и всички играят на компютрите. Аз почти нищо не разбирам от програмиране, а и не мисля, че би ми било интересно. От друга страна, виждам бъдещето си свързано с компютърните науки.От специалностите на ФМИ най-много ми харесват информационни системи и статистика (може би защото виждам приложението на математиката в тях..). От другите предмети в училище, положението по физика е същото както по информатика,а биологията ми харесва и бих кандидатствал в някаква специалност, в която приемат с математика, но се изучава и биология, но мисля, че няма такава. Като друг вариант виждам реализацията си в икономическа специалност някаква, но честно казано не знам точно какво се учи и трудно разграничавам примерно финанси от счетоводство (аз всъщност не съм се и интересувал толкова, но вече е крайно време..). Аз не съм много общителен и работата в екип не ми е от силните страни и бих предпочел някаква специалност, в която мога да се изявявам самостоятелно.

Ще се радвам на всякакви коментари, препоръки и съвети относно избора ми на специалност. Благодаря предварително на всички :roll:
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

champion написа:Аз не съм много общителен и работата в екип не ми е от силните страни и бих предпочел някаква специалност, в която мога да се изявявам самостоятелно.
значи започни да се интересуваш повече от програмирането и си на прав път
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

kori написа:
champion написа:Аз не съм много общителен и работата в екип не ми е от силните страни и бих предпочел някаква специалност, в която мога да се изявявам самостоятелно.
значи започни да се интересуваш повече от програмирането и си на прав път
Добър съвет.

Аз например съм доста общителен, даже прекалено, но в същото време не искам да работя с "хора", освен това не искам нормиран работен ден, а ако въобще не ми се налага да ходя на работа ще е най-добре и затова съм избрал програмирането - даже ако си намеря желаната работа, се забивам на най-дивото и хубаво място и си бачкам от там, а сателитен интернет мога да си пусна от всяка точка на планетата, а защо не и от друга планета :mrgreen:

За специалност обаче не мога да ти дам съвет, защото всичките не ми харесват... По-добре почвай да учиш някой език от сега... Така или иначе ще трябва да си ги учиш сам... Но в университета ще те тормозят със C++ или Java в началото и с други простотии по-късно. А за математиката не се притеснявай, която и специалност да избереш, ще има ужасно много математика(поне половината никога няма да използваш като програмист...)

П.П. Всички познати които имат достатъчно добри познания по чужд език, избраха да не учат в България и нито един от тях не сгреши!

Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

FMI написа:Моят съвет е да не учиш в България :!:
Като не ти харесва, прав ти път!
Аз избрах да остана в България и въпреки всички проблеми в момента, изключително много съм доволен от избора си!
Eve_bs написа:
Deschain написа:Минало и съвремие на Югоизточна Европа - най-яката специалност!
Хехе :) Брат ми ти е колега значи (Димитър от Бургас). И на него много му харесва, но мен историята не ме влече като вас. Иначе много се радвам, че има толкова ентусиазирани хора като вас, които харесват това, което учат. Успешна година ви желая :D
Ха да, освен че ми е колега, живее и в съседния блок.:)
А ти какво искаш да учиш?
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

Щом ти харесва математиката, можеш да запишеш бакалавър във ФМИ, който най-много ти харесва (по-опитните в тази сфера ще те посъветват), а след това виж тази магистратура http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... nformatika , в която се включва и биологията. :D Имам позната, която в момента учи тази магистратура и работи във фармацевтична фирма.
Аватар
Eve_bs
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Eve_bs »

Ха да, освен че ми е колега, живее и в съседния блок.:)
А ти какво искаш да учиш?
Ами аз искам да кандидатствам във ФКНФ, но все още не съм решила дали да пиша на първо място Анлийска филология или Скандинавистика, затова се допитах до хората във форума. :)
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Deschain написа:
FMI написа:Моят съвет е да не учиш в България :!:
Като не ти харесва, прав ти път!
Аз избрах да остана в България и въпреки всички проблеми в момента, изключително много съм доволен от избора си!
Мойте съболезнования!

П.П. Мерси че ми посочваш пътя, но за съжаление не знам никакви чужди езици, тъйкато средното ни е още по-голям боклук от висшето... и висшето вместо да ни компенсира, то просто се оправдава с това и до там... Но в крайна сметка какво са виновни те че скапаната ни държава не им позволява повече...

Публикувай отговор

Обратно към “Кандидатстудентска кампания 2013-2014”