[КСК 2011] История

Архив от КСК 2011-2012. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Unnamed
В началото бе словото

Re: [КСК 2011] История

Мнение от Unnamed »

Аз да ви попитам :Ако случайно ми се падне да пиша за средновековието (началното) , как да назовавам българските владетели в темата - "кан" или "хан" ?
Аватар
Mackle
Пишете, о, братя
Специалност: Право
Курс: трети

Мнение от Mackle »

Не мисля, че ще сметнат което и да е от двете за грешно, но все пак - моят личен опит показва, че "хан" 100% НЕ го санкционират, тъй като използвах именно него миналата година. :D
Unnamed
В началото бе словото

Мнение от Unnamed »

Благодаря!Интересува ме живо тоя въпрос , поради факта че според мойта г-жа по История- трябвало да се пише Кан в СУ...Та затова се обръщам към вас , да ме просветлите :) ...
Unnamed
В началото бе словото

Мнение от Unnamed »

И другото което исках да попитам, е че понеже се готвя от този учебник с разработки http://www.book.store.bg/p26568/istoria ... mitev.html и от плановете които си набавих, та достатъчно ли е това :)
Deadwing
В началото бе словото
Специалност: Право,Дай боже!

Мнение от Deadwing »

Не съм наясно защо СУ унищожава този прекрасен предмет (историята) с това безсмислено зубрене,което и всъщност се случва за да можеш да влезеш.Както и да е.

Надявам се силно още на януарския предварителен да изкарам над 5.50 по история за да мога да се съсредоточа в/у по - слабата ми специалност (литературата). Интересувам се от история от както мога да чета, но по никакъв начин не подценявам изпита,т.е чета доста :).

''Именник''-а ги нарича канове.И двете форми са правилно.За твое спокойствие пиши хан(кан).Както при Омуртаг началната година на управление ( 814)(815).Не се правете на големи разбирачи,никой не се интересува от вашето мнение,за това обръщайте внимание на моменти. :)
Deadwing
В началото бе словото

Мнение от Deadwing »

svetlio.varna написа:Добре е да ги напишеш и на двете места. И за да не ме контрира _sonrisa_, пишат се в абзац след увода :D Първо, изброяваш кои са изторическите извори, от които черпим информация за разглеждания период, и вече в аргументацията посочваш конкретното събитие къде и от кого е отразено. Примерно, в темата за Крум след увода иzброяваш: Анонимен ватикански разказ, лексикона "Свида", хрониката на Teoфан Изповедник и т.н., а като стигнеш в изложението до битката при Върбишкия проход, вмъкваш нещо от сорта: "Всички автори, които отразяват събитията от 811 г., се спират на нехристиянското поведение на Никофир в Плиска" или "За битката при Върбишкия проход черпим сведения от редица източници: (и ги изброяваш).

Много правилно и доста по - добре ще изглеждат в темата :).

''СвидаС'' и ''Хроника'' на Теофан ;)
NiamaZnachenie
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от NiamaZnachenie »

Unnamed написа:Аз да ви попитам :Ако случайно ми се падне да пиша за средновековието (началното) , как да назовавам българските владетели в темата - "кан" или "хан" ?
Ако искаш да си сигурен пиши ги и двете. Изписва се "През 809г хан (кан) Крум превзема Сердика". Така е най-сигурно, че няма да те санкционират. Иначе ме съмнява при употребата само на едното от двете да има санкции. Но в никакъв случай, ако си решил да пишеш само едното, не пиши другото. Ако си тръгнал да пишеш само "хан", пишеш го докрай него, без да използваш "кан", защото ако ги мешаш в темата ще има санкции.
Не бе крава като крава,
а бе, пустата, двуглава!
Спра се аз, и тя се спира,
казах си: ще се умира!
cerbera
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от cerbera »

Не е ли най-правилното "кхан"? Скоро бях чел някакви такива безумни проучвания и дискусии... :scratch:
Изображение
Аватар
Betty
От дъжд на вятър

Мнение от Betty »

Deadwing, в по-горния си пост казваш, че ще има предварителен през Януари.
Я, малко ме просветли :D Сигурно ли е ? Определи ли ли са вече датата ? :roll:
Привилегията да си пръв, ражда задължението да водиш!
Аватар
stefann.
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от stefann. »

мисля, че никъде не е излизала такава информация, а и ми се струва доста раничко януари, освен ако не направят 2 предварителни? :roll:
Deadwing
В началото бе словото

Мнение от Deadwing »

Дочух подобна информация от учителя ми История.Според нея е почти 100% сигурно,че ще има един по - ранен предваритален изпит.Нали знаете, че сега университета има проблем с парите, 2000Х 20-30 лева само за историята не са малко пари.

Няма уточнена дата,но предполагам скоро ще има.Това е доста добра възможност и освобождава доста време за литературата.По литература със сигурност няма да има януарски предваритален.
AlexCardo
От дъжд на вятър
Специалност: LAW
Курс: втори

Мнение от AlexCardo »

Deadwing написа:Дочух подобна информация от учителя ми История.Според нея е почти 100% сигурно,че ще има един по - ранен предваритален изпит.Нали знаете, че сега университета има проблем с парите, 2000Х 20-30 лева само за историята не са малко пари.

Няма уточнена дата,но предполагам скоро ще има.Това е доста добра възможност и освобождава доста време за литературата.По литература със сигурност няма да има януарски предваритален.

Ако има ще е супер,така по-лесно ще може човек да си направи едната оценка,в случая по история, и повече от половин година имаш шанс само по литература да мислиш.Ама това означава,че е желателно януари да си поне някъде посредата на Възраждането ;).Не да си някъде на Крум и да чакаш да се падне на късмет пак :D.Пък за това дали да е "кан" или "хан" ,в каймакановския сборник аз все "хан" го виждам,така че е ясно според мен ;).
NiamaZnachenie
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от NiamaZnachenie »

@ cerbera , не е. По - горе е обяснено какви са вариантите, а най-сигурният е "хан (кан) Омуртаг" (примерно).
За предварителните изпити само си хабите думите. Когато се реши как и кога ще протекат изпитните сесии, ще се изнесе официална информация. До тогава няма смисъл да се чудите :)
Не бе крава като крава,
а бе, пустата, двуглава!
Спра се аз, и тя се спира,
казах си: ще се умира!
AlexCardo
От дъжд на вятър
Специалност: LAW
Курс: втори

Мнение от AlexCardo »

ROKFELER написа:На мен ли ми се струва или вече се е превърнало в тотална практика, когато човек се явява на История да се подготвя и за изпита по Литература :mrgreen: :mrgreen: .

Правилно мислиш :santa: .
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Unnamed написа:Благодаря!Интересува ме живо тоя въпрос , поради факта че според мойта г-жа по История- трябвало да се пише Кан в СУ...Та затова се обръщам към вас , да ме просветлите :) ...
Имаше слух преди време, че на курсовете в СУ ги карат да пишат "кан", а не "хан" и в последствие по това познават кои са ходили на курсове в СУ при проверката, понеже в почти всички учебници и помагала се използва "хан". Но аз лично не бих разчитал на това. Все пак което и от двете да изберете, учточнението в скоби, което предложи NiamaZnachenie, е добър ход :)
Facebook
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2011-2012”