Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Мнение от alter ego »

А за коя специалност говориш конкретно или така по принцип... :scratch:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Написаното от alter ego "Още повече ще дойде сесия, колкото и невероятно да изглежда това... " няма особени основания. Аз и кръга от преподаватели, които познавам по-отблизо, не бихме променили поведението си по време на сесия, ако се почувстваме обидени. Не би трябвало да се обижда някой, ако не е поканен или е отхвърлен да участва в нещо, организирано от друг. Обидата ще повлияе на преподавателя единствено емоционално, което най-вероятно ще доведе до временно влошаване на лекциите му. Защото, повярвайте, всяка лекция, наред с нещата по същество, представлява изнасяне на едно малко представление, в добрия смисъл на думата.

alter ego, забелязах, че на няколко места излагате конкретни мисли по отношение на това, какво трябва да представлява университетът и как да се реформира. Бихте ли ме насочили към подходяща дискусуя?

Поздравявам DID_miss за "... Академичния съвет (нарочно не казвам "Академическия") ...".
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

История 120
Археология 50
Философия 80
Теология 60
Културология 60
Политология 70
Книгоиздаване 40
Библиотечно-информационни науки 60
Право 250 (тук си слагам и моята специалност, ненормално е!)

И да си кажа пак, такива хора трябва да има, ама за чий... са нужни толкова ежегодно? Не може ли вместо бакалавърски, да станат магистърски?
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

За Книгоиздаване ще се включа, защото това го уча и имам лични наблюдения... Моят випуск е 26 човека, от които половината не се интересуват, не правят нищо, не идват на лекции, не им дреме. Но на сесия се появяват, за да вземат някаква диплома и да се водят висшисти.
Представям си ако бяхме 40 колко такива щеше да има. о.О
Според мен такъв прием е удачен (и дори хубав), ако след това има някакъв вид отсяване.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Ами ето ти 13 човека, за които държавата хвърля пари на вятъра - това исках да кажа :) А 40 са бройките, обявени в КСК 2010.
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Вижте, колеги, този проблем с хората, които се явяват ей така за да има нещо няма да спре да съществува, докато не се промени системата.

Аз смятам, че трябва всеки да има възможността да влиза, каквото си реши. НО след това да има масово пресяване на годните и учещи студенти.

И при мен в едното ми висше (етнология) има хора, които ей така са влезли само там и за това бутат, колкото да има нещо ... За това намирам системата за желания и изпити за неправилна.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Аз съм по-силен по критиките, отколкото по конструкцията, пък и съм сигурен, че тук няма място за дискусия на тема: какво трябва да се направи. За това трябва огромно количество предварителна информация и няколко години занимания, а не импровизации - точно такава импровизация виждам в дейността на МОМН засега. Все пак възмутен съм дълбоко вътре в себе си, да се сравнява висшето образование с какъвто и да е вид услуга!
Държавният прием е проблем на държавата - МОМН внася бройките държавна поръчка в МС и там ги гласуват, както ги внесе МОМН. СУ се старае да изпълни държавната задача и да приеме толкова студенти. В крайна сметка поради демографската криза, нарастващата главно нелоялна конкуренция, недобрата система за прием и много други фактори, влизат почти всички, които искат нещо да учат...
Захариев, не се заяждам, знаеш, че само се бъзикам: а в новата ти специалност как е? Всичко ли искат да учат точно това и с готовност и редовно ходят до Горна баня :roll:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

alter ego написа: Захариев, не се заяждам, знаеш, че само се бъзикам: а в новата ти специалност как е? Всичко ли искат да учат точно това и с готовност и редовно ходят до Горна баня :roll:
Това още не мога да ти го кажа със сигурност, защото знаеш как е в началото. Всеки ходи без значение дали има желание или не. Ей така, защото е начало.

И там присъстват редовните отрепки, които просто имат някой лев повече, а дори не могат да кажат две свързани изречения. Те са много по-"брутални", отколкото в СУ ... това е нещо, което няма как да отрека. Но друга голяма част от студентите участват, четат редовно и се интересуват (на моменти дори преиграват). Сравнено с хората, които учат същото нещо в СУ мога да кажа, че е същото ниво. И това е следствие на това, че в НБУ записват и много по-възрастни хора решили, че не им се учи за кандидат-студентски изпити. А те отиват по свое собствено желание без "мама" или "тате" да ги бута. А и преподавателите са същите. Съквартирантът ми учи в СУ - I курс и учим по една и съща система с едни и същи учебници. Разликата е, че при мен има текущ контрол (само по един предмет трябва да мина 5 теста, да изготвя курсова, да я защитя и да анализирам разни документи), а в СУ никой не те бута никъде да правиш, каквото и да е. Ако решиш ще седнеш, ако не - явяваш се на изпит и толкова.

Това разбира се са първоначални впечатления. ;)

М'да. Поне повод за критика имаме. Иначе щеше да бъде скучно. Недай си Боже да живеехме в подредена държава, където всичко да произтича от логика и рационалност.

Но аз винаги ще плюя идеята за кандидат-студентски изпити. Това е нещо крайно безсмислено.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

alter ego написа:Аз съм по-силен по критиките, отколкото по конструкцията, пък и съм сигурен, че тук няма място за дискусия на тема: какво трябва да се направи. За това трябва огромно количество предварителна информация и няколко години занимания, а не импровизации - точно такава импровизация виждам в дейността на МОМН засега.
Няма как да не се съглася ;) Никъде не казвам, че аз или ние сме хората, които са в правото си да дават каквито и да било предложения за правилни решения. Аз обаче искам да се прави нещо - от хората, чието задължение е това ;) Задавам въпроси, мъча се да провокирам мислене... и да си мисля и аз :) Но трябва да се прави нещо - за мен МОМН трябва да мисли за нов ЗВО (само с такова искане бих подкрепила евентуален протест срещу държавата), а СУ - да си мисли за вътрешни реформи - какви точно - те най-добре знаят. Но да се седи и да се просят просто пари според мен не е решение, а ми се струва, че унивеситетът точно това иска да прави... :( Затова съм и против въпросния протест.
Аватар
Тайфун
Пишете, о, братя

Мнение от Тайфун »

Изображение
"За университета (Софийския университет) сме осигурили да не се спира парното. "Топлофикация", ако трябва, ще я дотирам специално за университета и няма да им спрат парното. Да престанат да ходят и да плашат хората и да подскачат, защото не знаят за какво. [За вас, протестарите става въпрос] Не ме плашат", каза Борисов.

Иначе иде от тук новината
РАЗБИТИ!

"Вярвай, че си прав и продължавай, търпението ще се награди"

Това за мене си :sun:s
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
Аватар
G__
Танцуващия с клавиатури

Мнение от G__ »

Борисов с тоя изказ може да се обърне към колегите си полицаи, но не и към академичната общност. В дълбока заблуда е(или по-скоро така му е по-удобно), ако смята, че проблемите на бг образование ще се решат с пускането на парното. Протестът не е единствено за битовите ни нужди. :DDDD
Аватар
Тайфун
Пишете, о, братя

Мнение от Тайфун »

Или аз недовиждам или голямата драма беше за затварянето, е са няма да затваря.
Какъв ви е другия проблем? Впрочем, не ме вълнува.

А вие ако искате-продължавайте да си подскачате. Не само мен, но и никого другиго не го вълнува това. :)
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

G__ написа:Борисов с тоя изказ може да се обърне към колегите си полицаи, но не и към академичната общност. В дълбока заблуда е(или по-скоро така му е по-удобно), ако смята, че проблемите на бг образование ще се решат с пускането на парното. Протестът не е единствено за битовите ни нужди. :DDDD
Естествно, че не е само за това. Но Борисов го е казал, защото от ръководството точно на СУ се спекулира супер много с това с цел студентите да протестират срещу държавата! Не знам как може да не го виждате това... наистина не знам.
Аватар
Advocate
Драскач
Специалност: Право

Мнение от Advocate »

Опази стадото от вълци , пък после ги пусни на паша... до следващата година , когато пак , ще дойде гергьовден и пак ,ще трябва да има жертвеници и пак стадото , ще надигне глава , но и тогава по стара българска традиция , ще им пуснат парно , гювеч или някое напразно обещание и пак старото блеене на нов глас или по-скоро липсата на такова ?!
Salus populi suprema lex
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Илчев му е време да си даде оставката.
За доброто на всички.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”