Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
По темата:
- O|OeHukc - Прощавайте, може би избързах с критиката. Наистина имате време, но не забравяйте, че то "тече".
- RadoRado - Разбирам позицията Ви и я приемам за разумна, но не я споделям в конкретния случай. Очудва ме възгледът Ви за реформа отвън.
- DID_miss - днес преподавателите в университета са с много разнородни интереси и желания.
Кой съм, защо съм тук, защо сега ...
- DID_miss, RadoRado, alter ego - Преподавател съм. Написах го защото форумът е студентски. Иначе би излязло, че се прикривам. Не съм подставен писач. Технически, личността ми може да бъде разкрита много лесно. Аз не го правя, защото, ако правилно разбирам, това не е прието.
- Тук съм, защото ми стана интересно. Следя някои теми от април-май. Надявам, се че моето мнение би могло да заинтересува някого.
- Сега, защото ме провокира ситуацията около университета.
Ще бъде достатъчно двама или трима от Вас да заявят, че не съм желан и веднага ще се оттегля. Не обичам да се натрапвам.
Най-накрая веселата част. RadoRado губи пет лева, а alter ego печели половината от очакваните бири, защото
- казах истината - наистина съм преподавател;
- излъгах - аз в действителност не съм Dr Dulcamara.
- O|OeHukc - Прощавайте, може би избързах с критиката. Наистина имате време, но не забравяйте, че то "тече".
- RadoRado - Разбирам позицията Ви и я приемам за разумна, но не я споделям в конкретния случай. Очудва ме възгледът Ви за реформа отвън.
- DID_miss - днес преподавателите в университета са с много разнородни интереси и желания.
Кой съм, защо съм тук, защо сега ...
- DID_miss, RadoRado, alter ego - Преподавател съм. Написах го защото форумът е студентски. Иначе би излязло, че се прикривам. Не съм подставен писач. Технически, личността ми може да бъде разкрита много лесно. Аз не го правя, защото, ако правилно разбирам, това не е прието.
- Тук съм, защото ми стана интересно. Следя някои теми от април-май. Надявам, се че моето мнение би могло да заинтересува някого.
- Сега, защото ме провокира ситуацията около университета.
Ще бъде достатъчно двама или трима от Вас да заявят, че не съм желан и веднага ще се оттегля. Не обичам да се натрапвам.
Най-накрая веселата част. RadoRado губи пет лева, а alter ego печели половината от очакваните бири, защото
- казах истината - наистина съм преподавател;
- излъгах - аз в действителност не съм Dr Dulcamara.
Потретвам вече, че просто изразих съмнение. Надявам се, като преподавател не мислите, че възприемането на различни гледни точки е нещо грешно (те всъщност много преподаватели мислят така...). Никакво нежелание няма у мен, да коментирате във форума, напротив 
Alter ego, не съм казала, че всички преподаватели са под общ знаменател. Но, като си тръгнал да говориш за това какво искат да направят, помисли си дали това се случва, кои преподаватели стават доценти и професори, и как става това последните няколко години. А, и защо мозъците на страната изтичат навън, най-вече в областта на науката. Или пък почват частен бизнес. Ако сам не можеш да го измислиш, прочети
Подкрепям Радо в идеята за реформа отдолу - нагоре. Недопустимо за мен е парите, които майка ми и баща ми, а и аз самата плащам на държавата, да се изливат в продънената кофа на СУ. Когато я поправят и нищо не изтича - ОК. Ще се радвам да го доживея, макар че завършвам вече.
Да, в образованието в момента се влагат смешно малко пари и да, то трябва да бъде приоритет! Но в условия, в които никой не може да ми гарантира, че вложените пари ще се разходват рационално, за какво наливане изобщо говорим?
Alter ego, не съм казала, че всички преподаватели са под общ знаменател. Но, като си тръгнал да говориш за това какво искат да направят, помисли си дали това се случва, кои преподаватели стават доценти и професори, и как става това последните няколко години. А, и защо мозъците на страната изтичат навън, най-вече в областта на науката. Или пък почват частен бизнес. Ако сам не можеш да го измислиш, прочети
Подкрепям Радо в идеята за реформа отдолу - нагоре. Недопустимо за мен е парите, които майка ми и баща ми, а и аз самата плащам на държавата, да се изливат в продънената кофа на СУ. Когато я поправят и нищо не изтича - ОК. Ще се радвам да го доживея, макар че завършвам вече.
Да, в образованието в момента се влагат смешно малко пари и да, то трябва да бъде приоритет! Но в условия, в които никой не може да ми гарантира, че вложените пари ще се разходват рационално, за какво наливане изобщо говорим?
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
DID_miss, благодаря за любезния отговор. Няма никакъв проблем с възприемането различните гледни точки. Абсолютни истини няма. Ако се стигне до противоречие, човек би могъл да обясни причините. Единственото важно е да е искрен.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Ще разкаже ли някой за дискусията в 19 часа вчера?
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Вчера студентите от СУ „Св. Климент Охридски“ взехме единодушното решение на 28.X. да участваме в един голям общостудентски протест, на който да покажем, че сме единни, че заедно ще се борим за да постигнем целта си – получаването на повече пари за образование. След двучасови ожесточени дебати, „дискутиращите“ се спряха на следните две основни искания:
1 – Отпускане на допълнителни финансови средства на университетите пред затваряне, за да се избегне зимната ваканция.
2 – Увеличаване на % за висше образование на БВП от 0,48% на 1,13%, което е средното за страните от Европейския съюз.
Точка 3 все още се обсъжда.
- Ясна стратегия за образованието в следващите 10-15 г - кръгла маса с участието на всички заинтересовани лица. Публично изготвяне на Новия закон за висше образование.
1 – Отпускане на допълнителни финансови средства на университетите пред затваряне, за да се избегне зимната ваканция.
2 – Увеличаване на % за висше образование на БВП от 0,48% на 1,13%, което е средното за страните от Европейския съюз.
Точка 3 все още се обсъжда.
- Ясна стратегия за образованието в следващите 10-15 г - кръгла маса с участието на всички заинтересовани лица. Публично изготвяне на Новия закон за висше образование.
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
И трябва да се организира протест СРЕЩУ ръководството на СУ. 
А това подкрепям, да.
А това подкрепям, да.
The names of the future are stamping of impatience.
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Под голям и общостудентски да се разбира ли, че ще протестират не само студентите от СУ?
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
- RadoRado
- Пишеща машина
- Специалност: КН
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Ще има от НАТФИЗ и Академията.FloWersOfEviL написа:Под голям и общостудентски да се разбира ли, че ще протестират не само студентите от СУ?
Но главно ще бъде на СУ, защото ние сме най-много и с най-засегнати интереси.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация
- http://game-craft.com/blog/
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Колегите, които досега са изявили позиция за протеста, че ще се включат активно са от НАТФИЗ, Художествена и Музикална Академия.
Протестът не е на СУ, той е на студентите.
Протестът не е на СУ, той е на студентите.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
O|OeHukc, благодаря за информацията!
Из Съвета на ректорите:
"Големият препъникамък в бунта се оказаха студентите. С изключение на тези от академиите по изкуства, другите младежки съвети, не били склонни на стачки. “Обяснете им какво ги чака”, призова проф. Семерджиев. “Ами аз на моите какво да им кажа, като те непрекъснато пият кафе с министъра”, оправда се Илчев. “Вие, колега, не сте ли чувал за принципа разделяй и владей”, скастриха го ректори и му препоръчаха да убеди младежите в университетската кауза."
После да не ми кажете, че съм параноична...
Мнението на Игнатов:
"Исканията за повече пари той коментира така: “Не случайно казах на ректорите, че ако бяха шефове на предприятия, те щяха да закрият нерентабилните производства”. И предложи на професорите да анализират това, което е нужно на държавата и да открият откъде може да се спести.
Той даде пример, че част от специалностите могат да се превърнат от бакалавърски (4 г.) в магистърски (1,5 г.), като се погледне реализацията на студентите."
Е, как да не се съглася с него?
"Големият препъникамък в бунта се оказаха студентите. С изключение на тези от академиите по изкуства, другите младежки съвети, не били склонни на стачки. “Обяснете им какво ги чака”, призова проф. Семерджиев. “Ами аз на моите какво да им кажа, като те непрекъснато пият кафе с министъра”, оправда се Илчев. “Вие, колега, не сте ли чувал за принципа разделяй и владей”, скастриха го ректори и му препоръчаха да убеди младежите в университетската кауза."
После да не ми кажете, че съм параноична...
Мнението на Игнатов:
"Исканията за повече пари той коментира така: “Не случайно казах на ректорите, че ако бяха шефове на предприятия, те щяха да закрият нерентабилните производства”. И предложи на професорите да анализират това, което е нужно на държавата и да открият откъде може да се спести.
Той даде пример, че част от специалностите могат да се превърнат от бакалавърски (4 г.) в магистърски (1,5 г.), като се погледне реализацията на студентите."
Е, как да не се съглася с него?
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
А как да се съглася, че Университетът е предприятие? Ти, щом си студент, се явяваш продукцията на това предприятие. Еми, щом се възприемаш така, мълчи си както би си мълчала бутилка бира, например или опаковка тоалетна хартия. 
Into the endless we ride... 
СПТУ... серийно производство на тъпи ученици.
Само между другото, не можах да не вметна.
Само между другото, не можах да не вметна.
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
а панагюрци- донски казаци!
Добре де, това не е, онова не е. Ти що само отричаш? Какво Е Университетът?alter ego написа:А как да се съглася, че Университетът е предприятие? Ти, щом си студент, се явяваш продукцията на това предприятие.
- alter ego
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Университетът е това място, където човек отива по собствено желание, за да научи нещо от по-знаещите от него. И в процеса на учене има три фази според ЗВО. Отначало е относителна масовка, която все пак е доста по-различна от гимназиите - бакалавърска степен, после измежду плявата започва да се оформя нещо - магистратурата и накрая в докторантурата става ясно, дали нещото си е заслужавало усилията и от двете страни. И затова е по-скоро инкубатор, място, където влизаш едно, а излизаш друго.
Представяш ли си да закрият например, класическата филология. Нищо по-лесно от това. А после за да я възстановят, ще трябва да изпращат хора да следват в чужбина, от които част ще останат, други няма да стават за преподаватели, но ще стават за изследователи и т.н. Една от ключовите функции на висшето образование е да се самовъзпроизвежда, а не да произвежда тоалетна хартия. Този подход на предприятие се появява от една страна поради прекомерното нарояване на центрове за висши образователни услуги, които приемат всичко възможно - знаеш едни "университети" приемат незавършили дори гимназисти, в тях може да получиш диплома за магистър 6 дена след като си взел бакалавърската... Съществуването на такива структури подкопава цялата система, включително и лидерските структури, а когато представител на първите трябва да ръководи цялото образование, е ясно чии интереси ще защитава, щото му е ясно на горкия, че новата му и необичайна позиция не може да бъде задълго. Това му го показа и Конституционния съд като отмени 1/3 от закона му и на превърна в неприложим.
Представяш ли си да закрият например, класическата филология. Нищо по-лесно от това. А после за да я възстановят, ще трябва да изпращат хора да следват в чужбина, от които част ще останат, други няма да стават за преподаватели, но ще стават за изследователи и т.н. Една от ключовите функции на висшето образование е да се самовъзпроизвежда, а не да произвежда тоалетна хартия. Този подход на предприятие се появява от една страна поради прекомерното нарояване на центрове за висши образователни услуги, които приемат всичко възможно - знаеш едни "университети" приемат незавършили дори гимназисти, в тях може да получиш диплома за магистър 6 дена след като си взел бакалавърската... Съществуването на такива структури подкопава цялата система, включително и лидерските структури, а когато представител на първите трябва да ръководи цялото образование, е ясно чии интереси ще защитава, щото му е ясно на горкия, че новата му и необичайна позиция не може да бъде задълго. Това му го показа и Конституционния съд като отмени 1/3 от закона му и на превърна в неприложим.
Into the endless we ride...