Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот

Публикувай отговор
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?

Мнение от alter ego »

Захариев, приятелю форумен, ти пак си с температура май. Какво Университетско настоятелство те гони тебе в СУ? Не ти ли е известно, че за разлика от частните университети, държавните могат да имат само органи, формулирани в ЗВО, а там настоятелство няма?
И стига с тези менажери, това е Университет, а не менажерия! :drunken:
Да смяташ, че бакалница и университет се управляват на базата на едни и същи принципи е пълен абсурд! :mrgreen:
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Добре, настоятелство не беше точната дума. ;)

Бакалницата и унито не се управляват по едни и същи принципи - факт. Но университетът също е икономическа структура, която отчита приходи и разходи.

The names of the future are stamping of impatience.
nasekomiks
В началото бе словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: втори

Мнение от nasekomiks »

Съжалявам,че ще секна реторическите ви подвизи,но просто съм в чуденка какво стана,става и ще стане?
Днес имаше протест,който по мое мнение е малко изтърван-нали уж трябваше да е на 1 ноември?
Не разбрах преподавателите кога са решили да се присъединят-на 1-ви или е било днес?И за капак-защо се обявяват две дати-корекция ,въведна от една и съща организационна група,или има просто няколко кръга,действащи независимо един от друг и обявяващи различни дати за протест?
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

nasekomiks написа:Съжалявам,че ще секна реторическите ви подвизи,но просто съм в чуденка какво стана,става и ще стане?
Днес имаше протест,който по мое мнение е малко изтърван-нали уж трябваше да е на 1 ноември?
Не разбрах преподавателите кога са решили да се присъединят-на 1-ви или е било днес?И за капак-защо се обявяват две дати-корекция ,въведна от една и съща организационна група,или има просто няколко кръга,действащи независимо един от друг и обявяващи различни дати за протест?
Ами аз се опитах да отговоря на този/тези въпрос/и в другата тема. Моето мнение е, че на академичното ръководство му е през шнапса за протеста на студентите. Да, и двата "сектора" се борят за едно и също, но студентите би трябвало да застанат срещу СУ, а не срещу МОН, понеже в СУ не изчезват пари от вчера. Университет на 120 години не може да си оправи финансовите сметки, просто пълна трагедия.
Ако някой от ръководството толкова го болеше шнапса (да се повторя) щеше да дойде на тоя протест, я ректор, я зам.ректор, а не някъв чичо, дето не му разбрах почти нищо, само дето прикани младите да дойдат на техния протест на 1.ноември, да не сме се били цепели и пр. Лошото е, че има хора, които ще отидат.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Прощавай, олшал, но защо би било хубаво преподаватели и ръководство да дойдат на студентския протест, но е лошо, че студенти ще отидат на преподавателския? Струва ми се мярнах преподаватели на протеста, все пак.
Ако не ме лъже паметта, сред преподавателите се носи слухът за протест на 1 ноември още от края на академичната 2009/2010 г. и той добива все по-конкретни очертания. Датата, вярвам знаеш, не е избрано случайно - Ден на народните будители.
Да не задавам въпросът защо след като тази дата е ясна на всички толкова отдавна, се наложи да се изтегли и организира самостоятелен и отделен студентски протест? Мисля, че задавам отговор, а не въпрос. Това обслужва МОМН, откъдето ще кажат доволно с типичния видински акцент: йеми, тйе нйе съ йединни в унйивйирсйитйитйитйи...
Захариев, знаеш ли приказката за неофитите, които са по-равностни католици от папата? :wink: Пази се от такива обвинения и дори подозрения.
Аватар
Dr Dulcamara
Постоянно присъствие
Специалност: Физика
Курс: завършил

Мнение от Dr Dulcamara »

Здравейте! През последнита няколко дни следих внимателно дискусията тук и тази за протеста. Не се намесвах, защото един преподавател не трябва да подтиква студентите към протест. Без да правя последното, тази вечер не можах да се въздържа. Силно ме впечатлиха мненията по въпроса за това, срещу кого да се протестира и предложените искания при евентуален нов протест.

Срещу кого да се протестира: нашето ръководство или правителството? Каквито и да са грешките и недостатъците на университетското ръководство, първопричината за проблемите дойде отвън. Това са:
- намалението на бюджета на университета през месец май с 20%, при това със задна дата (за годината общо 29%);
- днешното нежелание на правителството да финансира обучението на допълнително приетите по държавна поръчка първокурсници;
- проектобюджетът за следващата година.
Това изброяване ми се струва достатъчно. Ако външният проблем не се реши, нямаме никакъв шанс да решим вътрешните. Ще последва тежка разруха в много отношения.
Дали, обаче, ако университетът получи исканите пари те няма да бъдат пропилени? И да, и не. Зависи от всички нас - студенти и преподаватели. Тогава вече може да се захванете / захванем с решаването на вътрешните проблеми.
Все пак, външната заплаха би трябвало да ни сплоти. Тук много по-добре могат да се изкажат историците.

Сега няколко думи за исканията. Прощавайте много, но повечето от тях не означават нищо.
+ "СПЕШНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА УНИВЕРСИТЕТИТЕ, КОИТО СА ПРЕД ЗАТВАРЯНЕ ..." - спешно за здравия означава едно, за болния друго, а за умиращия трето, съвсем различно нещо; "затварянето" на един университет може да продължи десетки години; "... комисия ... " е губи-време поне за половин година - средата на летния семестър.
+ "ПРОЗРАЧНО И УСКОРЕНО ИЗГОТВЯНЕ НА НОВИЯ ЗАКОН ЗА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ" - прозрачно може да означава, че са ни осведомили, изслушали и решили, както са пожелали; нов не означава по-добър - важното е какъв.
+ "ФИНАНСИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ, СПРЯМО ЕВРОПЕЙСКИТЕ СТАНДАРТИ (1.1% вместо сегашните 0.48%)" - споделям безусловно.
+ "РЕФОРМИРАНЕ НА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ" - не означава нищо; реформиране в посока частно или държавно, или дистанционно, или платено, или безплатно, или ... ?

Та така, колеги. Емоционалността Ви и силното желание за бързи действия са много ценни качества на младостта. Все пак, има моменти, когато те трябва да отстъпят, макар и само за момент, пред трезвата преценка.
Желая Ви успех!
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Dr Dulcamara написа: Не се намесвах, защото един преподавател не трябва да подтиква студентите към протест.

При цялото ми уважение към преподавателския състав на университета, искам да споделя едно съмнение. За 5 години в този форум за пръв път виждам преподавател. Странно. И то в единствения момент от историята на СУ за последните повече от 20 години, когато правителството най-сетне показа дух за реформи и резна образованието. Странно. На всичкото отгоре този преподавател говори за студентски протест. Още по-странно... Нищо повече не искам да кажа, просто споделям едно съмнение, предполагам повечето ще ме разберат...
Последно промяна от DID_miss на 22 Окт 2010, 18:22, променено общо 1 път.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Здравейте, господин преподавателю. :--) :mrgreen: :mrgreen:
Написаните искания не са обобщени. Все пак това не е декларация.
Исканията са отворени за обсъждане и редакция.
Колкото повече критика и предложения, толкова по-добре. Все пак имаме време до 28.10. ;--)
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

10 лева, че господин преподавател не е точно преподавател. Или не е този, за който се представя ;)
Но нека има.
И пак мисленето отгоре надолу е грешно.
Дайте ни пари, а пък ние обещаваме, че ще се оправим.
И аз мога да обещая такова нещо.
Но пък съществува една думичка, която СУ не може да осигури в момента - гаранция, че ще се оправи при наличие на пари.
И за това няма пари :) И за това има различни лагери сред студентите, които се мразят (а това е лошо).
В момента някой друг трябва да дойде и да реформира тези институции. Всички са прекалено афектирани за нещо конструктивно
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
velislava_romanova
В началото бе словото
Специалност: История

Мнение от velislava_romanova »

Моля всички ,които пишат тук, да заповядат довечера на дискусията.Мисля, че е важно много хора да участват във взимането на решение за исканията, за да няма после критики.Всяко предложение ще бъде обсъдено и гласувано!
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Малко помните! Има и лесно обяснение: отскоро сте в СУ, затова. Аз например помня, лично деканът на ГГФ проф. д-р П.Славейков, който се регистрира, писа два-три поста преди изборната кампания и беше съвсем открито. Писал съм го, преподаватели влизат, четат и не вярвам някои и да не пишат във форума.
Думичката реформи има хипнотизиращо въздействие върху доста хора тук. Така я е набил в общественото съзнание журналистическия слугинаж. Много от реформите в страната не са за добро - от тях се живее по-зле, отколкото преди тях. И тук не говоря за някави обобщения, а за съвсем конкретни малки реформички... пък и по-големи.
Най-гадната от тези реформи е, че се опитва да превърне образованието в образователна услуга и да я приравни във финансов план до продаването на домати и капия.
Втората най-гадна реформа: допуснаха частни лобисти на най-високи държавни постове и се чудят защо те защитават не обществения интерес, а интересите на структурите, които ги излъчиха. :roll:
Dr Dulcamara не се е представил по друг начин освен като преподавател и е абсолютно неясно да се разбере какво имаш пред вид, ако все пак имаш нещо предвид. :scratch: Но за 10 лева може да пием по някой-друга бира. :wink:
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

alter ego написа:Малко помните! Има и лесно обяснение: отскоро сте в СУ, затова. Аз например помня, лично деканът на ГГФ проф. д-р П.Славейков, който се регистрира, писа два-три поста преди изборната кампания и беше съвсем открито. Писал съм го, преподаватели влизат, четат и не вярвам някои и да не пишат във форума.
Думичката реформи има хипнотизиращо въздействие върху доста хора тук. Така я е набил в общественото съзнание журналистическия слугинаж. Много от реформите в страната не са за добро - от тях се живее по-зле, отколкото преди тях. И тук не говоря за някави обобщения, а за съвсем конкретни малки реформички... пък и по-големи.
Най-гадната от тези реформи е, че се опитва да превърне образованието в образователна услуга и да я приравни във финансов план до продаването на домати и капия.
Втората най-гадна реформа: допуснаха частни лобисти на най-високи държавни постове и се чудят защо те защитават не обществения интерес, а интересите на структурите, които ги излъчиха. :roll:
Dr Dulcamara не се е представил по друг начин освен като преподавател и е абсолютно неясно да се разбере какво имаш пред вид, ако все пак имаш нещо предвид. :scratch: Но за 10 лева може да пием по някой-друга бира. :wink:
Не, аз поне никак не съм отскоро в университета и мога да ти кажа, че огромната част от предподавателите още живеят в онова "прекрасно" време от преди 20 години. Не всички, разбира се. Сам се сещаш, че на тях им е угодно статуковото да не се променя и в момент, в който някой посегна на него, интересът от студентите срещу държавата е именно техен ;) Що ме карате да ги обяснявам тия прости нещица... аз само споделих съмнение, нека колегата да ме опровергае :)

По въпроса за частните лобисти, замисли се кой от нас в момента е жертва на журналистическия слугинаж ;)
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

DID_miss написа:
По въпроса за частните лобисти, замисли се кой от нас в момента е жертва на журналистическия слугинаж ;)

Всички. Включително ти и аз.

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
DID_miss
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от DID_miss »

Zahariev написа:
Всички. Включително ти и аз.
Честито, откри топлата вода! За това никой не спори, Захариев, но по тази логика, каквито и аргументи да се изтъкнат, всички са лъжа... :wink:
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Защо смяташ, че сред преподавателите мнозинството искат нищо да не се променя? Напротив, това е Университет и в него винаги почти всичко се е променяло, но крачка по крачка. Всеки се опитва да стане доктор, асистент, доцент, професор - това си е естествено и става. Опитва се да участва в проекти и то международни, за да излезе извън страната, прожменя си по неизбежност специализираните курсове, а общите - там е по-сложно.
Тези, които са искали да запазят положението отпреди 20 години, са горе-долу пенсионирани освен най-последната издънка, но не вярвам вече да влияят много-много. Всъщност, блатото за никого не е изгодно.
Но наблюдавал съм и друго: когато някой преподавател се опита да въведе ред около себе си, на базата на съществуващите правила: пише доклади срещу преписвачи и за непосещение на учебни занятия, също и срещу пушачите, знаеш ли какво става? Създава си само проблеми! И среща колективен отпор и от факултета и от студентите. :mrgreen:
Публикувай отговор

Обратно към “Инициатива против орязването на парите за Образование”