Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
- Advocate
- Драскач
- Специалност: Право
Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Примери за гражданско неподчинение - за да не влизаме в полемика и размисли , ще приложа само два:
Махатма Ганди , Мартин Лутър Кинг - тях както и да ги погледнеш са нямали успех........
Махатма Ганди , Мартин Лутър Кинг - тях както и да ги погледнеш са нямали успех........
Salus populi suprema lex
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
Advocate, моля, коментирайте, как западно европейските демокрации (Италия, Франция, Германия, Швеция и т.н. ) са постигнали толкова много социални придобивки.
Те си са богати от край време, просто след 1000 революции парите са се стекли и надолу. 
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Богатството е предпоставка, но аз не познавам търговец, който да ми продаде сиренето по-евтино, защото е богат.
Аз пък знам за много богати фирми,
които превземат пазарите с ниски цени, да унищожат малката конкуренция и след това си ги качват свободно.
Ама т'ва не е важно,
дай... кажете тия дето сте били, к'во стана, спасихте ли СУ пак?
които превземат пазарите с ниски цени, да унищожат малката конкуренция и след това си ги качват свободно.
Ама т'ва не е важно,
дай... кажете тия дето сте били, к'во стана, спасихте ли СУ пак?
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Богатството пак е предпоставка за действието, а разултатът е още оп-високи цени.
Това не го разбрах "дай... кажете тия дето сте били, к'во стана, спасихте ли СУ пак?".
Това не го разбрах "дай... кажете тия дето сте били, к'во стана, спасихте ли СУ пак?".
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Специалност: Лазерна фотолингвистика
- Обратна връзка:
Advocate написа:Примери за гражданско неподчинение - за да не влизаме в полемика и размисли , ще приложа само два:
Хубаво е, когато се дава пример да се разграничава историческия период и разликата в обстоятелствата.
Мисля, че СУ и само СУ е виновно за плачевното си състояние. Не съм горд, че уча и в този университет. Истината е, че почти не ми дава нищо положително. Когато от университетското настоятелство представят адекватни мерки за подобряване на крайно слабата система, по която всичко се случва, то тогава нека се протестира. В този момент не бих си мръднал и малкия пръст за тази "институция", защото това е просто една дупка без край.
The names of the future are stamping of impatience.
А хората които свободно са избрали да ходят там, с наличието на други възможности, какви ги прави?
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Мисля, че не обърна внимание на едино "И". Не уча единствено в СУ.
А, пардон!
Да, това обяснява всичко.
Да, това обяснява всичко.
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, това обяснява, че имам база за сравнение.
СУ наистина трябва да се постарае за да докара някакъв среден стандарт.
П.С. Преди разни хора да се нахвърлят на това ми изказване, нека се замислят за отношението на "университетските хора" към тях и тогава да плюят на воля.
СУ наистина трябва да се постарае за да докара някакъв среден стандарт.
П.С. Преди разни хора да се нахвърлят на това ми изказване, нека се замислят за отношението на "университетските хора" към тях и тогава да плюят на воля.
Последно промяна от Zahariev на 18 Окт 2010, 22:19, променено общо 1 път.
Да'е, пределно ясно ми е.
А щях да ти кажа, че за тия пари, в НБУ тоалетните очаквам да са позлатени. Защото за 2 или 4к може да се позлати една.
А щях да ти кажа, че за тия пари, в НБУ тоалетните очаквам да са позлатени. Защото за 2 или 4к може да се позлати една.
- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
Zahariev, бихте ли дали конкретни препоръки от общ характер?
- Advocate
- Драскач
- Специалност: Право
Ами преди да коментирам , ще насоча вниманието към случващото се в момента във Франция и Белгия.Особено във Франция.Ще припомня това ,което се случва в Гърция от 2008 година насам.Мисля че първо това е по-добре да се види , тъй щото смятам че случаващото се днес може да е по-близко до хората отколкото това случило се преди години , респективно векове.А пък изхождам от това че не всеки , ще седне да чете исторически или юридически коментар върху правата на човека и по специално социалните такива,както и върху темата за гражданското неподчинение (като не изключвам и философския аспект на въпросите).Разбира се това че не всеки ,ще седне да чете го отдавам на това че хората имат различни интереси ,но все ми се струва ,че каквито и да са интересите им не могат да отбегнат случващото се около тях.Да някой , ще каже че това не е около него но въпреки това смятам , че съвременният човек е космополитен , ерго трудно ми е да си представя ,че това не го засяга.И като един последен аргумент , ще приложа това че историята , философското , юридическото или прочие учение , доктрина и т.н. е възможно да се интерпретират по различен начин.Но случаващото се в момента мисля ,че не можем да го изопачим тъй като то не е случило се преди 50 години или няколко века , а е нещо което се случва днес и всеки може да види и да си направи изводите сам за себе си.А когато фактите говорят и боговете мълчат , да звучи клиширано ,но точно.Сигурно тези във Франция и Белгия са по-луди от българите?Или пък може би са по-зле от нас , че да си решават проблемите с гражданско неподчинение и протести ?Ама то какво ли разбират те?Vox populi , vox dei !Политическо самоубийство е да не послушаш тогава , когато целият народ не е доволен , чудно защо ли в България ,все още няма политически самоубийци или самоубили се (изключая 1997 година ,когато на българина явно му дойде до над капата ).А защо няма такива , ами поради простата причина ,че българите сме като стадо овце и гледаме с песимизъм към всякакви прояви на инакомислие , надигане на глас и глава за нещо повече , но иначе "зъбим се на тирана" като в ботевото стихотворение "В механата".Такава ни е народната философия и за жалост докато не променим това и манталитета си нищо няма да успеем да направим.И така ,ще се чудим защо западните демокрации имали права - ами ще имат , но те се борят за тях и когато някой се опита да ги промени , потъпка или измени те се борят и не оставят това да стане ей така с лека ръка.Може би Саруман би се включил да ни каже гражданското общество , какви механизми има за да се бори освен гражданското неподчинение ?О, забравих в България , гражданско общество - никога.И ще е никога докато има хора , мислещи че от това или онова няма смисъл , мога да им препоръчам да отидат на психиатър , че видиш ли има едно нещо наречено ноогенна невроза.
И още нещо за което се замислих сега - защо при нас не важи поговорката Vox populi ,vox dei (Уилям Малмсберийски) - поради факта че няма глас народен!
И още нещо за което се замислих сега - защо при нас не важи поговорката Vox populi ,vox dei (Уилям Малмсберийски) - поради факта че няма глас народен!
Salus populi suprema lex
- Zahariev
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Dr Dulcamara написа:Zahariev, бихте ли дали конкретни препоръки от общ характер?
Препоръки за това какво трябва да бъде променено, като цяло ?