Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел, Шепот
- Deschain
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: първи
- Обратна връзка:
Re: Дискусия: 18.10. СУ пред затваряне - нашата реакция?
Лично според мен единственият проблем на проф. Илчев е липсата на твърда ръка, което определено е огромен минус в такива кризисни ситуации. Но основната причина за случващото се е в Академичния съвет и ще ви кажа защо - на последния съвет, който уж беше изключително важен за университета, по техните думи, от 44 човека АС, 1 беше в чужбина, а 10 отсъстваха по неизвестни причини(какво може да те накара да отсъстваш от такава важна среща не знам...), а сред присъстващите 33-ма имаше пияни и дремещи...2 часа обсъждаха единствено дали да правят протест. Накрая го решиха с 30 гласа за, но никой не изяви желание да участва в организацията му... В крайна сметка се получи май така че въпреки решението на АС, протест на ръководството няма да има...
Да не говорим че мнението на студентите въобще не беше чуто и не ни беше отговорено на нито един въпрос...
И какво се получи, те изгубиха тези 2 ценни часа в говорене на глупости и без да правят нищо, вместо да вземат решение как да подредят собственият си двор. Тези хора наистина не знам как и защо са попаднали там, но определено трябва да си намерят по-интересно занимание от тези заседания...
Остава на нас студентите да оправяме кашата...ама дали ще успеем...?
Да не говорим че мнението на студентите въобще не беше чуто и не ни беше отговорено на нито един въпрос...
И какво се получи, те изгубиха тези 2 ценни часа в говорене на глупости и без да правят нищо, вместо да вземат решение как да подредят собственият си двор. Тези хора наистина не знам как и защо са попаднали там, но определено трябва да си намерят по-интересно занимание от тези заседания...
-
nasekomiks
- В началото бе словото
- Специалност: Молекулярна биология
- Курс: втори
Видях свои мисли в постовете на Търговеца,казано е много точно!
За тези,които са с усещането за обреченост-не му се поддавайте,по този начин общата мотивация спада дори под температурата в залите.
Забелязвам рецидив на една основна грешка при подобен род протести-исканията не са конкретизирани,или се отнасят до незначителни подробности,а не до наболелите теми.В конкретният случай,в дискусията са се обсъждали въпросите за групови отговорници,електронна система за студентите(цитирам по памет)-извинявайте,но защо,за Бога,са се разисквали такива незначителни в общия контекст неща при наличие на очеизбодни казуси?Докога такива дискусии(които навсякъде по света са една прекрасна платформа и възможност за изясняване) ще бъдат място за разтягане на локуми?
Да,криза е,но това не би трябвало да засяга кой знае колко интелектуалния и моралния ни резерв.Образованието е сфера,на която би трябвало да се пада една фиксирана част от БВП.Сега не става въпрос за плавно понижаване на субсидиите,на леки икономии,а за състояние на война,налице е потъпкване на права и чудовищно пренебрегване на задължения.
Протестът е единствен вариант.Без да съжалявам за липсата на подкрепа от страна на СС-след като самото понятие за стачка е криворазбрано,какво ли можем да очакваме като поставени искания от тях?
Бистър ум,колеги и достатъчно хъс!
За тези,които са с усещането за обреченост-не му се поддавайте,по този начин общата мотивация спада дори под температурата в залите.
Забелязвам рецидив на една основна грешка при подобен род протести-исканията не са конкретизирани,или се отнасят до незначителни подробности,а не до наболелите теми.В конкретният случай,в дискусията са се обсъждали въпросите за групови отговорници,електронна система за студентите(цитирам по памет)-извинявайте,но защо,за Бога,са се разисквали такива незначителни в общия контекст неща при наличие на очеизбодни казуси?Докога такива дискусии(които навсякъде по света са една прекрасна платформа и възможност за изясняване) ще бъдат място за разтягане на локуми?
Да,криза е,но това не би трябвало да засяга кой знае колко интелектуалния и моралния ни резерв.Образованието е сфера,на която би трябвало да се пада една фиксирана част от БВП.Сега не става въпрос за плавно понижаване на субсидиите,на леки икономии,а за състояние на война,налице е потъпкване на права и чудовищно пренебрегване на задължения.
Протестът е единствен вариант.Без да съжалявам за липсата на подкрепа от страна на СС-след като самото понятие за стачка е криворазбрано,какво ли можем да очакваме като поставени искания от тях?
Бистър ум,колеги и достатъчно хъс!
...
Последно промяна от slighter на 03 Апр 2011, 19:19, променено общо 1 път.
한류
Ами ето едно диаметрално противоположно мнение след като искате такова - първо,финансовото министерство намалява бюджета за образование поради кризата,а вие стоите и казвате-върнете ни парите,без да имате(поне според това което казвате в тази тема) реална идея как може да се съкратят разходите за това образование,тоест без вие да предложите нищо конструктивно в замяна...Dr Dulcamara написа:Здравейте! Аз съм преподавател. Регистрирах се преди малко. Иска ми се да споделя някои мисли по темата.
Относно "трябва ли да се протестира по време на криза": Да, трябва, щом това е единствената възможност. След така наречените разговори с правителството и резултатите до момента, аз друга възможност не виждам.
Относно "увеличаване на собствените приходи на университета": не, това не е правилен път. Допустимо е единствено, ако става по естествен начин, т.е. чрез семестриалните такси, но не увеличавайки ги или приемайки безумен брой студенти. Иначе, по какво ще се различаваме от една бакалница? Образованието не е "бизнес начинание", както твърди министърът на образованието, не и в смисъла, който влага той.
Относно "съвместни протести с други университети": Да, съвсем разумно. Трябва, обаче да се обединим около общите интереси и проблеми от принципен характер.
С удоволствие ще прочета и други мнения, макар и диаметрално противоположни на моите.
Второ,не знам защо всички тук сте толкова ограничени,че свързвате понятието "собствено финансиране" или с увеличаване на таксите или с допълнителен прием на студенти,а не примерно използване на семестриалните проекти на студентите с комерсиална цел,или привличане на частни инвеститори в университета дори и с елементарна цел реклама на даден продукт,да не говорим колко големи компании хвърлят луди пари за частни проекти,маркетинг и проучвания и т.н.
Трето,относно "всенародната" стачка между всички университети - абсолютна глупост,кажете ми някой пример от историята,в който гражданското неподчинение е довело до успешен край,защото аз не се сещам...
Но главното е,че вие май не можете да разберете,че възстановяването на бюджета за образование трябва да стане благодарение на съкращаването на нещо друго,а без да имате идея какво ще е то,сте обречени!
п.с. И не се мислете за много велики,защото тук се борите за разни четки и боички,а не знаете как собственици на аптеки са принудени да взимат заеми от банки само и само да могат да купят животоспасяващи лекарства на хора,за които уж здравната каса трябва да плаща
Преди живях срещу затвора,сега живея срещу нас!
- aahz
- Пишете, о, братя
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Истински не ми се иска да пиша, обаче все ще се намери някой да каже нещо брилянтно... Защо не се реже от бюджета на МВР? На МО? Нали сме членове на глобални отбранителни инициативи, би трябвало да се прояви временно разбиране към невъзможността на държавата да отделя такива пари за армия. За полицията - какво да кажа, то става малко като еничарите в османска Турция и всяко правителство гледа да не ги съкращава, да не им намалява заплатите от страх пред пиенето на кафе пред сградата на министерството. Което си е нарушение на закона, но нека не задълбаваме натам. И на този фон е нормално да се намаляват парите за образование? Не мисля така. Трябва да се намалят парите за образование - кое по-точно? Сарумане, явно имаш конструктивни идеи, сподели ги, ако може. Сега, не може да се каже, че СУ е ефективен, но трябва ли реформите да се предизвикат чрез пълно сриване на университета? Защото тоно това прави финансовият министър - не искате да правите това, което аз искам, ами ще ви взема още пари. Ето простото обяснение за бюджети променени в средата на годината с по милион-два. Или девет. Защото се съмнявам държавата да е опряла до тях. А за аптекарите - еми, добре, щом най-важни са животоспасяващите лекарства, да зарежем всичко друго и да се изливат пари само там. Но нацията не съществува само тук и сега, тя включва и предходните, и бъдещите поколения. Без наука предходните ще бъдат забравени, а бъдещите - погубени.
И после ще се питаме защо все повече деца се кръщават Инджи и Мехмед...
И после ще се питаме защо все повече деца се кръщават Инджи и Мехмед...
This is my life
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Its not what it was before
All these feelings I've shared
And these are my dreams
That I'd never lived before
Somebody shake me
Cause I, I must be sleepin
Подкрепям те saruman-е, в частните почини е истината.
Т'ва трябва да си го прекарат през дебелия соц. охранен череп.
Обаче за гражданското неподчинение дето постигало мога да дам много исторически и съвременни примери, в които е успявало.
Аз съм твърдо против гражданското неподчинение в този случай де, абсурдно е да се искат пари от държавата за каквото и да е.
Т'ва трябва да си го прекарат през дебелия соц. охранен череп.
Обаче за гражданското неподчинение дето постигало мога да дам много исторически и съвременни примери, в които е успявало.
Аз съм твърдо против гражданското неподчинение в този случай де, абсурдно е да се искат пари от държавата за каквото и да е.
Пустите клисурци, станали московци,
а панагюрци- донски казаци!
а панагюрци- донски казаци!
-
C.Balina
- В началото бе словото
- Специалност: История
Deschain написа:Лично според мен единственият проблем на проф. Илчев е липсата на твърда ръка, което определено е огромен минус в такива кризисни ситуации. Но основната причина за случващото се е в Академичния съвет и ще ви кажа защо - на последния съвет, който уж беше изключително важен за университета, по техните думи, от 44 човека АС, 1 беше в чужбина, а 10 отсъстваха по неизвестни причини(какво може да те накара да отсъстваш от такава важна среща не знам...), а сред присъстващите 33-ма имаше пияни и дремещи...2 часа обсъждаха единствено дали да правят протест. Накрая го решиха с 30 гласа за, но никой не изяви желание да участва в организацията му... В крайна сметка се получи май така че въпреки решението на АС, протест на ръководството няма да има...
Протести, глупости.... Па накрая и студентите да бъркат в калта.... Незнам как въобще ви се занимава да го коментирате , па камо ли да правите нещо...Нито някой ще ни чуе, нито някой ще ни помогне. Ако няма пари няма.... Вместо тая зала по криминология (примерно, то не е само тфа) за милиони дето не върши работа на никой по простата причина, че това което съдържа не е това което трябва и някой си е купил уреди само за да си вземе парички , можеше да спестят нали? Както в държава , полицията и вс. там институции и в СУ(не само де) са научени да забогатяват от чужди пари. Сега всички искат това правителство да дава пари , ма то неможе 20 и ... години да е ограбвана държавата колко се може повече и сега когато всичко излиза на яве да се искат пари ... нестава ... С един протест само ще докажете , че не влизате в положението на никой от оправляващите и искате пари на готово.. Ма пари от небето няма да паднат. Пък и с протест само ще си изгубите времето , защото нищо няма да постигнете.
- JudyRamone
- Легендарен флуудър
- Специалност: Компютърна химия
- Курс: трети
- Обратна връзка:
^^A ти отгоре си толкова неграмотен, че изобщо няма да приема мнението ти за стойностно, каквото и да се съдържа в него.
Kакто каза един мой асистент, ако с протести се постигаше нещо, щяха да ги забранят.
Още не ми го побира мозъкът как не ги е срам тия всички нещастници, които ми разправят, че пари за ОБРАЗОВАНИЕ НЯМАЛО.
А нас питате ли ни - трябват ни машини, апаратури, реактиви, дори течаща вода за всички опити!!! Един реактив за един опит за цял курс струва колкото един учебник по право... ходи обяснявай, че ако искат да има икономика в страната, трябва да има производство, за което трябва работна ръка, която трябва да бъде образована и достатъчно добре стимулирана, че да си върши работата и така за всички ни да има кисело мляко, бира и строителни материали, които даже и да изнасяме навън.
Аз за тази смешна държава започвам да обмислям варианта, в който и пръста няма да си мръдна, за да им е добре на всичките тъпоумни и прости хора, които живеят тук и ми се разпореждат и ме смятат за идиот, който не разбира за какво живee!
Извинявайте, ама да ми казвате, че няма пари, при положение че някой си там декан на юридическия факултет е изял не знам си колко хиляди лева - айде сиктир.
но е изключително недомислие подобни протести да се правят в учебно време.
Kакто каза един мой асистент, ако с протести се постигаше нещо, щяха да ги забранят.
Още не ми го побира мозъкът как не ги е срам тия всички нещастници, които ми разправят, че пари за ОБРАЗОВАНИЕ НЯМАЛО.
А нас питате ли ни - трябват ни машини, апаратури, реактиви, дори течаща вода за всички опити!!! Един реактив за един опит за цял курс струва колкото един учебник по право... ходи обяснявай, че ако искат да има икономика в страната, трябва да има производство, за което трябва работна ръка, която трябва да бъде образована и достатъчно добре стимулирана, че да си върши работата и така за всички ни да има кисело мляко, бира и строителни материали, които даже и да изнасяме навън.
Аз за тази смешна държава започвам да обмислям варианта, в който и пръста няма да си мръдна, за да им е добре на всичките тъпоумни и прости хора, които живеят тук и ми се разпореждат и ме смятат за идиот, който не разбира за какво живee!
Извинявайте, ама да ми казвате, че няма пари, при положение че някой си там декан на юридическия факултет е изял не знам си колко хиляди лева - айде сиктир.
но е изключително недомислие подобни протести да се правят в учебно време.
...И ПОВРЪЩАМЕ ВЪРХУ НАДЕЖДАТА
ЗА ПО-ДОБРИТЕ ДНИ!!"
http://judysays.wordpress.com
Колега, никога не е удобо време за протести. Събота и неделя едни от нас изтрезняват или са по родните си места, през седмицата имало учебни занятия и нз си какво. Хората в нормалните държава, отиват и протестират, дори когато са на работа, просто ей така, неорганизирано. При нас обаче, за да направиш протест трябва да си свръхчовек.....Като ни затворят университета за 2 месеца, тогава ,нядявам се, ще имаме премного време за протести, само че ще бъде много късно и наистина безсмислено. Но такава е картинката в България и това си заслужаваме, защото мнозинството от студенти и въобще от нашето общество са мишки, които не смеят дори да изразят мнение, различно от другите.
C.Balina, извинявай много, но какво означава да вляза в положението на управляващите
:D:D:D Тука ме разсмя искрено ! Все 1 шефа ти, като не ти плаща заплатата с месеци, ти да му "влезеш в положението" и да викаш....е 5 месеца няма да имам заплата, кво толкова. Това мислене не само, че е нечовешки тъпо, но и нелогично. Как се намериха пари за лекари, сега и за полицаи и за не знам още колко гилдии, а за образование няма. Ако трябва няма да се строят великите ни магистрали, но СУ не може да затвори врати заради едното парно ! Някога СУ е бил затварян заради неодобрение на водената политиката от държавниците, а сега заради парно.....или по-скоро заради мълчаливо одобрение на въпросната политиката. Резил.
C.Balina, извинявай много, но какво означава да вляза в положението на управляващите
- Rolisten
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: http://prikachi.com/images/487/2415487x.jpg
- allshallperish
- Легендарен флуудър
- Специалност: полонистика
- Курс: четвърти
Днес чух, че се обмисляло да се затвори от първи ноември.
Аз не виждам как е възможно да изкараме до 20 декември, при положение, че всички синоптици обясняват, че идвало мн студена вълна в Европа и на Балканите температурите ще стигнат до -30, а нагоре в ЦЕ да не говорим... Аз не виждам изход, явно ни е каръшка година.
Аз не виждам как е възможно да изкараме до 20 декември, при положение, че всички синоптици обясняват, че идвало мн студена вълна в Европа и на Балканите температурите ще стигнат до -30, а нагоре в ЦЕ да не говорим... Аз не виждам изход, явно ни е каръшка година.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
-
nasekomiks
- В началото бе словото
- Специалност: Молекулярна биология
И отново от мен-aahz,споделям мнението ти за орязване бюджета на МО!Значи можем да хвърляме милиарди за нескончаемо въоръжаване в угода на гнусните американци(и на кого ли още не),а университетите продължават да са в срамна за държавата ни невъзможност.
Но пък иначе сме въоръжени до зъби."Защо бе,джанъм?",както се казваше в една песен...
А на фона на цялата тази критична ситуация,ректорът ни продължава гузно да си мълчи.Позорно е да не защити достойнството на университета,а и своето собствено.Мълчанието беше злато,сега е време за думи и действия.
Към тези осъдени души,примирили се с провала на всяка една борба за права:Уважаеми,нямало да ни чуят.Може би ще ни чуят ако си мълчим?Ами,добре,всеки си има предпочитания-вашите,явно са да мръзнете,да ви унижават и да сте зависими от приумици ,човешка и политическа лакомия.Моите приоритети са други.Надявах се(не,още се надявам) българските студенти да са тази искра,да са будния и силен дух на народа ни.Уви,май в нашата пустиня го няма дори онзи самотен глас...
Но пък иначе сме въоръжени до зъби."Защо бе,джанъм?",както се казваше в една песен...
А на фона на цялата тази критична ситуация,ректорът ни продължава гузно да си мълчи.Позорно е да не защити достойнството на университета,а и своето собствено.Мълчанието беше злато,сега е време за думи и действия.
Към тези осъдени души,примирили се с провала на всяка една борба за права:Уважаеми,нямало да ни чуят.Може би ще ни чуят ако си мълчим?Ами,добре,всеки си има предпочитания-вашите,явно са да мръзнете,да ви унижават и да сте зависими от приумици ,човешка и политическа лакомия.Моите приоритети са други.Надявах се(не,още се надявам) българските студенти да са тази искра,да са будния и силен дух на народа ни.Уви,май в нашата пустиня го няма дори онзи самотен глас...
- Advocate
- Драскач
- Специалност: Право
Ще си позволя да взема отношение по темата , до толкова , колкото не мога да намеря рационално обяснение за начина на мислене на тези ,които мислят че от протест няма нужда , още повече смисъл.
На 14.01.2009 година студентите излезли на мирен протест , бяха смазани от българската полиция , заради група лумпени скрити зад маски и много добре известни на полицията.Техниката на организаторите беше изпотрошена , млади хора бяха задържани и пребити по улиците и в полицейските управления.Имах възможност да видя част от битите хора след протеста и видях , че те оставаха в недоумение от случилото се.Или по скоро срам от това , че те бяха упражнили правото си на гражданско неподчинение.Срамът и страхът ли още владее душите на младите хора или малодушието на обществото ни се е вкоренило дълбоко във всички такива изгубени души?Предпочитате да сте конформисти пред това да имате ясна гражданска позиция?Или тази гражданска позиция , я имате по други въпроси , но когато седнете да се правите велики на кафето или на 3 ракии в петък вечер ?Тези изгубени души , нямат гражданска позиция , не са имали , нямат и няма да имат.На това ли ви научи университета?Да бъдете безмозъчно стадо от овци , което хем има нужда някой да го стриже, но и от вълци да го пази?Явно!Никакви ли идеали не са останали в младите хора или меркантилността , лъскавите коли и силикона владеят съзнанията?
Не искам отговор на тези въпроси , а искам да провокирам малко размишления в тези хора ,ако изобщо е останало нещо с което да се замислят!Не знам дали е подходящо , но ще си позволя една перифраза на Св.Августин - мисля че несправедливото решение не е решение и аз съм длъжен с насилие или гражданско неподчинение да му се противопоставя.И то защото избирам второто поне за себе си , първо защото не мисля че ако направим събитията от 1997 ,ще се случи нещо добро и второ защото искам светло настояще ,а не светло бъдеще.
На 14.01.2009 година студентите излезли на мирен протест , бяха смазани от българската полиция , заради група лумпени скрити зад маски и много добре известни на полицията.Техниката на организаторите беше изпотрошена , млади хора бяха задържани и пребити по улиците и в полицейските управления.Имах възможност да видя част от битите хора след протеста и видях , че те оставаха в недоумение от случилото се.Или по скоро срам от това , че те бяха упражнили правото си на гражданско неподчинение.Срамът и страхът ли още владее душите на младите хора или малодушието на обществото ни се е вкоренило дълбоко във всички такива изгубени души?Предпочитате да сте конформисти пред това да имате ясна гражданска позиция?Или тази гражданска позиция , я имате по други въпроси , но когато седнете да се правите велики на кафето или на 3 ракии в петък вечер ?Тези изгубени души , нямат гражданска позиция , не са имали , нямат и няма да имат.На това ли ви научи университета?Да бъдете безмозъчно стадо от овци , което хем има нужда някой да го стриже, но и от вълци да го пази?Явно!Никакви ли идеали не са останали в младите хора или меркантилността , лъскавите коли и силикона владеят съзнанията?
Не искам отговор на тези въпроси , а искам да провокирам малко размишления в тези хора ,ако изобщо е останало нещо с което да се замислят!Не знам дали е подходящо , но ще си позволя една перифраза на Св.Августин - мисля че несправедливото решение не е решение и аз съм длъжен с насилие или гражданско неподчинение да му се противопоставя.И то защото избирам второто поне за себе си , първо защото не мисля че ако направим събитията от 1997 ,ще се случи нещо добро и второ защото искам светло настояще ,а не светло бъдеще.
Salus populi suprema lex
- Rolisten
- В началото бе словото
- Адрес в галерията на СУ: http://prikachi.com/images/487/2415487x.jpg
муунец не мое да не те позная
само по начина на писане

само по начина на писане
Ванко, ти ли си на Рио боса?

- Dr Dulcamara
- Постоянно присъствие
- Специалност: Физика
- Курс: завършил
С надеждата, че няма да досаждам, ще се опитам да отгговоря отчасти на Saruman.
Най-напред искам да му изкажа моето искрено съчувствие, ако наистина работи в областта на търговията с лекарства и е изпаднал в тежка ситуация. Пожелавам му в най-скоро време да стъпи отново на крака. Нека, обаче да помисли, защо това е така.
Относно: "реална идея как може да се съкратят разходите за това образование": Виждам две различни неща:
1. По-ефективно използване на средствата. Това е работа на университета и на държавата. На университета (ръководство, преподаватели и администрация) в буквалния смисъл, но не един преподавател да чете лекции за 200 студенти в зала, побираща едва стотина или един компютър за двама или трима студенти. На държавата - да създаде закони и да гарантира тяхното спазване.
2. Разходите за образование трябва да се увеличават (заедно с повишаване на ефективността, разбира се). Без много приказки, просто погледнете по-развитите държави от Западна Европа абсолютно и процентно.
Относно самофинансирането "използване на семестриалните проекти на студентите с комерсиална цел". Това е отлична идея, но изключително опасна! Каква е гаранцията, че преподавателят няма да продавя за своя сметка работата на "притиснатия до стената" студент? Каква е гаранцията, че търсеното от промишлеността ще има достатъчно поучителна стойност? Това е много добре, ако се прави извън учебните задължения на студентите. В действителност то се и прави в колективите, изпълняващи изследователски и / или приложни договори.
Относно протести "кажете ми някой пример от историята ..." И тук нещата имат поне две страни:
1. Не съм толмова наивен, поне се лаская от тази мисъл, да очаквам, че сам по себе си един протест може да промени съществено и трайно нещата в обществото. Нужни са предпоставки и движещи сили ... Тук съм слаб и е по-добре да се намесят историците или други подходящи специалисти. Нали сме университет.
2. Ако няма друг изход, това е единствената разумна възможност. Отхвърлям примирението, бягството, отчаянието и т.н. Прочетете днешното съобщение на г-н Ректора за нежеланието на министрите да се срещнат с него.
В заклчение, аз дълбоко не вярвам в непрекъснатото повтаряне, "че няма пари". Това не е вярно! Харчат се огромни суми за "други неща". Ние за съжаление нямаме информация и не можем да възразяваме обосновано.
Най-напред искам да му изкажа моето искрено съчувствие, ако наистина работи в областта на търговията с лекарства и е изпаднал в тежка ситуация. Пожелавам му в най-скоро време да стъпи отново на крака. Нека, обаче да помисли, защо това е така.
Относно: "реална идея как може да се съкратят разходите за това образование": Виждам две различни неща:
1. По-ефективно използване на средствата. Това е работа на университета и на държавата. На университета (ръководство, преподаватели и администрация) в буквалния смисъл, но не един преподавател да чете лекции за 200 студенти в зала, побираща едва стотина или един компютър за двама или трима студенти. На държавата - да създаде закони и да гарантира тяхното спазване.
2. Разходите за образование трябва да се увеличават (заедно с повишаване на ефективността, разбира се). Без много приказки, просто погледнете по-развитите държави от Западна Европа абсолютно и процентно.
Относно самофинансирането "използване на семестриалните проекти на студентите с комерсиална цел". Това е отлична идея, но изключително опасна! Каква е гаранцията, че преподавателят няма да продавя за своя сметка работата на "притиснатия до стената" студент? Каква е гаранцията, че търсеното от промишлеността ще има достатъчно поучителна стойност? Това е много добре, ако се прави извън учебните задължения на студентите. В действителност то се и прави в колективите, изпълняващи изследователски и / или приложни договори.
Относно протести "кажете ми някой пример от историята ..." И тук нещата имат поне две страни:
1. Не съм толмова наивен, поне се лаская от тази мисъл, да очаквам, че сам по себе си един протест може да промени съществено и трайно нещата в обществото. Нужни са предпоставки и движещи сили ... Тук съм слаб и е по-добре да се намесят историците или други подходящи специалисти. Нали сме университет.
2. Ако няма друг изход, това е единствената разумна възможност. Отхвърлям примирението, бягството, отчаянието и т.н. Прочетете днешното съобщение на г-н Ректора за нежеланието на министрите да се срещнат с него.
В заклчение, аз дълбоко не вярвам в непрекъснатото повтаряне, "че няма пари". Това не е вярно! Харчат се огромни суми за "други неща". Ние за съжаление нямаме информация и не можем да възразяваме обосновано.