Колко ще ви струва кандидатстудентската кампания?
Модератори: svetlio.varna, Boromir
Колко ще ви струва кандидатстудентската кампания?
Казвайте сега на кой колко ще му излезе кандидатстудентската кампания.
Аз вече съм вътре с 15 лв. за изпит по история и 4лв . за документи за СУ
Освен това за СУ ще държа още два изпита - 35 лв
в УНСС 1 изпит - 15 лв
в ПУ 1 изпит 15 лв
Което по мои груби сметки заедно с приемните документи и за другите университети, разходи за път до Пловдив, психо, медицинско и т.н. прави около 100 лв.
Да не говорим , че при записване ако не ме лъже паметта си длъжен на момента да си платиш таксата за обучение, която варира от 90 до 275 лв.
И после ще ни говорят , че в образованието нямало пари. Аз съм една а като мене още колко единици има.
Аз вече съм вътре с 15 лв. за изпит по история и 4лв . за документи за СУ
Освен това за СУ ще държа още два изпита - 35 лв
в УНСС 1 изпит - 15 лв
в ПУ 1 изпит 15 лв
Което по мои груби сметки заедно с приемните документи и за другите университети, разходи за път до Пловдив, психо, медицинско и т.н. прави около 100 лв.
Да не говорим , че при записване ако не ме лъже паметта си длъжен на момента да си платиш таксата за обучение, която варира от 90 до 275 лв.
И после ще ни говорят , че в образованието нямало пари. Аз съм една а като мене още колко единици има.
Не се оплаквам въобще. Просто коментираме. Аз пък мисля, че висшето образование би трябвало да е безплатно. Въпрос на гледна точка. Представи си един кандидатстудент, който тепърва излиза от училище,не е работил редовно - от къде да ти ги извади тия пари.
Някой ще каже - мама и татко за какво са. Да наистина повечето разчитат на родителите си ,но има и такива като мен дето не разчитат на тях и се оправят сами.
Някой ще каже - мама и татко за какво са. Да наистина повечето разчитат на родителите си ,но има и такива като мен дето не разчитат на тях и се оправят сами.
-
user-1209
- Пишеща машина
- Обратна връзка:
Първо, че само от стипендия може да си изкарваш парите за обучението даже и ще са повече. Второ 100-120лв на семестър за висше както казах е повече от приемливо. А и ако си в затруднено соц. положение имаш предимство при взимането на стипендия.maimunka написа:Не се оплаквам въобще. Просто коментираме. Аз пък мисля, че висшето образование би трябвало да е безплатно. Въпрос на гледна точка. Представи си един кандидатстудент, който тепърва излиза от училище,не е работил редовно - от къде да ти ги извади тия пари.
По принцип е хубаво да са безплатни много работи, но... такава е реалността. Според мен би трябвало да сме доволни от ситуацията в момента от към финансовата страна в ВУЗ-овете.
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Колега, да не забравяме, че държавата плаща остатъка от необходимата сума, за да се обучава един студент.user-1209 написа: И какво се оплакваш от сумите. Мисля, че са повече от символични за висше образование.
Така че сумите хич не са символични, а са нормални. Всичко останало се поема от държавната субсидия за един учащ.
За това, който изкара висока оценка ще бъде суспендиран от държавата
Който - не, ще ходи в частен ВУЗ
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
с тези плащания си е много относително...има голямо значение дали ще си правиш кандидатсктудетско-туристическа обиколка из България или ще кандидатстваш само в един град, да не говорим само в един ВУЗ...има си и значение дали имаш при кой да спиш или трябва да ходиш на хотел, с какво пътува, колко изпита плащаш...но в крайна сметка според мен излиза почти винаги над 100 независимо дали кандидатстваш в един или в 5 ВУЗ-а...най-малко това, че трябва все пак и да се храни човек и обикновенно той не е сам, а все има някой с него, я мам, я баба, я тати или други роднини
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Ами ей така- отиваш ден по-рано и плащащ минимум 10лв за нощувка. Пътя до София и обратно на мен лично ми е около 30лв,таксата за изпита е 15...там като отида съответно не карам на фотосинтеза и трябва да си купя нещо за хапване, пийване. Отделно преди изпита шоколадчета,вода...и 5 тук, 10 там-събират ти се около 100 лв.maimunka написа:Как сто лева бе хора
Но това да е проблема, ще ме е яд на всичко ако не ме приемат. За сега не изпитвам такива чувства:)
- Ice_Spirit
- Легендарен флуудър
Точно тва го забравих. Когато беше ученическата борса при нас, аз нямах възможност да се запиша, а го направих след нея и ми излезе с 20лв повече.Ice_Spirit написа:Ако си плащаш в друг град, ти вземат 20лв отгоре.
Това пък как ще е така?! Аз също се записах от друг град по време на ученическата борса,не са ми взимали тези допълнителни 20 лв,а само поемане на разходите по банковия превод на сумата за изпита.