Колко ще ви струва кандидатстудентската кампания?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
maimunka
Пишете, о, братя

Колко ще ви струва кандидатстудентската кампания?

Мнение от maimunka »

Казвайте сега на кой колко ще му излезе кандидатстудентската кампания.
Аз вече съм вътре с 15 лв. за изпит по история и 4лв . за документи за СУ
Освен това за СУ ще държа още два изпита - 35 лв
в УНСС 1 изпит - 15 лв
в ПУ 1 изпит 15 лв
Което по мои груби сметки заедно с приемните документи и за другите университети, разходи за път до Пловдив, психо, медицинско и т.н. прави около 100 лв.
Да не говорим , че при записване ако не ме лъже паметта си длъжен на момента да си платиш таксата за обучение, която варира от 90 до 275 лв.
И после ще ни говорят , че в образованието нямало пари. Аз съм една а като мене още колко единици има.
user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

При записването се плаща 1вия семестър.
И какво се оплакваш от сумите. Мисля, че са повече от символични за висше образование. Никой не те задължава да учиш все пак ако ти е скъпо.
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Аватар
maimunka
Пишете, о, братя

Мнение от maimunka »

Не се оплаквам въобще. Просто коментираме. Аз пък мисля, че висшето образование би трябвало да е безплатно. Въпрос на гледна точка. Представи си един кандидатстудент, който тепърва излиза от училище,не е работил редовно - от къде да ти ги извади тия пари.
Някой ще каже - мама и татко за какво са. Да наистина повечето разчитат на родителите си ,но има и такива като мен дето не разчитат на тях и се оправят сами.
user-1209
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от user-1209 »

maimunka написа:Не се оплаквам въобще. Просто коментираме. Аз пък мисля, че висшето образование би трябвало да е безплатно. Въпрос на гледна точка. Представи си един кандидатстудент, който тепърва излиза от училище,не е работил редовно - от къде да ти ги извади тия пари.
Някой ще каже - мама и татко за какво са. Да наистина повечето разчитат на родителите си ,но има и такива като мен дето не разчитат на тях и се оправят сами.
Първо, че само от стипендия може да си изкарваш парите за обучението даже и ще са повече. Второ 100-120лв на семестър за висше както казах е повече от приемливо. А и ако си в затруднено соц. положение имаш предимство при взимането на стипендия.
По принцип е хубаво да са безплатни много работи, но... такава е реалността. Според мен би трябвало да сме доволни от ситуацията в момента от към финансовата страна в ВУЗ-овете.
Боянчо е пич! (дано се сещате за кого говоря)
Аватар
duffduff
От дъжд на вятър

Мнение от duffduff »

На мен само предварителния ми излезе към 100лв.(такса, пътни, хотел..) :? Който си е от София, да не се оплаква. Поне пътни и нощувки не плащате :)
Аватар
RuseF
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RuseF »

duffduff написа:На мен само предварителния ми излезе към 100лв.(такса, пътни, хотел..) :? Който си е от София, да не се оплаква. Поне пътни и нощувки не плащате :)
и при мен така,но поне остана утехата от ненапразното ходене..
Напред! Народността не пада,там гдето знаньето живей!
Аватар
maimunka
Пишете, о, братя

Мнение от maimunka »

Как сто лева бе хора :shock:
Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

user-1209 написа: И какво се оплакваш от сумите. Мисля, че са повече от символични за висше образование.
Колега, да не забравяме, че държавата плаща остатъка от необходимата сума, за да се обучава един студент.

Така че сумите хич не са символични, а са нормални. Всичко останало се поема от държавната субсидия за един учащ.

За това, който изкара висока оценка ще бъде суспендиран от държавата :)

Който - не, ще ходи в частен ВУЗ

:) успех
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
duffduff
От дъжд на вятър

Мнение от duffduff »

Еми, макар таксата за изпита да е 15лв. Ако си плащаш в друг град, ти вземат 20лв отгоре. От тук стават 35лв. Отделно нощувката в хотела-стая с две легла на мен ми беше 50 и няколко лева. За пътни не съм сигурна колко точно дадох. Но като се има предвид, че пътувам от Бургас...
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

с тези плащания си е много относително...има голямо значение дали ще си правиш кандидатсктудетско-туристическа обиколка из България или ще кандидатстваш само в един град, да не говорим само в един ВУЗ...има си и значение дали имаш при кой да спиш или трябва да ходиш на хотел, с какво пътува, колко изпита плащаш...но в крайна сметка според мен излиза почти винаги над 100 независимо дали кандидатстваш в един или в 5 ВУЗ-а...най-малко това, че трябва все пак и да се храни човек и обикновенно той не е сам, а все има някой с него, я мам, я баба, я тати или други роднини
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
Nazi
В началото бе словото

Мнение от Nazi »

maimunka написа:Как сто лева бе хора :shock:
Ами ей така- отиваш ден по-рано и плащащ минимум 10лв за нощувка. Пътя до София и обратно на мен лично ми е около 30лв,таксата за изпита е 15...там като отида съответно не карам на фотосинтеза и трябва да си купя нещо за хапване, пийване. Отделно преди изпита шоколадчета,вода...и 5 тук, 10 там-събират ти се около 100 лв.
Но това да е проблема, ще ме е яд на всичко ако не ме приемат. За сега не изпитвам такива чувства:)
Аватар
maimunka
Пишете, о, братя

Мнение от maimunka »

Значи аз ако подам документи за Пловдивския от София и изпита ми е 15 лв. трябва да дам 35 така ли ? Не знаех, че в тези бюра за прием се плаща.
Аватар
Ice_Spirit
Легендарен флуудър

Мнение от Ice_Spirit »

Ако си плащаш в друг град, ти вземат 20лв отгоре.

Това пък как ще е така?! Аз също се записах от друг град по време на ученическата борса,не са ми взимали тези допълнителни 20 лв,а само поемане на разходите по банковия превод на сумата за изпита.
Toto-I will remember
Аватар
duffduff
От дъжд на вятър

Мнение от duffduff »

За предварителния беше така. За редовните не знам честно казано :?
Аватар
duffduff
От дъжд на вятър

Мнение от duffduff »

Ice_Spirit написа:
Ако си плащаш в друг град, ти вземат 20лв отгоре.

Това пък как ще е така?! Аз също се записах от друг град по време на ученическата борса,не са ми взимали тези допълнителни 20 лв,а само поемане на разходите по банковия превод на сумата за изпита.
Точно тва го забравих. Когато беше ученическата борса при нас, аз нямах възможност да се запиша, а го направих след нея и ми излезе с 20лв повече. :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”