Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
Re: Петиция за демонтиране на Паметника на Съветската армия!
Единствените кретени, които си бутат паметниците, са талибаните. Правете си изводите сами. Този паметник е част от историята ни, По тая логика дайте да бутнем и Александър Невски 
Какво общо има Александър Невски? ----- Изтрито: лични нападки ----- Bagatur
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
С разликата, че нацизмът е криминализиран, а комунизмът - не.Zahariev написа:---------
Разбира се, че крайностите са глупост и като такава и едните, и другите би следвало да се мерят с еднакъв аршин и да се наказват по един и същи начин. Както не е редно да се издигат портрети на Хитлер, не е редно да се издигат и такива на Сталин. За пример може би отново трябва да дам унгарците...
А на господина, който спомена талибаните и храма Невски, бих му казала просто да не се излага с подобни примери...
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Никой не говори паметникът да се взривява, както направиха талибаните с Буда, чети малко нещата след като си решил да даваш акъл. Става въпрос за друго нещо, което вече е направено във всички нормални страни с такива паметници.NaskoG написа:Единствените кретени, които си бутат паметниците, са талибаните. Правете си изводите сами. Този паметник е част от историята ни, По тая логика дайте да бутнем и Александър Невски

Мислата ми е , че едно бутане на независимо какъв паметник, е опит да се забрави или заличи част от историята. Сякаш никога не е имало комунизъм у нас. Или един вид скриване на миналото на България от хора, които не са запознати с историческото ни минало. Този паметник не вреди на никого и не трябва да предизвиква некви негативни емоции у хората,като минат покрай него. А когато дойде някой турист от друга страна, като го види, просто ще добие представа за миналото на страната. btw - Ако са останали още улици с имена на комунисти, дайте да ги прекръстим тогава с имена на евридепутати 
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
виждам как след 40 години искаме да демонтираме паметниците на някви евродепутати...
Май това:
Имаме си достатъчно живи комунисти, че да се занимаваме с вкаменените такива...
...е мнението, което най-много се доближава до моето.Boromir написа: Пак казвам - ако трябва да се унищожава нещо -ей ги Гоце, Станишев и прочие номенклатурни п*тки - избесете ги тях. Паметниците не докараха рОдината до крах.
Имаме си достатъчно живи комунисти, че да се занимаваме с вкаменените такива...

Дълбоко заблъден си. Никой не иска да забравя или заличава историята. Напротив, идеята е да се съберат всички остатъци от соца на едно място, за да се помни. Да не би сега този паметник да показва история?? Да не би минавайки покрай него, незапознатият човек да разбира на какво е символ ? И защо реши, че не трябва да предизвиква негативни емоции у хората ? Все още има живи хора, чийто роднини са пряко пострадали от червената армия. Явно и ти като повечето хора "против" демонтирането си скаран с учебниците по история и го караш на говорене наизуст.NaskoG написа:Мислата ми е , че едно бутане на независимо какъв паметник, е опит да се забрави или заличи част от историята. Сякаш никога не е имало комунизъм у нас. Или един вид скриване на миналото на България от хора, които не са запознати с историческото ни минало. Този паметник не вреди на никого и не трябва да предизвиква некви негативни емоции у хората,като минат покрай него. А когато дойде някой турист от друга страна, като го види, просто ще добие представа за миналото на страната. btw - Ако са останали още улици с имена на комунисти, дайте да ги прекръстим тогава с имена на евридепутати
А това е довод тип "всичко друго ли ни е екстра, та с паметници се занимаваме?". Ами не, не ни е екстра всичко, но и никога няма да стане идеално. По тая логика абсолютно никога не трябва да се пипа тоя паметник, защото винаги ще има други проблеми.Boromir написа: Пак казвам - ако трябва да се унищожава нещо -ей ги Гоце, Станишев и прочие номенклатурни п*тки - избесете ги тях. Паметниците не докараха рОдината до крах.

Не изчетох всичките страници, признавам си. Прекалено много повтарящи се глупости. За Велински ще кажа - да, такъв договор наистина има. Има обаче и куп начини да се демонтира паметникът, без да се престъпи договорът. Като преместването му вбъдеще, например.
Колкото до всички, които твърдите, че демонтирането му е унищожаване на историята - точно обратното, това би било унищожаване на поредната манипулация с историята и на поредната лъжа. Просто защото той не представя съветската армия като това, което е тя за България, а именно окупационна армия. Този паметник е срам за София и българите, защото е срам най-големият паметник в столицата ти да увековечава в положителна светлина армия на окупатори и насилници. Премахването му ще бъде премахване не на историята, а на лъжливата соц-пропаганда.
ПП: За сравнение - висок е 37м., а този на Васил Левски например - 13м.
Колкото до всички, които твърдите, че демонтирането му е унищожаване на историята - точно обратното, това би било унищожаване на поредната манипулация с историята и на поредната лъжа. Просто защото той не представя съветската армия като това, което е тя за България, а именно окупационна армия. Този паметник е срам за София и българите, защото е срам най-големият паметник в столицата ти да увековечава в положителна светлина армия на окупатори и насилници. Премахването му ще бъде премахване не на историята, а на лъжливата соц-пропаганда.
ПП: За сравнение - висок е 37м., а този на Васил Левски например - 13м.
Knights of the Cross
- Equilibrium
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: МО
- Курс: втори
Аз ще кажа само едно.
Ако имаше паметник на Хитлер или огромна мраморна свастика 10 х 10 метра, това щеше да е анти-законно и щяхме да метем помия от ЕС и от кой ли не външен фактор. Включая вътрешен такъв.
Не знам защо след като има готовност всеки символ на десен екстремизъм да е разрушен минута след като евентуално би бил вдигнат (както и трябва), лявото крило да няма никакви проблеми с присъствието си като дух, идея, паметник или каквото и да е друго.
Система, чиято основа е толкова кървава и която е основана на репресия от страна на държавата спрямо гражданите в масово количество НЯМА място за възхваляване в лицето на културни обекти.
Е'ал съм го, най-малкото на негово място може да се направи паметник с БЪЛГАРСКИ герои.
Ако имаше паметник на Хитлер или огромна мраморна свастика 10 х 10 метра, това щеше да е анти-законно и щяхме да метем помия от ЕС и от кой ли не външен фактор. Включая вътрешен такъв.
Не знам защо след като има готовност всеки символ на десен екстремизъм да е разрушен минута след като евентуално би бил вдигнат (както и трябва), лявото крило да няма никакви проблеми с присъствието си като дух, идея, паметник или каквото и да е друго.
Система, чиято основа е толкова кървава и която е основана на репресия от страна на държавата спрямо гражданите в масово количество НЯМА място за възхваляване в лицето на културни обекти.
Е'ал съм го, най-малкото на негово място може да се направи паметник с БЪЛГАРСКИ герои.
Все още има живи хора, чийто роднини са пряко пострадали от червената армия. Явно и ти като повечето хора "против" демонтирането си скаран с учебниците по история и го караш на говорене наизуст. 
Да, има пострадали, и не са малко. Въпросът е, че не трябва да виним никой друг освен себе си, че нашите "мили" държавници от онова време са допуснали това да се случи. Влизайки на независимо коя страна в една война, трябва да се анализират възможните изходи от нея. А паметникът като се демонтира, няма да бъде преместен, а просто ще се бъде разрушен. Както стана и с петолъчката на партийния дом. Беше "преместена" в задния двор на неква сграда
Да, има пострадали, и не са малко. Въпросът е, че не трябва да виним никой друг освен себе си, че нашите "мили" държавници от онова време са допуснали това да се случи. Влизайки на независимо коя страна в една война, трябва да се анализират възможните изходи от нея. А паметникът като се демонтира, няма да бъде преместен, а просто ще се бъде разрушен. Както стана и с петолъчката на партийния дом. Беше "преместена" в задния двор на неква сграда
Ъм....това, че нашите политици са кофти по какъв начин оневинява червеноармейците, че не разбирам ?Да, има пострадали, и не са малко. Въпросът е, че не трябва да виним никой друг освен себе си, че нашите "мили" държавници от онова време са допуснали това да се случи. Влизайки на независимо коя страна в една война, трябва да се анализират възможните изходи от нея. А паметникът като се демонтира, няма да бъде преместен, а просто ще се бъде разрушен. Както стана и с петолъчката на партийния дом. Беше "преместена" в задния двор на неква сграда
Защо мислиш, че е нужно да си пряко пострадал от соца, за да го мразиш. И кое приемаш за "лично". Аз не съм имал богати дядовци, които червените да убиват или да ограбват, но пак се чувствам пряко потърпевш, заради разсипаната ми страна.Надявам се сам да се досетиш каква е причината. Има си историческа обосновка на това и двата режима не са еквивалентни от към време и история, която създават. Те са съпоставими единствено от към идеология.
Томи, аз съм пряко един от потърпевшите на соц. ерата. Това обаче не ме кара да я мразя, защото не живея по нейно време.Съответно нямам нищо против този паметник.
А това колко руските войски са дошли с добро или с лошо е доста абстрактно понятие. На единия ми прадядо му крадат часовника, когато ги посреща с хляб и сол, а на другия му помагат с какво ли не.
А, да не забравя..
http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192

Не става въпрос, Захариев, за омраза или не към даден исторически период. Иде реч за демитологизиране на лъжите на червената пропаганда. Това няма общо с реваншизма толкова, колкото си мислиш.
Но ако трябва с някакъв паметник да "почетем" съветската армия, най-удачно би било, според мен, това да е паметна плоча на жертвите на окупацията й, не каменно чудовище, изобразяващо на върха войникът на тази армия, явно доволен от деянията си, заедно с попревито българско семейство на заден план.
В сегашния му вид е неудачен, защото фактически показва как може един народ да тачи поробителя си като освободител, окупатора като спасител, кръвожадния убиец като воин за справедлива кауза.
Но ако трябва с някакъв паметник да "почетем" съветската армия, най-удачно би било, според мен, това да е паметна плоча на жертвите на окупацията й, не каменно чудовище, изобразяващо на върха войникът на тази армия, явно доволен от деянията си, заедно с попревито българско семейство на заден план.
В сегашния му вид е неудачен, защото фактически показва как може един народ да тачи поробителя си като освободител, окупатора като спасител, кръвожадния убиец като воин за справедлива кауза.
Knights of the Cross
Захариев, темете е за обсъждане, а не за гласуване! Недей да манипулираш по този евтин начин - няма да мине! Гласуването е под формата на петиция, която е подкрепена от 500 души вече! Между тях е и кмета на район Средец, където се намира паметника, политици, дипломати и т.н. Решението не зависи от теб, така че се успокой малко 
- menina.do.mar
- Плиний Стари
- Курс: завършил
Това определено беше един от най-безумните доводи, които съм чувала по тази тема...Zahariev написа:---------
Нека вдигнем паметници, не само на поробителя Баязид, но и на всички последвали го Сюлеймановци, Мехмедовци и Мурадовци - в крайна сметка, ние не сме живели по онова време, съответно не би следвало да имаме нищо против тези монументи.
На мен не ми пречи паметникът на Съветската армия в качеството си на такъв.
Пречи ми това, че хората, които са го построили, са национални предатели, пролели много българска кръв заради чужди интереси.
Пречи ми, че много заслужили българи нямат дори една малка плоча, напомняща за тях, а армията-окупатор си има цял мемориален комплекс в центъра на столицата.
Пречи ми фактът, че 20 години след падането на комунизма много хора още са слепи, глухи и с промит мозък.
Въпросът е принципен - не говорим за гранит и бронз, затова аз съм "за" демонтирането на този паметник.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."