Уличните кучета?
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
- Курс: трети
Re: Уличните кучета?
Не, вика, че на "умните" природозащитници не им е до защита на правото на бездомните кучета да бъдат бездомни, въпреки очевидното нежелание на повечето от задоволените с дом в същия ареал хора тази ситуация да продължава. Вероятно защото въпросните умни природозащитници са в състояние да осъзнаят, че премахването на тази популация не представлява никакъв проблем за природата.
Humanism is death disguised as life.
Къде видя да се самоопределям като "умен" природозащитник или като природозащитник изобщо?People-can-FlY написа:Полека с речите за честта, милорд. Току виж тук има някой, който се обидил.
Викаш, вие умните природозащитници си стоите вкъщи и храните глупците от трона?
Който иска - да се обижда, детска му работа. Ако си седях само вкъщи на "трона", нямаше да имам стимул да се занимавам с глупците, като им показвам тъпотата им. Ти обаче явно туй не можеш го проумя, тъй че полека с паленето и интерпретациите.
Именно. Има къде по-важни неща от публикуване на снимки на бездомни пухчовци и скимтене от тяхно име "Аз съм Роки, много съм мил, искам само вашата любов ("време, пари и нерви" не се споменават, мда), намерете ми дом и аз ще съм щастлив, (а може би и вие)."steamer написа:Не, вика, че на "умните" природозащитници не им е до защита на правото на бездомните кучета да бъдат бездомни, въпреки очевидното нежелание на повечето от задоволените с дом в същия ареал хора тази ситуация да продължава. Вероятно защото въпросните умни природозащитници са в състояние да осъзнаят, че премахването на тази популация не представлява никакъв проблем за природата.
Аз не съм коравосърдечен, но цялата тази работа е свиреп преразход на ресурси, които могат да се насочат към много по-красиви и полезни дела. Ето и примери -
Пухито трябва да си изкарва прехраната - да пази къща с двор, да води слепи хора, да ловува с авджии (макар че ловът е друга безсмислица според мен, ама това е друга тема) и прочие. Държането на куче в апартамент с декоративна или "да си играят децата" цел е глупаво и потенциално опасно за децата и за самото куче. Ерго - намира се алтернатива. Ей ви алтернативи - временни приемници на загубени кучета или такива от приют; приемни семейства за кучета-водачи (мойто беше такова - 5 месеца с прекрасен голдън ретривър - бъдещо куче-водач за сляп човек) и така нататък.
Не е нужно алтернативата да е куче - дарете пари на зоопарк, повечето такива са в окаяно състояние. Дарете пари на БТС за кучета-спасители. Дарете пари за глада в Африка - един домашен дог (покътително тъпо и огромно животно в генералния случай) унищожава няколко хиляди калории на ден, за да ви лигави диваните.
За същия тоя ден стотина души ще измрат от глад, жажда и ислям в коя да е "гореща точка" на Сомалия. И нека не се намират хора, които да ми кажат, че правя лоши сравнения - най-малкото, защото ще е лицемерно.
Вместо да разхождате куче в парка, вземете една торба, разходете себе си и съберете 3-4 кила боклук в казаната торба - разтоварването и удовлетворението е равно на най-любвеобилното куче, вЕрвайте ми. Или разходете кучето на приятел, ако толкоз искате куча компания. Но все пак вземете торбата
Мога да пиша до утре, ама мисля, че изказах идеята си - уличните кучета са напаст, ненужна, паразитираща напаст. Изчезването й по един или друг начин ще освободи огромен човешки и финансов ресурс за по-важни неща. Най-добре е туй изчезване да е бързо и окончателно, а всички знаем кой е най-ефикасният начин за това. Толкоз.

-
Malka veshtica
- Драскач
Boromir, много интелигентен отговор. 
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
По въпроса за най-ефикасния начин, има една много хубава статия в Дневник от миналата седмица. И да, статията твърдеше, че масовото избиване на кучетата определено няма да реши проблема. Защо? Ами защото след няколко години пак ще имаме популация от шляещи се по улицата пухита. Защо? Ами заради безотговорните и тъпи стопани.
Възможни решения имаше посочени много, като всички те се въртяха около идеята за по-строг контрол над собствениците на кучета. В момента в столицата има регистрирани няма и хиляда кучета на фона на около 250 хиляди отглеждани (цифрата е приблизителна). Ако всички тези хора си плащаха таксата "куче", колко според вас пари щяха да се налеят, за да може ефикасно да се отстрани проблемът с бездомните кучета? Наистина ефикасно и наистина трайно?
Линк към статията -> http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/ ... o_kucheto/
Възможни решения имаше посочени много, като всички те се въртяха около идеята за по-строг контрол над собствениците на кучета. В момента в столицата има регистрирани няма и хиляда кучета на фона на около 250 хиляди отглеждани (цифрата е приблизителна). Ако всички тези хора си плащаха таксата "куче", колко според вас пари щяха да се налеят, за да може ефикасно да се отстрани проблемът с бездомните кучета? Наистина ефикасно и наистина трайно?
Линк към статията -> http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/09/ ... o_kucheto/
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

Всъщност почти като при истинските хора.

- pora_e_priqtel
- Легендарен флуудър
- Специалност: PR
- Курс: друг
- Обратна връзка:
-
People-can-FlY
- Пишете, о, братя
- Курс: друг
..........
Последно промяна от People-can-FlY на 15 Май 2013, 03:02, променено общо 1 път.
-
Malka veshtica
- Драскач
Харесаха ми и статията, и някои от коментарите, от които цитат: "Затова кучетата в приют, който не го вземе - 1 месец там и евтаназия. По-нататък като намалеят кучетата и се увеличат парите, може и повече време." И това:
""Освен по морални съображения, този закон наложи кастрацията и връщането на кучетата по места, защото това е доказан в световен мащаб метод за трайно решаване на проблема. Евтаназията е проверено неефективен метод, защото когато премахнеш едно куче от обитанието му в града, то веднага се заема от друго и това не позволява популацията в едно населено място да се саморегулира."
това не е особено логично твърдение или поне изисква далеч повече разяснения за да има смисъл... "
""Освен по морални съображения, този закон наложи кастрацията и връщането на кучетата по места, защото това е доказан в световен мащаб метод за трайно решаване на проблема. Евтаназията е проверено неефективен метод, защото когато премахнеш едно куче от обитанието му в града, то веднага се заема от друго и това не позволява популацията в едно населено място да се саморегулира."
това не е особено логично твърдение или поне изисква далеч повече разяснения за да има смисъл... "
- Elitsa Abstract
- Да живей словото
- Специалност: Молекулярна биология
Това твърдение е абсолютно вярно и точно, но явно ти не си наясно с основни биологични закономерности и процеси.Malka veshtica написа:Харесаха ми и статията, и някои от коментарите, от които цитат: "Затова кучетата в приют, който не го вземе - 1 месец там и евтаназия. По-нататък като намалеят кучетата и се увеличат парите, може и повече време." И това:
Окей, явно ти е приятно да се правиш на дебил. Няма лошо, това само ще ме накара да ти обяснявам неща като на дебил, барем нещо си пробие път към съзанието ти... и някои други съзнания.People-can-FlY написа:Кaто не си природозaщитник кaкво прaво имaш дa судиш тези, които все пaк прaвят нещо, незaвисимо от интелектa си?
"One is judged by his actions, rather than words".
"По-позорно" е дa седиш и дa хулиш тези, които все пaк прaвят нещо.
Кaкто кaзa MidwinterSun товa нямa дa реши проблемa. Амa хич. Ще реши проблемa контролa нaд тези, зaрaди които рaсте популaциятa нa кучетaтa.
Могa дa проумея повече отколкото предполaгaш, не се притеснявaй зa мен
Първо, за пореден път казвам - аз не се самоопределям като "природозащитник", защото за мен всякакви такива претенции са поза. Поза на импотентни келеши. А аз съм човек с прилично възпитание, което обуславя нужда и задължение за почит и запазване на околната среда. Толкова.
Друго - защитата и грижите за природата, които полагам, засягат нея и мен - не търся и никога не съм търсил чуждо поощрение/одобрение/помощ, защото ми е безразлично дали ще ме хвалят, ще ми се радват или ще правят фейсбук групи в моя чест. И още английски цитати да ми пишеш, те не ме засягат, поне не в смисъла, който ти виждаш - думите и делата ми подлежат на съдене, естествено, но не от тебе, така че си спести усилията. Или ги пренасочи към проумяване - щото колкото и примери за това какво съм правил (или не проумя, че ВСИЧКИ алтернативии дейности, за които споменавам по-горе, са личен опит, иначе би било безочливо да ги давам) да изброя, ти си баеш, що си знаеш - тронове, хули и празни разсъждения за това кой какво прави и кой не прави. Смехотворно, па и ми се зъбиш... Тц-тц, тая днешна младеж.
Сега, тази статия. Твърдението, че евтаназията "проверено" не помага, е идиотско - Траян Бъсеску стана румънски президент, след като за 2-3 години поголовно изби уличните кучета като кмет на Букурещ и му беше през мамалигарския кочан за Бриджит Бардо, еколози и природозащитници и квакането им. На букурещлии и прочие румънци толкоз им харесаха неговият инат и целеустременост, че си го избраха да ги води, и още си ги води.
Ей ви малко от статия по въпроса:
И досега още си е успех - една от прекрасните ми приятелки живее в Букурещ и казва, че просто НЯМА улични кучета там. И аз като бях през 2008, мисля, не видях - само домашни на каишки. Явно клането е било координирано със сериозни глоби и контрол над хората, които си изхвърлят кучетата - с тази идея в статията съм съгласен; но да се твърди, че един холокост няма драстично и трайно да поразреди уличните кучета, е глупаво. Те не са следствие от природни закони, а от човешко нехайство в човешка градска среда - ерго е човешка задача да се вземат мерки, по възможност от крутите - екоравновесието няма да се наруши, даже никак. Моралните съображения - ами няма как, редно е да се прескочат в името на общото благо - човешкото.As Mayor, he was credited with a reduction in the number of stray dogs (although he sometimes used measures such as large-scale euthanasia) roaming freely through the streets of the city from approximately 200,000–300,000 in 2000 to 25,000 in 2004, and thus in the number of dog bite injuries from 1500/month to under 200/month.[11] This campaign was controversial, as many opposed mass dog euthanasia.[12] On the other hand, there were also numerous cases of people asking the authorities to take the stray dogs away, but after this was done, neighbors, who had been feeding the dogs, would show up at the shelter to take them back to their neighborhoods.[13] The campaign resulted in nearly 48,000 dogs being put down just in 2001, with fewer numbers in the following years.[14][15] In 2004, Băsescu presented the situation as a success.

-
Malka veshtica
- Драскач
Леле, Боромир, страшен си умник!!! Точно, по-точно, най-точно казано!
И аз винаги съм недоумявала какво се крий зад "мърдостта", че евтаназията не била решение и щяло да е пак същото дередже след еднократното й прилагане... Ми няма да е еднократно, бя!!! 
Твърдо заставам зад идеята за строг контрол върху собствениците на кучета (изразяван в наказание за изхвърлено куче)
Т'ва обаче не решава проблема с кучетата, които ВЕЧЕ са навън
Тук идва приспиването to save the day
И съм твърдо против такса "куче", която да отива за отглеждането на бълхарниците на улицата
Ако отива за кофи и общински лопатки в парковете - по-приемливо е
Т'ва обаче не решава проблема с кучетата, които ВЕЧЕ са навън
Тук идва приспиването to save the day
И съм твърдо против такса "куче", която да отива за отглеждането на бълхарниците на улицата
Ако отива за кофи и общински лопатки в парковете - по-приемливо е
The more you want, the easier you are to exploit
-
Malka veshtica
- Драскач
гледайте "Отечествен фронт" от 15.05 и 22.05.2010
- blz
- Да живей словото
- Специалност: Икономика с англ.
- Курс: четвърти
Абсолютно идиотска е идеята данъците, събирани от собственици на кучета, да имат нещо общо с отговорните за увеличаването на уличните кучета и да отиват тези пари за борба с това.
1во защото сосбтвениците на кучета гледат кучетата си. Т.е. не са ги изхвърлили. Не познавам нито един собственик на куче, който някога да е изоставял животно/малки на улицата. Само такива, които са прибирали от улицата.
2ро уличните кучета намаляват полезността на всички членове на обществото. На собствениците на кучета заради потенциални нападения върху животните им. Върху останалите хора заради потенциални нападения върху самите тях. И заради други причини. Не е честно да се таксува една обществена група за да се увеличи полезността на всички. Или ако се прави това трябва да са хората, които са изхвърлили животни на улицата. Лично аз не мога да си представя какво трябва да се направи и какви ресурси да се употребяват, че да може да се окаже такъв качествен контрол.
Данъците, събирани от собствениците на кучета, трябва да отиват за проекти, които са за собствениците на кучета - паркове за разходка например. Сега ще кажете, че събираемостта им е малка и е недостатъчна за изграждането на паркове. И това е факт, но е така, защото правитеството е доказало, че тези средства потъват в нечий джоб, а не се употребяват по предназначение.
И най-накрая не може нечовешки да изколим уличните кучета, защото за цивилизоваността на едно обществено се съди по отношението му към животните. Ясно е, че българите са като цяло цивилизовани колкото хлебарка в бална зала, но все пак трябва да имаме някакво лице пред света.
Според мен като начало всички улични кучета трябва да бъдат скопени.
1во защото сосбтвениците на кучета гледат кучетата си. Т.е. не са ги изхвърлили. Не познавам нито един собственик на куче, който някога да е изоставял животно/малки на улицата. Само такива, които са прибирали от улицата.
2ро уличните кучета намаляват полезността на всички членове на обществото. На собствениците на кучета заради потенциални нападения върху животните им. Върху останалите хора заради потенциални нападения върху самите тях. И заради други причини. Не е честно да се таксува една обществена група за да се увеличи полезността на всички. Или ако се прави това трябва да са хората, които са изхвърлили животни на улицата. Лично аз не мога да си представя какво трябва да се направи и какви ресурси да се употребяват, че да може да се окаже такъв качествен контрол.
Данъците, събирани от собствениците на кучета, трябва да отиват за проекти, които са за собствениците на кучета - паркове за разходка например. Сега ще кажете, че събираемостта им е малка и е недостатъчна за изграждането на паркове. И това е факт, но е така, защото правитеството е доказало, че тези средства потъват в нечий джоб, а не се употребяват по предназначение.
И най-накрая не може нечовешки да изколим уличните кучета, защото за цивилизоваността на едно обществено се съди по отношението му към животните. Ясно е, че българите са като цяло цивилизовани колкото хлебарка в бална зала, но все пак трябва да имаме някакво лице пред света.
Според мен като начало всички улични кучета трябва да бъдат скопени.
The true balance sheet of US Investment banks:
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
There are two sides of the balance sheet: the left side and the right side.
On the left side, there is nothing right.
And on the right side, there is nothing left.
-
Malka veshtica
- Драскач
Дори то да е нахапано от помияри - улични или не - (бебешко) лице? Защото с твоята "начална" идея само това може да бъде...blz написа:... но все пак трябва да имаме някакво лице пред света.
-
steamer
- Драскач
- Специалност: Стопанско управление с английски език
Когато някой изръси подобна простотия, едно малко, самотно морско свинче умира на олтара на човешката глупост.защото за цивилизоваността на едно обществено се съди по отношението му към животните.
Humanism is death disguised as life.