The Birthday Problem

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Re: The Birthday Problem

Мнение от Търговецът на кристал »

Е, както казваше даскалът ми по статистика (понеже някога и аз разправях, че шансът е 50:50 за всичко - т.е. или ще стане, или няма да стане) - ако чакаш даден автобус някъде, то тогава шансът да дойде наистина е 50:50 (горе-долу като с монетата).
Ако обаче знаеш, че в последните 10 дни тоя автобус е спирал на тази спирка по това време, шансът да го направи и на 11-я ден е доста над 50%. Та затова и е нормално колкото повече са хората, толкова по-голям да е шансът, предполагам (ники по-рано го беше обяснил добре). Другото са сметки, които лично мен ме отегчават. :queen:
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
Kristo
Легендарен флуудър
Специалност: Експертология и Специалистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от Kristo »

Ми от уикипедия - ако са 23 души, шанса да имат двама с 1 р.д. е 50%, а след 76 души и нагоре е към 99% клонящ... към 367 или 368 души вече е 100% по принципа на Дирихле...

Но какво ви говоря...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
Аватар
atanas_tsankov
Форумозавър Рекс
Специалност: Компютърни Науки

Мнение от atanas_tsankov »

Е стиг, като играеш покер и имаш АК пики, и флопа е 2,6 - пики, 10 каро... Дали няма да се чувстваш най-големия на масата... Въпреки, че дефакто нямаш нищо, знаеш, че има доста голям шанс това да се промени. И дори и заради лош късмет 3 поредни пъти, когато е така положението, да не излиза нито пика, нито А или К, никога няма да фолднеш тази ръка на флопа. За това става въпрос.

А за АА че е мн често, на мен пък ми се е случвало 5 часа игра и да не ми се паднат нито 1 път... Всичко може да се случи, но не винаги шанса е 50-50.
Попитах го кой е най-големият проблем на човечеството - невежеството или апатията. Той ми отговори "Не знам и не ми пука."
Аватар
Bragi
Легендарен флуудър

Мнение от Bragi »

Искам да играя покер с теб
На големи залози
ники написа:The Stig, излагаш се. Драматично при това.
Никой не ми гледа подписа :(
Защо въобще го ползвам?
Последно промяна от Bragi на 28 Сеп 2010, 22:52, променено общо 1 път.
The more you want, the easier you are to exploit
Аватар
atanas_tsankov
Форумозавър Рекс

И аз с теб :bounce:
Попитах го кой е най-големият проблем на човечеството - невежеството или апатията. Той ми отговори "Не знам и не ми пука."
Jamesmagno
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Jamesmagno »

Какъв е шансът да отворя вратата на банята и вътре да видя Папомобила? Едно на девет милиарда? А ако отворя вратата триста и осемдесет милиарда пъти, ще намеря ли Папомобила?

Макар да съзнавам нуждата от нея, споделям антипатията на Боромир към тази нАука.
Аватар
Плазмодий
Легендарен флуудър
Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"

Мнение от Плазмодий »

The Stig написа:-
Не знам дали играеш покер, но в моята практика съм виждал АА да пада в доста повече от случаите, отколкото процента предполага
Не случайно в покера печелят по-добрите психолози, не по-добрите математици
Това "доста повече" ми е изключително любопитно да разбера с какъв софтуер си го изчислил? А що се отнася до това кой печели по-добре явно имаш официална статистика, която също би ми било интересно да погледна. Но е факт, че в покера без математика играта не върви в пълния си капацитет.
atanas_tsankov написа:Е стиг, като играеш покер и имаш АК пики, и флопа е 2,6 - пики, 10 каро... Дали няма да се чувстваш най-големия на масата... Въпреки, че дефакто нямаш нищо, знаеш, че има доста голям шанс това да се промени. И дори и заради лош късмет 3 поредни пъти, когато е така положението, да не излиза нито пика, нито А или К, никога няма да фолднеш тази ръка на флопа. За това става въпрос.
Реално нещата не стоят точно по тоя начин. При описаната ситуация дали ще хвърлиш или не ръката си зависи от адски много странични променливи, които ти на практика не контролираш - колко човека има на масата, кой поред си в пота, какви карти са раздадени на другите играчи и колко аута са ти останали на практика, как се е играло префлоп...Да гониш дроуове без преценка на тези фактори и други подобни означава да стреляш в тъмното. Много просто могат да те съберат с покет десетки, или ако някой просто си е чекнал големия блинд преди флопа и т.н.
На мен лично сравнително често ми се налага да хвърлям аса след като видя флопа, боли знам ама тва е положението :shaking2:
И за да не четете само празни приказки, чекнете тоя линк
http://bg.pokerstrategy.com/strategy/others/1549/1/
както и всички други линкове в сайта :cyclopsani:
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
Аватар
atanas_tsankov
Форумозавър Рекс

Хах, никой няма да си чекне големия блинд като аз имам АК пики :) Но си абсолютно прав, всичко зависи, аз говорех, че са мн важни и процентите.
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Jamesmagno написа:Какъв е шансът да отворя вратата на банята и вътре да видя Папомобила? Едно на девет милиарда? А ако отворя вратата триста и осемдесет милиарда пъти, ще намеря ли Папомобила?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Лигльо :idea:
Въобще не са ти верни вероятностите .. :lol:
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Ми не са верни, разбира се. Откога и папомобилът е участник в преброяването на световното население. :lol: :lol: :lol:
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство
Курс: втори

Мнение от Illuminati »

Според мен са 35/365 (още не съм видял отговора де). От 36 души вземаме един, остават 35. Ако в тези 35 има двама родени на една и съща дата, то условието е изпълнено, ако няма обаче, то те заемат 35 дати от календарната година (365 дни). Ние търсим един ден от годината, шансът за един човек е 1/365, шансът за 35 е 35/365.
Така ако имаме 365 души, шансът е 364/365 (но все пак остава 1/365 всички да са родени в различни дати). При 366 души, шансът е 365/365 (100%), защото не може всички да са родени на различни дати, тъй като няма толкова дати в календарната година. (Естествено условието приема за вярно, че календарната година е 365 дни, игнорирайки особеноста на високосната година).
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Аватар
Noctis
Легендарен флуудър

Мнение от Noctis »

Не вземай един :) .. вземи всички.. търси се всякакво съвпадение .. а не само с една точно определена дата :)
Ho scritto una storia d'amore senza inizio e senza fine...per scriverla con te
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”