имаш ли бегла идея каква глупост си написалThe Stig написа:Т'ва ще го призная за наука само ако някой от вас си заложи апартамента на това, че ще събере 36 случайни хора и някои от тях ще имат еднакви дати на раждане... и спечели
The Birthday Problem
Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl
Re: The Birthday Problem
- atanas_tsankov
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Компютърни Науки
- Курс: първи
80% означава 80%...The Stig написа:Т'ва ще го призная за наука само ако някой от вас си заложи апартамента на това, че ще събере 36 случайни хора и някои от тях ще имат еднакви дати на раждане... и спечели
ако вземеш 3600 човека и ги разделиш на 100 групи по 36, в около 80 от групите ще има хора с общ рожден ден. Колкото повече хора изследваш, толкова резултатът ще е по-близък до 80%. Не разбрах кво не ти е ясно.
Като хвърляш монета, шанса да се падне ези е 50%, но не се знае дали ако хвърлиш 10 пъти точно 5 ще са ези... Но колкото повече хвърляш монетата, толкова повече резултатът се доближава до 50%. Това се има предвид като се каже шанса е еди колко си.
Попитах го кой е най-големият проблем на човечеството - невежеството или апатията. Той ми отговори "Не знам и не ми пука."
- ники
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: пети
Абе, нека си раздели приятелите във фейсбука в групи по 36 и да си сверява като не е съгласен.
Практическото приложениеatanas_tsankov написа:Не разбрах кво не ти е ясно.
Математиката има стойност, колкото да си броиш парите, да си измериш апартамента, да си сметнеш колко харчи колата и пр.
Колкото повече се приближаваш до висшата математика, толкова по-безсмислено става всичко
А относно твоите 3600 човека - има ли шанс в нито една от групите да не попаднат хора с общ рожден ден? Има
Аре метла тогава
Последно промяна от Bragi на 28 Сеп 2010, 18:19, променено общо 1 път.
The more you want, the easier you are to exploit
- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
Аз съм на една дата с майка ми, та какво остава..Търговецът на кристал написа:Като се замисля, не е толкова невъзможно - аз лично познавам 5 души, родени на моята дата, двама от тях са ми съседи, а с един от другите сме работили заедно и ми е сравнително добър познат (и само той не ми честити вчера, разбира се).
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
- atanas_tsankov
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Компютърни Науки
Има, естествено. Но е 100 пъти по-малък ако са 3600, отколкото ако са 36, сеш сеThe Stig написа:Практическото приложениеatanas_tsankov написа:Не разбрах кво не ти е ясно.
Математиката има стойност, колкото да си броиш парите, да си измериш апартамента, да си сметнеш колко харчи колата и пр.
Колкото повече се приближаваш до висшата математика, толкова по-безсмислено става всичко
А относно твоите 3600 човека - има ли шанс в нито една от групите да не попаднат хора с общ рожден ден? Има
Аре метла тогава
А матматиката е мн важна. Особено тези статистики, питай някой икономист дали нямат значение.
Попитах го кой е най-големият проблем на човечеството - невежеството или апатията. Той ми отговори "Не знам и не ми пука."
Кой икономист да питам? Всичките се хвърлиха от прозорците на офисите си след сгромолясването на капиталите им на стоковота борса в началото на просволутата криза (директни виновници за която са самите те)
Впрочем, има и вероятност 100 пъти подред да хванеш 3600 човека, да ги разпределиш в 100 групи и нито един път да не се паднат в една група хора с една и съща рождена дата
Не знам дали играеш покер, но в моята практика съм виждал АА да пада в доста повече от случаите, отколкото процента предполага
Не случайно в покера печелят по-добрите психолози, не по-добрите математици
п.п.
Впрочем, има и вероятност 100 пъти подред да хванеш 3600 човека, да ги разпределиш в 100 групи и нито един път да не се паднат в една група хора с една и съща рождена дата
Не знам дали играеш покер, но в моята практика съм виждал АА да пада в доста повече от случаите, отколкото процента предполага
Не случайно в покера печелят по-добрите психолози, не по-добрите математици
п.п.
Виж ми подписаinvisible написа:имаш ли бегла идея каква глупост си написалThe Stig написа:Т'ва ще го призная за наука само ако някой от вас си заложи апартамента на това, че ще събере 36 случайни хора и някои от тях ще имат еднакви дати на раждане... и спечели![]()
The more you want, the easier you are to exploit
- HighHopes
- Постоянно присъствие
- Курс: втори
И моят предполагаем процент беше по-нисък..
Една загадка в този стил: - Каква е вероятността да видиш динозавър в задния двор на къщата си?
:Д:Д
Една загадка в този стил: - Каква е вероятността да видиш динозавър в задния двор на къщата си?

- Търговецът на кристал
- Легендарен флуудър
Двете ми баби са на една дата.FloWersOfEviL написа:Аз съм на една дата с майка ми, та какво остава..Търговецът на кристал написа:Като се замисля, не е толкова невъзможно - аз лично познавам 5 души, родени на моята дата, двама от тях са ми съседи, а с един от другите сме работили заедно и ми е сравнително добър познат (и само той не ми честити вчера, разбира се).![]()
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
В края на ноември
- Lithium
- Легендарен флуудър
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
Абе аз познавам 4-ма човека,който са родени на една и съща с мен (изключвам сестрата) 
Here come the bass, thunder in the guts
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
Rock you till you can't stand
Now the guitar speaks, gonna drive you nuts
Power under your hand
Rock out!
Rock out!
Rock out!
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Ми според мене шанса е доста голям. Във втори курс бях със съквартиранти родени и двамата на моя рожден ден, но различни години. В курса сме близо 300 човека, мисля, че имаше 2-3 души с моя р. ден също....
Въпроса е как се случи...
Въпроса е как се случи...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Курс: трети
Какъв е шанса да те сложат на общежитие в една стая с човек роден на твоята дата и баба ти също да е на тази дата 

- FloWersOfEviL
- Легендарен флуудър
- Специалност: Стопанско управление с френски език
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
- Scion of balance
- Легендарен флуудър
- Курс: трети