Здравейте,
искам да попитам колко такси трябва да платя при кандидатстване за магистратура. Ще кандидатствам в 3 или 4 факултета- попринцип прочетох, че за всеки устен се плаща 30 лв., а при записване за платено обучение- пак 30 лв. Това за всяка 1 специалност във факултет ли е? Например искам да кандидатсвам 2 специалности - трябва ли да платя 60 лв., ако кандидатсвам за 1 специалност държавна (с устен изпит) и отделно същата специалност платено (например в 1 факултет)? Нищо не разбирам. Дано някой ми е разбрал въпроса! Питах в отдел студенти на моя досегашен факултет и те не можаха да ми отговорят на този въпрос. Рових из форума и не открих информацията, която ми е нужна.
Предварително благодаря за отговора!
Доколкото помня се плаща такстата от 30 лв. само за полагане на т.нар. изпит, но тъй като повечето магистърски програми си имат държавна и също така платена поръчка, то май се плащаше само един път, дори да кандидатстваш и за двете форми на обучение. Тоест, таксата е един вид за допускане до определена магистърска програма и/или полагане на съответните изпит/и към нея. По тази логика ако за дадена магистърска програма се държат два и повече изпити, то съответно се плаща такса от 60 и т.н. лева. Това се отнася за случай 1, когато принципно магистърската програма има и държавна поръчка и платена форма.
Има и случай 2 тогава когато матистърската програма има само платена форма на обучение и приемът е само по документи без полагане на изпит. В този случай пак се заплаща еднократна такса от 30 лв., мисля че това се има предвид под "платено обучение". Това е
Дам, и аз го установих на своя глава Защо тая година няма никакъв интерес към надидатмагистърската кампания? Друга година има някакви теми, обсъждания... Тръгнах аз да кандидатствам и се оказа, че няма с кого да обменям информация.
Ами аз кандидатсвам отново във ФСлФ, както и във ФЖМК, но най- страното е, че като искам да намеря каква таксата за "Литература, кино и визуална култура", не мога да намеря никъде. Няма я в списъка с таксите. Нито има някой да даде повече информация става ли, не става ли... изобщо. Поне в кабинетите, където си подавах документите, бяха изключително любезни. Чак съм приятно изненадана! Невероятно. Странно ми беше, че пред вратите на кабинетите имаше хора, които не си бяха направили труда да се поровят из форума или из сайта за повече информация. Задаваха тъпи и излишни въпроси като спореха, че няма качена информация никъде. Ама както и да е. Между другото може би няма още силен интерес, тъй като повечето от моите колеги сега бяха на държавен изпит. Още се чудя какви за какви други специалности да кандидатсtвам, тъй като гледам, че изискванията им да минеш интервютата и изпитите не са никак малки, ако тепърва тръгваш да се занимаваш с нещо различно. А как за тези 4 години да можеш да изучиш икономика и т.н. Е, това вече си е мой проблем, но все пак го отбелязвам като съществуващ.
Аз, живот и здраве, си оставам във ФКНФ, кандидатствам Нордистика. В петък е интервюто, малко съм шашната, макар че всички ми казват, че не е big deal.
Сега се сетих да питам, че ми стана любопитно... Разглеждах миналогодишния прием и забелязах, че има магистратратури с много малко приети, 4-5 като цяло, даже по-малко... какво се случва с такъв малък прием? Възможно ли е, при липса на други желаещи, човек да си учи сам магистратура или понеже не може да се сформира група, не се провеждат занятията и горкият човечец е прецакан?
Трябва да попълнят минимума от 15 души за курс, за да просъществува дадена магистратура, долкото знам. Вече идея нямам колко бройки приемат, което щеше да е интересно да се знае за всички специалности, не само за няколко от тях... ама това е СУ все пак.
Чл. 34. (1) Ако избралите дадена магистърска програма са не по-малко от 6 души се признава пълна натовареност.
(2) При обучение на групи с по-малък от 6 на брой студенти, натовареността на преподавателите се редуцира съгласно таблицата...
(3) Приемът на студенти и провеждането на обучение с по-малко от 6 става с конкретно решение на Факултетския съвет. Копие от решението на ФС се представя в Учебен отдел за удостоверяването на всеки конкретен случай и магистърска програма преди издаването на заповед за записване на новоприетите студенти.
Абе мислех си, че няма да изпуснат паричките, как така ще връщат хора.
Хахахах,нали?! Че и без друго имат много дългове да изплащат. Аз до тук ги финансирах с 90 лв. за кандидат- магистърската програма. Дано им стигнат! Благодаря много за информацията. Казаха ми, че тази година няма специалност "Връзки с обществеността", защото не се била събрала група миналата година, ама сега ми се струва, че явно причината е другаде.
Абе пак има някакъв именник в документите за записване :/ Дали има смисъл да си касапя снимка и за него или и него ще ми го върнат, както направиха на записването в първи курс?
Колеги, бих била много благодарна, ако можете да ми отговорите на следния въпрос спешно: Колко и какви са класиранията за магистратурите? В смисъл запълват ли бройките за държавните поръчки при 2-ро класиране и т.н.? Казаха ми, че уж тази година са 2, а пак сега има 3 дати - 24.09., 29.09. и 5.10. Благодаря предварително