Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
flamingone
От дъжд на вятър
Специалност: СУ-МО :D
Курс: втори

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от flamingone »

Самата идея за това, половината факултет да взима стипендия, ми се вижда неактуална към днешно време.

Няма ли да е по-добра идея да взимат стипендия само по десетина човека от факултет, но да взимат нещо, което наистина да стимулира ученето и евентуално да може да им помогне, ако им се налага да работят?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Да взимат стипендия 10 души, когато факултетът се състои от 1500? Мне, не е добра идея.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

^Знам за Юридическия, няма страшно ;) Там да са тридесетина :)

Но е по-гот някакси да има високи социални стипендии за тези, които ги заслужават и се нуждаят от тях най-много и по-високи стипендии за успех за тези, които се стараят най-много. А като няма пари, най-лошото, което може да се направи, е да се раздават пари на калпак. Поне според мен де ;) Ако имах фирма, нямаше да повишавам заплатите на всички, като половината не работят... А аналогията с фирмата не е толкова далечна, понеже същите тези кадри после с наученото или пропуснатото ще увеличават или намаляват търсенето към услугите на Университета, респективно тяхната цена. Чисто математически е възможно да се вдигнат стипендиите, като се дават целенасочено и на когото трябва.

Човек, взимал стипендия в СУ, не е равносилно на Стипендиант на СУ, нали ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Да, ама работата е, че не са само 30 души от факултета, които си скъсват задниците от учене и си заслужават стипендията...

И не визирах конкретно ЮФ. Не сме единственият факултет на университета, в другите факултети бройката пак се върти някъде около хиляда или поне няколкостотин.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

а бе ти тъп ли си
или имаш бал 6.00
каква е разликата между отличен бал 6.00 и отличен бал 5.50?
мислиш ли, че е заслужено заради тези 50 стотни, някой, който просто му е провървяло на изпита, защото повярвай ми, тези 50 стотни не показват кой колко е по-умен, ученолюбив и тн, мислиш че за тези 50 стотни е правилно единият да взима 90лв на месец, а другия да си духа в празната шепа?

правиш ми аналогии с фирми, а не мислиш, че ако увеличиш заплащането на един работник то той би започнал да си върши работата по-добре от преди, приемаш ли го това като вариант или просто го гониш на улицата...
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

O|OeHukc написа: каква е разликата между отличен бал 6.00 и отличен бал 5.50?
Доста голяма.
O|OeHukc написа: мислиш ли, че е заслужено заради тези 50 стотни, някой, който просто му е провървяло на изпита, защото повярвай ми, тези 50 стотни не показват кой колко е по-умен, ученолюбив и тн, мислиш че за тези 50 стотни е правилно единият да взима 90лв на месец, а другия да си духа в празната шепа?
Няма такова нещо като провървяло. Или знаеш, или не знаеш. Животът е несправедлив и все някъде трябва да се тегли чертата. Ако този семестър не взимаш стипендия, а смяташ, че заслужаваш - другия семестър учиш повече, вместо 5.50 изкарваш 5.80 и взимаш.
O|OeHukc написа: правиш ми аналогии с фирми, а не мислиш, че ако увеличиш заплащането на един работник то той би започнал да си върши работата по-добре от преди, приемаш ли го това като вариант или просто го гониш на улицата...
Да, сигурно като някой работодател види, че работниците му не се справят почва да им вдига заплатите, докато не станат по-добри.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Честно, трябва да имате егаси критериите, за да кажете, че човек с 5.50 не се справя...
Изображение
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

MidwinterSun написа:Честно, трябва да имате егаси критериите, за да кажете, че човек с 5.50 не се справя...
Да се справя е едно. Стипендии взимат само процент от най-добрите, а с 5,50 си далеч от най-добрите.Поне в моята специалност.
Последно промяна от gottalovefmi на 23 Сеп 2010, 23:05, променено общо 2 пъти.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

5,50 е отлична оценка - демек от най-добрите, затова са я кръстили "отлична". И какъв е тоя педантизъм, ако нямаш 6,00 не заслужаваш стипендия... Не се излагай, моля те...

ПП: Това твоето малко на бележкарство почва да бие...
Facebook
Изображение
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

Според мен идеалният вариант е този - които имат отличен успех (6.00) да взимат максималната сума, а студентитите с по- нисък успех, но не по- нисък от 5.50, да получават по- малки суми. По този начин поне минималният бал ще падне под 5.80!
В крайна сметка стипендията не може да надвишава 120лв, а реално погледнато 30лв разлика не са от голяма полза. Имайте предвид, че за някои студенти 90лв означават три месеца в общежитието.. Предвид сегашното положение на Университета трябва да сме доволни, че изобщо ще има стипендии.
flamingone
От дъжд на вятър

Мнение от flamingone »

С линийка, фениксе, на снимката да се вижда линийка и да няма Photoshop. Всичко в реални мащаби ;)

По въпроса - ти помниш ли как ти даваха стипендия "на калпак" по 21 лева за абсолютно всички, които имат над 5.50 в училище? Това повече ли стимулира "всички" да работят и да учат от шанса да се блъскаш повече, да се опиташ да си сред първите трима по успех в класа и да взимаш- да речем 60 или 80 или 100 лева на месец? По същия начин - да се дават 60/80/100 лв. на най-нуждаещите се по социална линия.

По второто - ти тъп ли си? Винаги някой ще ти е виновен - изпитващият, духащият прозорец или това, че си препил предната вечер. Да не мислиш, че разликата в момента между последния, взел стипендия и първия, невзел стипендия е по-различна? Просто си абсолютно сигурен, че никога не би могъл да си ти. Не мисля, че мога и да съм аз, успехът ми е 5.64. Но ми се иска тези кинти да отиваха където трябва и колкото трябва...
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Поне в моята специалност.
Еми к'во да ти кажа, твоята специалност не е критерий за всички останали.

И явно не ти се е случвало да нямаш късмет на изпит. Да имаш кофти професор на изпит. Да имаш човек, който гони произволни хора от залата, защото нещо у тях не му е допаднало или пък са дошли 5 вместо 30мин преди началото на изпита. Да те изпитва някой, който ти се заяжда за формата на думата, която използваш.

Мислех си, че в университета хората уж зарязват бележкарството. Нали заради това стипендиите са разделени на първо време по факултети, после и по специалности - защото всяка специалност е индивидуална. След като в твоята специалност 5.50 е далеч от най-добрите (а може би 5-цата си е направо позор?), тогава вероятно и балът ви за стипендии е принципно висок. Следователно наистина не разбирам какво толкова те смущават балът и оценките на другите.
Изображение
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

svetlio.varna написа:5,50 е отлична оценка - демек от най-добрите, затова са я кръстили "отлична". И какъв е тоя педантизъм, ако нямаш 6,00 не заслужаваш стипендия... Не се излагай, моля те...

ПП: Това твоето малко на бележкарство почва да бие...
Извинявай, къде съм казал това за 6.00? Земи попрочети малко. Доколкото ми е известно в момента стипендии взимат към 15% от всички студенти? Ако дадеш на всички с над 5.50 ще взимат 40%. Как смяташ, че 40% от студентите в университета са най-добрите? Още повече в година, в която е намален бюджета да почнеш да раздаваш пари на 3 пъти повече хора... Нямам думи. Дано този @agenta вземе да си позапише и някое от предложенията на другите участници в темата, а не само тези, дето на него му изнасят...
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

gottalovefmi написа: Извинявай, къде съм казал това за 6.00? Земи попрочети малко. Доколкото ми е известно в момента стипендии взимат към 15% от всички студенти? Ако дадеш на всички с над 5.50 ще взимат 40%. Как смяташ, че 40% от студентите в университета са най-добрите? Още повече в година, в която е намален бюджета да почнеш да раздаваш пари на 3 пъти повече хора... Нямам думи. Дано този @agenta вземе да си позапише и някое от предложенията на другите участници в темата, а не само тези, дето на него му изнасят...
Броят студенти, които ще получат стипендия ще се запази същият, просто минималният бал ще падне до 5.50, а не както беше предишния семестър - 5.80 (в няколко от факултетите)
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...
Facebook
Изображение
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”