Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta
-
flamingone
- От дъжд на вятър
- Специалност: СУ-МО :D
- Курс: втори
Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011
Самата идея за това, половината факултет да взима стипендия, ми се вижда неактуална към днешно време.
Няма ли да е по-добра идея да взимат стипендия само по десетина човека от факултет, но да взимат нещо, което наистина да стимулира ученето и евентуално да може да им помогне, ако им се налага да работят?
Няма ли да е по-добра идея да взимат стипендия само по десетина човека от факултет, но да взимат нещо, което наистина да стимулира ученето и евентуално да може да им помогне, ако им се налага да работят?
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право (р)
- Курс: пети
- Обратна връзка:
Да взимат стипендия 10 души, когато факултетът се състои от 1500? Мне, не е добра идея.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.

-
flamingone
- От дъжд на вятър
^Знам за Юридическия, няма страшно
Там да са тридесетина 
Но е по-гот някакси да има високи социални стипендии за тези, които ги заслужават и се нуждаят от тях най-много и по-високи стипендии за успех за тези, които се стараят най-много. А като няма пари, най-лошото, което може да се направи, е да се раздават пари на калпак. Поне според мен де
Ако имах фирма, нямаше да повишавам заплатите на всички, като половината не работят... А аналогията с фирмата не е толкова далечна, понеже същите тези кадри после с наученото или пропуснатото ще увеличават или намаляват търсенето към услугите на Университета, респективно тяхната цена. Чисто математически е възможно да се вдигнат стипендиите, като се дават целенасочено и на когото трябва.
Човек, взимал стипендия в СУ, не е равносилно на Стипендиант на СУ, нали
Но е по-гот някакси да има високи социални стипендии за тези, които ги заслужават и се нуждаят от тях най-много и по-високи стипендии за успех за тези, които се стараят най-много. А като няма пари, най-лошото, което може да се направи, е да се раздават пари на калпак. Поне според мен де
Човек, взимал стипендия в СУ, не е равносилно на Стипендиант на СУ, нали
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Да, ама работата е, че не са само 30 души от факултета, които си скъсват задниците от учене и си заслужават стипендията...
И не визирах конкретно ЮФ. Не сме единственият факултет на университета, в другите факултети бройката пак се върти някъде около хиляда или поне няколкостотин.
И не визирах конкретно ЮФ. Не сме единственият факултет на университета, в другите факултети бройката пак се върти някъде около хиляда или поне няколкостотин.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.

-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
а бе ти тъп ли си
или имаш бал 6.00
каква е разликата между отличен бал 6.00 и отличен бал 5.50?
мислиш ли, че е заслужено заради тези 50 стотни, някой, който просто му е провървяло на изпита, защото повярвай ми, тези 50 стотни не показват кой колко е по-умен, ученолюбив и тн, мислиш че за тези 50 стотни е правилно единият да взима 90лв на месец, а другия да си духа в празната шепа?
правиш ми аналогии с фирми, а не мислиш, че ако увеличиш заплащането на един работник то той би започнал да си върши работата по-добре от преди, приемаш ли го това като вариант или просто го гониш на улицата...
или имаш бал 6.00
каква е разликата между отличен бал 6.00 и отличен бал 5.50?
мислиш ли, че е заслужено заради тези 50 стотни, някой, който просто му е провървяло на изпита, защото повярвай ми, тези 50 стотни не показват кой колко е по-умен, ученолюбив и тн, мислиш че за тези 50 стотни е правилно единият да взима 90лв на месец, а другия да си духа в празната шепа?
правиш ми аналогии с фирми, а не мислиш, че ако увеличиш заплащането на един работник то той би започнал да си върши работата по-добре от преди, приемаш ли го това като вариант или просто го гониш на улицата...
-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Доста голяма.O|OeHukc написа: каква е разликата между отличен бал 6.00 и отличен бал 5.50?
Няма такова нещо като провървяло. Или знаеш, или не знаеш. Животът е несправедлив и все някъде трябва да се тегли чертата. Ако този семестър не взимаш стипендия, а смяташ, че заслужаваш - другия семестър учиш повече, вместо 5.50 изкарваш 5.80 и взимаш.O|OeHukc написа: мислиш ли, че е заслужено заради тези 50 стотни, някой, който просто му е провървяло на изпита, защото повярвай ми, тези 50 стотни не показват кой колко е по-умен, ученолюбив и тн, мислиш че за тези 50 стотни е правилно единият да взима 90лв на месец, а другия да си духа в празната шепа?
Да, сигурно като някой работодател види, че работниците му не се справят почва да им вдига заплатите, докато не станат по-добри.O|OeHukc написа: правиш ми аналогии с фирми, а не мислиш, че ако увеличиш заплащането на един работник то той би започнал да си върши работата по-добре от преди, приемаш ли го това като вариант или просто го гониш на улицата...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Честно, трябва да имате егаси критериите, за да кажете, че човек с 5.50 не се справя...

-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Да се справя е едно. Стипендии взимат само процент от най-добрите, а с 5,50 си далеч от най-добрите.Поне в моята специалност.MidwinterSun написа:Честно, трябва да имате егаси критериите, за да кажете, че човек с 5.50 не се справя...
Последно промяна от gottalovefmi на 23 Сеп 2010, 23:05, променено общо 2 пъти.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
5,50 е отлична оценка - демек от най-добрите, затова са я кръстили "отлична". И какъв е тоя педантизъм, ако нямаш 6,00 не заслужаваш стипендия... Не се излагай, моля те...
ПП: Това твоето малко на бележкарство почва да бие...
Според мен идеалният вариант е този - които имат отличен успех (6.00) да взимат максималната сума, а студентитите с по- нисък успех, но не по- нисък от 5.50, да получават по- малки суми. По този начин поне минималният бал ще падне под 5.80!
В крайна сметка стипендията не може да надвишава 120лв, а реално погледнато 30лв разлика не са от голяма полза. Имайте предвид, че за някои студенти 90лв означават три месеца в общежитието.. Предвид сегашното положение на Университета трябва да сме доволни, че изобщо ще има стипендии.
В крайна сметка стипендията не може да надвишава 120лв, а реално погледнато 30лв разлика не са от голяма полза. Имайте предвид, че за някои студенти 90лв означават три месеца в общежитието.. Предвид сегашното положение на Университета трябва да сме доволни, че изобщо ще има стипендии.
-
flamingone
- От дъжд на вятър
С линийка, фениксе, на снимката да се вижда линийка и да няма Photoshop. Всичко в реални мащаби 
По въпроса - ти помниш ли как ти даваха стипендия "на калпак" по 21 лева за абсолютно всички, които имат над 5.50 в училище? Това повече ли стимулира "всички" да работят и да учат от шанса да се блъскаш повече, да се опиташ да си сред първите трима по успех в класа и да взимаш- да речем 60 или 80 или 100 лева на месец? По същия начин - да се дават 60/80/100 лв. на най-нуждаещите се по социална линия.
По второто - ти тъп ли си? Винаги някой ще ти е виновен - изпитващият, духащият прозорец или това, че си препил предната вечер. Да не мислиш, че разликата в момента между последния, взел стипендия и първия, невзел стипендия е по-различна? Просто си абсолютно сигурен, че никога не би могъл да си ти. Не мисля, че мога и да съм аз, успехът ми е 5.64. Но ми се иска тези кинти да отиваха където трябва и колкото трябва...
По въпроса - ти помниш ли как ти даваха стипендия "на калпак" по 21 лева за абсолютно всички, които имат над 5.50 в училище? Това повече ли стимулира "всички" да работят и да учат от шанса да се блъскаш повече, да се опиташ да си сред първите трима по успех в класа и да взимаш- да речем 60 или 80 или 100 лева на месец? По същия начин - да се дават 60/80/100 лв. на най-нуждаещите се по социална линия.
По второто - ти тъп ли си? Винаги някой ще ти е виновен - изпитващият, духащият прозорец или това, че си препил предната вечер. Да не мислиш, че разликата в момента между последния, взел стипендия и първия, невзел стипендия е по-различна? Просто си абсолютно сигурен, че никога не би могъл да си ти. Не мисля, че мога и да съм аз, успехът ми е 5.64. Но ми се иска тези кинти да отиваха където трябва и колкото трябва...
- MidwinterSun
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
Еми к'во да ти кажа, твоята специалност не е критерий за всички останали.Поне в моята специалност.
И явно не ти се е случвало да нямаш късмет на изпит. Да имаш кофти професор на изпит. Да имаш човек, който гони произволни хора от залата, защото нещо у тях не му е допаднало или пък са дошли 5 вместо 30мин преди началото на изпита. Да те изпитва някой, който ти се заяжда за формата на думата, която използваш.
Мислех си, че в университета хората уж зарязват бележкарството. Нали заради това стипендиите са разделени на първо време по факултети, после и по специалности - защото всяка специалност е индивидуална. След като в твоята специалност 5.50 е далеч от най-добрите (а може би 5-цата си е направо позор?), тогава вероятно и балът ви за стипендии е принципно висок. Следователно наистина не разбирам какво толкова те смущават балът и оценките на другите.

-
gottalovefmi
- От дъжд на вятър
Извинявай, къде съм казал това за 6.00? Земи попрочети малко. Доколкото ми е известно в момента стипендии взимат към 15% от всички студенти? Ако дадеш на всички с над 5.50 ще взимат 40%. Как смяташ, че 40% от студентите в университета са най-добрите? Още повече в година, в която е намален бюджета да почнеш да раздаваш пари на 3 пъти повече хора... Нямам думи. Дано този @agenta вземе да си позапише и някое от предложенията на другите участници в темата, а не само тези, дето на него му изнасят...svetlio.varna написа:5,50 е отлична оценка - демек от най-добрите, затова са я кръстили "отлична". И какъв е тоя педантизъм, ако нямаш 6,00 не заслужаваш стипендия... Не се излагай, моля те...
Броят студенти, които ще получат стипендия ще се запази същият, просто минималният бал ще падне до 5.50, а не както беше предишния семестър - 5.80 (в няколко от факултетите)gottalovefmi написа: Извинявай, къде съм казал това за 6.00? Земи попрочети малко. Доколкото ми е известно в момента стипендии взимат към 15% от всички студенти? Ако дадеш на всички с над 5.50 ще взимат 40%. Как смяташ, че 40% от студентите в университета са най-добрите? Още повече в година, в която е намален бюджета да почнеш да раздаваш пари на 3 пъти повече хора... Нямам думи. Дано този @agenta вземе да си позапише и някое от предложенията на другите участници в темата, а не само тези, дето на него му изнасят...
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Аз не съм казал да вземат стипендия с 5,50, не ми преиначавай думите. Използвах 5,50, защото ти каза, че това била "не добра оценка" или там както си го разбираш. И не мисля, че ти или някой друг е компетентен да каже с какъв бал точно тярбва да се взема стипендия - нали затова си има класиране, състезание... Ако има много с високи оценки - балът ще се вдига, ако има малко с високи оценки - балът ще пада, елементарно е. Не виждам какво не ти обяснихме както трябва, че да го разбереш...