Хайде на протест срещу спирането на топлата вода!!!!

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Курс: втори

Re: Хайде на протест срещу спирането на топлата вода!!!!

Мнение от Polina_Nikolova »

Zvezdichko написа:
Polina_Nikolova написа:Просто не искам да услужим на ГЕРБ с този протест.
БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА МНЕНИЕТО!!!

Твоите коментари, както и останалите, ми бяха достатъчни, за да разбера, че лобираш от страната на БКП/БСП. Благодаря ти!

Моля всички да игнорираме мнението на Полина. Очевидно тя е тук, за да проваля протеста още докато е в зародиш.
:shock: :connie_mini_rofl: Ся ако ми кажеш и откъде да си взема парите :lol:

И да разясня, не подкрепям това, което стана по време на управлението на ГЕРБ и мисля, че нападат висшето образование и в частност нашия университет.И не искам да им се получи.А между другото съм гласувала за ГЕРБ...

Щом акълът ви стига до там да предположите такава глупост, няма смисъл повече да си давам мнението и да си губя времето... Ще кажа само, че бих участвала само в протест срещу правителството, няма да нападам университета си, колкото и да го плюят.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Едната крайност е сляпа вяра в правилтеството.
А другата е сляпа вяра в университета ..
Нека да не изпадаме в нито една от двете !
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Armin^^
Танцуващия с клавиатури
Курс: четвърти

Мнение от Armin^^ »

Polina_Nikolova написа:Ще кажа само, че бих участвала само в протест срещу правителството, няма да нападам университета си, колкото и да го плюят.
А защо? Нима трябва да приемаме всичко, казано от ръководството на СУ, за чиста монета?
Изображение
Zvezdichko
В началото бе словото
Специалност: бакалавър по молекулярна биология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Zvezdichko »

Polina_Nikolova написа:
И да разясня, не подкрепям това, което стана по време на управлението на ГЕРБ и мисля, че нападат висшето образование и в частност нашия университет.И не искам да им се получи.А между другото съм гласувала за ГЕРБ...
Окей- приемаме, че заключението ми за теб е прибързано - ако е така, извинявам се - никой не е безгрешен. Приемаме, че си гласувала за ГЕРБ. Приемаме, че си преценила и си направила логичният избор.

ГЕРБ беше представена като дясна партия. Макар че - както аз казвам, не ги харесвам и не мога да ги приема за дясна партия. Дясната политика означава - подкрепа на пазарна икономика. С избора си ти си направила точно това - подкрепила си такъв тип управление.

В сферата на образованието - това изисква образователните институции да са до голяма степен финансово независими, с малка държавна подкрепа, да са на пазара. Очевидно стратегията работи, защото в България има частни университети. Веднага се сещам за НБУ и свободните....

Защо обаче СУ да не може да се вмества в тази категория? Окей- това е държавно учреждение, няма приватизация ... разчита се на държавни средства. Но в тази тема се зададе логичен въпрос - защо други университети като УНСС, които не са с орязани семестриални такси и наеми, които са пак държавни, но са с минимална държавна подкрепа - функционират? И студентите са с топла вода и парно?

Не вземам в този постинг никаква позиция - нито от страна на ГЕРБ, нито от страна на ръководството. Просто задавам въпрос.

И второ - защо ти, която си подкрепила такъв тип политика - дясна, с минимална държавна намеса - недоволстваш от това? Може би ако не харесваш дясното управление, да се замислиш дали да не гласуваш за някоя от левите партии.
Аватар
shao
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
Обратна връзка:

Мнение от shao »

Доклад от среща на инициативна група студенти, организирана във връзка с кризата с топла вода в общежитията на Софийски университет
22 септември 2010

Отговорници за настоящата неблагоприятна ситуация
Като цяло инициативната група смята, че отговорността за настоящия проблем с липсата на топла вода в общежитията на СУ е разпределена основно между две институции - ръководството на СУ и Министерски съвет.

1. Ръководството на СУ

+ Ръководството на СУ носи отговорност, защото:

+ Ръководството на СУ е пряк финансов отговорник на средствата, които събира от студентите и от държавния бюджет.
+ Ръководството на СУ е сключило договор с Топлофикация.
+ Ръководството на СУ получава средства, които трябва да изразходва целево според предназначението им, а те недобросъвестно инеаргументирано пренасочват финанси от едно перо към друго.
+ Ръководството на СУ има неизплатени суми към Топлофикация още от декември 2009 година. Знаели са накъде отиват нещата, но не са предприели навременна адекватна реакция. Първото действие на СУ по назряващия проблем с неизплатения дълг към Топлофикация е от юли 2010. Тогава СУ се договарят за разсрочено плащане, но не изпълняват обещанията си. Следва период от два месеца бездействие. През септември 2010 ръководството на СУ отново решава да поеме иниациатива за излизане от неблагоприятната ситуация. В резултат се договаря нова схема на разсрочено плащане, в следствие на която в края на октомври месец да бъде възстановено подаването на топла вода. Дали ръководството на СУ този път ще изпълни обещанието си не е ясно. Ясно е обаче, че има студенти, които от близо 2 месеца са останали без топла вода и никой не поема отговорност за тази ситуация.
+ Всички държавни университети са във финансова криза в следствие на орязаните бюджети. Но единствено ръководството на СУ реши да ощети студентите си откъм топла вода. И това се върши систематично от декември месец насам. Никой от ръководството на СУ не излезе с аргументи защо точно перо „Топла вода” трябваше да бъде ощетено. Поради какви съображения точно парите за топлата вода, които се набавят както с целева държавна субсидия, така и със събирани от студентите средства, защо точно тези пари бяха пренасочени към другите пера на СУ?

2. Министерски съвет

+ Несвоевременните актуализации в държавния бюджет (април 2010 – ПМС 76 и август 2010 – ПМС 163) след първоначалното му приемане през декември 2009 също задълбочиха университетските кризи. Не е уместно да се правят толкова сериозни промени по средата на годината.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
Аватар
HotStuff
В началото бе словото

Мнение от HotStuff »

Zvezdichko написа:
Polina_Nikolova написа:Просто не искам да услужим на ГЕРБ с този протест.
БЛАГОДАРЯ ТИ ЗА МНЕНИЕТО!!!

Твоите коментари, както и останалите, ми бяха достатъчни, за да разбера, че лобираш от страната на БКП/БСП. Благодаря ти!.....
Защо хората си мислят, че когато си срещу някого си с някой друг това е супер нереално.... :scratch: //so stupid
Изображение
Аватар
novoselskiq
В началото бе словото

Мнение от novoselskiq »

Добре, толкова ли е сложно не мога да разбера.
Държавата да плати на Топлофикация, а СУ да плаща на държавата, ако трябва и с лихви.

Игнатов като гледам, ми той не му пука даже, обяснява предисторията на проблема...
Илчев като го гледам, всеки ден с нови и нови виждания... явно и той не знае къде се намира!

Имаше една форма на протест,но тя май вече не е възможна, а щеше да бъде най-добра.
Всички студенти да не си платим такси, или поне 50-60% от хората. Тогава да ги питам кво ще се случи! Аз по принцип още мога да го направя, т.к. сега ще съм магистър и не съм платил още такса...

По принцип не съм от хората, които мрънкат, но вече не се търпи!
Вчера съм платил 108 лв за мен и 180 лв за приятелката ми за летни такси и там консумативи
280 лв. само аз и тя сме дали за НИЩО което сме получили през този месец !!!
Тя няма вода от началото на август, аз също оттогава, като на мен ми я пуснаха за 2 седмици и това беше!!!
Лампите по коридорите на общежитието бяха спрени всяка нощ, чистачките бяха в отпсука и 1 месец не беше чистено, домакинката беше отпуска 1 месец... Беше абсолютната пустош, в блока бяхме 5-6 светещи стаи нощем, предполагам хора като мен, които работят!!!

Сега се очертава да им платя 700 лв за магистратура, за която не са ми осигурили държавна поръчка, въпреки че ми взеха 120 лв такси за 4 изпита!!! Вярно е че така съм решил аз, но мисълта ми е че, само аз за 2 седмици съм вкарал в университета почти 1000 лв!!! Което в момента наистина ме дразни!

Орязаха държавните поръчки, стипендиите са жалки и орязани (миналия семестър с успех 5.85 в елитна специалност не успях да хвана европейска стипендия !, а като гледам в Ловешкия!! и Русенския университет са вземали с по 4,25 успех!)
Когато се събират такси кампанията е гръмка и всичко ти напомня за пари, стане ли дума за стипендии, кампанията минава тихичко да не би повече хора да разберат и да се докопат.

Ми то като погледнеш то и стола на университета е скапан, и там се продънват държавни пари,т.к. в него се хранят основно пенсионери,на които им пълнят по 4-5 кутии и буркани за вкъщи, и общи работници и какви ли не хора, които работят наблизо. А тези пари държавата ги отделя за студентите!

Мога да дам още стотици примери, но честно казано още повече се изнервям и ще спра дотук!
"Опасно е да си искрен, освен ако не си глупав."
Д.Б.Шоу
Аватар
CellarDoor
Пишете, о, братя

Мнение от CellarDoor »

novoselskiq написа:Имаше една форма на протест,но тя май вече не е възможна, а щеше да бъде най-добра.
Всички студенти да не си платим такси, или поне 50-60% от хората. Тогава да ги питам кво ще се случи!
Ей това е. Не си плащаме таксите. Не си плащаме наемите за общежития. В идеалния случай, не ходим на лекции. Като ни пуснат топлата вода, тогава ще започнем учебната година. Да видим дали като парализираме университета, ръководството няма да се стресне най-сетне и да намери изход от тоя абсурд.

Мен лично не ме интересува откъде тръгва проблемът. СУ отговаря пряко за нас и от наше име трябва да търси отговорност от държавата.

И не знам колко от вас са видели съобщението на сайта за академичния календар.
http://uni-sofia.bg/index.php/bul/stude ... n_kalendar
Аватар
shao
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от shao »

Утре (24.09.2010) ще има втора среща на студенти във връзка с настоящия проблем. Ще се обсъждат детайли около двете бъдещи демонстрационни акции.
Който има желание да участва в организацията може да дойде в 19ч пред Баба Яга.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

velislava_romanova написа:
И какъв е смисалът от това да вдигнат т. вода? Нестига че условията са на границата с мизерията ами и повече да плащаме. Институциите в БГ трябва да разбират че не ние сме им длъжни, а те на нас!!!
Защото тази липса на пари в СУ е от това че администрацията им е прекалено голяма на никой не са орязани и 5лв от заплатата и навярно имат и излишни други разходи! Да, ама е КРИЗААААА!!!!! Много хора вече го разбраха по грубия начин /уволнение или съкращение/, та питам се и в СУ ли искат да го разберат по този начин!?!
Заплащането на преподавателите е намалено. Не им се плаща за проверката на контролни. Май и за още нещо, поради което от моя факултет отказаха да работят за без пари. Как се спогодиха не помня, ама пак си преподават.

Моля ви преди да твърдите нещо го проверявайте. Много е неприятно да се обвиняваме едни други: дали студенти-студенти или студенти-преподаватели без да има факти.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Сега прочетох и другите мнения. Ами добре, айде протестът да е неплащане на сметки? Това ще е ефективно според мен. Като протест пред СУ не плащаме сметки, а за пред МОНМ излизаме на улицата?
Аватар
shao
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от shao »

Уважаеми г-н Ректор,

Пишат ви група ваши премръзнали и намразили в последно време баните си студенти. :)
Търсим Ви по мейл, защото на вчерашната среща между Студентски съвет и Вас не бяха допуснати "външни" лица.

Г-н Ректор,
всички разбираме, че несвоевременните актуализации в държавния бюджет през август месец и сумарното 25% свиване на университетските бюджети са една от причините Алма Матер да е в икономическа криза днес.

Не сме в правото си да Ви даваме мениджърски съвети, но смятаме, че сме в правото си да поискаме от Вас финансова прозрачност по отношение разходването на публичните средства.

Ще сме Ви благодарни, ако отговорите на следните въпроси, чиито отговори вълнуват всички ни:
- Защо в нито едно от отворените си писма към студентите и българската общественост Вие не представяте детайлен икономически план за справяне с кризата и не прилагате цялостния проектобюджет на университета?
- На базата на какви основания решихте, че от декември месец насам СУ трябва да спре да изпълнява (частично до април и изцяло след това) отговорностите си по договора с "Топлофикация София" ЕАД?
- Какво печели от това нашият университет?
- Какво печелим с отлагането на плащането на тези 1.4 млн. лв? (ясно е, че това е само отлагане, защото съвсем скоро ще трябва да платим тези пари, иначе университетът няма да може да функционира в среда на есенно-зимни условия без парно и топла вода).
Двумесечната липса на топла вода в общежитията на СУ едва ли ще ограничи с повече от 100 хил. лв разходите на университета по това перо.
Предполагамe няма нужда да споменавамe, че предвид сезонното застудяване скоро студентите ще започнат да консумират повече електричество за сметка на липсващото парно. Повишената консумация на електричество най- вероятно бързо ще “изяде” спечелените от икономиите на топла вода 100 хил. лв.
Отново желаем да ви зададем този въпрос - колко "печели" СУ от временното неизпълнение на договора си с Топлофикация?
- И последно питане - налице ли е нецелево разходване на средства, предоставени от държавния бюджет на Софийския университет конкретно по перо "социално-битови разходи"?
Ако не е налице нецелево разходване на средства, в такъв случай, как може да се обясни фактът, че въпросното перо е ограничено с 22% от 9,5 млн лв на 7,4 млн лв, а СУ не изплаща 90% от сметките си към Топлофикация, които са част от това перо?

За студентското общество е важно да разбере вашата мениджърска позиция по тези въпроси. В противен случай има опасност то да остане с впечатлението, че липсва ясен управленски план и стратегия за излизане от икономическата криза.

С уважение: Инициативна група студенти
(СУ “Св. Климент Охридски”)

24.09.2010
Аватар
Chefo
В началото бе словото

Мнение от Chefo »

Съжалявам, но не съм чел цялата тема.
Но ето това ми се вижда като доста добро начало на серия от протестни мерки спрямо проблема с топлата вода.
http://www.facebook.com/event.php?eid=103759416352814

За тези които нямат фейсбук да поясня, че става въпрос за протест на 01.10.10г. В деня на откриването се призовават студентите с хавлии и сапуни пред ректората.
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Уважаеми колеги, искаме да Ви уведомим, че Студентски съвет на СУ "Св. Климент Охридски" има официално становище по наболелите въпроси в Университета и финансовите му проблеми - можете да го видите тук.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

И СС биха могли да се надигнат.
Това е хубаво.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски град и общежития, квартири”