Хайде на протест срещу спирането на топлата вода!!!!

Тук можете да задавате всичките си въпроси, които се отнасят да общежитията на СУ и Студентски град, както и за квартири в София.

Модератори: peterdi, thegirl

Публикувай отговор
Аватар
dimexer
От дъжд на вятър

Re: Хайде на протест срещу спирането на топлата вода!!!!

Мнение от dimexer »

Изображение
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

Не съм в София и нямам постоянен достъп до интернет. Аз съм си за протести, така че ме бройте. Само ме известете предварително, за да дойда. Както и за някакви други неща с които да помогна, Феникса ме знае.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Вижте какво събитие са създали, via Фейсбуук групата -
НА ПЪРВИ ОКТОМВРИ С КЪРПА И САПУН ПРЕД РЕКТОРАТА!
velislava_romanova
В началото бе словото
Специалност: История

Мнение от velislava_romanova »

Няма да чакам да стане 1 октоври, а и срещата е с цел да се разберем какво ще правим!Ако смятате да си филосовствате пред компютрите - ОК , ако на някои им се занимава сериозно и им е писнало от абсурди срещата е 18.30 бред баба Яга!!!! /моля тези които искат да дойдат да напишат във форума/
Аватар
shao
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно инженерство, Стопанско управление
Обратна връзка:

Мнение от shao »

shao, не знам какъв е общинския бюджет на Русе, но според официалното писмо на Илчев до колегията в СУ, както и според всичките му медийни изказвания, вмомента издръжката на студент е по-ниска от издръжката на ученик. Дал е и цифрите. Някакси не мога да си представя, че ще лъже така нагло, най-малкото ако цифрите са измислени някой от Министерството просто ще извади една справка какви издръжки са дали на студентите в СУ и на учениците по училищата и ще приключи работата.
Още на 11-ти май Илчев каза, че се е наложо да спре парите за научни проекти, защото просто няма пари за нищо. Как точно да се набавят средства от наука и научни постижения, при положение, че няма първоначално вложени пари? За оборудване, проучвания и т.н.? Тия научни постижения не могат да станат с медитация. Преди 3 години влязох в Химическия факултет и лабораториите им бяха в потресаващо състояние, не мога да си представя колегите химици да успеят да развият научна дейност в такива условия. Разбира се, че е страхотно да се печелят пари чрез научна дейност и да не разчитаме само на променлвите настроения на МОМН, но за да се извършва научна дейност, трябва първо да се вложи нещо в нея.
Да наричаш преподавателите в Софийския университет "академични лентяи и паразити" (особено второто) ми се вижда малко твърде грубо. Не казвам, че всичките са цвете, в никакъв случай, но все пак трябва да проявяваме някакво елементарно уважение към хората, които ни обучават.
Deschain, Cliff Burton, по принцип трудно се организира протест в България, но съм сигурна, че ако се хванете с Феникса и с който още прояви ентусиазъм ще се получи. Особено след 1-ви като се напълни целия Студентски град, ако още няма топла вода ще има доста хора, готови да протестират.
Вида, приемам забележката ти, че нямам право да наричам всички преподаватели лентяи. И аз не наричам всички така. Напротив има хора, които се борят със останалите паразити и този контраст още повече засилва в мен усещането за несправедливост. Присъствайки на няколко факултетни заседания аз останах погнусен от ръководството на СУ. В момента виждам как силни преподаватели в СУ напускат омърсени университета. И как остават професори, които не влизат в часове и не издават никакви научни трудове с години. Това ме вбесява.

По отношение на цифрите, за които Илчев говори, ще ти кажа, че той откровено спекулира с тях. Когато казва 693лв, той взема предвид единствено базовият норматив. Да, обаче държавата всъщност плаща на университета не базови, а диференцирани нормативи, които се образуват, че умножение на тези 693лв по някакъв коефициент (коефициентът варира между 1.00 и 11.00).
По-конкретна информация можеш да намериш в "ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 162 НА МС ОТ 20.06.2001 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ДИФЕРЕНЦИРАНИ НОРМАТИВИ ЗА ИЗДРЪЖКА НА ОБУЧЕНИЕТО ЗА ЕДИН СТУДЕНТ ПО ПРОФЕСИОНАЛНИ НАПРАВЛЕНИЯ".

Ако погледнеш БЮДЖЕТ за 2010 г. на ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА, ще видиш че на СУ по перо "Субсидия за издръжка на обучението" са преведени 28 721 799лв за 19 659 обучаващи се, което прави средно по 1461лв на студент.

За сравнение единният разходен стандарт за ученик в общообразователно училище в София е 1175 лв.

Като вземеш предвид 500лв средна годишна такса в СУ за студентите, ще видиш, че разликата не е никак малка - около 75% повече струва трудът на университетски преподавател в СУ в сравнение с труда на преподавател в 1 АЕГ. Тоест ако единият взема 800лв, то другият би трябвало да взема 1400лв.

Не ме разбирайте погрешно. Не се опитвам да защитавам финансовите решения на настоящето правителство. Напротив - системата за делегираните бюджети в момента е отвратително недоизпипана и само некадърници може да приемат подобни текстове в Закона за държавния бюджет.
Просто желая да приведа някои факти, защото се опасявам, че в медийното пространство плуват предимно спекули.

За финал ако може за пореден път да повторя и потретя, че България заделя за образование почти същия процент от бюджета си както и други европейски страни. Но резултатите далеч не са същите. Причините за това явление нека всеки сам си ги търси - за мен са слаб мениджмънт и академични паразити (с риск да звуча груб). Изобщо не си мислете, че парите са малко. Не, не са малко и затова в университетите се краде - с или без знанието на ректора. Ето ви и пример как ректора на УНСС дава за ремонт на една зала повече пари отколкото е дългът на СУ към Топлофикация:
http://mdzhokanov.blogspot.com/2009/12/ ... st_20.html

Мога да давам още данни за парите, които СУ прибира и по други линии от МОМН и от студентите. Просто искам да кажа не вземайте за чиста монета поредицата от изказвания на Ректора, че университът едва ли не е на фотосинтеза в момента.
Последно промяна от shao на 21 Сеп 2010, 17:27, променено общо 1 път.
И най-дългото пътешествие започва с първата крачка...
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Та казвайте ? Къде се организира протеста.
Това мина всякакви граници - още 1 месец тез топла вода, след "обещанието" на зам. ректора.
СУ под ножа.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Има време, дайте утре да се видим и да обмислим трезво нещата!
Та аз ще дойда на срещата.
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Курс: втори

Мнение от Polina_Nikolova »

RadoRado написа:Та казвайте ? Къде се организира протеста.
Това мина всякакви граници - още 1 месец тез топла вода, след "обещанието" на зам. ректора.
СУ под ножа.
Абе вие... защо СУ бе?! И да им протестираме, нямат пари, няма да могат веднага да платят такава голяма сума, и то преди да сме им дали семестриалните такси!!!

Трябва да протестираме за истински "гратисен период", в който топлофикация да отстъпи, да ни пусне водата, докато СУ им набира парите от задължението...
Аватар
dataghost
Да живей словото

Мнение от dataghost »

Bullshit. Хубаво, да допуснем за секунда че всичко е 100% както казват по разни отворени писма.

Нямало пари. Таксите за общежитие, таксите за записване за общежитие, семестриалните такси - всички те не са и мръднали. Криза, пари нямало, не се очаквало подобрение. И от страна на ръководството - никакви мерки. Според мен ако реално СУ бяха във финансова безизходица, щяха да направят както прави и държавата в момента - да събере по един или друг начин пари от "поданиците" си.(студентите).

За 2 месеца без вода можеха да се съберат пари на пожар, за да го има тоя "гратисен период". Можеше да се помисли какво би правил университета при такава ситуация в бъдеще, как да се преразпределят финансите така, че да се съберат някакви средства. Да се вдигне таксата топла вода от 7.19 на 15 лева. Не знам, нещо, каквото и да е...

За 5 месеца без плащане на Топлофикация можеше да се измисли план за неизбежното появяване на проблема. Цялото това бездействие на фона на сериозноста (по думите на Илчев) по въпроса за "финансовата криза" в СУ според мен някак не е на място и има нещо нередно.

Кой би застанал на страната на университета, след като Илчев най-нагло преметна студентите при предишните протести?
Blue is the colour, football is the game
We're all together, and winning is our aim
So cheer us on through the sun and rain
'cause Chelsea, Chelsea is our name
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър

dataghost написа:...
Трябваше, трябваше, но не е направено. Късно е тепърва да се прави. Сега можем просто да се опитаме да накараме топлофикация да отстъпи... все пак преди това сме нямали проблеми с плащането. А парите... от семестриалните такси. Но още много малко хора са ги платили... Даже и да ни увеличат наема, за да се справят, пак е вариант. Приятелят ми живееше в такава мизерия за 60 лв. на месец в общежитие на МУ...
А ректора или ни е измамил подло, или е предполагал, че топлофикация ще се смили и с парите, които е внесъл :?
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

Дa, ще трябва да се "надупим" на топлофикация.
Въпроса е, че ние като студенти не може да дадем нищо на топлофикация ? (Ако се бъркам, моля да ме поправите)
Идеята ми е, че ние си плащаме сметките, парите отиват в СУ, завъртат се и накрая не стигат до топлофикация ( СУ твърдят, че субсидията куцала)

Утре къде и кога е срещата ?
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър

Парите, които ние даваме, са нищожна част от това, което ползваме. Разликата се плаща от държавата, а тя оряза СУ, затова става проблем.
Аватар
Deschain
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от Deschain »

Абе хора, водата е най-малкият проблем в случая!, погледнете малко по-задълбочено на нещата!
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър

Deschain написа:Абе хора, водата е най-малкият проблем в случая!, погледнете малко по-задълбочено на нещата!
Парно??? :shock: За това ли говориш? Не вярвам да ни оставят на студа, това вече ще значи със сигурност всички студенти на протест.
kingston
В началото бе словото
Специалност: културология

Мнение от kingston »

Polina_Nikolova написа:Парите, които ние даваме, са нищожна част от това, което ползваме. Разликата се плаща от държавата, а тя оряза СУ, затова става проблем.

Ех, Полина, някои хора от други университети ще останат с погрешно впечатление. Какво толкова ползваме - басейн, джакузи и мека мебел ли????????? Плащаме си и ток, и вода отделно. Да, вярно е, парното през зимата ни е безплатно, но живеем в една стая. Какво очаква СУ - да печели като частно лице от стаите, които дава под наем ли? Нереални неща говорите понякога...
Публикувай отговор

Обратно към “Студентски град и общежития, квартири”