Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
Аватар
PaniQue
В началото бе словото

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от PaniQue »

Аз лично съм на мнение, че най-добрия вариант е да не се намалява броя на студентите, взимащи стипендии и ако се прави, то да е с възможно най-малко на брой хора. Добър вариант това да се случи е диференциацията (90/80/70/60/ че дори и 50лв), като тя естествено трябва да се прилага отделно за всяка специалност по някаква формула (след като се изчисли минималния бал за дадена специалност, се разделят хората на 4/5 групи и така). За мен, а мисля и за повечето хора, нещо винаги е по-добре от нищо, а моралното удовлетворение винаги го има. А относно долната граница и хората оставащи под чертата ... конкуренцията в крайна сметка е вътре в специалността, тъй че за всички условията са равни и няма кой от какво да се оплаква.

Относно евростипендиите, това е извадено от сайта http://eurostipendii.mon.bg
Хубаво беше с две стипендии, но всяко нещо си има край ;)
"Проект „Студентски стипендии и награди” се изпълнява по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Проектът съответства на специфичната цел на програмата за увеличено инвестиране в човешкия капитал чрез по-добро и по-достъпно образование. Вписва се в целите на приоритетната ос 4. „Подобряване на достъпа до образование и обучение”, като планира да допълни и разшири действието на сега съществуващите в Република България политики за студентско подпомагане, осъществявани със средства от държавния бюджет.

Бенефициент е Министерството на образованието, младежта и науката чрез дирекция „Студенти, докторанти и специализанти”, а от 1 април 2010 г. - дирекция "Висше образование". Началото на проекта бе поставено през месец ноември 2008 г., с издаване на Заповед № РД 09-1306/04.11.2008 г. на министъра на образованието и науката. Продължителността му е 21 месеца и 26 дни. Крайният срок за приключване е 31 август 2010 г. Общата сума по проекта е 39 116 599,60 лв. "
Калин Радулов, 2 курс Политология, член на ФСС и СС
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Странно... абсолютно съм сигурна, че някъде четох ( и предполагам, че беше на сайта им), че проектът ще бъде продължен с още 4 семестъра и то с по-голяма сума пари за стипендии + награди и за студентите от хуманитарните специалности ( доколкото разбрах тогава- за педагозите)..

Лошото е, че сега не я намирам тази информация :S Дано просто да не са си обновили сайта.. До преди малко бях сигурна, че поне едни 90лв. ще получавам със сигурност, а сега искат да ми ги измъкнат и тях :lol:
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Абсолютно съм сигурна, че в сайта им бях прочела, че програмата се продължава. Сега обаче не мога да открия тази информация. Какво става? о_O
Егати прецакването, за първи път успявам да направя кръгло 6, без нито една петичка не разваля идилията и едната стипендия ще ми я намалят, а другата направо няма да я има. :lol: :lol: :lol:
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Евростипендиите се продължават с още 2 години и даже ще има повече пари по проекта(повече на брой стипендианти). Пише го на последния слайд от презентацията им http://eurostipendii.mon.bg/eurostipendii.pdf
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

gottalovefmi написа: Извинявайте, но това е супер смешно. Като искате стипендии си изкарайте 6.00 и спете спокойно. Изключително странно ми е и, че този agenta дето е сред хората, които определят какво ще става( О,БОЖЕ! ) очевидно е изкарал 5 и нещо и иска да си промени нещата, така че и той да добута до заветните 90(50-60) лева. :shock: :? И изобщо някой би ли могъл да даде логична мотивация за това да се намалят парите, които взимат хора, които наистина са си учили, за да може и тези с 5.60 да взимат стипендии. Извинявам се, но ако човек иска да направи нещо просто се хваща и го прави. Ако искате да ги взимате тези стипендии - учете и изкарайте 6.00. Ако не можете да изкарате и да се класирате - не мисля, че са ви криви правилата на университета, намаленият бюджет и тн...
Аз не искам нищо за себе си! Не са ми необходими тези пари!
Логичната мотивация за това да се намалят парите е, че НЯМА ПАРИ! Не знам колко пъти да го кажа вече! Мислите ли, че на Комисията по стипендии и е много леко, просто не мога да повярвам, че има още студенти в СУ, които не знаят какво е положението на Университета.

Хайде, моля да не си говорим за правила в Университета. А примерно знаете ли, че преди 5-6 години е нямало коефиценти, а е имало задължително да се декларира доход, независимо каква стипендия получаваш. Ако не вярвате има документи.

PaniQue написа:Аз лично съм на мнение, че най-добрия вариант е да не се намалява броя на студентите, взимащи стипендии и ако се прави, то да е с възможно най-малко на брой хора. Добър вариант това да се случи е диференциацията (90/80/70/60/ че дори и 50лв), като тя естествено трябва да се прилага отделно за всяка специалност по някаква формула (след като се изчисли минималния бал за дадена специалност, се разделят хората на 4/5 групи и така). За мен, а мисля и за повечето хора, нещо винаги е по-добре от нищо, а моралното удовлетворение винаги го има. А относно долната граница и хората оставащи под чертата ... конкуренцията в крайна сметка е вътре в специалността, тъй че за всички условията са равни и няма кой от какво да се оплаква.
Мисля, че доста хора казаха за това диференциране на стипендията. /Пример - правилата на ТУ-София/
Но не знам как ще се получи това разпределение във всяка специалност. Комисията по стипендии няма изходни данни, търсеше такива, но те не се водят, а се намираме в 21-век.

П.С. Проектът "Европейски стипендии и награди" сигурно ще бъде продължен, но има някой пречки това да стане от този семестър, защото МОМН си удължи срока за приключване до 03.11.2010г., а след това трябва да представя отчети в Управляващия орган.

Скоро ще имаме повече информация и тя ще бъде споделена с Вас!
smot
В началото бе словото

Мнение от smot »

Nieni,
разделянето на стипендиантите на две групи /по успех и по соц.критерии/ е застъпено в цяла Европа, най-вече с цел да се защитят правата на тези, които имат най-голяма нужда от това, тези, които по един или друг са социално по-онеправдани. Който смята, че тези, които не виждат, не четат форума на СУ, погребали са родителите си или са направили нещо хубаво като имат дете, НЕ заслужават стипендия за образование, Е ИДИОТ! Ако откажем подкрепа на тези хора, ще ги превърнем в аутсайдери, престъпници и родители на по 30деца от Факултето... А дори само памперсите за 1 месец струват доста повече от едната мижава стипендия : )

Според мен да имаш успех 6.00 не е въпрос само и единствено на четене, а и на късмет, настроение на преподавателя в тоя ден, или просто да не те изпитва някой професор, който от 218 студенти къса 212.... щото явно такива във вашите факултети няма, ама при нас има : )

И какво, ако имаш само 6ци и се успиш за един изпит, стипендията за 5 месеца гори, така ли ??? Трябва да се постави реалистичен критерий за какъв успех да се получава стипендия... но при успех само 6 и 6+ не се изключва по никакъв начин случайния фактор, нито се амбицират 99% от студентите да учат : )
gottalovefmi
От дъжд на вятър

Мнение от gottalovefmi »

Идеята ми не е, че трябва само със шестици да се взима стипендия. Само казвам, че съм против появилите се предложения да се намали с по 30-40 лева сумата, така че въпреки орязаните пари, стипендии да взимат дори повече хора от миналата година. Според мен съкращението на размера трябва да е възможно най-минимално, тъй като, съгласете се, и 90 лева не са особено много пари, какво остава за 50 - просто се губи цялата идея за някакъв стимул.
Както и да е, неприятно ми е, че влезнах в някакви спорове заради тези стипендии и се извинявам на засегналите се :D Неприятно е, че явно се налага университетът да спестява пари дори от студентите си.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване

Мнение от george.merlin »

Нямам време и трафик да прочета всички мнения, за което ви моля за извинение. Бих искал само да кажа няколко думи.

Откъде накъде някакви си хорица от някаква комисия ще наказват хората с починали родители? Отстрани това звучи отвратително. Студентите да не са виновни, че са им починали родителите? Защо да няма тоя коефициент? Изключително дребнаво и жестоко предложение за отмяна на това незначително предимство. Голяма борба му дърпате за 10 лева. И вече студентите с двама родители злобеят над тази с един и се карат, и спорят, и викат, и нервят - ама как можело като имаш само един родител и да получаваш стипендия...

Вместо да ми се карате кой заслужава стипендия повече от другия - дайте да отидем на протест пред МОНМ, ама на истински протест, да блокираме една-две улици, да поизпочупим малко стъкла - демек да покажем, че не се шегуваме и си искаме парите. Пак пасивно отношение - не ни дават парите от МОНМ и ние вместо да роптаем срещу агресора - хоп, почваме измежду нас си да търсим виновници - в случая студентите с починали родители и техния коефициент.

А тая комисия - защо решихте във форума да обсъждате? Добре знаете, че много малко колеги влизат тук. Щом искате мнението на студентите - правите проучване в университета - отивате по факултети, опъвате маса и искате мнението на студентите. Ако трябва преди това обикаляте из стаите и разяснявате. Да ми се допитвате по такъв важен ЗА ВСИЧКИ (над 16 000) колеги въпрос в някаква форум-тема, в която пишат 10 ДУШИ е не само смешно, но и престъпно - най-вече морално (за другото не съм проверявал.).
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Необходимо ли е да напомням, че до началото на учебната година има две седмици? Сега и да опънат маса, файдата ще е нулева.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

MidwinterSun написа:Необходимо ли е да напомням, че до началото на учебната година има две седмици? Сега и да опънат маса, файдата ще е нулева.
Две седмици време са страшно много ! Файда ще има.
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Ама и вие нещо не схващате...

Университетът в момента е празен!
Или полу-празен, ако все още има някой изоставащ поправителен. Ако опнат масата сега, всички ще ревнете, ама защо не го направихте след началото на учебната година, да могат всички да го видят, какво е това сега, аааа, мрън-мрън-мрън.

Откъде знаете, че нямат намерение в действителност да направят допитване в сградите на университета?
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Георги никъде не е написал, че трябва да я опъват тази маса вмомента. Това спокойно може да се направи първите дни на октомври, и без това доколкото разбрах чак в средата на месеца ще се разбере отговора на МОНМ за допълнителните пари по перо стипендии.
Георги, приветствам идеята за протест. Имаме двоен повод. Орязани пари по перо стипендии и незавършена навреме първа фаза по проект Евростипендии, с което сме вътре с двата крака.
Предлагам като си дойдат колегите и почне учебната година да спретнем един протест по тези две точки. То за евростипендиите предполагам е късно за този семестър, но ако не им покажем, че не си даваме миниатюрните стипендии току-така, чиновниците ще се бавят още и още и няма да са готови с отчетите и документите и до летния семестър...
Зло дете
В началото бе словото

Мнение от Зло дете »

На този етап един евентуален протест би провокирал единствено отказ от страна на МОНМ по въпроса с допълнителните средства по перо стипендии.

По отношение на коментара на Георги - никой не търси виновници измежду студентите - става дума за това, че не е допустимо едни и същи хора да взимат всички стипендии в Университета. В моя факултет (ИФ) студенти с над 5.80 успех не можаха да вземат стипендия именно, заради колегите, участващи в класацията с коефициент.. Никой не твърди, че е лесно, нито пък приятно да загубиш родител, но в крайна сметка тези, които ги е сполетяло подобно нещастие получават наследствена пенсия в продължение на 12 месеца, което в крайна сметка си е един вид доход. Не смятате ли, че е справедливо колегите, които отговарят на критериите за социална стипендия да имат право да получават само едната - или социалната, или тази по- успех?
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Ами аз лично не смятам- в крайна сметка това, че по някакви причини получаваш социална стипендия, защо трябва да те лишава от възможността да получаваш и такава за успех, след като ти си си учил сериозно цяла година и си изкарал само 6ци.. Някакси не звучи справедливо ;)
Аватар
Шепот
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Зло дете написа:Не смятате ли, че е справедливо колегите, които отговарят на критериите за социална стипендия да имат право да получават само едната - или социалната, или тази по- успех?
Ами то и сега си е така, Соня. Никой няма право да взима и двете стипендии. Ако отговаря на критериите за социална стипендия (тя не е по бройки и няма нищо обощо с тази за успех) - двама починали родители или един жив, но инвалид; майка на дете под шестгодишна възраст и т.н., човекът направо си кандидатства затакава стипендия. Никой не му гледа успеха, нито пък го пуска да се съревновава за стипендия по успех. Ако пък е в неравностойно положение, но не дотам, че да отговаря на вмоменташните условия за нея (с един родител е, но той не е инвалид), си кандидатства за успех, но с коефициент 1,1. Който е възможно най-малкият и наистина трябва да си напънеш задника да учиш, защото да разчиташ на него е несериозно и който го е направил сигурно не се е класирал. :P

Относно протеста пред Министерството, мисля че те са по-склонни да оставят без пари хора, които се вижда, че пръста си няма да мръднат и дума няма да издумат, отколкото такива, които се обаждат. Помните, че на протеста за таксите на медиците моментално се отзоваха. Най-много протестът ни да стане повод Игнатов да залее с още малко кал ръководството на СУ, но той го прави така или иначе.
Освен това, този протест ще подсети чиновниците да се радвижат по евростипендиите, защото това тяхното е безобразие. :?

Отделно от дискусията за коефициентите и за протеста пред Министерството, от Инициативата имаме предложение към Студентски съвет. Защо не направите проект за награждаване в началото на всеки семестър студентите с успех над 5.60, които са некласирани за държавна стипендия. Наградата да е в размер на 450 лв. и да е еднократна. По този начин ще можете да туширате до голяма степен ефекта от орязването.
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”