Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от agenta »

На никой не се сърдя и знам какво съм написал в първия си пост!
А това, което Ви казах за системите в други университети в България, видяхте ли го?

Точно така всички, трябва да споделяме мението си, независимо дали съвпада с това на разговарящия с нас. Надяваме се полемиката да не ни бъде излишна в средата на октомври, защото в момента и Комисията по стипендии не е сигуна с колко пари ще разполага, а трябва да прави нови методи или най-малкото промени по правилата.

Мисля, че миналата година точно на представители на "Инициатива срещу орязването на парите за образование" обяснявах как Комисията по стипендии взе решението си стипендията да стане 90лв., а не 100, нито 120лв. На нас тогава ни дадоха едни цифри и едни разбивки и беше написано с две думи, без никой да иска мнението ни - "При сума от 120лв. на месец стипендия ще взимат 1900 студента; при сума от 100лв. на месец стипендия ще взимат 2300 студента, а при 90лв. на месец стипендия ще взимат 2900 студента"
И тогава представителите на "Инициатива срещу орязването на парите за образование" се съгласиха с доводите на Комисията защо е взела това решение стипендиите да станат 90лв., но преди това отново всичко беше представено опокалиптично за студентите от СУ, но никой не пита с какви пари разполагахме.
Тогава никой не каза, Комисията има ли някакви предложения, някакви съображения, а просто трябвахше да решим кое от трите избираме. Дано този път да не сме поставени в същата ситуация.

Виждате, имаме идеи да променим неща, дали ще е кардинално или само някой неща, пак ще зависи от финансовата ни ситуация, но всички се надяваме да не стигнем до момента - общ брай стипендии по успех за Университета - 1900 или 1800. Тогава нито нови правила, нито нови методи ще ни спасят.

П.С. Надяваме се тази година да няма хора, които ще кажат "не знаехме парите за стипендии по успех на СУ". След като получим отговор от МОМН, независимо какъв ще е той, Ви обещаваме, че ще Ви го публикуваме.
Аватар
dqvolito
От дъжд на вятър
Специалност: медицина
Курс: първи

Мнение от dqvolito »

Illuminati написа:Да се въведе диференциална стипендия с някаква максимална сума (по-голяма от 90лв./месец) и спрямо успеха на миналия семестър, да се направи класация, където сумата на стипендиите пада линейно (спрямо най-високия и най-ниския възможен) с успеха и така до изчерпване на сумата. Така хем ще се намали броя на поучаващите, хем ще се увеличат стипендиите на тези, които са си го заслужили.
Напълно съм съгласен с горното мнение. Трябва да се получават едни пари за успех 6.00 с други за успех 5.50. Нещо важно трябва също да се съобрази при разпределянето на парите. Оценките и натовареността на всеки студент в различните факултети е различно. Съответно успех 6.00 в една специалност е много по-лесно постижима в един факултет в сравнение с друг.... Така, че ако броя стипендии се разпределят по факултети , то не би трябвало да е спрямо броя студенти. Аз не съм за разпределянето на стипендии по факултетите спрямо броя студенти, а спряма натовареността и друг критерии. Мисля, че ще се съгласите, че много по-трудно е да имаш успех 6.00 , ако учиш право и много по-лесно лесно е да имаш този успех, ако учиш неформално образование. Надявам се никой да не се засегне. Този въпрос е много комплексен с разпределянето на тези пари. Трябва да се видят всички гледни точки. Защото до като в училище всички ни изпитват на едно и също нещо, то тогава имаме и критерии или по-точно казано имаме летва, според която да се определят стипендиите. В уневерситета е различно... стидентите, който учат педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт, полагат изпити по едни предмети, а други от физическия факултет имат съвсем други изпити... Обобщено казано моята идея е за разпределянето първоначално на парите по факултети като се съблюдава не само бройката на студентите, но и дригу фактори.... и съответното разпределяне на парите вътре в самия факултет да става въз основа на мнението на колегата, цитирано по-горе.... Нямя и не трябва 5.50 и човек с 6.00 да получават едни пари.... както на пазара на труда различните хора с различно професии получават различни заплати... то така трябва да е и при стипендиите, за да се стремим към по-добри постижения....
Аватар
greeny
Пишете, о, братя

Мнение от greeny »

Искам да знам от къде е тая наглост, таксите ни да се увеличават (за право - 5 курс таксата се покачи от 165 на 231 лева!), а после да ми обясняват, че няма пари за стипендии. И, моля, ако сте интелигентни хора, спрете да ни пробутвате тая глупост за различните пера! Не може да се прави основен ремонт на настилката в СУ, заради 2 счупени плочки, а някой да ми каже после, че бюджета му е виновен!
Има студенти, които не ги издържат мама и тати, а им се налага да работят, и то защо - защото СУ не може да си направи сметките правилно!

По добре 50% от нещо, отколкото 100% от нищо

Нека да намалят бройката хора, които получават и парите, които се получават така, че да има средно положение.

50 лева са си 50 лева - не виждам какво се оплаквате. Това си е добра сума пари и ако човек мисли, че му е малко - значи не му и трябват тези 50 лева.
Вие, хора, не сте нормални!
Стипендията на запад е 450-500 евро! 50 лева би било подигравка, не само защото е 20 ПЪТИ по-малко от един нормален европейски университет, а и защото при сегашното положение в България, с 50 лева не можеш да направиш друго, освен да си избършеш г*за!!! В тази връзка и още нещо - за специалност Право, където има по 3-5 изпита на семестър, за всеки от тях учебниците излизат вече по около стотина лева. Излиза, че с досегашната стипендия, събрана накуп за 1 семестър може и да имам късмет ако си покрия разходите за учебници.Това си е подигравка! Ако в някое село тази сума е достатъчна, на мен не ми е! И то защото се издържам сама!
Последно промяна от greeny на 20 Сеп 2010, 12:16, променено общо 1 път.
nieni
В началото бе словото

Мнение от nieni »

Agenta, аз ясен и точен отговор на въпроса как разделянето на класациите спестява средства и ни помага да се вместим в орязания бюджет, така и не получих, ама си го искам. Как, като се раздели класацията, направят се още куп усложнения, разделят се по още критерии и критерии стипендиите ще стане така, че малко пари да се разпределят за повече хора? По какъв начин ще се определи разпределението на стипендиите- по факултети, а тези за конкретния факултет се разделят на още две класации...?Ненужно сложно? Какъв е резултатът? Гарантирате ли, че дори и направени, промените ще станат достояние на всички/най- малкото , което имаме в този университет, е информация/?Последно, което искам да кажа- Agenta твърди - стипендията такава, каквато е сега с този коефициент, е социална, да, ама това не е вярно- има си отделна социална стипендия- тя е почти безвъзмездна и е за особени случаи-при двама починали родители, родители инвалиди и тн.- ето, това е социална стипендия! А това, за което ние говорим, е коефициент- 1,1 , умножен по оценката, който дава предимство- няколко стотни преднина - на хора с един починал родител , един родител инвалид и тн/тоест тези хора така или иначе си имат хубавите оценки, никой не говори за подаяние или социални помощи/. Не знам как ще се развие дискусията, но знам, че в правилника за предоставяне на стипендии СУ принципно е "преценил", че така е нужно!
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Нищо от досега обсъжданите неща, както в самата Комисия по стипендии, така и в този форум, все още не е факт.

Това са предложения, идеи и изразени отделни мисли от Вас!

Долното педложение също е много добро и ще бъде представено на следващото заседания на Комисията по стипендиите. Специално аз мисля, че е доста разумно.
dqvolito написа:
Illuminati написа:Да се въведе диференциална стипендия с някаква максимална сума (по-голяма от 90лв./месец) и спрямо успеха на миналия семестър, да се направи класация, където сумата на стипендиите пада линейно (спрямо най-високия и най-ниския възможен) с успеха и така до изчерпване на сумата. Така хем ще се намали броя на поучаващите, хем ще се увеличат стипендиите на тези, които са си го заслужили.
Напълно съм съгласен с горното мнение. Трябва да се получават едни пари за успех 6.00 с други за успех 5.50. Нещо важно трябва също да се съобрази при разпределянето на парите. Оценките и натовареността на всеки студент в различните факултети е различно. Съответно успех 6.00 в една специалност е много по-лесно постижима в един факултет в сравнение с друг.... Така, че ако броя стипендии се разпределят по факултети , то не би трябвало да е спрямо броя студенти. Аз не съм за разпределянето на стипендии по факултетите спрямо броя студенти, а спряма натовареността и друг критерии. Мисля, че ще се съгласите, че много по-трудно е да имаш успех 6.00 , ако учиш право и много по-лесно лесно е да имаш този успех, ако учиш неформално образование. Надявам се никой да не се засегне. Този въпрос е много комплексен с разпределянето на тези пари. Трябва да се видят всички гледни точки. Защото до като в училище всички ни изпитват на едно и също нещо, то тогава имаме и критерии или по-точно казано имаме летва, според която да се определят стипендиите. В уневерситета е различно... стидентите, който учат педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт, полагат изпити по едни предмети, а други от физическия факултет имат съвсем други изпити... Обобщено казано моята идея е за разпределянето първоначално на парите по факултети като се съблюдава не само бройката на студентите, но и дригу фактори.... и съответното разпределяне на парите вътре в самия факултет да става въз основа на мнението на колегата, цитирано по-горе.... Нямя и не трябва 5.50 и човек с 6.00 да получават едни пари.... както на пазара на труда различните хора с различно професии получават различни заплати... то така трябва да е и при стипендиите, за да се стремим към по-добри постижения....
И все пак май Вие не четете постовете ми, защото казах, че в момента и Комисията не знае с какви пари ще разполага и как ще трябва да направи класацията. Затова събираме рационални идеи и предложения, за да имаме няколко варианта. Мисля, че винаги ще има недоволни, но въпроса е повечето да са съгласни и да са удовлетворени от решението на Комисията по стипендии тази годи и както казах в по-преден мой пост - миналата година дори "Инициативата срещу орязването на парите за образование" ни разбраха, защо сме взели това решение и че то беше най-оптимално тогава.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

От тук написаното, най-смислена е идеята за диференциалните стипендии.
Но категорично не виждам смисъл хората с успех над 5.50 да кандидатстват по една сума, а тези над 4.50 - по друга. Така се получава, че на човек може да му се наложи да си подава два или три комплекта документи - защо - ами защото ако първата група стипендии с най-висока сума определи минимален бал 5.65, някой, който е кандидатствал с успех 5.55 няма да вземе тази стипендия. А ако не е кандидатствал и по втората група, с по-малка сума на стипендията, няма и нея да вземе. Ще бъде несправедливо по един особено идиотски начин, а избягването на ситуацията ще бъде ненужно сложно.

Накратко - кандидатства се за стипендия и толкова. Като знаеш, че първите 100 бройки ще получат 120лв, следващите 900 след тях ще получат 90лв (примерно), а следващите 1500 - 60лв. Това е само идейно разпределение на бройките и на сумите. Когато излезе класацията, се определя минималния бал за стипендиите като цяло, както и минималният бал за всяка отделна сума. Вярно, няма да знаеш от самото начало колко пари ще взимаш, ако изобщо взимаш, но поне ще имаш представа колко най-малко ще получиш. Така хем повече хора ще получават стипендии, хем тези с най-висок успех ще взимат прилични суми.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

@ MidwinterSun, ето това са добри идеи. Ще запиша и това, защото все пак това диференциране трябва да стане по някакъв метод. Благодаря много за идеята!
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Курс: втори

Мнение от Polina_Nikolova »

Не знам защо, но в момента в МФ взимат стипендии хора с 6.00, всички други даже и не си мечтаят някога да вземат нещо за положения труд и отличните оценки.
Напр. ако учех право, щях да взимам стипендия спокойно, но не и в моя факултет.
Излиза, че не взимаме стипендии, защото имаме прекалено много умни и упорити хора с хубави оценки. Това не е правилно.
Колкото до размера на стипендиите, аз съм по-съгласна да ме уважат с малка сума за положения труд, вместо няколко човека да взимат големи, а другите отличници да вземат едно НИЩО.
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство

Мнение от Illuminati »

agenta написа:Също така Комисията по стипендии е на мнение, че никъде другаде, оснев в СУ - социалната стипендия не е смесена с тази по успех!
Социалните стипендии не би ли трябвало да се отпускат от друго звено, не от университета?
Polina_Nikolova написа:Излиза, че не взимаме стипендии, защото имаме прекалено много умни и упорити хора с хубави оценки. Това не е правилно.
Не е правилно да имате умни и упорити хора ли? Ако имаше достатачно пари, можеха да направят всички отличници с успех 5.50-6.00 да вземат стипендии, но поради положението в момента, трябва да се ореже от стипендията за успех. Изводът е, че не всички отличници ще получат стипендия за успех, а само най-добрите. Не знам защо си съгласна да вземаш и 30-40 лв., до колкото видях стипендии се получават 5 месеца, което по 30-40 лв. прави по-малко от 200 лв. Много по-добре е само най-големите отличници да получат стипендия 5*100 = 500лв. примерно, защото тази стипендия (в повечето случай) покрива семестриалната такса. Много по-неправилно е да имаш успех от 6.00 и да прекъснеш поради финансови причини, отколкото да имаш 5.60 успех и да се ядосваш защо не вземаш стипендия.
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от Elitsa Abstract »

Кога ще се разбере как ще бъде (кога ще се взема решението) ?
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Агента, видях го. Можем да сравняваме системите в които ни хрумне университети. Но да стане като в Югозападния всеки с над 4,50 да взима някаква стипендия – не го вярвам. Най-малкото доста скъпичко ще ни излезе, ако ще първото стъпало да е не 50, а 30 лева примерно. Ако продължим сравнението с университетите и с тези в други страни в ЕС ще стигнем до суми, като цитираните от greeny. Ако продължим със сравненията, в много университети на Запад пълните отличници не плащат такси. Всъщност, има и университети без никакви такси, като в Австрия примерно. Можем да сравняваме много неща, но не това е идеята, нали. :(

Аз също не мога да разбера, ако се прави нова класация за коефициентите как това ще направи разпределението по-„гъвкаво“. Нито пък как така ще излезе по-евтино – това няма да промени бройките, а хората. Предполагам, че този коефициент е бил измислен именно, за да мине университетът по-евтино – по-леките случаи да не отиват към социалните стипендии (те са по-големи, взимат се 12 месеца в годината и нямат ограничени бройки бройки), а просто да им се дава този коефициент. Един вид пак някакво предимство, заради социалното положение, но за да си го заслужиш трябва да поучиш. Ако ги прехвърлите в отделна класация наистина ще стане манджа с грозде.
В предложението на MidwinterSun определено има повече логика. Поне като временно разрешение, докато бюджетът ни е в такова състояние. Белким нещата се променят нататък към по-добро, макар че с това правителство не знам какво чудо трябва да се случи, че да стане.
Дано МОНМ отсега им уври в главите, че така както е сега, просто не става. :|
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

е в юзу си има също определена бройка и най-ниският бал беше малко под 5 ;--), а не 4,50

това исках и аз да предложа, което MidwinterSun написа, но явно съм тъп и не се изразявам добре и съм останал неразбран.. :--)
Като знаеш, че първите 100 бройки ще получат 120лв, следващите 900 след тях ще получат 90лв (примерно), а следващите 1500 - 60лв. Това е само идейно разпределение на бройките и на сумите. Когато излезе класацията, се определя минималния бал за стипендиите като цяло, както и минималният бал за всяка отделна сума. Вярно, няма да знаеш от самото начало колко пари ще взимаш, ако изобщо взимаш, но поне ще имаш представа колко най-малко ще получиш. Така хем повече хора ще получават стипендии, хем тези с най-висок успех ще взимат прилични суми.
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

Може да не е било ЮЗУ, вече и аз се бъркам. Или да е било 4,50 преди години. Както и да е. :oops: :lol:
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина

Мнение от Polina_Nikolova »

Illuminati написа:
Polina_Nikolova написа:Излиза, че не взимаме стипендии, защото имаме прекалено много умни и упорити хора с хубави оценки. Това не е правилно.
Не е правилно да имате умни и упорити хора ли? Ако имаше достатачно пари, можеха да направят всички отличници с успех 5.50-6.00 да вземат стипендии, но поради положението в момента, трябва да се ореже от стипендията за успех. Изводът е, че не всички отличници ще получат стипендия за успех, а само най-добрите. Не знам защо си съгласна да вземаш и 30-40 лв., до колкото видях стипендии се получават 5 месеца, което по 30-40 лв. прави по-малко от 200 лв. Много по-добре е само най-големите отличници да получат стипендия 5*100 = 500лв. примерно, защото тази стипендия (в повечето случай) покрива семестриалната такса. Много по-неправилно е да имаш успех от 6.00 и да прекъснеш поради финансови причини, отколкото да имаш 5.60 успех и да се ядосваш защо не вземаш стипендия.
Не е правилно това, че в някои факултети взимат стипендии с успех, който си постигнал в твоя, но не взимаш, защото факултета е с голям процент силни студенти. Не е правилно да не е в наш интерес да имаме повече отлични успехи...
Колкото до парите, има вече студентски заеми за който не може да си позволи образованието, а стипендиите са повече за стимулация. И мога да кажа,че като бях на училище, 21 лв. са смешна сума, но ми беше приятно да си ги взимам, защото знаех, че съм си ги заслужила.
Ако още намалее броят на студентите от факултета ми, които ще получават стипендия (при запазване на големината на стипендиите), може би даже и 6.00 няма да ни оправи... с тези коефициенти :(
smot
В началото бе словото

Мнение от smot »

Отделянето на класацията с коефициента е добра идея на студентския съвет, а тези, които се противопоставят просто не я разбират и не разбират цялостната картинка със стипендиите.

От друга страна, аз съм ПРОТИВ намаляването на броя стипендии, защото тогава в моя факултет мин.успех за стипендия ще стане 5.90, което е идиотщина : )))

Бройките не трябва да се намаляват, а за размера съм съгласен да стане до 60-70лв. като различните етажи също са решение. Във всеки случай смятам, че не трябва да има студент с успех 5.50, който да не взема стипендия !!!
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”