Българска филология 10/11

Подфорум към Факултета по славянски филологии

Модератор: mebbeth

Публикувай отговор
Аватар
Spacerunner
В началото бе словото
Специалност: Антропология и филология
Курс: завършил

Re: Българска филология 10/11

Мнение от Spacerunner »

Всяка катедра изнася списък от СИД(ове) в началото на семестъра, някои са едносеместриални, други - двусеместриални. За първите се дава по един кредит, за вторите - 1,5 (ако добре си спомням), така че не си мислете, че ще убиете два куршума с един заек. До края на следването трябва да сте минали минимум 5 СИДа, по принцип си е ваша работа кога точно ще ги карате, но ви препоръчвам да не оставяте за накрая. Пък и май имаше нещо като невзет СИД на семестър - невзет изпит, но трябва да проверите. Почти всички завършват с писането на текст или някаква съмнителна форма на устен изпит.

Самите предмети много си зависят от катедрата. Плюс общоприетите, има няколко от други катедри - много вървежната Реторика, на която аз така и не отидох, но колегите споделиха, че било забавно (държали речи, дискутирали, обсъждали).
Също така RP, който е двусеместриален - ще ви кажат как се правят някои специфични за предмета дейности като мониторинг на преса, прес-съобщение и прочие. Трудно може да се нарече полезен, но е забавен.
Май още върви и "Другият и другостта", който има два сериозни плюса - кратък с лек изпит. Разглежда представата за другия през някои балкански текстове.
СИДовете от катедрата Кирилометодиевистика също са интересни, ако имате афинитет към средновековието и християнството. Не очаквайте наплив, но пък преподавателите са доста свестни... някои от тях...
Методически СИД-ове - до завършването си трябва да имате минимум един такъв, ще ви ги предложат в 3-4-ти курс, когато карате МОЛ и МОБЕ. В единия случай слушате продължение на лекцията по МОЛ, а в другия - "Дискурс и дискурсна компетентност". Не ме питайте какво значи това, доцент Петров го разяснява в рамките на 30 часа, а някои мои колеги така и не разбраха. Ползата от двата СИДа е символична - отбивате номера. Ако сте решили да карате само един, вземете първия. По мое време го водеше г-жа Герджикова, но май се е пенсионирала щом не й виждам името в катедрата.
Ще имате няколко литературоведски СИДа, от които колегите бяха по-скоро разочаровани - театърът през Възраждането, Смехови прояви и прочие.
В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ не посещавайте СИДа за Лъжата на г-н Леви.

Като цяло, гледайте да се ориентирате както по заглавието, така и по преподавателя. В тази връзка аз избягвах лингвистичните предмети, защото лекциите при Радева и Ницолова ми бяха напълно достатъчни.
Non nobis, Domine, non nobis
sed nomini tuo da gloriam.
Аватар
The_iMMortal_f
Паисий
Курс: друг

Мнение от The_iMMortal_f »

WoW- а СИд по творческо писане имали, моля ви кажете "да" и отзиви ако може :roll:
Тя беше много горда,за да покаже,че страда,много пламенна,за да се примири,и много ревнива,за да му прости

Поради стечение на обстоятелствата Българска Филология, 4 курс
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Има магистратура, за СИД не знам, може и да има, то
всичко има и по цигански език имаше.
Arhangel, препоръчвам ти граматиката на Пашов и някакъв
елементарен правописен речник като начало...
Аватар
mishimladenova
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от mishimladenova »

Защо в сайта на нашия факултет няма никаква информация за откриването.Лекциите почват на ч ви нали?На някои университети почват в събота.На страницата на други факултети си пише всичко,защо на нашия няма :С
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Специалност: Българска филология
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

На нас ни казаха на откриването да бъдем на 1-ви и чак тогава ще ни разпределят и обяснят всичко за лекциите и прочие :) Според мен, де...
Аватар
svetleto89
Паисий
Специалност: Магистратура Литература, кино и визуални изкуства
Курс: първи
Обратна връзка:

Мнение от svetleto89 »

Да, има СИД по творческо писане. Няколко мои колеги го посетиха.
Аз съм карала 3 досега- PR, Реторика на сатирата и Граници в представите за жената в литературата.
От какво се прави ливада?
Нима не знаеш?
Трева -
и една пчела -
и да мечтаеш.
Ако пчелата не пристига -
мечтата стига.

Емили Дикинсън
Аватар
Mandi
В началото бе словото

Мнение от Mandi »

Здравейте и от мен, и аз съм Българска филология - редовно, първи курс. Адски ми е притеснено, нищо още не ми е ясно, нито как ни разделят на групи, нито от къде ще си намеря учебници,нито от колко часа е факултетното откриване, ще съм ви много благодарна, ако някой ми поизясни малко нещата. БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО! А още едно въпросче, прочетох доста коментари във форума и цялата информация за специалността в сайта на Университета, включително и учебния план, но ме интересува,дали първокурсниците записват избираема дисциплина?
Човекът е човек, когато е човек!
Аватар
mebbeth
Живее, за да пише
Специалност: Сърбохърватистика
Обратна връзка:

Мнение от mebbeth »

Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Колеги, някой да знае дали вече по интернет може да видим къде са ни разпределили и въобще да видим програмата ни за I курс? Или всичко това утре ще може да бъде видяно...
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър

Мнение от Boleyn »

IcebreakerR написа:Колеги, някой да знае дали вече по интернет може да видим къде са ни разпределили и въобще да видим програмата ни за I курс? Или всичко това утре ще може да бъде видяно...
Ще разберете всичко на откриването (това на факултета,другото е безсмислено) :wink:
Изображение
Аватар
mishimladenova
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от mishimladenova »

тъй като повечето студенти питат как се вади карта за градския транспорт искам и аз да питам трябва ли му уверение и колко снимки се изискват???
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър

Мнение от Boleyn »

mishimladenova написа:тъй като повечето студенти питат как се вади карта за градския транспорт искам и аз да питам трябва ли му уверение и колко снимки се изискват???
Носиш си заверената студентска книжка и една снимка.
Изображение
Аватар
joysana
В началото бе словото

Мнение от joysana »

И аз се присъединих към тълпата филолози,но задочно..Здравейте!
"Има две житейски правила: Правило 1 - Не се тревожи за дреболии. Правило 2 - Всички неща са дреболии."
Фридрих Ницше

"За да бъде човек безупречен член на стадо овце, трябва преди всичко той самият да стане овца."
А.Айнщайн
Аватар
Кристиян
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Кристиян »

Колеги, разбрах че в сряда щяло да има провеждане на събрание на нашия факултет и ще се учи, нали? :)
Аватар
Boleyn
Легендарен флуудър

Мнение от Boleyn »

IcebreakerR написа:Колеги, разбрах че в сряда щяло да има провеждане на събрание на нашия факултет и ще се учи, нали? :)
В сряда няма да учим.
Изображение
Публикувай отговор

Обратно към “ФСлФ”