Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от Гуньо Простия »

Решението трябва да бъде съобразено и с програмата за европейските стипендии.Ако тя продължи още от тази есен,по-приемливо е леко да се намалят бройките и по-драстично сумите,защото така студентите с много висок успех ще взимат приемлива сума,а тези,кото са се добрали само до държавна стипендия,ще получават нещо като утешителна награда от 50-60 лв.Ако обаче няма европейски стипендии,по-справедливо изглежда да се запазят 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от Elitsa Abstract »

Ама те и европейските ли са под въпрос??? :shock:
Гуньо Простия написа:...
* * *
... 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
Кои са тези специалности?
Аватар
Гуньо Простия
Пишете, о, братя

Мнение от Гуньо Простия »

Elitsa Abstract написа:Ама те и европейските ли са под въпрос??? :shock:
Гуньо Простия написа:...
* * *
... 90лв. за по-ограничен кръг студенти с отличен успех(в някои специалности само 6.00).
Кои са тези специалности?
И в момента има специалности,при които бройките са малко,а успехът за взимането на стипендии-висок.Аз имам наблюдение върху Международни отношения,където минималният бал обикновено е около 5.90,а при рязко намаляване на бройките няма да е учудващо ако стане 6.00.
А за европейските аз питах в една от темите и отговорите бяха "аз съм чувал ,че","доколкото знам" и нямаше категоричен отговор от никого.
"Демокрацията трябваше да ни донесе справедливост,но вместо това ни донесе правова държава."
Изображение
water
В началото бе словото

Мнение от water »

Оставам с впечатлението, че ще бъдат намалени както броят отпускани стипендии, така и техният размер... Ако въпросът е: "С колко?", според мен отговорът е: "С колкото може по-малко да се намали размерът на стипендиите ( по възможност - изобщо) и за да се компенсира - намаление на бройката. Ощетени ще има - това е повече от ясно. Да засегнеш десетки, за да са доволни стотици, е избор, който никой не трябва да прави! Но се налага...
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото

Ама то за различните специалности различна бройка ли се определя???
water
В началото бе словото

Мнение от water »

Elitsa Abstract написа:Ама то за различните специалности различна бройка ли се определя???
Има общ брой отпускани стипендии за целия университет, от който на пропорционален принцип се разпределят по факултети и специалности. Поне това ми е известно.
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото

Какво ще рече "на пропорционален принцип" ?
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

че броя студенти в една специалност определя и колко бройки стипендии ще има за тази специалност
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

nieni написа: Разделянето на класациите не обезсмисля ли според вас цялата идея на този коефициент. Когато студентите, чийто успех се пресмята с коефициент, се отделят в друга класация, няма да има значение дали оценката ми е 5 или 5.50 както е с увеличението, защото ще се борят с други студенти с увеличен успех, все едно дали умножаваме или не - чисто математическото отношение между оценките става същото. Както отношението на 12:10 е същото както на 6:5, само дето е посъкратено тук-там, но важното е математическото отношение - същото! Поне аз така го разбирам, а вие? И добре- ако има отделна класация- тя по какви бройки ще се прави, отделна класация- отделни бройки стипендии? Ама да, ама това малко дискриминационно в зависимост отново от пропорциите на разпределението? Защо толкова се усложняват нещата? Има пари - има за всички- няма пари- пак така! Хайде, дано не съм права, оборете ме!
На този етап Комисията по стипендии е на почти категорично мнение, че класацията трябва да се раздели на две. Мислим, че най-важното е да се стимулират хората с "отличен" успех, а след това другите. Вече след като получим информация за изтеклите два семестъра /това ще стане в началото на октомври/ колко човека в Университета имат отличен успех, ще решим колко бройки ще бъдат за първия вид стипнедиия и колко за втория.

А Вие кажете по-справедливо ли е хора с успех "отличен /5.89/" да не взимат стипендия - това е справка от стипендиите за летен семестър - 2009/2010 за ЮФ, Международни отношения!.

water написа:Оставам с впечатлението, че ще бъдат намалени както броят отпускани стипендии, така и техният размер... Ако въпросът е: "С колко?", според мен отговорът е: "С колкото може по-малко да се намали размерът на стипендиите ( по възможност - изобщо) и за да се компенсира - намаление на бройката. Ощетени ще има - това е повече от ясно. Да засегнеш десетки, за да са доволни стотици, е избор, който никой не трябва да прави! Но се налага...
Надяваме се точно така да стане - бройките да се намалят минимално, сумата, която сега се получава да е за единия вид стипендия, а за другия вид ще е намалена, но това ще се мисли в конкретика, когато направим справка за отличниците в СУ и получим отговор от МОМН на писмото ни за допълнително финансиране по перо - стипендии по успех.

П.С. Надяваме се идната седмица да получим повече информация по проекта "Европейски стипендии и награди" по ОП "Развитие на човешките ресурси" и Комисията по европейски стипендии и награди на СУ да я сподели с Вас!
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

nieni написа:Според мен обаче не много хора споделят мнението на комисията, аз не останах с това впечатление в хода на дискусията. Разделянето на класациите не обезсмисля ли според вас цялата идея на този коефициент. Когато студентите, чийто успех се пресмята с коефициент, се отделят в друга класация, няма да има значение дали оценката ми е 5 или 5.50 както е с увеличението, защото ще се борят с други студенти с увеличен успех, все едно дали умножаваме или не - чисто математическото отношение между оценките става същото. Както отношението на 12:10 е същото както на 6:5, само дето е посъкратено тук-там, но важното е математическото отношение - същото! Поне аз така го разбирам, а вие? И добре- ако има отделна класация- тя по какви бройки ще се прави, отделна класация - отделни бройки стипендии? Ама да, ама това малко дискриминационно в зависимост отново от пропорциите на разпределението? Защо толкова се усложняват нещата? Има пари - има за всички - няма пари - пак така! Хайде, дано не съм права, оборете ме!
Права си напълно, поне според мен. Разделянето на класацията на две абсолютно обезсмисля наличието на този коефициент. Направо да го анулират ще е все същото. А той е сложен с някаква идея, не е бутнат просто за цвят от хората, измисляли правилата за разпределение за стипендиите. Не е зле това да не се забравя...
Стискам палци за отговора от МОНМ, дано откликнат, че това на нищо не прилича. Точно между обесването и удавянето се лутаме, както писа mebeth по-рано.
nieni
В началото бе словото

Мнение от nieni »

Agenta, до този момент този лек социален елемент винаги го е имало, от него е имало нужда, преди известно време сам казахте, че коефициентът остава, само се разделят класациите/т.е. доброжелателно/дали?/ от ваша страна не се засяга социалният елемент/, но Вие добре знаете какъв ще бъде ефектът от разделянето- коефициентът се обезсмисля, тогава аз как да си обясня вашето поведение- като желание да не се досетим ли? И как ще се спести с разделянето, как по-точно тази мярка ще доведе до понижаване на разходите за стипендии,как ще помогне да се вместим в бюджета? Знам за това, че студенти с отличен успех остават извън класациите, но такива винаги ще има, все някой ще е с една стотна под линията. И можете ли да твърдите, че оценка 6 в една специалност се равнява на 6 в друга- всичко се свежда до натоварването, изискванията, затова има разделение на стипендиите по специалности, за да не се получават нечестни сравнения, т.е в специалност МО може и 5,89 да е вече ниска оценка, няма значение от числото, всичко се свежда до конкурентната среда и нивото на успеха на всички. И още един въпрос- защо Комисията задава въпроси на студенти на място, на което очевидно няма такава посещаемост- осъзнавате ли, че обсъждаме важен въпрос , засягащ всички студенти от всички специалности, а "заседаваме" 5-6 души, решения не се взимат така, а за коментарът, че комисията почти е решила за разделянето на класациите- аз повтарям, в тази дискусия най-малка подкрепа аз видях точно за тази идея- защо Комисията все пак ни пита, когато решението вече е взето от вас?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Класацията каквато е в момента е напълно честна. И според мен е най-правилната защото се бориш за стипендия наравно за определени бройки ВЪВ твоята специалност. Кви са тия 2 класации? Всеки с оценка над 4.50 трябва да има правото да се бори ЕДНАКВО за стипендия с другите - ако искаш стипендия се натискаш за високи оценки и тва е. Аз знам какви са минималните балове за стипендия в моята специалност и се стремя да съм над тях. И точно това е нещото, което те амбицира да изкарваш по-високи и по-високи оценки... Кофти е заради 1-2 стотни да не вземеш стипендия, следващият път полагаш усилия да си НАД тези стотни и така.
И между другото - в някои специалност 4.50 си е ОТЛИЧЕН успех.

Тази дискусия е пълен фарс според мен...
Особено като гледам, че някои хора дават смело предложения без изобщо да знаят каква е сегашната система за стипендиите и класациите.... И като виждам, че реално са взети решения, които уж трябва да се съгласуват с нас...
Също е несериозно подобно запитване да се прави САМО във форума, след като целта е мнението на ВСИЧКИ студенти ... форумът може да се посещава от МНОГО хора, но те не са цялото СУ... а темата се чете от още по-малко потребители....
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Кофти е заради 1-2 стотни да не вземеш стипендия, следващият път полагаш усилия да си НАД тези стотни и така.
би си дал повече усилия, ако за тези 1-2 стотни вземеш не най-голямата стипендия, а с 20лв по-малко на месец, примерно ;--)
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Добре, според Вас как ще се реши проблема с орязаните средства по перо стипендии!
Искате да остане сегашната класация и да орежем драстично бройките и парите, защото няма пари или искате да се търси друг по-гъвкав вариант за разпределнието им!

Също така Комисията по стипендии е на мнение, че никъде другаде, оснев в СУ - социалната стипендия не е смесена с тази по успех! Има само стипендия по успех. В някой университети тя е разделена - имащи право да кандидатстват - от 4.50 нагоре за една сума + доказване на доход и над 5.50 нагоре за друга сума + доказване на доход. На други места стипендиите са разделени по прагове - от 4.50 до 4.99, от 5.00 до 5.49 и от 5.50 до 6.00 и трите прага са с разчна сума на стипендията и никъде няма намесен коефицент. Все пак това са стипендии по успех, а не социални плащания!

Доколкото Комисията е запозната за първи път се предтавят нейните да се разискват и за първи път има публичност. Тази Комисия е между чука и наковалнята и отново може да спре да се допитва за идеи и да вземе своите решения в състава, в който е определена от Ректора и накрая да Ви ги съобщи!
Аватар
Шепот
Стенограф
Специалност: Книгоиздаване
Обратна връзка:

Мнение от Шепот »

По-гъвкав начин ще рече с премахване на социалния елемент, защото това не били социални плащания?? Преди да махате нещо, си помислете, че очевидно то е сложено с някаква идея и тя не е да бъде по-малко гъвкаво. Много благодарим, че снизходихте до нас, давайки публичност във форума, сега трябва ли да примираме от благодарност и възхищение, за да не отметнете благоволението си, или можем да изразим несъгласието си без да ни се разсърдваш? Защото нали за това е тази тема, за да си изкажем мнението - било то съвпадащо с вашето или не. Иначе се обезсмисля цялото нещо...
Ако планът е бил да ни съобщиш тази гениална идея с разделяне на класациите, ние да се кимнем в съгласие или поне да не реагираме по никакъв начин, та после да кажете "ето, допитахме се до студентите, те нямаха нищо против, докато имаха време да недоволстват" - съжалявам, че не се е получило. Но ти в първия си пост написа, че искате да чуете какво мислим ние и ето. :D
Последно промяна от Шепот на 19 Сеп 2010, 21:57, променено общо 1 път.
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”