Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Това е разделът за Студентски съвет. Неговите членове се избират по факултети. Тук ще ви обясним как да кандидатствате с ваш проект и как да спечелите финансиране за него. Също така ще се опитаме да даваме подробна информация за всеки един проект, по който СС работи. Клубовете са специализирани студентски общности по интереси.

Модератори: svetlio.varna, peterdi, agenta

Заключено
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Re: Предложения и идеи за стипендии 2010/2011

Мнение от Elitsa Abstract »

Сумите за 1. докторанти; 2. за студенти сираци и инвалиди; 3. за студенти с деца до 6г. възраст - не могат да се пипат, единсвено може да се правят промени в стипендиите по успех!
Искам да попитам нещо просто от любопитство...
За "2." и "3." съм напълно съгласна, но ми стана все по интересно за "докторантите". Защо е преценето, че те имат по-голяма нужда от пари от един среднист (незавършил бакалавърска степен студент)? Те имат и право на самостоятелна стая в общежитията... Та, стана ми интересно, защо са толкова привилегировани? Вярно е, че те са "заслужили" студенти, щом следват докторантура, но това ли е причината все пак? Повтарям, че питам само от любопитство, а не за да се заяждам или да споря. Освен това не съм съвсем наясно какво точно представлява докторантурата, така че само питам.
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Обяснението, което сама си давам ( не претендирам да е напълно вярно) е, че тъй като докторантурата изисква отделяне на много време за четене/ проучване/писане и т.н. е преценено, че тези хора надали ще имат и време за работа на пълно работно време. Затова и техните стипендии са доста големички като размер- за да играят ролята на заплата.
Иначе предполагам, че плащат и по-високи такси..

Не знам, поправете ме, ако греша. :)

П.П. Иначе и аз смятам, че е по-добре да се намали бройката на хората, получаващи стипендии, отколкото да се намали сумата. Вярно, че и 50 лв. са си 50 лв. и е по-добре от нищо, но все пак..
steamer
Драскач
Специалност: Стопанско управление с английски език

Мнение от steamer »

Та, стана ми интересно, защо са толкова привилегировани?
Примерно защото в България се усеща остра липса на хора, желаещи да получат докторска степен. Не че конкретно тези "привилегии" ще привлекат особено много докторанти, но все пак имат някакъв ефект.
Humanism is death disguised as life.
Аватар
allshallperish
Легендарен флуудър
Специалност: полонистика
Курс: четвърти

Мнение от allshallperish »

Illuminati написа:Да се въведе диференциална стипендия с някаква максимална сума (по-голяма от 90лв./месец) и спрямо успеха на миналия семестър, да се направи класация, където сумата на стипендиите пада линейно (спрямо най-високия и най-ниския възможен) с успеха и така до изчерпване на сумата. Така хем ще се намали броя на поучаващите, хем ще се увеличат стипендиите на тези, които са си го заслужили.
Това вече е въведено.
...and I find it kind of funny, I find it kind of sad, dreams in which I'm dying are the best I've ever had.
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Шепот написа:Благодаря за отговорите. :) А като са дали бюджет на СС, имат ли право да ви забраняват да пренасочите парите за нещо за студентите? :|
Само едно питане, защо всяко изречение завършваш с удивителен знак? Малко е странно, като че ли ни се караш. о.О
А това с отделната класация вече звучи като манджа с грозде, и сега класациите не са малко. Наистина е много сложно положението. :(
Извинявайте за постоянното слагане на възклицателни знаци, просто така съм свикнал и аз не знам защо. Бюджетът на Студентски съвет също е намален с процентите, които се намаля този на Университета. Блокирани са ни всякакви международни проекти, може да се разходват пари само за научна дейност по проекти, за научни семинари и за текущи и наложащи разходи. Ректорът връща почти всеки втори наш доклад за финансиране, независимо че е минал на СИС и е по проект.

Няма да стане манджа с грозде - просто ще бъдат две класации за стипендии по успех, а не една както до сега.

Elitsa Abstract написа:
Сумите за 1. докторанти; 2. за студенти сираци и инвалиди; 3. за студенти с деца до 6г. възраст - не могат да се пипат, единсвено може да се правят промени в стипендиите по успех!
Искам да попитам нещо просто от любопитство...
За "2." и "3." съм напълно съгласна, но ми стана все по интересно за "докторантите". Защо е преценето, че те имат по-голяма нужда от пари от един среднист (незавършил бакалавърска степен студент)? Те имат и право на самостоятелна стая в общежитията... Та, стана ми интересно, защо са толкова привилегировани? Вярно е, че те са "заслужили" студенти, щом следват докторантура, но това ли е причината все пак? Повтарям, че питам само от любопитство, а не за да се заяждам или да споря. Освен това не съм съвсем наясно какво точно представлява докторантурата, така че само питам.
Еми за докторантите нещата са фиксирани с постановлението на Министерски съвет, те определят колко бройки и колко като сума ще получават тези хора, но пак всичко това се вписва в перо "стипендии". Искат да ги стимулират, но и за тях не е много приемливо, затова всички виждаме, че докторантите са доста малко.
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Докторантите РАБОТЯТ - тоест докторантурата вече е нещо много по-различно от един бакалавър. Те се занимават с определен проблем и работят по него. За това им се плаща. Обаче парите които получават не са кой знае какво.

ето кво е тва "докторантура"
Изображение
"Искам да мога да накарам светлината да разказва истории в тъмното."
click me !! ---> http://z0r.de/63
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология

Мнение от Elitsa Abstract »

allshallperish написа:
Illuminati написа:Да се въведе диференциална стипендия с някаква максимална сума (по-голяма от 90лв./месец) и спрямо успеха на миналия семестър, да се направи класация, където сумата на стипендиите пада линейно (спрямо най-високия и най-ниския възможен) с успеха и така до изчерпване на сумата. Така хем ще се намали броя на поучаващите, хем ще се увеличат стипендиите на тези, които са си го заслужили.
Това вече е въведено.
Така ли? :shock: :scratch:
Бихте ли поразяснили малко за това, понеже в сайта на СУ не открих подобно нещо...?
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Няма въведено такова нещо все още, и това ще е доста трудно! То трябва как да е - на отличниците едни пари /тези с 5.50 и нагоре/, от 5.00 до 4.50 други пари или как, нещо не Ви разбирам идеята за тази "диференциална стипендия" ?
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство
Курс: втори

Мнение от Illuminati »

Ами най-високият успех, който можеш да имаш е 6.00, най-ниския (с който можеш да минеш) е 3.00, така че, ако имаш 6.00 да получаваш примерно 100лв./месец, а при 3.00 - 40лв./месец. Тоест сумата по успеха да се изчисли като MIN+(УСПЕХ-3)*((MAX-MIN)/3). Но естествено не всички ще получават стипендия. Прави се класация за успех, като броя на учениците класирани за стипендия, ще зависи изцяло от това докъде ще стигне сумата. Може да са 500, може да са 5000. Може сумата да се изчерпа още на учениците с успех 5.90 и тези с успех 5.89 да не вземат. По-добре по-малко хора да вземат по повече, отколкото повече хора да вземат по по-малко :)
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

увеличение на бройката
и намаление на стипендията
Аватар
agenta
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от agenta »

Това няма да е справедливо. Най-приемливо май е да се разделят на две класациите - в едната да участват хората с успех /5.00 или над 5.50/ и там да се дава малко по-висока сума, като бройките отново са обявени предварително и докъдето стигнат. А другата класация да е за хора с успех под /5.00 или 5.50 - зависи какво решение ще вземе Комисията по държавни стипендии/ и там сумата да е по-малка от даваната за първия вид-отново да има бройки и докъдето стигнат?
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

Идеята за тия стипендии, с намаляваща сума, не ме кефи. И минималният бал за подаване на документи за стипендия е 4,50 и смятам, че трябва и толкова да си остане. В сегашния случай всеки с определен успех има правото да се бори за едно и също нещо с всички останали студенти. Хората си правят и сметките по стипендията, която предполагат, че могат да вземат.

Лично предпочитам аз сумата да се намали малко, например на 80 и тва е. Намаление с по 10 лева ми е приемливо.

И кво е тва разделение? Под и над 5?! В някои факултети да имаш 4,50 си е много висока оценка?! В други факултети под 5.50 не слизат!
Изображение
Аватар
El
Пишете, о, братя

Мнение от El »

Illuminati написа: По-добре по-малко хора да вземат по повече, отколкото повече хора да вземат по по-малко :)
Това някак си не ми се вижда правилно. Не е правилно като цяло да сме толкова ощетени, но след като е факт, не мисля, че решението е намаление бройката на студентите...
Ако знаеш, че има малък брой стипендии за твоя факултет, при първата не толкова добра оценка преставаш да се напъваш за изкарване на успех. В много специалности има тежки изпити, на които прекалено трудно се изкарва отлична оценка. Нали идеята на висшето образование е именно образоването, а не минаването през годините просто колкото да имаш тапия за "вишУ".
Едва ли има човек, който да откаже да получи пари, независимо колко са. Винаги има хора, които са учили, но са останали под чертата. Проблемът е, че ако бройките намалеят, под чертата ще останат студенти с още по-висок успех, отколкото досега. По този начин хората се отдават почти изцяло на работата, която е в пъти по-полезна от теоретичното обучение, и после защо българското образование било на това равнище... От преподавателите винаги се изисква да преподават на ниво, разбираемо, но и студентите трябва да учат. Да имат стимул да учат.
Не намалявайте изкуствено броя на тези стимули!
agenta написа:Това няма да е справедливо. Най-приемливо май е да се разделят на две класациите - в едната да участват хората с успех /5.00 или над 5.50/ и там да се дава малко по-висока сума, като бройките отново са обявени предварително и докъдето стигнат. А другата класация да е за хора с успех под /5.00 или 5.50 - зависи какво решение ще вземе Комисията по държавни стипендии/ и там сумата да е по-малка от даваната за първия вид-отново да има бройки и докъдето стигнат?
Добре де, след като вече има ясно оформили се мнения, че за които и решение трябва да се взима... наистина ли има смисъл да питате студентите и интересувате ли се от тяхното мнение?
Това, което съм написала горе, по-скоро клони също към увеличение на бройката и някакво намаление на стипендията.
Съдбовно копие от пламъци на Дева
в мен раздираща душа на мрак студен
забиваше в моята плът, сърце поела,
сърце на Аан-Аллейн...

... so I'll bleed forever
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

agenta написа:Това няма да е справедливо. Най-приемливо май е да се разделят на две класациите - в едната да участват хората с успех /5.00 или над 5.50/ и там да се дава малко по-висока сума, като бройките отново са обявени предварително и докъдето стигнат. А другата класация да е за хора с успех под /5.00 или 5.50 - зависи какво решение ще вземе Комисията по държавни стипендии/ и там сумата да е по-малка от даваната за първия вид-отново да има бройки и докъдето стигнат?
Ъм
да
за нещо подобно намеквам и аз
като цяло делението на стипендиите е най-добре направена в ЮЗУ, където тези с най-висок бал взимат най-много, тези под тях по-малко и тн

по-добре да взимаш с 20 лв по-малко на месец, отколкото заради стотни да не ти стигне бала ;--)

смятам, че студентите ще са доволни ако има подобно деление на бал и стипендия
Pisobella
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Pisobella »

еми принципно може и да се получи, но ми се струва много по-трудно за организиране. И ако някога се въведе такава система, то няма да е от тази година, по простата причина, че се съмнявам да може да се измисли за няколко дни.
Изображение
Заключено

Обратно към “За нас / проекти и предложения”