Магистратура

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

First_Lady
В началото бе словото

Магистратура

Мнение от First_Lady »

Здравейте :) ,
Незнам дали тази тема е за тук, затова предварително се извинявам. Завърших бакалвърска степен в друг университет, но искам да запиша магистратура към ФМИ. Колебая се между специалностите "Разпределени системи и мобилни технологии" и "Защита на информацията в компютърните системи и мрежи". Някой може ли да ми каже нещо повече за тези магистърски програми? Преподаването на ниво ли е? Какво е отношението на преподавателите? Къде точно мога да подам документи за да кандидатствам?

Благодаря
Аватар
sedrik
Писаружяк

Re: Магистратура

Мнение от sedrik »

Здравей!

Документи можеш да подадеш във ФМИ. Тук: http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem можеш да научиш повече информация, а тук: http://www.fmi.uni-sofia.bg/priem/Grafi ... nti_izpiti да видиш какви са сроковете за подаване на документи. Съветвам те да следиш сайта на ФМИ за актуална информация.

За съжаление не мога да ти кажа нищо за магистърските програми, тъй като и аз все още съм кандидат-магистър. На мен също ще ми е интересно някой да сподели впечатления за точно тези магистърски програми.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
First_Lady
В началото бе словото

Мнение от First_Lady »

sedrik, благодаря за отговора. Ще следя сайта. Мисля в скоро време обаче да подам документи за кандидатстване. Те предполагам се подават в стая 111 (до колкото виждам от сайта на ФМИ)? Останах с впечатлението, че учиш вив ФМИ? Доволен ли си като цяло? Аз завърших друх университет, във ФМИ съм карала само 2 курса (кандидат-студентски по математика, преди време и сиско сравнително скоро). Интересно ми е да разбера следното: виждам например, че в магистърската програма РСМТ има по 3 задължителни дисциплини, а другите са избираеми, като важно е накрая да имаш определен брой кредити. Чудя се дали 1-ви семестър например мога да запиша само задължителните, а 2-ри семестър да си навакасам един вид с избираемите, като запиша повече? Дали предлага така гъвкавост обучението?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Да, във ФМИ уча / учех (завърших бакалавър тази година). От факултета и обучението в него съм много доволен и мисля, че научих доста за тези 4 години. Надявам се и при магистратурите да е така.

Конкретно за това дали можеш да си вземеш изборните втория семестър, предполагам че можеш. Не съм сигурен обаче, защото мисля, че всяка магистръска програма си определя различни правила за това какви курсове можеш да взимаш. Ако трябва обаче да съдя по бакалавърските програми, където важното е да имаш 240 кредита след като завършиш, без значение как си ги натрупал по години, би трябвало и при магистърските да можеш. Можеш да пишеш един мейл на ръководителя на програмата да го питаш за това.
Мен ако питаш обаче, не знам колко е добра идеята да оставяш много курсове за един семестър, тъй като девет курса за един семестър (например) си е доста тежка задача. Не непостижима, но доста трудна.

Относно подаването на документи, това през юли беше в 111. Това през септември може и да не е, но предполагам, че на сайта ще пише. Пък и да не напишат (което се съмнявам, че ще стане) като дойдеш във ФМИ да си подаваш документите, ще има кого да попиташ.

Ако имаш някакви други въпроси за ФМИ като цяло, чувствай се свободна да питаш! :)
First_Lady
В началото бе словото

Мнение от First_Lady »

Привет,
Изникна ми още едно въпросче :). Чудя се какво представлява този летен семестър? Да не би да има магистърски програми, които започват по-късно?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Не (поне не и във ФМИ). Просто в СУ първият семестър е наречен "зимен", а вторият - "летен".

Извинявай, ако не съм разбрал правилно въпроса ти!
ptv
В началото бе словото
Специалност: НУПи-ДУПи
Курс: завършил

Мнение от ptv »

Колежке "First Lady" и аз съм се спрял на тази магистратура Защита на информацията в компютърните системи и мрежи.Я си дай скайп на лс да те питам някои неща точно как си направила... :)
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

На сайта на ФМИ вече има оценки.
Изображение
hfy
В началото бе словото

Мнение от hfy »

Здравейте, видях оценките от теста, доста са високи. Някой знае ли колко е бил минималният бал за миналата година, за която и да е специалност? А колко може да е за тази година?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Напишете в търсачката на сайта на ФМИ "класиране магистри" и ще ви излязат резултати от класирания от кампанията за миналата година.
Enea
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от Enea »

Да и на мен оценките от теста ми се струват доста високи. Някъде обявен ли е методът на оценяване и колко точно верни отговора са необходими за 3.00? Не, че това е от чак такова значение, но все пак е редно да е обявено предварително как се оценяват работите. Обикновено при тестовете за 3 са необходими 50% верни отговора, но в този случай ми се струва, че не е така.

А има ли някаква информация кога се очаква да излезе класирането? В сайта на СУ прочетох, че класирането би трябвало да е готово до 24.09, а записването ще е на 25 и 27.
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Така като гледам списъка, вероятно 13 верни отговора са тройка и един верен отговор се равнява на 11/12 стотни (всеки 9 верни правят една единица).
Изображение
malinka
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от malinka »

И аз си мисля,че до няколко дни трябва да излезе класацията за държавна поръчка.След това платено.
Колкото за оценяването не ми е ясно.
hfy
В началото бе словото

Мнение от hfy »

Тъй като оценките са доста високи предполагам, че и минималният бал ще е доста висок. Някъде има ли ги публикувани миналогодишните оценки от този тест?
malinka
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от malinka »

Както е писал колегата ,в гугъл пиши "магистратура класация 2009/2010 фми".Аз ги открих ,но загубих линка и не мога да ти го пратя :( .
За оценките не мога да кажа ,че са по-високи от миналата година.
Даже миналата година е имало пълни 6-ци,бал от рода 12 ,а сега няма пълна 6-ца.Няма много 2-ки ,но пък и не са толкова високи оценките.Гледам ,че около 4 и 50 се въртят.
Разбира се бала се формира и от дипломна работа,успех през 4-те години.
Гледах бала от миналата година за държавно .Беше около 9 и нещо до 12.Зависи от специалността.
Платено беше от 8 и 30.
Интересно ми как ви се струва теста в сравнение с миналогодишния?
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”