Illuminati написа: По-добре по-малко хора да вземат по повече, отколкото повече хора да вземат по по-малко

Това някак си не ми се вижда правилно. Не е правилно като цяло да сме толкова ощетени, но след като е факт, не мисля, че решението е намаление бройката на студентите...
Ако знаеш, че има малък брой стипендии за твоя факултет, при първата не толкова добра оценка преставаш да се напъваш за изкарване на успех. В много специалности има тежки изпити, на които прекалено трудно се изкарва отлична оценка. Нали идеята на висшето образование е именно
образоването, а не минаването през годините просто колкото да имаш тапия за
"вишУ".
Едва ли има човек, който да откаже да получи пари, независимо колко са. Винаги има хора, които са учили, но са останали под чертата. Проблемът е, че ако бройките намалеят, под чертата ще останат студенти с още по-висок успех, отколкото досега. По този начин хората се отдават почти изцяло на работата, която е в пъти по-полезна от теоретичното обучение, и после защо българското образование било на това равнище... От преподавателите винаги се изисква да преподават на ниво, разбираемо, но и студентите трябва да учат. Да имат
стимул да учат.
Не намалявайте изкуствено броя на тези стимули!
agenta написа:Това няма да е справедливо. Най-приемливо май е да се разделят на две класациите - в едната да участват хората с успех /5.00 или над 5.50/ и там да се дава малко по-висока сума, като бройките отново са обявени предварително и докъдето стигнат. А другата класация да е за хора с успех под /5.00 или 5.50 - зависи какво решение ще вземе Комисията по държавни стипендии/ и там сумата да е по-малка от даваната за първия вид-отново да има бройки и докъдето стигнат?
Добре де, след като вече има ясно оформили се мнения, че за които и решение трябва да се взима...
наистина ли има смисъл да питате студентите и интересувате ли се от тяхното мнение?
Това, което съм написала горе, по-скоро клони също към увеличение на бройката и някакво намаление на стипендията.