За или против униформите в училище

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

За или против униформите в училище?

За
48
58%
Против
35
42%

Общо гласове: 83

Аватар
svetoslava
В началото бе словото

Мнение от svetoslava »

аз съм Против,и то поради множество фактори;макар че съм съгласна и с мненията на някои,които са За.само не знам що за глупост е това,че униформите въвеждат дисциплина?и чувство за гордост,и принадлежност?точно там е работата,че както ние всички тук имаме различни мнения,така и самите униформи биха имали различен ефект върху всеки един ученик.склонна съм да се съглася,че униформите от 1 до 4 клас биха били добра идея,стига обаче да са съобразени с някои финансови фактори(като напр. да се осигуряват от училището,а не от родителите..защото наистина,повярвайте,има дотолкова бедни семейства,на които униформа от 70-80 лв. примерно,би им била в тежест..особено ако са с повече от 1 дете).,и освен това да са съобразени и с други фактори като самия външен вид на униформата напр...Защото у-щето,в което учех до 7 клас,тази година наистина въведе униформи,и коментара на почти всички(включително и баба ми!)е просто"Ужасно".не знам до какъв ефект ще доведе тази реформа,но се съмнявам,и то много,децата да станат по-възпитани,дисциплинирани и по-малко комплексирани.както и други споменаха,живеем в прекалено материалистичен свят,и това се вижда не само чрез дрехите,но и чрез куп други неща,които една униформа няма как да скрие..телефони,мп3-плеъри,разни играчки и джиджавки,и какво ли още не..а нали именно точно този материализъм и стръвна консуматорска жажда би трябвало да се изкорени от подрастващите?!възможно ли е това да стане чрез нещо материално,каквото е дрехата..да,униформата,ще кажат някои,е символ на гордост,на чувство за принадлежност и блаблабла..а не просто дреха(така или иначе ме съмнява това да са много хора)..но не води ли дори и това пак до същите проблеми:униформата на нашето у-ще е по-хубава/лоша/скъпа/евтина..на мен ми стои добре/зле/смешно...на Иван му е скъсана/протрита....и кръгът пак се затваря.и не мислите ли,че именно защото все още неориентираните подрастващи се стремят да докажат себе си,но не знаят(а защо ли?!!-но това едруга тема) как най-добре да го направят,именно тази "еднаквост" ще ги подтикне към по-агресивно поведение,към демонстрация на личността им чрез сила,чрез нещо по-различно от дрехите..а момичетат,които искат да бъдат к...,винаги ще намерят начина,дотогава докато няма кой да им покаже не "как да се обличат",а как "да се държат"..и в този ред на мисли,отново се съгласявам с мнението,че трябва да се въведат адекватни правила за обличане и поведение! в училищата,които да не толерират или забраняват определена мода,а да сложат най-вече границата на приличието(която май и за даскалите трябва да е ясна,че ги има всякакви).и когато е така,да е така за всички-ще ви дам пример с мойто даскало,където директорът направи голям проблем на едно момче,което идваше с дълъг гердан с кръст,с черни топчета.лично за мен проблема не беше в самия гердан,понеже ако се сещате за какво ви говоря,този тип гердани напоследък са доста разпространени,и в нашето даскало има поне още 20 момчета с такива...обаче това момче специално,с целия си външен вид(който според мен не е бил кой знае колко провокативен,пък да не говорим за неприличен),създава впечатлението че е гей.не знам дали това е така,и дали причината наистина е била тази..а може би простог-н Директора се е издразнил,че и след направената му забележка,пича си е продължил да си носи гердана..но наистина беше проблем(замислете се какво е 1 гердан,нищо че мен хич не ме кефи,на фона на голите ми съученички).извода е,че поне за мен,училищата все още не са готови да създадат елементарни и ясни правила,а какво остава за униформи..и дори ако щете само заради това,бих гласувала против.да се започне отнякъде-да,но не и за мсетка на някои...
a dream is reserved for those who dare to try
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

искам да видя този, който ще ме накара да си сложа вратовръзка... :twisted:
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
Аватар
MyMoon
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от MyMoon »

колко ли пръста са им полите на тези :roll:
"......But I, being poor, have only my dreams;
I have spread my dreams under your feet;
Tread softly because you tread on my dreams. "

--W.B. Yeats

/*KEEP IT REAL! */
Crematory
Легендарен флуудър
Специалност: френска филология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Crematory »

Дъждът върху лицето написа:
искам да видя този, който ще ме накара да си сложа вратовръзка... :twisted:
Мен пък ме кефи момичета да носят вратовръзки :D И аз бих носила...някой ден, като започна да се обличам стилно...ако започна да се обличам стилно...
Аватар
Forester
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Forester »

Децата на снимката не изглеждат нещастни от факта, че са с униформи.
А и униформите не са лоши :)
Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят.
Аватар
Richard B. Riddick
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Richard B. Riddick »

"За" и повече дисциплина трябва в училищата.Казарма! :lol:
.
Аватар
Дъждът върху лицето
Стенограф
Обратна връзка:

Мнение от Дъждът върху лицето »

Forester написа:Децата на снимката не изглеждат нещастни от факта, че са с униформи.
А и униформите не са лоши :)
e може и да не са щастливи точно защото носят униформи, а заради нещо друго..
аз не харесвам вратовръзки принципно, нито мъжки, нито женски... на който му харесват да ги носи, не искам да ме принуждават да ги нося, защото това би ме подтискало и ефекта ще бъде, че бих престанала да ходя на училище, до колкото е възможно. За каква дисциплина говорим? Майка ми ми е разказвала как са си обличали дънки под униформите. Ако едно чувство може да се внуши от дрехите които носим, то аз искам да се чувствам свободна да си облека каквото искам, каквото ми е удобно и тн. На децата може да им бъде интересно в началото, след това ще почнат да се бунтуват и да протестират.
Nel silenzio che ci avvolge
sento che tu stai tremando
ed io ti accarezzo piano
con il palmo della mano,
con la mano nella mano mano.
rikitera
В началото бе словото

Re: За или против униформите в училище

Мнение от rikitera »

аз съм за униформите понеже децата не се делят на кой има по хубави дрехи и т.н а относно тези момичета които ходят разголени униформата не е проблем пак да си ходят така /пример:в моето училище въведоха униформа но по "извесните" момичета от по горните класове (7-8-9) не им пукаше че края на полата трябва да е 4-5 пръста над коляното техния края беше 2-3 пръста под бельото им, бяха с мрежести чорапогащници и с 5-6 см токове/
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Аз също съм носил униформа в гимназията.Идеята не е лоша, но проблема беше, че при нас се въвеждаше за първи път от "демократичните промени" и имаше някои недоизпипани неща.Иначе, съм "за" униформата, но ако не се следи стриктно за нейното носене, няма много полза
Аватар
alter ego
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от alter ego »

Гимназиалната униформа е яко нещо. Още си пазя вратовръзката с монограм 8)
:Laie_2: Into the endless we ride... :Laie_42:
Аватар
Zahariev
Легендарен флуудър
Специалност: Лазерна фотолингвистика
Обратна връзка:

Мнение от Zahariev »

Яко е, ако е от добра материя ... ако е нещо калпаво вони.

При нас цялото училище миришеше отвратително от тези униформи, защото бяха неприятни изкуствени материи. И да изглеждаха добре поне ... :geek:

The names of the future are stamping of impatience.
Аватар
Illuminati
В началото бе словото
Специалност: Софтуерно Инженерство
Курс: втори

Мнение от Illuminati »

По принцип съм против, защото това е ограничаване на свободата какво да облечеш.
Но напоследък съм повече ЗА, даже и това гласувах. Защото завърших училище :mrgreen: и защото е някак си по-лесно да се заслушаш в преподавателя/преподавателката, ако няма полу-голи момичета около теб. (Освен в случайте, когато преподавателката е полу-голя яка кака, но те са рядкост).
Не бре, как ще се влиза с тройка в СУ... няма такова нещо :roll:
Facebook
Софтуерно Инженерство - 3 курс
4 year is loading... but high chance of throwing an exception
Аватар
menina.do.mar
Плиний Стари
Курс: завършил

Мнение от menina.do.mar »

4 години носих униформа в гимназията. Принципно не бих имала нищо против, стига материите и самата изработка на униформите да не бяха толкова долнопробни.
Твърдо съм на мнение, че в училищата трябва да се следи за външния вид на учениците. Дори и да няма въведени конкретни униформи, то би трябвало да има елементарни правила за обличане, които да подсказват, че човек все пак се намира в учебна институция, а не в кварталното кафене.
"We are all in the gutter, but some of us are looking at the stars..."
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Реално погледнато, униформите в училище са безсмислени. Те не заличават разликите в социалния статус на учениците. Тези различия си личат винаги. Дали в отношенията помежду им, дали в това, че един ще минава половината град с градски транспорт, докато друг ще го закарат с кола за няколко преки, дали защото един ще яде сандвич от вкъщи или баничка-подметка от лавката, докато друг набива двойни бургери, но винаги проличават. За да се избегнат просташките и груби демонстрации на социалните различия, трябва да се работи с манталитета, а не с външния вид на учениците.
Становището, че повишавали успеваемостта на учениците пък се оборва чисто статистически и отново не важи никак.
От униформите би имало смисъл, ако българското училище притежаваше престиж. Тогава носенето на униформата на дадено училище би се възприела като привилегия. Но от повишаване на качеството, от създаване на този престиж, от изграждане на уважение към образователната институция трябва да се започне. Тогава униформите биха дошли като резултат от доброто образование.
Ако някой тръгне да ги въвежда при актуалното му състояние в страната, това би означавало, че за пореден път проблемът се подхваща от напълно погрешна страна.
Knights of the Cross
Публикувай отговор

Обратно към “България”