Шепот написа:Днес реших за гледам Zeitgeist. Имах добри оочаквания. Беше ми горещо препоръчан от университетски преподавател, колеги се бяха изказали положително, познати се бяха изказали ултрапрехласнато.
Първата част описва как Христос е copy и paste от Хор, Митра, Буда и още няколко. Обяснява, че той не съществува, а е измислен, за да се властва над масите с него. Ок, хубаво. По-забавното е, че са изброени един куп месии и се твърди, че всичките са родени на 25-ти декември, всичките за родени от девици, всичките за умрели чрез разпъване на кръст, всичките след три дни са възкръснали. Не знам за другите, но поне за Буда ми се струва, че няма тая биография. Освен това Имаше инякакви безумни астролого-зодиакални неща, повечето от които не разбрах добре.
Скоро пак го гледах, не видях да споменават Буда. Споменават Кришна, като съвпаденията с християнската религия там не са толкова много, както при други, най-вече египетски, религии (от които Хор, да, изглежда наистина копи пейст), но все пак ги имаше. За мен е достатъчно да има 5 религии/течения или подобни, които да си съвпадат толкова добре, за да се замисля кое е истина и кое символика. Добре ще е според мен ако тези трудове имаха приложен списък с използвана литература. За мен е ясно, че в голяма степен светите писания са алегорични и бъкат от символика, в края на краищата ще дойдат ли трима царе да се поклонят на отрок, десетилетия преди да се прочуе с делата си като месия? Как са повярвали в него, преди да си отвори устата?
Относно зодиакалната астрология /аз по-скоро предпочитам да го приема като астрономия/, това са известни факти, имам предвид цикличната промяна на наклона на земната ос, който дефинира т.нар. голяма година. Tова си е чиста астрономия, или дори механика, оста на земята не е вектор с фиксиран наклон към еклиптиката, който наклон ни позволява да имаме сезони, а се "клати" с период 27 хиляди. г. Тоест, ако да кажем оста ни е под наклон 23grad към еклиптиката сега, след 13.5 хиляди г. той ще е -23град, и след 27хиляди пак +23град, т.е. оста на земята е направила завъртане около нормалата към еклиптиката за 27 хиляди години. Това не може да се усети чрез сезоните, естествено. Но след 13.5 хиляди години коледата ще е посред лято. Интересното тук е, че папа НеЗнамКойСи мести календара през средновековието с 10-15 дни, иманно да запази коледата на зимно слънцестоене, а източното православие, сърбия, русия и т.н., си го запазват в стар стил, което е 5-6 януари, не помня. Така смятат, че спазват каноните, а всъщносрт се отклоняват от астрономическото време. Ако продължат така, след няколко хиляди години коледата може да е по време на лятно слънцестоене и да символизира заника на слънцето. Все пак, интересно е да се знае.
И това че ерата на риби като съзвездие бележи началото на на т.нар. нова ера в летоброенето на земята, ми беше ново...Всеки случай не знаех, че колана на Орион гледа към зефира в зимното слънцестоене, което пък се пада 25ти Декември. И освен това носи много имена, трите Мари, тримата царе и т.н. Вижда се, че доста труд е хвърлен за набавяне на фактите тук и тази ми е от любимите части на филма. Е сигурно е възможно наистина рожденната дата да е 25ти Дек., в годината на прехода от овен към риби, да има 3 истински царе и т.н., но някак си научните факти (а астрономията е наука) е трудно да се подминат.