1. Принципното различие по темата за религията и религиозните преживявания - била възстановяване на връзката с бог... Аз не намирам нито едно адекватно доказателство, че такава връзка изобщо някога е имало, и че има с какво да бъде установена.
2. Трансове - ако не са подпомогнати от психоактивни вещества (в който случай са по принцип ирелевантни), то те са признак на някакво психично (временно или не) отклонение. Нормата е...ами нормалното, а не изключението.
3. Намесиха се някакви алтернативни реалности... От физична гледна точка, те са без значение за настоящата; от психологична гледна точка, субективното няма приоритет пред обективното.
4. Митове, митологично мислене и прочее... Предпочитам фентъзи жанра - по-полезен ми е с липсата си на претенция за описваните събития да са истинни, пък и не ме заставя да вярвам в орки, елфи и джуджета... Но да - определено има някаква стойност, била тя и такава на художествена измислица... А в никакъв случай не бих разчитал (примерно) на Дейвид Брин да ми даде истината за биологичния потенциал на делфините и шимпанзетата - за това се правят научни изследвания.
5. Несъзнателното (което се намира в мозъка) било душата, пък после тя не била материална... Аха... Ясно...
6. Юнг неслучайно се учи в първи курс - след него има още бая развитие, което доста променя и често обосновано противоречи на неговите писания... Пък и самото човечество доста се е променило от негово време и валидните за онова му състояние на развитие характеристики вече не са такива.
7. Има толкова много парадокси и вътрешни противоречия в написаното, че ако се хвана да ги нища, ще откарам няколко десетки часа, а не е като да нямам по-съществени ангажименти.
8. Любовта е комплексно социално явление - за да се изучава и разбере са необходими познания горе-долу по всички научни дисциплини (физика, химия, биология, психология, антропология, социология, математика, лингвистика,...пф...дори право и икономика <списъкът вероятно е неизчерпателен>). Това е супер, защото темата изискваше да стигнем до отговор на въпроса, дали е възможна Щастливата Любов, а не какво е Любовта, къде се намира, как се индуцира, защо и прочее... Дотук, доколкото разбирам, всички са съгласни относно нейното съществуване. С това, ако/докато не се появи друго мнение, за мен дебатът е приключен.
Със здраве,
Ангел
//edit:
Механични грешки - поправени.