1 курс Право (2010-2011)

Архив на всички останали категории.
Заключено
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: 1 курс Право (2010-2011)

Мнение от MidwinterSun »

Те много неща са написани, ама кой да чете...
Нищо де, Шопов ще ги научи едно хубаво... :lol:
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

Ако не сме взели даден избираем предмет - можеше да се явим с индивидуален протокол и в 5-ти курс, нали?
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Може.. но няма нужда да чакаш до 5ти курс ;)
heartseasee
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от heartseasee »

_sonrisa_ написа:Дам.. хубаво успокоение :lol:

Иначе - информацията е напълно вярна. Но пък всеки може да се чувства поканен да посещава факултативно руски език с нашата групичка от.. да речем 4-5 човека :lol: ( включвам себе си и Светльо в сметките) Още сме съвсем в началото на обучението си ( въпркеи че някои сме се занимавали и преди с този език), но плановете ни са да прерасне в юридически руски ( преподавателката води занятията на хората от МО :) )

Така че, ако има желаещи- като се уточним с преподавателката за място и дата за новата година, ще ви дадем информация и тук :)
Това е чудесно:да попитам това вие ли сте си го организирали?!И дали ако някой друг има желание,може да изучава други чужди езици по същата тази схема?
Аватар
_sonrisa_
Флъдзила
Курс: четвърти

Мнение от _sonrisa_ »

Да, ние си го измолихме, говорихме с ръководството, с преподавателката и тн. Но не мога да съм сигурна дали ще се получи и за друг език ( ако да- кажете!!! :lol: ) Просто зависи дали ще се намери преподавател, дали той ще има желание, дали ще се сформира стабилна група, дали ще ви съвпаднат графиците и тн..
Но пък опитайте естествено- нашият курс направи и кръжок по ОТП за първа година в университета, така че стига да имаш желание да учиш- никой не би те спрял ;)
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: втори

Мнение от iNCodE »

искам да попитам, ако се сформира подобна група, желаеща да изучава руски и по- късно юридич. руски, то ще се започне от нулата ? На какво ниво ви е този език, защото аз съм го учил 1,2, 3-ти клас и не бих могъл да се присъединя, ако се започне от високо ниво.
Аватар
Elitsa Abstract
Да живей словото
Специалност: Молекулярна биология
Курс: трети

Мнение от Elitsa Abstract »

Извинявам се, че пак ви се намесвам в темата, ама бях питала за това в друга, но никой не ми отговори... вече на доста места четох за "юридически" чужд език /английски, сега и руски/ и въпросът ми е за другите специалности има ли такова насочено /специализирано/ изучаване на чужд език, например има ли "биологически английски", някой знае ли случайно?
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Във всеки един език има терминология. Както я има в българския, така я има и в другите езици. Юридическият английски е най-обикновен бизнес английски с наръгани юридически термини. "Биологически английски" би представлявал просто по-голяма сложност на изказа (нормално, всички знаем разликата между учебник по биология и пипи, например) и голямо количество термини.

Сложността на изказа се усвоява с времето. Колкото по-добър ставаш в езика, толкова повече разбираш. За терминологията има специализирани речници.

Но докато бизнес езиците се радват на огромна популярност поради широката си употреба, силно се съмнявам някъде да има курс за биологически английски. Ако специалността ти предлага изучаване на чужд език, сигурно ще се занимавате с превод на текстове, които покриват изучавания материал през годината. Поне това знам че представляват чуждите езици в разни други специалности.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Liona
В началото бе словото
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Liona »

Групата по руски си се сформира и действа през втория семестър. Започнахме от възможно най-началното ниво, а понеже заниманията са само два часа седмично, определено не сме напреднали чак толкова фатално много, че да не е възможно да наваксат желаещите да се присъединят :) Не се хващайте толкова за думата "юридически" - деканът спомена за проекти за юридически английски и френски, но определено не се отнасяха за най-близко бъдеще, така че към момента сътрудничество между преподаватели от нашата специалност и филолози няма (освен за латинския). Като цяло идеята на факултативния език е да се усвоят основните неща в граматиката и да се комуникира на прилично равнище - в крайна сметка всеки, който владее поне един чужд език, е наясно, че при два часа седмично повече не може да се очаква.
Ако много държите да изучавате определен език и сте склонни да му отделяте време, можете да ходите на упражнения при съответната филология и да се явявате на изпит по езика с индивидуален протокол. Мисля, че има тема за изучаване на предмети от други факултети.
Та като цяло - единственият език, по който ще ви бъдат осигурени занимания със сигурност, е латинският. Лично аз ви го препоръчвам, защото е интересен, полезен за римското право и помага за изграждане на правната ви култура. Оттук нататък вие сте на ход. :)
Und über uns im schönen Sommerhimmel
War eine Wolke, die ich lange sah
Sie war sehr weiß und ungeheuer oben
Und als ich aufsah, war sie nimmer da.

Aspirat primo Fortuna labori.Me duce tutus eris. Ad infinitum.
heartseasee
В началото бе словото

Мнение от heartseasee »

Liona написа:Групата по руски си се сформира и действа през втория семестър. Започнахме от възможно най-началното ниво, а понеже заниманията са само два часа седмично, определено не сме напреднали чак толкова фатално много, че да не е възможно да наваксат желаещите да се присъединят :) Не се хващайте толкова за думата "юридически" - деканът спомена за проекти за юридически английски и френски, но определено не се отнасяха за най-близко бъдеще, така че към момента сътрудничество между преподаватели от нашата специалност и филолози няма (освен за латинския). Като цяло идеята на факултативния език е да се усвоят основните неща в граматиката и да се комуникира на прилично равнище - в крайна сметка всеки, който владее поне един чужд език, е наясно, че при два часа седмично повече не може да се очаква.
Ако много държите да изучавате определен език и сте склонни да му отделяте време, можете да ходите на упражнения при съответната филология и да се явявате на изпит по езика с индивидуален протокол. Мисля, че има тема за изучаване на предмети от други факултети.
Та като цяло - единственият език, по който ще ви бъдат осигурени занимания със сигурност, е латинският. Лично аз ви го препоръчвам, защото е интересен, полезен за римското право и помага за изграждане на правната ви култура. Оттук нататък вие сте на ход. :)
Така си е,че от два часа не може да се очаква много,но два часа са си напълно достатъчни,според мен,ако имаш елементарни познания по езика,да ги поддържаш и да ги надграждаш.
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър

Мнение от iNCodE »

моите са стабилна база от 1-ви и 2-ри клас :) :) Това е причината да питам дали се започва от нулата, ако реша да присъствам през 2-ри курс на тези лекции, но от горната информация ми стана ясно, благодаря !
Аватар
originalsin
Пишеща машина

Мнение от originalsin »

@iNCodE, и ти ли си 8-ма група сириъсли :shock: ? Ти си първият съпартиец, когото срещам... :JC_highfive:
"Ах, чувствам, че на човек е нужно нещастие или беднота, или болест. Иначе, току-виж, си се забравил..."
Аватар
iNCodE
От дъжд на вятър

Мнение от iNCodE »

с малка подробност - 2-ри курс :)
tuger
В началото бе словото

Мнение от tuger »

iNCodE написа:с малка подробност - 2-ри курс :)
Информацията в подписа ти е подвеждаща :)
Аватар
Diegooo
Драскач
Курс: кандидат-студент

Мнение от Diegooo »

Съжалявам но искам да попитам,на 13 започват очните за задочното от 8:30 но не знам в коя стая трябва да съм и прочие.Дали на място ще ме ориентират или трябва да пише някъде из сайта(макар че не намирам)?
Докато го надявам,надявам се... - Радой Ралин
Заключено

Обратно към “Други”