Както по-горе споменах в сайта на НАП изписва "ЛИЦЕТО Е С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА" към дата 21.08.2010 г.,та това означава, че за юли съм си платил? Силно ме съмнява.Вече незнам на какво да вярвам.По бтв преди дни споменаха,че ще трябва да плащаме за 3 месеца(юли,август,септември), в НАП пише че съм "С НЕПРЕКЪСНАТИ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛНИ ПРАВА", по форумите получавам различна информация и съм напълно объркан(но все пак мисля да изчакам до септември)...svetlio.varna написа:АЛОООООО! Не правте глупости, никой не ви пришпорва да си внасяте осигуровките, след като мине съответният месец проверявате с сайта на НАП дали сте осигурени и чак тогава ако имате празни месеци плащате. Септември още не е започнал, няма откъде да знаете дали ще ви платят осигуровките за месеца. Съветвам ви да не подписвате декларации и да не внасяте пари преди края на октомрви, защото после процедурата по обратното им прибиране, ако се окаже, че университетът ви е платил, не е особено гъвкава. Е, разбира се, ако ви дрънчат в джоба излишни стотина лева, тичайте към НАП, но се съмнявам да е така.
Здравни осигуровки
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
little_man
- В началото бе словото
- Специалност: Все още нямам
- Курс: кандидат-студент
Re: Здравни осигуровки
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Здравноосигурителните права се прекъсват при 3 неплатени последователни вноски, не виждам закъде сте се разбързали. Аз още не съм си платил вноските от миналото лято и хич не бързам, не съм имал никакви проблеми нито с личен лекар, здравна каса, нито с лечението си.
- bggashnik
- Пишеща машина
- Специалност: Компютърни науки
- Курс: първи
Добре, аз не мога ли да плащам осигуровки за 1 месец, след това следващите 2 месеца не плащам, и пак така.По тоя начин никога няма да съм с прекъснатиsvetlio.varna написа:Здравноосигурителните права се прекъсват при 3 неплатени последователни вноски[/color]
Компютърни науки I курс
- niai
- От дъжд на вятър
- Специалност: компютърни науки
- Курс: втори
Не. Не са три последователни, а три сумарно. Общо три месеца за последните три години могат да са ти неплатени за последните три години, и си имаш непрекъснати здравноосигурителни права. На четвъртия неплатен месец за съответния период гориш. Може да ти виси и цяла година от преди пет години примерно, не те бърка, не и към момента.
Един малък съвет. Законът, регламентиращ тия неща, виси в нета. Прочетете го, засяга ви. Предстои ви да подписвате бая неща в тоя живот. Те са регламентирани от закони. Прочетете ги, засягат ви. Било то здравни осигуровки, наеми, работа, да му се не види, кредити, всичко, що се подписва, е някъде описано. Прочетете го. Засяга ви.
Много за четене, кофти, бюрокрация, знам. Някой друг привърженик на анархизма
(Но тогава ще имам право да ви избивам въз основа на нарушената ви честна дума, по моите понятия за морал, имайте го предвид.)
Един малък съвет. Законът, регламентиращ тия неща, виси в нета. Прочетете го, засяга ви. Предстои ви да подписвате бая неща в тоя живот. Те са регламентирани от закони. Прочетете ги, засягат ви. Било то здравни осигуровки, наеми, работа, да му се не види, кредити, всичко, що се подписва, е някъде описано. Прочетете го. Засяга ви.
Много за четене, кофти, бюрокрация, знам. Някой друг привърженик на анархизма
noli me tangere
- bggashnik
- Пишеща машина
Добре, ако се прекъсва чак при четвъртия, защо тогава новините мрънкат "Младежите трябва да си платят за трите месеца или ще им спрат правата"? От друга страна, майка ми има 3 неплатени месеца за последните години и е с непрекъснати права. Щом е чак на четвъртия, аз обмислям да не ги плащам. В следващите 3 години СУ ще ми плаща и няма да ми прекъснат правата 
Компютърни науки I курс
- niai
- От дъжд на вятър
- Специалност: компютърни науки
- Курс: втори
Виж, по новините - ти вярваш ли на това, което ти казват по новините и което четеш по вестниците? Аз от години се старая да избягвам и едното, и другото, а когато тръгна да чета за нещо по интернет изчитам всичкия материал де що се намери, от различните гледни точки, намирам си, образно казано, най-малкото общо кратно, намирам корен трети до пети от полученото, за да премахна преувеличенията и драматизациите в историята, и накрая пак знам, че нищо не знам.
Ако не ти е чак такъв проблем, моят съвет е - плати си ги. Не знаеш и няма как да знаеш дали няма да ти се наложи да ползваш така наречените услуги на здравната каса (дано не се налага, де) и в същия момент примерно СУ да закъснява с плащанията. Тия един-два месеца от това лято (не знам колко ги сметнахте накрая) могат и да имат значение в такъв момент. Но този закон е добре да го знаеш. Това ми беше мисълта. Добре е да знаеш какво плащаш и защо го плащаш.
http://lex.bg/laws/ldoc/2134412800
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.htm ... tatus.home - тук до адреса на страницата в браузъра трябва да се появи катинарче, което означава, че данните, които предстои да въведеш, са защитени.
Ако не ти е чак такъв проблем, моят съвет е - плати си ги. Не знаеш и няма как да знаеш дали няма да ти се наложи да ползваш така наречените услуги на здравната каса (дано не се налага, де) и в същия момент примерно СУ да закъснява с плащанията. Тия един-два месеца от това лято (не знам колко ги сметнахте накрая) могат и да имат значение в такъв момент. Но този закон е добре да го знаеш. Това ми беше мисълта. Добре е да знаеш какво плащаш и защо го плащаш.
http://lex.bg/laws/ldoc/2134412800
https://inetdec.nra.bg/pls/pub/home.htm ... tatus.home - тук до адреса на страницата в браузъра трябва да се появи катинарче, което означава, че данните, които предстои да въведеш, са защитени.
noli me tangere
- bggashnik
- Пишеща машина
Мерси! Днеска отидох и си ги платих за юли и август, за септември ще е по-нататък, ако изобщо ги платя

Компютърни науки I курс
- bggashnik
- Пишеща машина
Мисля, че с това:
http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/n ... lemi_s_nap
СУ ясно казва, че няма да ни плати осигуровките от момента на записване, а от октомври месец. Така че ако някой не си ги е платил, няма да е лошо да го направи
СУ ясно казва, че няма да ни плати осигуровките от момента на записване, а от октомври месец. Така че ако някой не си ги е платил, няма да е лошо да го направи
Компютърни науки I курс
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Хубу де, а как миналата година можаха да ни ги платят от момента на записването?
Това е просто копната новина отнякъде на сайта на СУ - целят да повдигнат пред вниманието на студентите, че може да имат пропуснати вноски - аз имам пропусната за юли миналата година, понеже записването беше през август; някои хора може да имат пропуснати за юли и август, понеже са се записали през септември. Изчакайте да видите дали са ви ги внесли и тогава се панирайте.
Това е просто копната новина отнякъде на сайта на СУ - целят да повдигнат пред вниманието на студентите, че може да имат пропуснати вноски - аз имам пропусната за юли миналата година, понеже записването беше през август; някои хора може да имат пропуснати за юли и август, понеже са се записали през септември. Изчакайте да видите дали са ви ги внесли и тогава се панирайте.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations