Колко е важно да знаем чужди езици?

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
Мила
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Колко е важно да знаем чужди езици?

Мнение от Мила »

Местя тук дискусията за чуждите езици и в частност английският, която се зароди в темата за вицовете. Слушайте Писобела, спазвайте добрия тон, за да не се трием :king:
you have to keep
breaking your heart
until it opens
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Re: Колко е важно да знаем чужди езици?

Мнение от Cecilia Lisbon »

Ми да се включа по темата: какво такова значение имаше на какъв език са вицовете във "Вицове" :shock:
Който има желание, чете. Ако не му се занимава, прескача. As simple as that :wink:
Все едно някой да напише в "Какво ви направи щастливи", че си е намерил 5 000 долара на улицата, и някой да му скочи: "Как можеш да пишеш това, като не всеки тук си намира 5 000 долара?!?!"

Дайте да пишем каквото си искаме и за когото си искаме, пък четенето да оставим за когото трябва. :) Толкоз по този въпрос. Иначе поназнайването на английски е неизбежно и, колкото и да ми е неприятно да отбележа, съществено в много ситуации. Но преди всичко, разбира се, е въпрос на личен ИЗБОР :) И всичко това goes without saying, така че се чувствам тъпо, че изобщо трябваше да го напиша :scratch:
Borisg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

От мен тръгна цялата патардия, та да поясня. Пречеше ми факта, че трябва да превъртам цяла страница, за да открия нещо на български език в български форум!
И не защото не знам английски, напротив, дори съм с тригодишен стаж като преводач.
Елементарна етика. И мисля, че е повече от ясно защо роптая.
http://www.youtube.com/watch?v=9hVp47f5YZg
So can I get a window seat, I want nobody next to me
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

Леле, човек, виж си подписа :)
А сигурно знаеш, че когато ти се четат вицове на български, можеш да се обърнеш към десетките специализирани бг-сайтове за тази цел. Примерно
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Специалност: Стопанско управление с френски език
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от FloWersOfEviL »

Добрата етика предполага да пишеш на кирилица, когато пишеш на български. Не да преведжаш чуждоезичен текст, само за да угодиш на другите. Това би било просто проява на добра воля.
Our best dreams are not dreamed alone, but together.
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

Видях го? Ти видя ли го?
Пак повтарям. Някой по-горе нарече спора малоумен.
Спорът стана малоумен в момента, в който красноречивият факт, че не е редно в български форум да се превъртат страници, за да се попадне на пост на български език, започна да бъде оспорван.
Ако исках да чета вицове в сайтове, щеше да чета вицове в сайтове.
Ако искам да чета вицове според вкуса на потребители от форума на СУ, влизам във форума на СУ.
Според логиката ти тогава на който му се пишат вицове на английски, трябва да ги пише по форумите на Оксфорд и Саутхемптънския университет.
Аватар
Polina_Nikolova
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Курс: втори

Мнение от Polina_Nikolova »

Нямаше сама да отворя дума за проблема, но явно и други ги дразни това...
Повечето нямаме нерви да четем, че да превеждаме и евентуално да излезе хубав виц и да се посмеем :roll:
Няма проблем за тук-там вицове на английски,прескачат се, четат се като си в настроение, но то се превърна в мода и човек трябва да търси български виц сред английските :wink:
Cecilia Lisbon
Легендарен флуудър

@Boris:
Mоята?! По-горе писах съвсем ясно, че всеки може да прави каквото си иска -- читатели ще се намерят на повечето разпространени езици...
Откъде изкопчи такова заключение, за Бога... :shock:

P.S. Вицовете на английски са точно 3, пребройте ги :roll: всичко друго е огромно преувеличение с цел да докажете тезата си...
Аватар
atanas_tsankov
Форумозавър Рекс
Специалност: Компютърни Науки
Курс: първи

Мнение от atanas_tsankov »

3 ама за половин час, и то от един и същи човек, и не са кратки, нормално е хора, които не са толкова добри с английския да се подразнят
Попитах го кой е най-големият проблем на човечеството - невежеството или апатията. Той ми отговори "Не знам и не ми пука."
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Borisg написа:Ако искам да чета вицове според вкуса на потребители от форума на СУ, влизам във форума на СУ..
Сам си противоречиш. Ми ето де, такъв им е вкусът за деня - вицове на английски.
atanas_tsankov написа:3 ама за половин час, и то от един и същи човек, и не са кратки, нормално е хора, които не са толкова добри с английския да се подразнят
Не осъзнавате ли, че тези, които не са добре с английския си е техен проблем това?

По-добре не може да се каже:
MERCES_LETIFER написа:Който има желание, чете. Ако не му се занимава, прескача. As simple as that :wink:
И наистина..
MERCES_LETIFER написа:И всичко това goes without saying, така че се чувствам тъпо, че изобщо трябваше да го напиша :scratch:
Последно промяна от FloWersOfEviL на 30 Авг 2010, 20:44, променено общо 1 път.
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

MERCES_LETIFER написа:@Boris:
Mоята?!
.
Ами за всеки случай не е моя.
Ако беше назовала чия логика цитираш, щеше и аз да се поясня.
Аватар
black_lady
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от black_lady »

Накрая ще си пуснем няколко теми "Вицове на български", "Вицове на английски", "Вицове на азербайджански"... :lol: :lol: :lol: Къде ще му излезе края така? :roll: Вицовете са си вицове, даже и не подозирах, че някой толкова сериозно ги следи. :cyclopsani:
Изображение

Never again will I taste in your passion
this vain call that dies. . .
Never across sacrifice will I lose my dark guide. . .
Dazed in my dark and ephemeral wail that rapes a cool light,
in a corpse-like, haunted nightmare I die. . .
Borisg
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Borisg »

FloWersOfEviL написа:
Borisg написа:Ако искам да чета вицове според вкуса на потребители от форума на СУ, влизам във форума на СУ..
Сам си противоречиш. Ми ето де, такъв им е вкусът за деня - вицове на английски.
Значи, че ако преди два месеца имах нужда от информация относно КСК, то щеше да имам два избора.
Да я получа от сайта на СУ, форматирана според вкуса на ръководството, или да я получа от форума на СУ, според вкуса на потребителите, която ако потребителите искат, могат да я дават на английски.
Сега зацепи ли какво значи елементарна етика?
Аватар
FloWersOfEviL
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Първо да сравняваш вицове с инфо за КСК.. не виждам равенство. Даже не виждам смисъл да обяснявам защо, сам разбираш разликата в сериозността на нещата.

И второ, ще ме прощаваш за определението, но повече от малоумно е да твърдиш, че някой ще тръгне да ти отговаря на английски, освен ако не си попитал на английски, разбира се.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Хора, осъзнайте се. Добре ли сте? Ир е много права - и освен това, ако преведете някои от най-добрите вицове тук (които за мен са онзи с "Jerry here" (разправям го навсякъде с българско предисловие и диалог на английски) и този с "f*ckin' Daisy"), те или няма да имат смисъл, или няма да са смешни.

Колкото до знаенето на чужди езици - ами да, важно е. Но колкото и популярен да е английският, не мисля, че е задължителен. Да, по-трудно е без него, но пак зависи и какво работиш, какво учиш и какво смяташ да правиш оттук нататък. Много мои познати се оправят перфектно с немски, френски или руски. Въпрос на цели, приоритети и житейски план. Вярно е, че милиард и кусур хора говорят китайски, но макар и да изглежда рентабилно да го науча, съвсем не ми е в списъка с желания. Така стоят нещата и с други по-трудни и/или редки езици. Както казах, въпрос на приоритети.
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”