Уличните кучета?

Тук можете да дискутирате по актуални проблеми свързани с вътрешната и външна политика на България и Европейския съюз, както и по проблеми от геополитическо значение за съвременния свят.

Модератори: Don Horhe, Lord

Публикувай отговор

Какво ги правим?

Смърт
47
34%
Кучкарник
49
35%
Кастрация само
43
31%

Общо гласове: 139

Аватар
ЕгасиКостов
Да живей словото
Специалност: Английска Филология
Курс: първи

Re: Уличните кучета?

Мнение от ЕгасиКостов »

сър Прах написа:Ъъъ... не знам? Що за въпрос? Може ли да хвърлям чоп?
Всемогъщи не сме... като се огледа човек му става ясно, че има какво още да се желае в тази насока.
Иначе не мисля, че кучетата трябва да се третират по-зле от престъпниците... животът си е живот... Няма смисъл да се спори с мен, аз съм безнадеждна ^^
Приемам, че си оставила и двамата да умрат
Ето и резултата
Човекът беше нобелов лауреат за мир
По-късно същия ден щеше да лети за близкия изток, където щеше да е ключова фигура в мирни преговори м-у Израел и Палестина. Без него преговорите се провалят

Вълка от своя страна щеше да се приближи до близкото село и да убие 2 овце и 10 годишния син на овчаря преди да бъде отстрелян от обезумелия от мъка баща на момчето

Разбираш ли защо човешкия живот е по-важен?
По всеки въпрос има две мнения - моето и грешното.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Самите хора не зачитат човешкия живот, не зачитат ничий живот изобщо. В противен случай изобщо нямаше да се налага някакъв нобелов лауреат да води мирни преговори. Човечеството се е самозабравило, въобразило си е, че е извън природата, че е отделно от нея, че тя не му е нужна, защото хората създават собствената си жизнена среда, следователно естествената такава става излишна.

Ок, понякога се налага да убиваме. Признавам, има случаи, в които е наложително. Но сме загубили способността си да съчувстваме, състраданието и емпатията си. Или поне повечето от нас. Затова и повечето от вас не ги е грижа колко животни ще бъдат избити и с каква цел. Хората дискриминираме и се отнасяме с неуважение към други хора, какво остава за животните. Убедена съм, че начинът, по който третираме околния свят (да, включително и уличните кучета) рано или късно ще ни се върне тъпкано. Но това е друга тема на разговор.

Прах е права за много неща, които хората май са изгубили способността си да виждат и да разбират.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
ЕгасиКостов
Да живей словото

Мнение от ЕгасиКостов »

Да, да, да
Купчина общи приказки

А човекът в хипотетичната ми ситуация може и да не е нобеловия лауреат
Може да изобрети лекарство срещу ракът
Може да е водачът на Грийн Пийс
Може да е новият Моцарт

Схващате ли? Човешкия живот би могъл да има много по-голям impact
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Би могъл. Но човекът сам се обезценява. Обезценява всичко и всички извън собствената си личност. Унищожава, руши, убива. Лекарство за рак? Това е за хора. Водачът на Грийн Пийс? И това е за хора. Новият Моцарт? Мдаааа... На човекът едва му се откъсва от сърцето да направи нещо за собствения си вид, очаквайки непрестанно останалите видове на планетата да работят за него. Махни човекът от планетата и да видим дали природата ще страда особено много от липсата ни. Човекът се самозабравя и надценява.

Ако човекът промени този си начин на мислене, дискусиите "да избием ли кучетата, щото ни се мотаят по улиците, където сами сме ги пуснали" вече няма да имат предмет.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
ЕгасиКостов
Да живей словото

Мнение от ЕгасиКостов »

За водачът на Грийн Пийс не съм съвсем съгласен
Ами водачът на ПЕТА?
Ами ако въпросният тип тъкмо се е сдобил с пари и смята да отвори клиника за животни (не домашни, за уличните кучета, за пострадали диви животни и пр.)
Или да го персонализираме - ами ако този човек е любовта на живота ти, баща на децата ти и пр.?

Друг сценарий
Имаме един обикновен мъж
Единственото което го отличава от всички е, че някога в бъдещето негов наследник ще промени света - ще създаде утопия, свят в който хора и животни ще живеят дълго и щастливо в пълна хармония
Та върви си по софийските улици нашия човек и изведнъж го нападат улични кучета
Отхапват му топките
К'во правиме? Замина ни утопията, която нямаше да е само за хората
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Не, не, не... Не ме разбираш. Не казвам, че животът на кучето е по-ценен от човешкия, нито пък, че човешкият е по-ценен от кучешкия. Всеки живот има своята стойност и своето право на съществуване.

Пък и като си припомни човек как няколко съфорумци така яко разнищиха ПЕТА, участниците й, привържениците й и изобщо всеки човек, който е посмял да изпита състрадание към животно...

Това е проблем. Заради този проблем се влиза в обречения цикъл. Ако този начин на мислене не съществуваше, хората нямаше безразборно да си изхвърлят кучетата по улиците без каквато и да е мисъл за последиците. Нямаше да се налага да лекуваме жертви на животните, които са принудени да намерят начин да оцеляват в една откровено враждебна среда, нямаше да ги тровим сами, когато отговорните власти откажеха да се отзоват на сигнал за належащ проблем с бездомни кучета някъде. Нямаше да искаме да ги убиваме и да виждаме убийството като единствения достатъчно ефикасен и бърз метод за справяне със ситуацията.

И понеже по-горе каза, че това са купчина общи приказки - ами да, така е, защото всяко нещо се подчинява на определени принципи и закони, които са общи. А смисълът в това тези неща да се говорят и да се повтарят може да се обясни с една друга доста известна реплика - бъди промяната, която искаш да видиш в света.
Изображение
Аватар
сър Прах
Пишете, о, братя

Мнение от сър Прах »

Със същия успех човекът от ситуацията можеше да е убил майка ми и още примерно 10 жени... Хубавото на хипотетичните ситуации е, че са хипотетични ^^
И все пак някой ще се опита ли да ми обясни защо, по дяволите, един сериен убиец, изнасилвач или корумпиран политик не получава смъртно наказание и не бива кастриран? Кучетата не са по-лоши... мечките стръвници и те. Още повече, че хората извършват престъпленията с умисъл... животните са подтикнати от инскинкти... да живее злият гении О.о
Мисля, че преди да почваме да унижощаваме и убиваме всичко на тоя свят, което не ни е по вкуса, трябва да научим цената му...
I have seen the truth and it makes no sense...
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Не, не, не... Не ме разбираш. Не казвам, че животът на кучето е по-ценен от човешкия, нито пък, че човешкият е по-ценен от кучешкия. Всеки живот има своята стойност
Човешкият живот има по-висока стойност от този на останалите гадинки. Не разбирам неразбирането на тази проста вътревидова :roll: солидарност :P Да, хората не ценят животинския живот - това е лошо. Не ценят и човешкия - това също е лошо. Но да не ценят човешкия живот, оравдавайки се с това, че ценят кучешкия е... абе не знам, не мога да го квалифицирам. Ама не е готино.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Кой в случая не цени човешкия живот?
Трудно ще намериш човек, който има достатъчно съчувствие в себе си, за да е състрадателен към животно, а същевременно да е жесток към човешко същество.
Изображение
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: втори

Мнение от Lord »

Това не е вярно. Имам нагледни примери. Или всички касапи са скрити серийни убийци? Какво да кажем за кокошките, прасетата, зайците, агнетата и т.н - нима собствениците им (сред които вероятно баба ти и дядо ти) отприщват кръвожадния си нагон всяка Коледа/Гергьовден/като дойде време за курбан? Ами лова на трофеи? Нима нашият многообичан президент е склонен да е жесток към човешко същество (хъъъм, този пример май не е в моя полза... :P )?
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Прилагаш един принцип, който и Ели прилагаше преди време и който е тотално несъвместим с основните принципи на логиката.

След като съм казала, че състрадателния към животните човек по всяка вероятност е състрадателен и към хората, кажи ми откъде и по каква логика успя да изведеш извода, че жестоките към животните хора са жестоки и към другите хора?
Изображение
Аватар
ЕгасиКостов
Да живей словото

Мнение от ЕгасиКостов »

MidwinterSun написа:Не, не, не... Не ме разбираш. Не казвам, че животът на кучето е по-ценен от човешкия, нито пък, че човешкият е по-ценен от кучешкия.
Но аз казвам, че човешкия живот е по-ценен от животинския
И го демонстрирам с примери

И не става въпрос за жестокост
Човешкия живот е по-ценен и трябва да се опази на всяка цена
В случая цената е живота на псетата
Самите животни няма и да осъзнаят какво се случва - едно леко убождане и след това сън
Никой няма да ги дере живи
И за да не се стига до ново нашествие, наистина трябва да има солидни глоби за хора които изхвърлят кучетата си

Прах, човека действително би могъл да е такъв
Но животното със сигурност няма да направи света по-добро място, а човекът би могъл
Аватар
necrozis
Легендарен флуудър
Курс: друг

Мнение от necrozis »

абе я стига сте толерирали тия бълхари... т'ва са градове за хората... има си зоопаркове за животните... btw, в началото на годината глутница кучета разкъса един куп животинки в Софийския зоопарк... айде пак ми ги ожалете !!!
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

ЕгасиКостов написа: И не става въпрос за жестокост
Напротив, точно за жестокост става дума. Вече казах, не отричам, че понякога е нужно да убиваме, че понякога е наложително.
Ок, да приемем, че е решено, че е наложително кучетата да бъдат избити. Прави се. На теб ще ти трепне ли нещо отвътре, когато разбереш? Ако видиш как се случва, ако наблюдаваш процеса на убийството? Ще ти стане ли поне малко гадно?
Ако да - така трябва. Ако не... Ами, при всички обстоятелства подозирам, че на достатъчно хора няма да им пука.

Да си безразличен пред нечие убийство е проява на жестокост. И именно тази жестокост рано или късно ще доведе до появата на нови бездомни помиярчета, дори и да изтрепем последното улично куче.

Виждате ли, това и преди беше казано от други хора, доста по-назад в темата. Че избиването на кучетата ще бъде решение просто на конкретната възникнала ситуация, но не и на проблема. Ако проблемът остане, все някога ще се стигне до същата ситуация.
Изображение
Аватар
сър Прах
Пишете, о, братя

Мнение от сър Прах »

Не става въпрос за това кой ще направи света по-добър... пък и винаги може да се поспори дали животът в бетонния ад е "по-добър". Става въпрос за място под слънцето... всички сме жители на тая земя и както никой не иска да бъде изяден от див звяр или улично куче, така и уличните кучета и дивите зверове не искат да бъдат бодени с игли... те са също толкова значими за планетата колкото и ние... и никой няма право да се прави на съдия относно живота... иначе е много лесно, когато не си отговорен за него...Вместо да убиваме, защо не се опитаме да съхраним живота... това е доста по-трудно... защо това да не се убива се възприема толкова зле? Не може ли просто да се създадат приюти с нормални условия в тях... убийство... колко сте крайни...
Аз продължавам да искам отговор на въпроса със серийните убиици... те едва ли могат да направят света по-добър О.о

П.П. necrozis, горите, моретата, саваните и нам кво още са за животни, но по някаква необяснимя причина биват изсичани, замърсявани и изпълвани с блокища, щото някой чичко с пари иска нова вила... не е нормално...
I have seen the truth and it makes no sense...
Публикувай отговор

Обратно към “Мнения”