Нищо няма да се промени при нас,не сме в Англия,нито Германия,нито в някоя друга държава,която държи да има образовани хора.
Пародия !?!
Модератори: sientelo, peterdi, Ангел
-
BLUSH
- Постоянно присъствие
Re: Пародия !?!
Абе, колеги,защо се карате
Нищо няма да се промени при нас,не сме в Англия,нито Германия,нито в някоя друга държава,която държи да има образовани хора.
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
- Armin^^
- Танцуващия с клавиатури
- Курс: четвърти
http://priziv.org/index.php?option=com_ ... 2&Itemid=1
+ това:
+ това:
Който все още твърди, че СУ не е пародия, да си пие по-често кукумицина.Неразбории в СУ преди трето класиране
За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.
За първи път второто класиране във ВУЗ-а е окончателно, разказа тя. На мястото на редовното 3-то класиране, което се провежда всяка година, този път се въвежда т.нар. „попълване на незаетите места".
„Правилникът за класиране обаче е много неясен", посочи Колева.
Интересното в него е, че се избягва думата „класиране". Четейки точки от правилника, у кандидат-студентите възниква въпросът как точно ще става запълването на местата и дали въобще ще е по бал.
"При положение, че правилото се въвежда за първи път, е редно да бъде обяснено по-подробно кои точно кандидати могат, и кои не могат да участват", категорично заяви Колева и продължава с въпросите, тъй като така и не става ясно кой участва в третото класиране - или както тази година е формулирано „попълване на незаетите места".
Дали тези, неприети в нито една специалност, или кандидати, приети, но желаещи да изчакат това последно класиране, за да подадат документи за по-желана специалност.
Ясно е, че на тези „некласирани дотогава" кандидат-студенти се дава възможност за пренареждане на желанията".
От СУ обаче по-късно обявяват, че попълването на местата наистина ще бъде за хора, които не са приети и на първо, и на второ класиране в нито една специалност.
Това пояснение идва твърде късно, когато някои кандидати вече са депозирали документите си за определена специалност.
„В моя случай първото ми желание е „медицина". Имам оценки 4.75 и 5.88 от състезателните изпити, т.е бал 33,26. Минималният бал на второ класиране беше 33,50 и само 0,24 точки от бала се оказаха недостатъчни", разказва Николина Колева.
Тя се е надявала на запълването на незаетите места (практиката показва, че такива места винаги остават, защото голяма част от кандидатите за Медицинския факултет на СУ са приети и в Медицинска Академия в София).
„Оказа се, че тъй като вече съм класирана за третото ми поред желание - "логопедия" с оценката по БЕЛ от ДЗИ, нямам никакъв шанс на бъда приета по първо желание, за което балът най-вероятно ще ми стигне", споделя разочарованата кандидат-студентка.
Когато разбира за уточнението, тя веднага изтегля депозираната си диплома от Факултета по начална и предучилищна педагогика, като по този начин не запазва мястото си за специалност „логопедия". И в тази ситуация обаче от СУ й казали, че не може да бъда допусната за запълването на местата за „медицина".
"Каква е логиката аз и хора в моето положение, да бъдем елиминирани, а местата да бъдат заети от хора, некласирани никъде? Значи е напълно възможно за специалност като „медицина" да бъдат приети кандидати с тройки - отхвърлени от всичките си желани специалности, а тези с по-висок бал отпадат, защото все пак са били приети на някое желание?", продължава Николина Колева с въпросите към обърканата система на СУ.
Тя допуска, че това може да е трик на ръководството на СУ, което се стреми да запълни всички места или, че случаят може да има връзка с въвеждането на платеното образование.
Пълно информационно затъмнение цари в „Учебен отдел" и „Отдел Студенти" в СУ, където момичето е ходило многократно. Единно мнение в университетските канцеларии обаче няма.
Николина Колева е писала молба лично и до ректора на университета като подробно е обяснила положението си и конкретния случай.
От деканата на Медицински факултет към СУ са обещали, че ще съдействат, тъй като е в техен ущърб да приемат кандидати с по-нисък бал.
"Не така обаче мислеха от „Учебен отдел" - според тях член 38 от правилника за прием на кандидат-студенти, (който гласи: „В срок до 10 август 2010 г. се обявяват незаети след класиранията места за прием, като се дава възможност за пренареждане на желанията от некласирани дотогава кандидат-студенти и за подаване на документи от нови кандидати.") е напълно обоснован и логичен, а аз не трябва да бъда включена в запълването.
Огромна част от администрацията вдигаха рамене, цитираха правилника и повтаряха, че нищо не е ясно все още", разказва още тя.
Информацията, която администрацията на СУ разпространява е, че трябва кандидат-студентите да изчакат до 10-ти август, когато на сайта на ВУЗ-а ще бъдат обявени незаетите места.
Притесненията идват обаче от факта, че тогава ще бъде късно за действия, ако не са променили правилника. Още по-притеснително е, че това решение засяга бъдещи лекари или педагози.
Ощетените кандидат-студенти негодуват и твърдят, че е редно и справедливо в тези специалности да бъдат приети възможно най-амбицираните, с възможно най-висок бал.
Зам.-ректора на СУ доц. д-р Мария Шишиньова се срещнала с кандидат-студентката и обещала, че евентуално може да се направи промяна в правилника. От учебен отдел обаче били категорични, че това няма как да стане.
Кандидат-студентите, които са срещнали подобен проблем с липсата на организация в СУ „Св. Климент Охридски", са се обединили в социалната мрежа фейсбук и са създали специална група.
Те се надяват поредната нередност в СУ (след драстичното увеличаване на таксите за специалност "медицина" и "медицинска сестра") да не остане известна само за малък кръг от хора

-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Бе тая майна, като не я кефи в СУ, що не си стои в Пловдив?За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.
^^Да, и не ми се вярва съответно девойче да се беше размрънкало и вдигнало шум, ако го бяха приели, и все пак по-малко ли е пародията в случая?
П.П. Не, че цялата образователна система не е и тя пародия.
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Курс: трети
- Обратна връзка:
А тебе като не те кефят колегите ти що не си стоиш във Варна?svetlio.varna написа:Бе тая майна, като не я кефи в СУ, що не си стои в Пловдив?За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.![]()
![]()
Защото искате добро образование, ето затова. Този тип фразички са доста примитивни и смешни...
Кат, това, че някой си е мръднал пръста да даде гласност на лично засягаща го несправедливост, не мисля, че е в графа "размрънкване", а по-скоро отговорно отношение към собственото развитие. Колкото и рядко явление да е в държавата ни.
П.П. Не, че цялата държава не е и тя пародия.
~ Кътчето ~
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Отговорно отношение към собственото развитие, ако отдели 6 месеца за учене, а не 1 месец за учене и 5 в мрънкане как не й стига успехаШепот написа:А тебе като не те кефят колегите ти що не си стоиш във Варна?svetlio.varna написа:Бе тая майна, като не я кефи в СУ, що не си стои в Пловдив?За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.![]()
![]()
Защото искате добро образование, ето затова. Този тип фразички са доста примитивни и смешни...
Кат, това, че някой си е мръднал пръста да даде гласност на лично засягаща го несправедливост, не мисля, че е в графа "размрънкване", а по-скоро отговорно отношение към собственото развитие. Колкото и рядко явление да е в държавата ни.
П.П. Не, че цялата държава не е и тя пародия.
И само за протокола, мен колегите си ме кефят - а Николинчето не ми е колежка все още
Като иска добро образование, ще учи още и догодина ще влезе. Това да не и е училище, да й пишат шестиците ей така, щото е кротко и добро дете.
- Шепот
- Стенограф
- Специалност: Книгоиздаване
- Обратна връзка:
Не знаех, че се познавате и си следял толкова отблизко колко е учила, че дори времето си й засичал.
Иии, радвам се, че те кефим.
Иии, радвам се, че те кефим.
~ Кътчето ~
- george.merlin
- Драскач
- Специалност: книгоиздаване
svetlio.varna написа:Бе тая майна, като не я кефи в СУ, що не си стои в Пловдив?За поредната нередност в Софийски университет „Св. Климент Охридски" сигнализира Николина Колева - кандидат-студентка от Пловдив.![]()
![]()
Светльо и Кат - вие защо сте в СУ? Не знам как виждате вие нещата, но да съдите за човек, когото не сте срещали, по това какви са някои хора в България е... тъпо. Не познавате Николина Колева, не знаете какви са мотивите й да си търси правата. Опитайте някой път и вие да си търсите правата, а не да стоите и да чакате някой друг да свърши това. Защото отстрани е лесно - някой си търси правата и иска да промени нещо...а-а-а, тука трябва да има нещо скрито. Мисленето тип "овца" е вредно. Липсата на вяра у хората и вяра във възможността за промяна са силна спирачка за социална промяна. Ако не искате нещата да продължават така трябва да направите нещо, а не да стоите и да плюете по тези, които се борят за промяна на положението.Kat написа:^^Да, и не ми се вярва съответно девойче да се беше размрънкало и вдигнало шум, ако го бяха приели, и все пак по-малко ли е пародията в случая?
"П.П. Не, че цялата образователна система не е и тя пародия." - Що за констатация? НИЕ сме образователната система. Всички се оплакваме колко ни е зле образованието, но като се намери преподавател, който ни натиска да учим: "Глей го ся тоя к'ъв е педал - само двойки пише" и веднага влизаме в позата на жертва, която тъпия преподавател мрази по незнайни причини и упорито иска да ни скъса. Ама не щото държи наистина да имаме знанията, ами просто щото не ни харесва. И колко от нас ходят редовно на лекции? Е, някой работи, друг ходи по кафета - няма значение - важното е, че не сме в залата и учим само през сесията. През семестъра не пипваме нищо!
Поради това сме това ниво като образование. Защото ние самите не искаме да учим. Не заради някаква абстрактна грешка в системата, някъде си там, неизвестно къде, заради която всички страдаме.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
Не си разбрал правилно. Това малко ми напомня на ситуацията с матурите през 2008 когато пак уж едни хора си търсеха правата и, видиш ли, колко ощетени бяха, а накрая се оказа, че просто искаха да кръшнат от един изпит. Тук същата история, вместо майната да потърси вината в себе си, че не е учила достатъчно през годината, а се е занимавала с други, вероятно досйтойни за уважение занимания, тя иска да променим всички нормативни актове само и само да я приемат, макар и с някаква четворака там, и то не за коя специалност, а за Медицина...george.merlin написа: Светльо и Кат - вие защо сте в СУ? Не знам как виждате вие нещата, но да съдите за човек, когото не сте срещали, по това какви са някои хора в България е... тъпо. Не познавате Николина Колева, не знаете какви са мотивите й да си търси правата. Опитайте някой път и вие да си търсите правата, а не да стоите и да чакате някой друг да свърши това. Защото отстрани е лесно - някой си търси правата и иска да промени нещо...а-а-а, тука трябва да има нещо скрито. Мисленето тип "овца" е вредно. Липсата на вяра у хората и вяра във възможността за промяна са силна спирачка за социална промяна. Ако не искате нещата да продължават така трябва да направите нещо, а не да стоите и да плюете по тези, които се борят за промяна на положението.
Крайно време е да разбереш, че бъдещето на образованието ни не е в ръцете на държавата или на някой министър - то е изцяло в наши ръце. Каквото ние направим, това ще е, и нито една идея повече. Та затова трябва да се противопоставяме на такива жалки подривни опити, чиято окончателна цел удовлетворяване на някакви лични амбиции. Защото ако ми казваш, че тая се бори за благото на народа - в голяма заблуда си. Тя иска да си я приемат с четворка за Медицина и токова и ако имаше възможност да си постигне целта, веднага след тва щеше пак да заобича и СУ, и правилника му за прием.
- iki
- В началото бе словото
- Специалност: МУ-София, Медицина
Nice, а?svetlio.varna написа:абе какво да ти кажа, за малко пари отгоре какво ли не правят, ако се сещаш за протеста наскоро в СУ против орязването на бюджета на алма матер, него го организираха едни студенти от форума, които бяха против намаляването на стипендиите тази година, накрая обаче се оказа, че дадоха на СУ не старите стипендии, а платен прием, прави си сметка за каква двойна игра става въпрос от страна на ръководството към собствените си студенти...
- the_oppressed
- В началото бе словото
- Курс: втори
Светльо , ти познаваш ли момичето , че говориш с такава увереност за нея?
САМИ СРЕЩУ ВСИЧКИ
- Armin^^
- Танцуващия с клавиатури
Добре, че сте варненските играчи, та давате акъл на майните :Д.svetlio.varna написа: Не си разбрал правилно. Това малко ми напомня на ситуацията с матурите през 2008 когато пак уж едни хора си търсеха правата и, видиш ли, колко ощетени бяха, а накрая се оказа, че просто искаха да кръшнат от един изпит. Тук същата история, вместо майната да потърси вината в себе си, че не е учила достатъчно през годината, а се е занимавала с други, вероятно досйтойни за уважение занимания, тя иска да променим всички нормативни актове само и само да я приемат, макар и с някаква четворака там, и то не за коя специалност, а за Медицина...
Крайно време е да разбереш, че бъдещето на образованието ни не е в ръцете на държавата или на някой министър - то е изцяло в наши ръце. Каквото ние направим, това ще е, и нито една идея повече. Та затова трябва да се противопоставяме на такива жалки подривни опити, чиято окончателна цел удовлетворяване на някакви лични амбиции. Защото ако ми казваш, че тая се бори за благото на народа - в голяма заблуда си. Тя иска да си я приемат с четворка за Медицина и токова и ако имаше възможност да си постигне целта, веднага след тва щеше пак да заобича и СУ, и правилника му за прием.
Нали се сещаш, че случаите като нейния не са 1 или 2. Просто на този е даден гласност. Да, съгласен съм, че тая няма акъл за 2 с'тинки щом иска да учи медицина в СУ, при положение, че в Пловдив си имаме меицински като слънце и от ВУЗ-овете там той е единственият дето не е жив ташак, ама все пак. Но виждаш, че ако сега останат незапълнени бройки в катедра медицина някой пухльо ще дойде, нито ще се е готвил, нито нищо и веднага ще я измести. Това е пародията в случая, а не дали е учила или не.

-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
И каква е разликата между "пухльото" (както ти се изрази) и "майната дето не е учила" (отново както ти се изрази)? Аз не виждам такава. Аз по инцип съм против и двамата да влязат, ама ситуацията в момента е такава, че е по-важна бройката студенти за СУ, а не толкова дали са на ниво всичките, за да не им орежат субсидийката. Така че единия от двамата ще влезе, за съжаление. Ето това е пародията.
Into the endless we ride...